:Dtako i ja čuh i saznadoh i držim se toga;)
Printable View
A sto je sa przenjem na maslacu? Ni to nije zdravo izgleda, oce cio drob da se pretvori u sirisnjak poslije, jel? :cool::D:D
izgleda , ;p nego elem, ja samo na malsinovo, a za povrce sam kupio onu spravu za prokuvavanje na paru, ludilo je
ja ne znam okle ova rasprava da nije zrdavo przenje na maslinovom ulju :confused: ja ispravih kokainu da se na maslinovo ulje moze przit i da se dodaje malo butera da nebi gorelo,jer se u nijednoj kuhinji ne przi na golo maslinovo ulje,a buter se dodaje i da mu smanji temperaturu a i da da glazuru jelu ;) ovo pricamo o malim kolicinama,jer se na veliko (250,300 i vise gostiju) koristi suncokretovo ulje (mada ima izuzetaka kod morskih plodova i neke morske ribe gdje se mora koristiti),a onda se npr. riba poprska maslinovim uljem ;) da sad ne ulazim u ekonomiju kuhinje sto kako i zasto :cool: sparco i ja bi sve przio na golo maslinovo ulje ali ne moze ;)
moze moze , no nece niko da se trudi ;p
U sve li se ovaj mali Sparco razumije....
I mi puter stavljamo da ne bi gorelo prženje i pečenje na ulju...;)
ja mlim e bi umjesto toga maslaca u ulje, mogli przit na manju vatru pa malo duze a ?
ima li djaolje domacice na ovaj forum????
dajte ideju za neki lagani rucak :D
Špageti sa tunjevinom
1/2 kg špageta, 2 konzerve fileta tunjevine, glavica luka, 2 češnja bijelog luka, maslinovo ulje, pasirani paradajz, lovorov list, sol, papar, origano, kaš. brašna.
P.S. Ja ovo obožavam...:D
A kako ih spremas? :)
E bogomi ti treba povelika čaša za to mućkanje :D:D
Jesam, vidio sam, no sam se poveo za komanskim izgovorom "časa" posto ste vi tamo stara buržoazija :lol: pa reko možda nije no čaša, pošto si se ti koliko-toliko emancipovala :lolblue:
Ok.
Nesto mi nampade, nije lose da odje rascivijamo razne "tehnoloske" pojmove vezano za gurmanluke kojima smo skloni:
- prženje,
- dinstanje
- krčkanje
- pirjanje
Objašnjenja, molim! :)
E da mi je znat' kako se jaje przi :lolblue:
:Dovo ce ti Hammer najbolje objasniti onako skolski, ali ja cu onako kako ja tu terminologiju koristim!
Przenje- na dosta ulja i na jakoj vatri
dinstanje i pirjanjenje je po meni isti djavo tj isti pojam a znaci na povrcu, manoci, uz povremeno dodavanje po malo tecnosti ali sve na jako laganoj vatri
A krckanje ne vjerujem da postoji kao nacin obrade namirnica u kuvarskoj terminologiji...mozda ne mislim dobro...to je izraz za kuvanje hrane, na laganoj vatri, ono tek da vri, i to vise sati neprekidno:D
A nesto sam ja pirjanjenje vezao za grncariju, zemljane sudove, tako-to:) Al opet bi to bilo krckanje:)
E sad, ne pamtim kad sam nesto isprzio, bjezim od ulja ka djavo od krsta:)
A sto ne przis na na maslacu? :) Ili svinjskoj masti :mrgreen:
U sto spada przenje na suvom tiganju? Jel to rostilj onda? Ne bi trebalo, rostilj je kad je meso izlozeno deirektnoj toploti od zara ... uh sve te kombinacije :D
Ja drugacije nijesam isprzila meso nako tako! kupih onaj rebrasti tiganj, metalac ga pravi, pa onda meso nekoliko sati prije izmlatim onim hammerom:lol: , pa ga samo malko posolim, biberim, vegetim, pershunim, bosiocim (svega po malo) premazem uljem (bas malo ulja) i ostavim u frizider jedno 3-7 sati (zavisi jesam li se digla da pomuzem varevinu ili da trazim pogubljena goveda:yipiiii:) a jos ako je bog dao malo prsute da smjestim izmedju dva tanka komada mesa, i samo spustim na dobro ugrijanu rebrastu tavu!
E ljudi, to vam dodje isto kao rostilj a ne znam kako bi se zvalo to przenje! Da prste polizes, a nije tesko za stomak...sto rece Getaway, na dosta ulja ne przim jer mi skodi!
Mast samo za lenju pitu, pitu margitu, vanilice i princes krofne koristim;)
Hahaha, nema przancije bez gusanoga tiganja :D
Umjesto prsute se moze staviti i snicla od sira, kajmak, ... ili budjavi sir. To mi je omiljeni nacin da upropastim finu vjesalicu ili junecu sniclu :)