Originally Posted by
tigrovo_oko
Svi mi imamo potrebu i da rastemo (širimo se - nekome je bitno materijalno, nekoh mentalno, nekom duhovno,nekome sve to ali kako kad) i da pustimo korijenje (porodica ili neka ideja, strast šta već koga "zove").
Ko je svjestan svojih uloga i umije da se od njih odvoji kada mu je potrebno vrijeme za njega samoga - vodi ka tome da se nakon toga vratimo Bolji, svojoj djeci prije svega, pa ostalima s kim smo u toj trenutnoj realnosti.
Vodi ka tome da ne projektujemo, da ih ne tučemo, da im ne srozavamo samopouzdanje, da su svjesni koje su moje vrijednosti jer ih slobodno govorim i živim ali da su istovremeno slobodni da istraže da li su te ili neke druge njihove vrijednosti. Brusimo maltene kamen grubi dijamant koji će sjutra da zasija. To što će na njega istovremeno da se zalijepe raznorazne etikete, funkcije, uloge ne umanjuje tu činjenicu.
Praksa npr. Današnja djeca se slabo kreću, kg plus, u školi nemaju fizičko - sve to utiče na njihov pravilan rast i razvoj, zato mi kao roditelji treba da kad uvidimo da je dijete stabilno, a to je sa neke 2 godine izbacimo kolica da dijete što više šeta, trči da mu se razvijaju sinapse, a ne da sjedi u kolicima, vezan ili sa pojasom ili telefonom jer roditelji moraju ispit kafu i tračarit.
To su vrijednosti, to je briga, to je razmišljanje o zdravoj budućnosti djeteta koje će da bude budno i vizuelno, i auditivno i kinestetički sjutra kad mene ne bude.
A šta će da bude u životu? To mi je manje važno.
Ali isto tako, ono u čemu će se pronaći je pitanje koje svako od nas treba danas da postavi i da mu zvoni i tutnji u glavi od "realnosti" koju smo im kreirali u poslednjih 50 godina. Roditelji da imaju zeru obraza danas ne bi pošli na posao, i ne samo danas nego mjesec dana i poslali bi poruku mnogima da je dosta bilo sisanja vesli. Ali pusti snovi, danas dosta toga nisu moje vrijednosti ni lično a ni neke generalno.
Da, treba biti primjer svojoj djeci, autoritet, ali prvo treba roditelj da odraste, a zašto autoriteta danas ima sve manje i u kućama, i u školi i na poslu - zato što su nas djeca pročitala, gledaju nas konstantno. Žive naše današnje realne društveno prihvatljive vrijednosti i pokazuju nam ih. Danas je postalo prihvatljivo da nas vode šetajući narcisoidni poremećaji koje je neko naučio da je to danas trend ili su prosto ono što zaista jesu u skladu sa svojim vrijednostima.
S druge strane smatram da postoji sijaset realnosti i da ukoliko sam dovoljno hrabra i sigurna u ono šta sam odabrala mogu da kreiram ipak neki drugačiji svijet, makar doma. Prisutnost, posvećenost, sopstvenu evoluciju.