Sto se sve moze odradti u medjuvremenu dok se ceka rjesenje iz CRPS-a?
Printable View
Sto se sve moze odradti u medjuvremenu dok se ceka rjesenje iz CRPS-a?
Ne moze ni pecat jer zavisi oce li odobriti taj naziv.
Pa provjerite naziv na pretrazi CRPS
A izgleda da moze i online registracija:
https://efirma.tax.gov.me/
Preporuka za hipotekarnu, poslovni racun biz paket 4.99 eur mjesecno
Sent from my iPhone using Tapatalk
Za online treba sertifikat/token a on je valjda 30 eura, zar nema neku svoju car da u postu uplatis, jos ako sam ispunis ljubicastu...
Nova licna karta…
Sta sa njom?
Ima sertifikat na sebi. PIN tj aktivacioni kod je u koverti
Moze da se koristi za fiskalizaciju bezgotovinskih racuna na sajtu poreske
Ne moze online registracija, ja sam to uradio i kao budala cekao 15 dana da bi na kraju posao tamo i zavrsio sve u dan. Kad dodjoh tamo tek saznajem da im od onog napada prije 3-4 god taj sistem ne radi. Naravno, oni to nisu iskljucili nego ostavili tako da prave ljude majmunima.
Ovo je bilo prije 2 god, mozda se nesto i promijenilo u medjuvremenu.
Sličan slučaj i kod mene.
Ja se tu registrovao uz pomoć sertifikata na tom eFirma sajtu, zatražio izvod i potvrdu, platio preko ebanking-a, priložio uplatnicu (PDF), čekao jedno 5 dana, slao e-mail, zvao telefonom, ni traga ni glasa.
Pođoh ja jedan kad sam bio slobodan kod njh lično, rekoh treba mi izvod i ta potvrda, već sam to zatražio na sajtu i uplatio 10 EUR.
Tu se digla frka kao preko kojeg sajta, pa kako to ne radi, pa kako moram poć na šalter da uplatim (i ako sam već platio prethodno, ali njima treba uplatnica crno na bijelo).
Tu ja krenuh malte ne da se prepucavam sa nesposobnim osobljem, gdje me na kraj povedoše u jednu kancelariju, gdje će doć' taj neki iz IT podrške pa da sa njim to vidim.
Dolazi lik, pita u čemu je problem, ja mu objašnjavam da sam se registrovao sve uredno na sajtu sa sertifikatom firme, zatražio taj izvod i potvrdu (dokument), priložio uplatnicu, pa čak pisao na e-mail koji je na sajtu eFirma.
Veli da to ne funkcioniše, ne koriste, da taj e-mail nije funkcionalan i da tu sad on ne može ništa da uradi. I ja kao dobro, šta sad, trebaju mi ta dva dokumenta, već sam platio, ne vidim u čemu je problem? A pa to vidite sa šeficom (svako šutira loptu drugome, niko ništa ne zna, logika nula).
Posle aj da vidim tu šeficu, nađem je, ali raspoloženje nula. Objašnjavam ja njoj isto sve to što sam već prethodno dva puta ispričao, da bi na kraj rekla mora uplatnica iz banke. Lol.
Ja tu krećem da se prepirem i pokazujem joj PDF uplatnicu što dobiješ kad preuzmeš od HB Klik-a, na šta ona kaže pa ajde može, ali treba mi odštampano. Pa dajte mi e-mail da Vam pošaljem pa vi odštampajte? Ne može, ne dijelimo e-mail sa strankama. Tu isto opet ja krenuo da se prepirem, pa mi nađe neki email, poslao ona odštampa i pođoh sa tim na šalter da mi daju ta dokumenta.
Tako u svim institucijama ima dosta nelogičnosti i nefunkcionalnih "rješenja". Ništa ne možeš završiti jednostavno, mada to mi je postalo na neki način i zanimacija kad treba nešto da završim oko papirologije, vazda stvorim neku svađu gdje na kraj niko nema adekvatno logičko rješenje. I to što kažeš na kraj, mi ispadamo majmuni.
Imaju email [email protected] a registracija moze i postom da se posalje, svakako dodje najefikasniji nacin da se u posti uplate uplatnice i sva dokumentacija posalje preporucenom postom, pa se kontaktiraju na email za ishod.
Ma kakvi, najefikasniji nacin je da ti svu dokumentaciju pripremis i doneses tamo, sacekas nekih pola sata (pretezno tolko bude guzve) i obavis sve. Kad predas dokumentaciju cekas nedelju dana, oni te zovnu, pokupis dokumenta i gotova stvar. Preporucenom postom bi poslao danas, stiglo bi za 5 dana, cekao jos 10 dana, pa onda dodjes.
Za dan tj 2 sata sve zavrsavas papiroloski ... par priznanica i papirici... i imas dokaz :)
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
“Dokaz” bi imao i da ovo plati online i da se sve unese preko ove jedne web strane (na kojoj inace traze skeniranu uplatnicu u 2025. godini!).
ALI lako je reci “to ne radi”, a ne uraditi po tom nista da se sredi. Nego i dalje da savijamo kicmu na salteru kod Mice Ubice i FT1P.
ZASTO ovo sve radi u okolnim zemljama?
Da ne idemo dalje:
Srb https://www.apr.gov.rs/usluge/eservi...va.2405.html#3
HR https://gov.hr/hr/registracija-i-pok...hrvatskoj/2447
SLO https://spot.gov.si/sl/teme/ustanovitev-d-o-o#e23080
Otvaranje racuna u banci je kod CKB 5 eura a posto je potrebno priloziti ovjereni OP obrazac i potvrdu o registraciji firme (u CRPS se dobilo rjesenje o registraciji na dva razlicita papira) pa ovjeriti i te dvije kopije kod notara - ukupno 3 ovjere, sa taksom za otvaranje racuna - 18 eura.
HB biz paket dodje besplatno. Kakve ovdjere kod notara
evo sta trazi hipotekarna:
Kako da otvorim poslovni račun?
- Popunjen i ovjeren zahtjev za otvaranje i vođenje računa
- rješenje o upisu u sudski registar ili registar nadležnog organa
- potvrdu Direkcije javnih prihoda o izdatom PIB-u (Poreskom Indentifikacionom Broju)
- karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga (2 primjerka)
- obrazac OP (sa ovjerenim potpisom lica ovlašćenog za zastupanje kompanije i svih lica ovlašćenih za transakcije od strane Notara ili nadležnog Suda)
Uzmes kod HB - biz paket je 4.99 eur mjesecno:
Biz kartica MC
SMS za karticu / veze se sa poseban racun.
Nacionalni racun
Medjunarodni racun
Dnevni izvodi na mail
mBank ili eBank. Uzmes eBank da bi mogao sa kompa lakse da izvuces promet u PDF/xlsx i lakse da dajes naloge copy > paste.
Ne sjecam se tog OP obrasca. Ovo ostalo imas od CRPS/poreske. Karton deponovanih ti oni daju da potpises.
vidi, to je stvar licnog izbora. sve banke traze da se dokumenta unaprijed ispune i prepreme a u ckb su oni sami ispunili i sa tim su mi dosta olaksali.
dok su oni popunjavali ja sam ovjerio to sto treba i uplatio taksu, posle samo ispecatirao i zavrseno je.
Moze li mi neko reci da li su ove informacije i dalje validne kad je u pitanji registracija presuzetnika:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...9e29c42f54.jpg
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Jeste, to je to
Da li su podigli limit na 30k eur za pausal?
Da li postoji nesto kao licna zarada sto mozes da predjes kao preduzetnik?
I koliko se placa drzavi mjesecno za faj pausal?