Originally Posted by
karamazov
Pozdrav za sve dobre ljude i bankare...
Postavio sam nedje ranije pitanje u vezi otplate kartica, rekli ste mi da podjem u banku oko toga, alli nijesam imao vremena...
Sad citam o slucaju ove profesorice i o pametnom upravljanju finansijama, pa reko da pitam ponovo, da vidim sa vama koja mi je opcija najbolja...
Dok sam bio zaposlen na neodredjeno, digao sam kredit i dozvoljeni minus...
Dali su mi 2 kartice, kreditnu i debitnu, sa minusom od 2 plate na svaku...
Kad sam se zaduzivao, potrefilo se da sam u tom periodu na platu imao neke prekovremene i dodatke, sto su uzeli za osnovicu, tako da su mi dozvolili ukupni minus na te dvije kartice nesto preko 5000...
Uz to imam jedan sitni kredit...
E sad, od ovog minusa na kartice sam potrosio skoro sve, ostalo mi je nesto manje od hiljadu eura na obije...
Svi govore da je to najgori bankarski proizvod, da kolju i tako to, medjutim, meni to i nije izgledalo tako strasno, cini mi se da je oko 1% kamata na to sto sam podigao, nije razlog za brigu...
Kako kapiram da samo placam kamatu a da mi glavnica ostaje, uzeo bih i ovih hiljadu sto mi je ostalo i to gasio polako...
U medjuvremenu, napustim ja taj stalni posao, sve obaveze uredno izmirujem, ali kad sam bio da vidim da dignem jos jedan kredit, ovaj mi je u banku rekao da tesko da mi moze odobriti novi kredit jer nijesam na neodredjeno, ali da mogu da refinansiram postojeci...
A kamata bi bila preko 9%, sto mi se cini malo mnogo...
Jer sam vec otplatio dobar dio tog kredita, sa stopom od oko 7 posto, tako da bi mi propala ta kamata koju sam vracao...
Pa me zanima ako ja podignem komplet minus, kako oni misle da to namiruju, bi li onda bili prinudjeni da mi daju kredit, ili bi otplacivali na neki drugi nacin...
Imam jos jedan racun u drugoj banci na koji mi lijezu pare, bi li automatski skidali sa tog racuna, da li bi skinuli cjelokupni iznos, bi li isti blokirali sto bi mi bila najgora opcija...
Da im ljuljnem 5 hiljada odjednom mi se stvarno glupo cini