Najviše pomažu izjave premijera D i NL da neće stopirati uvoz iz RU...
Sent from my LYA-L29 using Tapatalk
Printable View
Najviše pomažu izjave premijera D i NL da neće stopirati uvoz iz RU...
Na sadasnje cijene opet se aktiviraju naftni skriljci i proizvodnja od njih.
Prva nafta kriza (1973 god.) je nastala kada zu zemlje proizvođači odlučile da smanje proizvodnju za 5% (politička odluka zbog jednog rata na bliskom istoku). Poslije toga to su uobičajene pojave (revolucija u Iranu 1979 god., zbog koje isti nije izvozio naftu, okupacija Kuvajta 1990 god.,...). Stabilizacija cijena slijedi ako se poveća proizvodnja, a najavljena je povećana proizvodnja čime se može (donekle) kompenzovati nedostatak ruske nafte na tržištu. Udio ruske nafte na (svjetskom) tržištu nije toliki da može izazvati ogromne potrese, ali ako se pojedine države proizvođači krenu solidarnosti sa Rusijom, onda imamo ,,igranku". Sa tim u vezi najvažniji je stav dva Ruska saveznika, Kazahstana i Venecuele (dvije države gdje ruske kompanije kontrolišu eksploataciju nafte).
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Amerika ce da skine sankcije Venecueli pa ce pocet' oni prvi da uzimaju naftu od njih a nece bit' jedini.
Elem, nece od Putina ali oce od bliskog saborca i do jucerasnjeg velikog neprijatelja.
Kakav crni 'gejm of tronz' i 'blek miror'.
Sad rekose na radio da ce nafta skocit od 20-30c, nagadjaju li ili znaju, ne znam
E kuku kad Albanci prelaze granicu i od nas tankaju naftu il..
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
20km od Bečahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4490ecf29e.jpg
Njemci idu do Poljske da tankaju ali je limit sada 50L i ne smije da se sipa u kanistre. Švajcarci uglavnom tankuju van njihove zemlje, baš me zanima koliko je kod njih sada litar dizela[emoji16]
Čisto sumnjam da Njemci iz npr. okoline Trira idu nekih 800 km do Poljske da tankaju, umjesto da se provozaju 10ak km do Luxa da sipaju (i uzmu duvan) :)
Vracamo se na razmjenu dobara kao par 'iljada godina unazad.
Ja tebi so i secer ti meni ulje, ja tebi brasno ti meni dizel :D
Benzin u Njemačkoj, poe ko zna koliko, jeftiniji od čadjalice.
Ao mukice od njemaca na njihovih 3000 benzina 2.3 eura a na nasih 450 moze do 2.5 eura da skace niko rijec nece beknut
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Kod njih je problem sto putuju dugo do posla, oni prelaze godišnje 20 do 40kkm u prosjeku...
Kad ce kod nas novi obračun?
Vidim da je barel pao, čak je i OPEC obalio cijenu
Utorak, ali i dalje su vece cijene na trzistu nego prije 10dana mislim, isto ide poskupljenje...
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
@Derivati , na čemu smo, da se sipa na vrijeme a ne svi u ponedeljak :)
...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e14a288302.jpg
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
#PrayForGermany
Svaki naredni post nevezan za gorivo ce bit' obrisan uz infrakciju, posto nakon normalnog skretanja paznje ne umijete da ispostujete samu temu niti moderatora.
ゲームやその種のたわごとにはん。
Inace gorivo na 110, drzi se danas.