Kakva polovna covjece? Koliko kosta nova baterija u Osmanagic sa zamjenom?
Printable View
Kakva polovna covjece? Koliko kosta nova baterija u Osmanagic sa zamjenom?
Nemam pojma, mene ta informacija ne zanima.
Evo broj ako tebe zanima. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...71c63b0957.jpg
Poslato sa pisaće mašine S24 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
O tome ti pricam. Kosta preko 20000.
A šta me briga koliko košta nešto što mi ne treba?
Niti me zanima koliko košta još 6 godina jer toliko imam garancije.
Ima mnogo stvari na svijetu koje su skupe i ne trebaju mi, ne treba mi ni baterija za Toyotu pa sve da košta samo 100e [emoji1787][emoji1787]
Ne razumijem taj pogled na svijet, ali dobro promijeniće se za koju godinu [emoji6]
Pa sto si onda vrtio pricu ovuda da im pada cijena ako ti ne trebaju/zanima?
Ti si svojim tempom voznje izasao iz garancije u toku sledece dvije godine ako se ne varam. :P
Sad jedno iskreno pitanje. Kada toliko furas price o polovnim baterijma sto nisi kupio polovan EV, iskreno ne kapiram...?
Mogao si 2x bolji EV uzeti od Mokke kada su u pitanju polovni.
Il' cek... Nemas bas neko veliko povjerenje u polovne EVs? :D
Prenosim novosti.
Pisalo je u 2024 da padaju cijene. Ti si ponudio "dokaz" iz 2023 da nije tako. Dobio sam ga za manje od 20.000e. Šta se to polovnomože kupiti za tu cijenu a da je baš tako bolje od Mokke?
Bugi daj broj VIN od kola da pitam za novu bateriju,dc-ac modul inverter i jos par sitnica zvani varijabilni troskovi.... ;)
Ja te pitam, šta mogu ili sam mogao da uzmem za 20.000e prije 18 mjeseci, a da je drastično bolje od nove Mokke i da je naravno Full EV?
Samo naprijed Bugi!!! Na pitanje kontra pitanjem, to je stil. :D
PS
- Nisi uzeo auto za 20k
- Al' ako cemo vec da racunamo sa tvojom racunicom gdje "ustedu na gorivu" racunas u finalnu cijenu vozila, imao si par IONIQ-a sa ~60k na satu za nekih 15-16k. Prakticno bi te ispali besplatno po tvojoj racunici kada smanjis cijenu "za ustedjeno neplacanje goriva". :D
No, naravno da nisi lud da uzmes polovno. Hvala na potvrdi. :P
Slagao sam, nije bio 15-16 vec 19k :D.
Ipak mislim da je najbolje da ti sledeci EV bude neki polovnjak jer su polovne baterije tako jeftine i pouzdane kao sto kazes. Boli te briga i koliko je presao realno, zar ne? Svakako ces neku polovnu uzeti koja je "presla" 50-60k. :D
Uzeo sam za 20.000e čak i manje.
Mislim da sam time dao odgovor šta sam JA mogao duplo bolje da uzmem za istu cijenu. Ovdje računam koliko sam ga platio, umanjeno za porez i naravno za subvencije.
Vremenom ta cijena ide dolje, jer za 18 mjeseci imam uštede još oko 10.000e.
Onda sam TEBI postavio pitanje, šta bi mi ti preporučio da uzmem tada ili sada duplo bolje za 20.000e?
Odgovorih ti. Neces da citas.
Drago mi je da stvari izlaze na vidjelo. Ovdje si pisao ako se sjecam dobro da te je ispao nekih 36k +- (bez subvencija).
Znaci da sumiramo:
- Uzeo si ga za ~36
- Dobio si 7k subvencija
- Vratio si porez (vjerovatno auto na firmu?)
U medjuvremenu cijelo vrijeme propagiras kako su EVs tip-top a u realnosti se uopste ne bi upustio u ovu ekskurziju da nisi imao mogucnost da izvedes sve ovo gore? :D Genije si, nema sta. Skidam kapu.
Bukvano cijelo vrijeme piše da sam uzeo da uštedim.
Baš ne želiš da čitaš.
Šta kažeš da ima duplo bolje od Full EV da se uzme od 20.000e do 25.000 (ipak je ispod 20.000e) od nove Mokke [emoji1787][emoji1787]?
Da ne zaboravimo svima omiljeni zajednički brend
https://unionrayo.com/en/massive-car...-volvo-brakes/
Goodbye Toyota – more than 147,000 units of this model have been withdrawn from the market
Camry Hybrid
Lexus NX250 in hybrid versions
Lexus RX350 and RX500 hybrid version
Sve hybridi, sve cvjeta.
Ovo bas ima veze sa hibridom:
Fault in the center seatbelt of the second row
Ali pazi kvar :lol:
A ima veze to što je Tesla uložila 200.miliona u nešto pa im se ne isplati [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Kao da su ti uložio.
Ako se pominju Hibridi i bezbjednosti i recall ima veze.
Moji post se odnosio na fejl EV-a i fejl polu-EV-a, tj. Li-Ion baterije.
A to sto je centralni slot za pojas problematican.... :lol:
Kako misliš fail kada tržište globalno raste?
To što Tesla pada je problem druge prirode, taman ima veze kao pojas za vezivanje... [emoji6]
Da raste EV prodaja padale bi cijena auta na fosilna goriva...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Ne vidim da pada cijena ničega, ni laptopova, ni telefona, ni auta, ni građevinskog materijala. Sve ide ka gore.
EV se masivno prodaju iskljucivo tamo gdje te drzava prisiljava, porezima i dodatnim sranjima. To niko normalan ne bi vozio.
Isto su govorili za konja i konjske zaprege.
Ko bi normalan plaćao gorivo, kada samo pušti konja na livadu da se najede.
Čak nema ni rezervnih djelova.
Jesi li ikad čuo da su se dva konja sudarila?
Ko još vozi Toyotu kada može da ima konja [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Ček, ako Toyote objavi to je top vijest.
Ako to isto napiše Tesla onda kuku lele [emoji1787][emoji1787][emoji854]
PS mnogo su vjerodostojnije oficijelne izjave sa sajta recimo Toyote /evo primjer/
https://www.reuters.com/business/aut...26-2025-03-11/
https://www.aol.com/looks-toyota-rea...130000746.html
nego ChatGpT ilustracije
auuuuuhhhh nemo’ mi to radit
- New tariffs—especially the 64.9% rate on Chinese battery cells—threaten to significantly raise EV production costs and slow adoption in the U.S.
EV Clinic Zagreb
https://www.facebook.com/share/p/1Hz...ibextid=wwXIfr
Ako voziš hibrida, neka ti je Bog u pomoći!
Najveći postotak nepopravljivih kvarova i najveći postotak skupih kvarova baterijskih sustava zabilježen je upravo na hibridima (a ne na električnim vozilima). Kako stvari trenutno stoje, najveći broj bankrotiranih vlasnika bit će upravo među vlasnicima vozila s hibridnim pogonima, jer su baterije za hibride u mnogim slučajevima skuplje od onih za električna vozila. Zbog velikih struja pražnjenja i punjenja u malim baterijskim sustavima te poddimenzioniranog dizajna koji nije adekvatan ni za neki manji quad, dolazi do čestih kvarova upravo na tim sustavima.
Kompleksni i nepotrebno zakomplicirani elektro pogoni integrirani u automatske mjenjače, uz hvalospjeve o “tehnološkom napretku i optimizaciji”, postaju financijski uteg za vlasnike. Primjerice, kod Audi Q7 modela elektromotor u mjenjaču košta 18.000 €, baterija 28.000 €, a novi dizelski motor 22.000 € prema cjeniku ovlaštenog servisa.
Problem nastaje kada ne postoje održiva, adekvatna i ekonomski prihvatljiva rješenja – kada ne postoji zamjenski blok motora, zamjenski stator ili zamjenske ćelije, već se mora mijenjati cijeli sklop. Europska autoindustrija izgubila je i kompas i balans.
BMW hibridi trenutno su u fazi “automobilskog armagedona” sa kvarovima, te rusi rekorde po broju upita i neispravnih baterijskih sustava. Na tjednoj bazi zaprimamo upite između 5 i 10 vozila s potpuno uništenim baterijskim sustavima, već na oko 100.000 km. Ne može se zamijeniti samo jedna ćelija jer, nakon što se nova ugradi u stari sustav, unutar nekoliko dana otkazuje sljedeća najslabija ćelija. Cijeli proces se tako pretvori u egzorcizam i za vlasnika i za vozilo. U EV Clinic zato ne mijenjamo samo neispravne ćelije, već uvijek sve – novim.
Novi modul u BMW servisu stoji 1.800 € za kapacitet od samo 1,3 kWh, što znači preko 10.000 € samo za dijelove. No, zahvaljujući našim kontaktima u industriji, uspjeli smo doći do novih modula izravno po tvorničkoj cijeni, ali u ograničenim količinama – kako bismo stare module mogli koristiti primarno u istraživačke svrhe, analizirati veći broj uzoraka baterijskih sustava i paralelno ponuditi vlasnicima funkcionalno rješenje.
Na većini uzoraka uočili smo degradaciju gornjih modula unutar kućišta, s padom kapaciteta čak do 68%. Također, nakon zamjene ćelija ne postoji mogućnost resetiranja SOH (State of Health) kako bi se prikaz dometa vratio na originalne vrijednosti koje je vozilo imalo kada je bilo novo. Potrebno je nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja baterijskog sustava kako bi se sustav adaptirao. Do tada, prikazani domet na instrument ploči ostaje smanjen, iako je stvarni broj prijeđenih kilometara zapravo veći na što upozorime vlasnike prije pocetka zahvata.
Sustav koristi Samsung SDI ćelije, sa šest modula u konfiguraciji 16S po modulu. S obzirom da trenutno imamo samo jos 3 kita za reparaciju Hybrida, ostalih par milijona vlasnika neka pripremi ustede u gorivu u iznosu 12000-15000€ za posjetu ovlastenom servisu.
Greske: 21F1F6, 21F2B1, 21F123, 21F257,
Unutarnji otpor modula 16S na 100,000km : 18-25mOhm ACIR
Unutarnji otpor modula 16S nov : 8mOhm ACIR
OEM Repair: 11000€
EVC Repair : 4800€
Armagedon : 100%
Bankrot : 100%
Ušteda goriva : 0%
Hybrid nije EV!!!
Hybrid koji je najmanje problematican : Toyota
Franchise workshop: Zagreb
Pisao sam ja ranije za Hibride isto to i dobio odgovor da to tako treba i da ne razumijem osnove napredne tehnologije nikal baterija, nema bolje tehnologije na svijetu
Batalio sam [emoji1787]
Koje hibride?
Hibridi se dijele u dvije grupe: Toyotine i ostale.
Potpuno se slazem da su evropski mild-hibridi smece nevidjeno. To je ustvari fensi start stop sistem koji je toliko skup da je to nerealno, a dobra stvar je sto se to ne moze ugasiti kao DPF i EGR pa se mora popravljat.
A moze se ugasiti, tj. moci ce - vjerovatno ce se naci resenje…mislim da se isto mislilo i za dpf, egr kad su poceli pa evo svaki izbusen, skinut, otklonjen nekako.
nego bugi zar u elektricna ne ide li-ion kao u mobilne telefone pa za nekolike godine eto je na 80% zdravlja sa nakupljenih 500-1000 ciklusa punjenja.
Imaš garanciju od 7 do 10 godina.
Jel otvoren servis za elektricna kola posle komanskog mosta?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Googlaj kakva je garancija.
Odnedavno sam batalio da se ponavljam.
Lakse je da ti podijelis info o specificnom modelu, ali evo za teslu:
https://i.ibb.co/SXVsB6gH/IMG-0220.png
a svi smo do sad imali prilike da vidimo kako se ponasaju par godina stare baterije (ispod 80%)
- iznenada opadaju preostali procenti, telefon (u ovom slucaju auto) bi se iznenada gasilo, bez upozorenja a range sa nekih 100km bi odjednom pokazao 10km i doveo u neprijatnu situaciju.
Inace, nije valjda da se sve svodi na amortizaciju dok traje garancija…zamisli kad bi proizvodjaci tako izreklamirali auto, koliko bi im prodaja opala.
u CG je prosjecna starost automobila na drumovima 17 godina, treba neko da vozi i ta polovna vozila koja su starija od 10 godina. Sta njih ceka, sta da ocekuju…baterije uveliko skuplje nego takva (polovna) vozila, znaci pisi propalo.