Originally Posted by
^izzy^
Ono sto sam primjetio je da stariji pomorci imaju vece znanje nego mladji, sad ce neko reci jbg imaju vise godina iskustva, ali nije to u pitanju, nego smatram da je internet koliko i dobar toliko i los za pomorce, vidim po sebi a i ostalima, narucito kadetima, dodju na brod i potpuno su nezainteresovani da bilo sto nauce, odrade tu gvardiju jer moraju, uglavnom u nekom cosku i konektovani na wifi. Dok sam bio kadet a internet u to vrijeme bio skup, koristio sam dnevno telefon maksimalno sat vremena, nakon toga ili se uzme neka knjiga ili se uzme neki manual i cita se, iz dosade, ali se dosta toga naucilo. A danas kao oficir bacim pogled na radar, ako nema nikog u blizini, noge na radar i telefon u ruke, ustanem samo ako treba kafa da se napravi ili resetuje alarm. I mora covjek imati jak karakter da ostavi telefon u kabinu, takvo je vrijeme doslo, mislimo propusticemo nesto vazno ako nismo online par sati.
Nije me volja gvardiju upisati a ne otvorit kakvu knjigu ne daj boze, sve mislim bolje je procitat nesto po netu...
Vidim i niza posada da ima taj problem, uz skalu im se moze popet Donald Trump ili Wagnerovci a da ih ne primjete jer im je glava u telefon.
Zato smatram da su stariji pomorci potkovaniji znanjem jer su u to vrijeme prije 10-15-20 godina iz dosade uzimali knjige i citali o brodu i medjusobno vise pricali o problemima i rijesenjima, nego danas, danas pricamo o glupostima sa portala i drustvenih mreza.
E sad teorija je jedno, praksa je drugo, imao sam kapetana koji teoriju znaju odlicno, ali im je praksa tanka, nikakva, to su uglavnom oni koji su bubali na pamet i koji imaju zavrsen fakultet i time se ponose kao da su zavrsili 10 fakulteta o nuklearnoj fizici, znaju svaku definiciju napamet, ali kad trebaju da je sprovedu u djelo tu pocinju veliki problemi.