https://www.youtube.com/watch?v=YawagQ6lLrA
Printable View
Odlican clanak - https://www.politico.com/news/magazi...orale-00013397
Ima dio Rusije na Baltiku između Poljske i Litvanije, obe članice NATO. Tu su Letonija i Estonija takođe članice NATO. Sjeverno more Rusija djeli sa još jednom članicom NATO saveza - Kanadom. Beringov moreuz razdvaja Rusiju i Sjedinjene Američke Države. U Crnom moru Rusija djeli granicu sa Turskom. Da ne zaboravimo da ima kopnena granica i sa Norveškom. To je 8 (osam) država članica NATO saveza koje dijele granicu sa Rusijom. Dalje, tu su Finska i Japan koje nisu članice NATO saveza ali uveliko slede tu politiku, i poslije ovoga moguće da će tražiti članstvo.
Ukrajina se graniči sa četri države članice NATO saveza: Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija. Moldavija zbog ovih događaja najavila da će i oni tražiti da uđu u NATO.
Ukratko, pogled na kartu/globus odaje kolika je glupost ta priča oko NATO saveza, odnosno to opravdanje zašto je Rusija pokrenula invaziju (ili kako kažu ,, specijalnu operaciju")
Sent from my moto e5 using Tapatalk
https://twitter.com/UAWeapons/status...PNKLKyBGQ&s=19
[emoji1782][emoji1782]
Hipotetičko pitanje, šta ako Ukrajinci izdrže do ekonomskog kolapsa Rusije?
Ja bih skočio goloruk na te tenkove samo kad bi Peđa Bošković ili ona omladina sa transparentom "Sirotinjo,nap... .. ...." bačila prije toga molotovljev koktel na te tenkove.Samo da preciziramo,ne Luj Viton torbice,Rolex satove i Don Perinjone nego molotovljeve koktele.E tada ja nastupam goloruk i gologuz i skačem na te tenkove u plamenu[emoji1787]
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Ovo što ti kažeš pa još dodam i prilog koji je upravo išao na TV Vijesti i vidim,ne gine mi da ću opet u red da stojim i da dovlačim pakete brašna i ulja iz diskonta,pa onda kad stignem kući moram da sklonim alat,cipele...iz šupe i ređam brašno na police.Jedino što mi ide u prilog,neću nositi rukavice ka dr.Nikolić i prskat po šupi sa onim raspršivačen ka Džika frizer nekad
Ajde pošto smo mi koji ne mislimo tako glupi hoćete li nam ti i @kimmi kao avangarda foruma objasniti zašto je Rusija napala Ukrajinu? Samo vas molim da se potrudite i da to ne bude površno.
Naravno ako imate volje. Nije ovo pod obavezno.[emoji846]
Sent from my KB2003 using Tapatalk
- Krim, spajanje istog sa kopnenim zaleđem i Azovsko more (zaokruživanje).. Što? Jer pokušaj da se odgovori ostatku svijeta sa jakom mornaricom, što podrazumijeva nosače aviona (kojih imaju 1 i po') i ostalu flotu.. Najveće brodogradilište za tako nešto a i ujedno najpogodinije jer je u relativno "toplim morima", Krim..
Nema ovo veze sa natom niti toliko veze sa žrtvama i opresiji Donjecka i Luganska od strane Ukrajinaca.. Jedna teorija koja naginje na pragmatizmu na koji se Putin poziva..
Druga teorija: Velika Rusija i zaokruživanje teritorija..
We have some more details from the Ukraine-Russia talks.
Ukrainian negotiator Mykhailo Podolyak says the sides have reached an understanding on "jointly securing humanitarian corridors to evacuate peaceful civilians, and also on supplying medicine and food to the places of the most fierce fighting".
He adds there is a possibility, "I stress, with a possibility of a temporary ceasefire for the evacuation period in certain sectors".
makar su se oko nečega dogovorili
Kao da Ukrajina nema gomilu takve prebogate oligarhijske kvazi-elite, koja se spakovala i pobjegla?
Ali imaju i braću Kličko, i Zelenskog, i đedove i babe koji su pretekli Verhmaht...
Međutim, izgleda da treba neko da im objasni da zbog ovih prvih treba da sjede doma i čekaju da ih Putin pregazi.
Stežu ga gaće.
1.To je nova gerilska taktika.Da pomisle da sam možda pripadnik neke stigmatizovane manjine pa da dvaput razmisle prije no što povuku okidač na mene.
2. Pa zato što sam iza ćoška vrebao danima sa Peđom Bošković i omladinom što je studirala po Milanu i Londonu pa su mi pokrali sve što sam imamna sebe i ubijedili me da mi je za moje dobro da ipak ja skočim prvi a oni "odoše samo nešto da završe.Odma h se vraćaju"
On i njegovi razumiju rat samo kad misle da su jači.
Čim nalete na jačeg, čak i kad nalete na slabijega koji se snažno brani, podviju rep.
Iz takvog stava “zgazi slabijeg i bježi od jačega” proizilazi ovakva pisanija.
To su oni što bi se rado priključili da budu šesti đe petoro cipelari jednoga.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kad Putin oslobodi Ukrajinu koja je zemlja sledeća na redu za oslobađanje, zna li se?
Nula
Moldavija. Moldavci ne postoje, to su sve Rusi. Dobro de, jes da su isti narod kao i Rumuni i da pričaju rumunski, odavno postoji priča da žele da se ujedine sa Rumunijom, ali to je ništa naspram istorijske činjenice da su uvijek bili Rusi.
https://www.theguardian.com/world/20...ed-on-tax-form
It's tax free baby [emoji23][emoji23]
Samo kvalitet
https://twitter.com/AfricaUnitNow/st..._bWTSodiw&s=19
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Ka iz pracke.
https://twitter.com/IAPonomarenko/st...57615016964098
Russian energy giant Lukoil calls for end of war in Ukraine
Lukoil, one of the largest oil companies in Russia, is calling Thursday for Russian President Vladimir Putin to end the armed conflict in Ukraine.
“Lukoil’s board of directors expresses its concern over the ongoing tragic events in Ukraine and its deepest sympathy to all those affected by this tragedy,” the company said in a statement, according to the Financial Times.
“We urge a speedy cessation of the armed conflict and fully support its resolution through the negotiation process, through diplomatic means," it added.
BREAKING: Ukraine says it has reached a tentative agreement with Russia to organize safe corridors for civilians to evacuate and for humanitarian supplies to be delivered. Under the agreement, cease-fires would be observed where safe corridors are created
dobro bi bilo da je ovo tačno. moguće da su sankcije počele da rade posao, ne bi vlast ruska pristala na ovo tek tako
Moje skromno mišljenje. Demilitarizacija i denacifikacija nisu razlozi već povod za akciju. Evo koji su mogući razlozi:
- Ruska vojska je ,,najtanja" u mornarici, a ambicije Putina (Šojguja) je da opet naprave moćnu mornaricu. Moćne mornarice nema bez nosača aviona, a oni su se za vrijeme Sovjetskog Saveza pravili (7 nosača aviona) u današnjoj Ukrajni (ušće Dnjepra) i to bi trebalo iskoristiti. Azersko more dijele sa Ukrajnom, a to nije zgodno jer je to prirodno utočište za mornaricu. Potrebna je kontrola cijelog mora. Da podsjetim Crno more Rusija dijeli sa Ukrajnom, Rumunijom, Bugarskom, Turskom i Gruzijom.
- Ukrajna sa ovom vlašću ne želi da prizna Krim kao dio Ruske teritorije. Putinu je potrebna vlada u Kijevu koja će to uraditi jer kakvo je sada stanje Ukrajna će se odreći Krima kada se Srbija odrekne Kosova (neće za naših života). Ne ulazim u to koliko je to pravedno (kako je npr. Krim pripao Ukrajni).
- Osim što je Ukrajna najveća država po površini u Evropi (i bez Krima) ona ima i najviše obradive zemlje, te oko 25% žitarica koje su potrebne u Evropi dolazi upravo iz Ukrajine. To je bitan momenat u ekonomiji, uz gas da kontrolišeš i prehranu u Evropi.
- Putin se (ako akcija uspije) upisuje u državnike koji Rusiji vraćaju moć (i u praksi) koju je nekad imao Sovjetski Savez, odnosno carska Rusija. Malo li je?
- Zbog svega toga potrebno je da u Kijevu na vlast bude kao neko ko je Minsku.
Ovo gore su, u suštini, legitimni zahtjevi koji su diplomatijom bili neostvarivi (kiks ruske diplomatije) i krenulo se ,,nastavkom diplomatije". No, zašto će se to Rusiji (više nego Putinu) ,,obiti o glavu"? Iz nekoliko razloga:
- očekivalo se da će situacija biti slična kao 2014 god. (da je tada nastavljena vojna akcija mogli su se svi gore opisani ciljevi ostvariti daleko lakše) i kod ukrajnske vojske i kod EU i kod SAD.
- da se očekivala takva reakcija govori i to da je napad ruske vojske krenuo u tzv. jednom talasu (kada očekuješ otpor ide najmanje četri talasa). Opet, ruska vojska je tehnički superiornija i teško da je ukrajnska vojska može zaustaviti, ali je može značajno usporiti.
- EU, SAD, Velika Britanija,... su znale kako će Rusija krenuti (hint - izjava predsjednika Sjeverne Makedonije) pa je i ovaj odgovor oko sankcija i pomoći Ukrajini u nauružanju bio nevjerovatno brz (nisu to ad-hoc akcije).
- Izgleda da je ovaj otpor Ukrajinaca iznenadio i zapadnjake (ne samo Ruse). Formiranje teritorijalne odbrane je bio pravi potez što se tiče odbrane zemlje. Ako u naredna dva dana padne Kijev mitologija oko borbe sa nadmoćnim neprijateljem ostaje.
Sent from my moto e5 using Tapatalk