Originally Posted by TheMilkman
Vuksanovic,
prvo da se zahvalim na jako zanimljivom linku.
Nemam dovoljno ni iskustva, ni godina, ni znanja da smatram sebe bilo cime drugim do laikom, ali smatram da je ovo tema koja muci i tjera na duboko razmisljanje svakog umnog covjeka, sto je samo po sebi pozitivno... ali ne pruza dovoljno zadovoljenje, barem ne meni.
Ne sporim da su mi oci zasuzile citajuci i analizirajuci tekst, ali ipak imam par pitanja, tacnije nedoumica:
Autor pravi analogiju izjednacavajuci boga sa ljubavlju, a ljubav sa apsolutnom slobodom izbora - slobodnom voljom.
"Da bi bio sasvim siguran da ga volimo, Bog nam je dao mogucnost da se odlucimo na ljubav." (str.14)
Pitanja koje ja postavljam jeste pitanje za vezanu za samu sustinu slobodne volje(pod autorovom pretpostavkom da ona postoji):
Da li je moguce da tek rodjeno dijete(ili osobe sa odredjenim vrstama mentalnih poremecaja, mislim prvenstveno na one koje djelimicno ili potpuno umanjuju promisljanje i rasudjivanje) ima apsolutnu slobodu izbora, da odluci da li ce uzvratiti Bogu ljubav ili ne? Da li uopste ima sposobnost odlucivanja? Sta je sa jos nerodjenom djecom?
Slozices se sa mnom da su i to ljudi...