Ja se u boga nadam da Žabljak nikad neće postati Zlatibor.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Printable View
Sa net-a slika. Nije moj racun, nije kukanje ali jes skuplje malo. Mada to za meni stoji svakako.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Povećava troškove izdavaocu smještaja (400 € je mala kasa) pogotovo sa podignutom stopom poreza na 15 % što je suludo.
To onda podiže cijenu smještaja i dovodi do ovakve sezone. Izmedju ostalog i do girosa od 6 € i ostalih stvari. Mnoge zemlje su cijenom konkurentnije od nas. Mi smo to pokušavali ispeglati prirodnim ljepotama. Medjutim, problem sa tim zapadnim gostima koji dolaze to da vide i koji mogu to da plate je što ti gosti po pravilu idu svaki sledeći put u drugu zemlju da bi vidjeli nešto novo.
Jedino naši gosti iz okruženja se svake godine šure na isto mjesto sedam ili deset dana od 8 h ujutro do 18 h uveče, stižu u smještaj u 7 h ujutro itd...
To je naša realnost, a posljedica toga je giros od 6 € jer naši gosti ne idu po restoranima pa ajmo ih barem nekako na sitno oderati.
Tako radi i razmišlja naša Država, a za njom i naši gradjani.
Ma mi samo treba da smo konacno svjesni da je opredjeljujuca turisticka klijentela za ovo sta nacelno predstavlja turisticku ponudu Crne Gore ona iz Srbije, Bosne i sa Kosova, oni koji se ne odluce za Grcku ili Albaniju a nemaju sredstva za Hrvatsku ili dje drugo.
Prosle godine su bile zatvorene Grcka i Turska pa je dobar dio dosao na CG.
Ostalo su strani turisti koji svakako praktikuju istrazivanja i ne provode godisnje odmore cijeli zivot na jednom mjestu. U stvari, rade upravo ono sto ovi sto ovi turisti sto kod nas dolaze nisu u mogucnosti.
Podjoh danas do Becica, nastupala mi jedna drugarica u lokal jedan pa da ispostujem. Danas i nikad vise.
A milion dusa, ali milion...
UL,danas od Kopakabane do odmarališta ex Ferijalnog 50min,juče 40min,prije tri dana 10min...
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Softver te košta 10e mjesečno.
Softver može biti na Android telefonu ili tabletu ili na Windows/Mac računaru. Preprostaviću da to ima svako danas.
Štampač za štampu računa može biti bilo koji uređaj, znači polovan štampač od 30e rješava poslao.
Ne znam odakle priča o stotinama eura ulaganja.
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
https://twitter.com/dokolenko/status...ClraE36dw&s=19
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Nikad neću moći razumjeti ljude koji svaku različitost žele da kazne.
Ni za dzabe, ni za pare [emoji23][emoji1787][emoji23][emoji1787][emoji23][emoji1787]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ee5237b4c7.jpg
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Upravo kuma u Hr koristi za taxi telefon+ stampac za stamanje racuna za usluge taxija. Ja to nisam znao da moze,kaze sve ti je isto kao kasa,preko bluetooth posaljes na štampač i dobijes racun.
Nego ovi nasi ,vole da plate kase po par hiljada eura
Sent from my Poco X3 Pro using Tapatalk
Trebala bi gospoda iz dhl da se malo upute u te stvari. A ne kurir da mi trazi 64e tacno u 8 ujutro
Sve i da košta 400€ to je jednokratni trošak.
Ajde što ima besplatnih rješenja online, nego što ima preko mtela i Telekoma i drugih firmi za 10tak eura mjesečno što je opet manje od 400€.
Tako da to ne povećava trošak smještaja.
Pretpostaviću da si prije uredno plaćao PDV na sve stare fakture koje nisi morao da fiskalizuješ i da ti je zbog toga cijena apartmana sad skočila.
Jer znam dosta ovih drugih koji nisu plaćali centa PDV-a na smještaj.
A da ti kažem ja što bi bile prave pravcate "biznis barijere". Da ima sreće u ovu državu kao što nema pa da uvede:
1. Na graničnom prelazu provjeru da li je za tvoj pasoš/ličnu uplaćena boravišna taksa za sve dane koje si bio u državu. Ostaviti 2 dana lufta da može da kaže da je bio kod rođaka jer je 2 dana dovoljno da prepješači Crna Gora sa jednog kraja na drugi.
Pa kad vidiš da nije platio boravišne takse, daš putniku dvije opcije:
a) da plati na licu mjesta i prijavi kod koga je bio smješten
b) da mu se sudi za kršenje zakona ove nesretne države.
Neka logika mi govori da će svi odabrati opciju a i da će putnik dijeliti fine ocjene na tipadvisor, booking, airbnb itd...
2. Da država tj Poreska uprava od Centralne Banke dobije spisak svih transakcija o prilivima sa bookinga, Airbnb i sličnih platofrmi koje su stigle u CG i da upari sa iznosom poreza koje je vlasnik POS terminala tj računa platio državi.
Pa kad to uporedi i nađe manjkove fino iskažnjava za utaju poreza kao u Sloveniju npr 40,000 eura jednokratno.
E to bi Stevane bile ozbiljne "biznis barijere" odnosno doveo bi se red u privatnom smjestaju.
Ali ova država neće to sprovest još dugi niz godina, i imaćemo ovakvu anarhiju i tom segmentu još dugo godina.
Kako idu procedure prijavljivanja, plaćanje dažbina... za onog ko bi izdavao tokom ljeta dva stančića.
Cijene prava sitnica. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...87e232ad0f.jpg
Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока
To se već godinama radi.
Prilikom izlaska iz CG na graničnom prelazu postoji softverska provjera koliko je gost bio unutar Države i da li je bio prijavljen.
Kako se radi o strancima, odmah se vode kod sudije za prekršaje na sudjenje. To se radi uglavnom kada turisti automobilom izlaze iz Države.
Svaki iole civilizovani izdavalac smještaja danas prijavljuje turiste.
Ako neko i ne prijavi, to je zbog turista koji insistiraju na tome da bi uštedili pišljivi Euro dnevno.
Što se tiče fiskalizacije, kase i povećane stope poreza, tu niste u pravu. Zamislite neku babu u seoskom domaćinstvu koja na Žabljaku izdaje jednu sobu. Da kupi štampač i da se poveže preko bluetooth-a!?
Skok poreske stope sa 9 na 15 % je strahoviti skok kojim će Država dobiti samo kontrarezultat - povećanje crnog tržišta. Pogotovo što je to uvedeno istovremeno sa fiskalizacijom.