Hahaha
Poslato sa Huawei P8 lite
Printable View
Hahaha
Poslato sa Huawei P8 lite
Ja recimo radim shutdown/restart jednom u dvije nedelje... Eto da se sistem oslobodi viška gluposti koje sam pokrenuo tokom tog vremena...
Sleep mi je na dugme i poslije pola sata neaktivmosti, a hibernate kada zatvorim poklopac...
Poslato sa sjajne pisaće mašine Note 5 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Niko ne objasni momku šta je Hibernacija :). Hibernacija je stvaranje slike ram memorije sa svim aktivnim procesima na hard disku računara. Šta to znači u praksi i po čemu se razlikuje od sleepa. Sleep je polusan, to znači da dok je računar u fazi "spavanja" sadržaj u ram memoriji stoji nepromijenjen, zaustavi se samo par servisa koji se nakon buđenja opet startuju i praktično na računaru zatekneš sve kako si zatekao osim programa koji se ugase prilkom odlaska procesora u DS state. Sleep može da traje onoliko koliko je računar pod napajanjem, onog časa kad računar ostane bez napajanja, sve što je bilo rezidentno u memoriji se gubi kao i nesačuvani dokumenti. Kod Hibernacije je računar u total off stanju znaći identično stanje kao shut down tako da ako ostane bez napajanja i skineš bateriju, prilikom buđenja iz hibernacije on će da restaurira sliku iz hyberfil.sys i računar ćeš zateći sa svim otvorenim programima i fajlovima u onom stanju u kojem si ga poslao u hibernaciju. OsX ima mogućnost da u sleep modu odradi hibernaciju kad baterija padne na 10%. Windows 8.1 i 10 imaju mogućnost hibridnog sleepa što znači ako ga aktivirate kao opcija svaki put kad računar ode u sleep praviće i hyber sliku na disku. Nadam se da sam ovime pomogao mlađim kolegama da bolje razumiju materiju.
Ovo je sad već razrada teme po dubini :)
Ako imaš 8GB rama i više u biti straničenje na disku je svedeno na minimum (više zbog nedostatka u windowsima i keš mehanizmima nego li zbog stvarne potrebe) i sve dok ne pokreneš neki program koji je gladan za ramom a nema u sebi sistem vlastitog privremenog swapa nećeš ni primjetiti da je virtuelna memorija ugašena ako je utuliš. U takvim okolnostima kad se sistem ne oslanja na disk i računar nema potrebe za čestim restarartovanjem ili gašenjem sistema da bi se swap fajl očistio od zaostalog smeća. Dok je to u vrijeme skupog rama i sporih magnetnih diskova bilo praktično nemoguće jer je pagefile.sys bio neminovnost a rad sa njime noćna mora pogotovo kod 32bitnih windowsa, danas je kod mašina sa 8 i više rama maltene nepotreban a kod računara sa ssd čak i štetan habač diska koji mu skraćuje životni vijek pa je zato virtuelna memorija kod mene potpuno isključena. Hibernacija jeste prktična stvar ali povratkom u last state praktično se vraćaš na one slobodne resurse na koje si bio prije, dok suhtdown osobađa sve raspoložive resurse isprazni virtuelnu memoriju i svede pagefile.sys opet na minimum ako nije zadata fiksna veličina što rezultuje na kraju sa osjetnim rastom porfomansi kod sistema sa malo rama i mehaničkim diskovima.
Jasno, virtualna memorija se i onako ne pali dok se ne iskoristi fizička...
Međutim koliko je ovo za hibernate loše jer povuče sve sistemske resurse toliko je dobro jer već svaki program koji koristim stoji i pokreće se trenutno. Zato ga ugasim par puta mjesečno, obavezno svakog drugog utorka u mjesecu ☺️
Teoretski da, virtuelna memorija ne bi trebalo da se "koristi" a pali se i koristi i kad sistem ima više nego dovoljno rama u što ćeš se uvjeriti ako otvoriš task manager i u perfomance klikneš na memory. :) . Ja sam dosta kopao po sistemu da ustanovim benefite od prefetcha i keširanju u fizičkom ramu ali ne da nisam uočio nikakav skok perfomansi kad su uključeni nego sam stekao utisak da ih degradiraju kod kod nabudžanih mašina. A koliko treba tim tvojim programima da se pokrenu na sistemu sa ssd diskom i 12GB rama ? Pretpostavljam čitavih 3 sec. Razmazili smo se previše svi , to se mora priznati, kako smo brzo zaboravili kad se windows butovao 2,5 min, a dok AV iskenira sve fajlove pri startu mogao si popiti kafu dok se start menu podigne nakon što si 5-6 puta kliknuo na njega :D.
Uzeo sam notebook 14" FHD Ekran.. Ima li nacina da sve bude 'fino pregledno' .. Podesio sam scaling na 150, medjutim viber je i dalje preeemali i presitna slova ne mogu nista vidjet, desktop je okej, dok je google chrome i poneke aplikacije veoma blurovane.. Do sad sam bio na 1366x768, nemoguce da je windows 10 napravio ovaj propust?
Koji scaling si podesio iz windowsa ili u viberu u settings pa scale user interface?
Probaj ovaj https://www.viber.com/en/products/windows10
imaš viber sa autoscale i u windows store.
Nisam skidao nista sa store-a, evo sad cu zakaciti nalog pa javljam..
Da ne znas kako generalno da rijesim problem sa tim, photoshop mi pravi problem, eclipse, android studio itd... Instaleri su mi blurovani, neki windows ugradjeni programi recimo msconfig, services, regedit, bookmark ikone na google chrome itd..
Radi Viber, malo je sporiji ali okej :)
HD 5000 , počni da se navikavaš na mutna slova :)
http://lifehacker.com/fix-blurry-fon...ity-1734246822
probaj ovaj djavo.
Desava li se to na lenovo yoga, dell xps itd..?
Nelogicno mi je da xps recimo 15" model koji kosta 2k ima ovakvih problema sa programima. A i taj adobe posrani da nema support za hidpi, ne znam.. Ima onaj scaling 200% unutar interfejsa ali onda mi toolbar dodje po ekrana..
Fala coek, svakako! :)
Svakako da je bolje sa tim ali opet je premalo.. To sam probao prije nego sam postavio pitanje na forum.. Gledaj ::
http://image.prntscr.com/image/0c383...83cdaf28ba.jpg
Moze li preaktivirana verzija 10ke sadrzati neki backdoor ili slicno koji omogucuje remote control? Skinuo sam i instalirao preaktiviranu desetku i pod computer name je stajalo DESKTOP-77JCP. Iako nemam neke prebitne podatke i ne logujem se nidje posebno da se plasim kradje licnih podataka, zanima me porijeklo ovih preaktiviranih verzija i koliko su sigurne?
Takav je format imena. Nedavno sam reinstalirao licencirani W10, i u takav format mi je ime stavio.
Da nema ovih "majstora" što profesionalno "instaliraju" računare za 7-10 eura ja bih vam objasnio kako da legalizujete 10 -tku bez centa i bez ikakvih haktivatora ali ne bi bilo korektno prema kolegama koji pošteno zarađuju novac. Ipak neka vam informacija koju vam dajem, da je to moguće bez mnogo muke, bude dovoljna, pa se vi potrudite da skupite ostatak sa neta. Moj savjet vam je da nipošto ne istalirate predaktivirane verzije windowsa ! Ili će vam računar kopati BTC za nekoga ili će vam napraviti spam robot ili će vam ispeglati kreditnu karticu.
salji meni na pm, zivo me interesuje.
Ljudi, dešavama mi se evo par dana sa kompjuterom da mi procesor radi iz čista mira na 54-56%, a sve je ugašeno..? Inače procesor je G4400 3.3 GHz - Desktop računar star 3 mjeseca. Ako neko zna o čemu se radi, javite!
Pa koji ti procesi troše tih 56% ? Klikni na cpu u task manageru da ti posloži po zauzeću pa vidi šta ti to rovari u pozadini.
Sent from my H60-L12 using Cafe Del Montenegro mobile app
@Pekmen
Da sam na tvom mjestu ja bih probao makar live Ubuntu (ili Mint) CD i vidio da li se problem javlja na njemu. Ukoliko se javlja znači da je vjerovatno do računara, ukoliko ne onda je do operativnog sistema. Uzgred jesi li probao da izguglaš da li i drugi ljudi imaju takvih problema sa tim modelom laptopa? Ja sam imao nekih problema sa svojim asusovim laptopom a onda sam na asusovom forumu našao rješenje.
Windows 10 koji je skinut preko tog Microsoftovog alata je ok, ne dolazi sa sranjima. Samo je pitanje pomoću čega si aktivirao Windows 10. Mislim da su ok alati za aktiviranje (krekovanje) koji su preporučeni na mydigalife forumu.
Valja li da se preko Microsoft Toolkita registruje Win10, MS Office 2016?
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Ja baš koristim Microsoft Toolkit koji je ako se ne varam potekao sa mydigitalife foruma. Koristim ga i za Windows 8.1 a za Win 7 koristim Daz Loader. Samo gledajte da ne skidate te alate sa sumnjivih mjesta. Eh da što se tiče Windowsa 10 mislim da je postojala neka fora kako da krekovani Winows 7 iskoristiš za normalnu aktivaciju Windowsa 10. Nisam pokušavao ali mislim da sam naišao na topic mydigitalife forumu.
Nije do notebooka i to sam vidio. Shvatam sad da je 14" i HiDpi screen, ali nije mi jasno i bas bi volio neko da mi prenese iskustvo recimo sa QHD ekrana, pa neka je i 15.6" ..
Kada se scaling imalo poveca a moram ga drzati na 150 dobijam blurovane programe, i sto je najgore windowsove ugradjene programe.
Probao sam Ubuntu, Malo je bolji ali i na njega moram postaviti 1.25 tako da ce se i kod njega to desavati. Necu stat' dok ne nadjem rijesenje jer vjerujem da ga ima, u pitanju je HP Elitebook 840 G2, model iz 2015te godine predpostavljam jer je i7 5600 u njega.
@pekmen
Što konkretno treba da uradim da ti provjerim-imam 13" qhd (3200x1800)? Koji je postupak?
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
Na 125 mi je. Možda malo na viber ali baš sada kada sam se zagledao na desktop app.
Imaš univerzalnu app koja radi fantastično
Vratiš windows 8.1 i zdravo.
Ja sam bio prešao na Mozillu, ali ne mogu da se naviknem na nju nema šanse. Koristim Chrome od 2008.g. Ovaj Chrome jede ram kao lud.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Edge 38.14393.0.0 je browser na koji se ja uveliko navikavam. Addblock se sada instalira preko win storea za 4 sec. Dodati su one klick translator i osim što mi brže otvara stranice, manje troši resurse a pogotovo bateriju. U ovom trenutku po meni najbolji browser.