Originally Posted by
A+A
Bio sam u Egiptu takodjer. Tamo je dominicijalnom stanovništvu zabranjen ulazak skoro u svaki turisticki objekat. Nije samo u onaj koji je pun Rusa ali takodjer i u onaj koji je pun Njemaca iliti Talijana. Slicna tradicija ima i u Tunisu i ona ne ovisi od nacionalnosi ili drzavne pripadnosti turista. Vjeruj mi! I jedan je od razloga ono sto drzava na ovaj nacin brani muslimansko stanovnistvo od svega "tudjega i grijesnoga" s muslimanske tocke motrista. Drugi je razlog - kolonijalna tradicija.
Ovo nije nikakva buducnost Crne Gore zbog toga sto u CG nema kolonijalne tradicije (jer je kolonizacija trajala samo od 26. studnja 1918. i do 21. svibnja 2006 ;)).
Sto se tice ruskih turista u CG, ja mislim da je CG napravila veliku ideolosku i ekonomsku pogresku orijentirajuci se iskljucivo na njih u zadnje vrijeme. Jer u Rusiji (a i u Srbiji iliti u BiH) ne postoje tradicije perfekcionizma. Ovo znaci da za ruskog turista prljave Plaze, los servis ili prekid vodosnabdjevanja u jeku turisticke sezone nisu nisto uzasno. A znaci, nazalost, crnogorski turisticki biznes jednostavno nema poticaja za razvoj i modernizaciju! :(
Nemoj me pogresno shvatiti - ne kazem da treba na ma koji nacin zabraniti ulaz turistima iz Rusije - dobri su potrosaci. Ali takodjer potreban je i razvoj onih linija turizma koje su popularne i u Zapadnoj Europi. A znaci ako netko bude zeljeo usisivati pet boca vodke tijekom dana iliti ponasati bahato - neka bude za njih neka vrsta "rezervata", ali istovremeno treba imati i neku ponudu za mirni kvalitetni odmor bez leskovackog rostilja, bez Cece, bez pijanih Rusa ali s vodom, strujom, bioscopima, hotelima (umjesto apartmana), animatorima za djecu, svakodnevnom ciscenjem plaza i td.
Osim toga potreban je i razvoj pravog ekoloskog turizma (sto znaci ne samo naplacivanje tzw eloloske takse nego financiranje ekologije prije svega) i razvoj turizma na CT, u Rijeke Crnojevica i sl. koji imaju ogroman potencijal.