pisali su prije neku stranu, 25 eura koliko sam shvatio ti uzimaju :)
Printable View
pisali su prije neku stranu, 25 eura koliko sam shvatio ti uzimaju :)
@stevann: stranica 528
Planiram ljeti da donesem jedan macbook iz USA, zna li neko mozdah koliki bi povratni pdv bio na iznos od 2000$. Prastajte ako je off topic.
0% koliko sam upucen :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
@Pekmen: sta mislis pod pojmom povratni pdv?
PDV prilikom uvoza je 19%
Ako mislis da se tebi vrati PDV prilikom uvoza, to funkcionise samo sa drzavama EU.
PDV ti vraća prodavac robe, kada se ta roba iznese iz države u koju je kupljena i kada ti na graničnom prelazu te iste države (znači ne CG) carinik ovjeri ,,papire", pa tek onda sledeći put kad dođeš u tu prodavnicu poneseš papire te i dobiješ pare.
A PDV vjerovatno ne postoji u USA, tako da ti to otpada. To jedino sa EX-YU i EU radi.
P.S. prilikom kupovine, prije plaćanja, pitaš prodavca da li vraća PDV i da ti on da te dodatne papire, obrazac za povraćaj PDVa.
Poslato sa Huawei P8 lite
Ljudi, samo da prijavim da mi je stigao paket pismo fedexom. Bio sam izašao kad je od donio to u kancelariji ali nije trebalo ništa da se plati. Je li ti što je ovo bilo kako pismo ili što drugo ne znam, znam da je mene poštarina ispala 16$ što sam u startu platio na websiteu
Sent from my x600 using Tapatalk
Nisi me razumio, niti forumasi gore.. Na zaradu sa wat-a i na stvari za koje se posjeduje racun se vrace povratni pdv, samo ne znam koliko. Zapravo za zaradu gotovo svaki cenat koliko smo i tamo placali za PDV dok se na stvari razlikuje od drzave do drzave i popunjava se neki W-2 obrazac, malo sam guglo danas, i nema veze Evropska Unija sa tim.
Nema u Ameriku PDV-a ja mislim, ako ga nisu uveli u skorije vrijeme.
Ja koliko citah na vise foruma, ne sjecam se da je iko eura uzeo od usa, tj taj povratak "pdv-a"
Cak u evropi kad kupis nesto, i pdv ako je 22% u toj drzavi ti na kraju dobijes iznos od nekih 10% (global blue) googlaj....
U svakom slucaju, moze ti se lako desiti kad iz evrope nedje zatrzis povrat i uzmes ga, a odje oces da ga precutis da ostanes bez te stvari + da ti pisu nekakvu kaznu itd :)
(Pokusaj iz srb il hrvatske nesto, pa ces vidjeti) :)
Sent from my iPhone using Tapatalk
@Pekmen: opet ti kazem,ne pitas na pravom mjestu,cg carina ti moze dati potvrdu da si unio nesto u cg i naplatiti dazbine,i to je sve... sta ces ti pokusati da vratis,mislim da to nije stvar CG
sto se tice povrata pdv-a,pa unosenja u cg u autu,ja znam samo 2 granicna prelaza dje to moze da se odradi ako imas srece,ostali su svi povezani sa susjednim drzavama, i pri izlasku dobijas CIL (carinski informacioni list), koji se razduzuje na ulazu, a samo razduzivanje znaci da moras prijaviti robu
Ovako, da ti objasnim, cijena macbooka je 2000$, naravno bez pdv. Sa pdv od 9% cijena ti je 2090$. Da bi radio povrat pdv moras popunjavati formu i prijaviti ovdje laptop. Sa osnovnom cijenom od 2000$ ovdje moras da platis 4% carinu, dakle ispane te 2040$. Na tu cifru moras da platis PDV od 19% koji je 387.6$. Na kraju laptop te ispane 2427.6$. Nisam neki matematicar, ali 2090$ mi se cini da je manje od 2427.6$.
kako izracuna da je 2000 sa 9% = 2090 :D
*ebu me Kinezi: poručio neki power bank (externu bat) i još neke džidžabidže za telefon, prvo obećali free DHL, pa kao ne može zbog ext. baterije, pa poslali Singapore Post-om, pa im pošta to vratila, bla bla, sad kažu može samo UPS-om. ups.com
Jel imao ko iskustva sa njima, koliko su brzi i šta ja plaćam? (search ne radi na samo 3 karaktera :p )
ups je korektan i vrlo brzo stize. Zovu te i ponude ti oli ti za dz, ili oni za onih famoznih 27-28eur. Mada, to je bilo prije godinu.. ne znam kako je danas...
mislim,ali nemojte me drzati za rijec da je UPS zastupnik isto Monteneomaks
Nije. UPSovo predstavnistvo je pored Kalije prije skretanja za aerodrom i d0 prije par mjeseci si mogao sam da zavrsis papire na carinu kao sto je radio DHL. Ne znam kako je sad ali ima njihov broj na netu pa zovi i pitaj
danke! Eo vidjeću šta će ove pametnice kineske reći. Prodaju samo punjače, externe baterije i magnetne držače za kola, i sad su otkrili da ništa sa magnetima i baterijama ne mogu da šalju DHL-om i singapore post-om
Narucih nesto AE i stiglo mi je u Pg, kada pratim posiljku preko poste sve ide svojim tokom, medjutim kada idem na adresu za pracenje (17track) pokazuje mi upozorenje, nesto kao da je roba mozda vracena nazad tj da je ostecenja.
Moze li mi neko dati broj za kontakt da se raspitam o cemu je rijec ili je u pitanju greska posto je nas sajt azurniji jer je roba na nasoj teritoriji.