Polako dok se otvori auto put, cisto sumnjam da ce biti tako, vjerovatno ce ta pretpostavljena cijena jos gore da ide.
Printable View
https://i.imgur.com/qIHdt04.jpg
Poređenja radi, kroz Sozinu trenutno u prosjeku prolazi 6000 vozila dnevno...
Svi prave neke kalkulacije računajući da je jedini izvor prihoda putarina... Ne ide to tako.
Bilo bi podnošljivo kad bi stavili cg državljanima 2e a strancima 4-5e
Ako se budemo vodili njihovim razmišljanjem za građane Crne Gore mora biti skuplje negoli za strance, ljubav prema domovini se mora ekstra platiti. Ka što su svojevremeno imali taksu na aerodromu sličnog naziva, za naše ljude koji žive u inostranstvu.
Cinjenica je da se cjena mora prilagoditi cjeni koja bi se potrosila da se ide alterntivnim putem pa za nekih 20-30% vise pa ko hoce tamo ko hoce ovamo... e sad sta ce ovi mozgovi da urade i da li planiraju da im otplatimo cio autoput za godinu dana preko putarina nzm...
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Prolongirali su rok za decembar 2019.,a trebalo je u maju sledece da bude zavrseno. A priroda je nestvarna.
Dionica Ljig-Preljina(Cacak) je otprilike iste duzine kao ova nasa sto se gradi, i putarina kosta 1 EUR ili 140 din.
Nije ni to uporedivo s obzirom na kompleksnost terena ove naše dionice.
Slazem se, ali onda ova nasa ne bi smjela biti preko 3-3,5 EUR.
A bice najmanje 5 eur a mozda i vise koliko cujem od ljudi koji rade u min. saobrac.
Ako je stave 5€ mogu slobodno da sad ostave sve kako jeste... za ovaj dio koji bi trebao prvi da bude gotov sve preko 2€ je mnogo... ja mogu iz pg s 12-13€ do bp i nazad dao bih jos tu do 7€ vise al preko toga ici cu okolo... mislim da ce dosta njih da razmislja slicno... a sta je s sjeverom gdje su plate manje i ljudi losije zive
Ništa, kome je frka na Žabljak ili preko Albanije, kome nije frka sjeđeće đe je. Još kad uračunaš da je narod zimi znao na skijanje da ode isl, sad će to tek postati luksuz :D
Što se prirode tiče pravo je čudo kako nekoga nije zmija pečila ili medjed izio !!! Što se radova tiče odje se koriste neki standardi iz farmaceutske industrije jer je sve posloženo kao ljekovi u apoteku !!! Što se tiče roka za završetak radova kad se pogleda ovaj snimak stiče se utisak da nije uradjena ni polovina posla ali je očigledno da je i sama priprema terena na ovoj dionici trajala koliko će trajat izgradnja na nekoj od ove dvije preostale ...
Kao i za sve do sada, oni će staviti jake cijene, narod će malo ćakulati o tome i izio vuk magarca od cijele price, oni nastavljaju po svome a ko oće da vozi neka vozi, ko neće neka ide okolo i ćao.
Recite mi što je to što je narod CG izvelo na ulice ili naćeralo da se zbog nečega pobuni?
Svi smo u fazonu "a dobro je to, što ćemo jbg" i gotova priča.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
https://m.cdm.me/ekonomija/probijeni...rs-mala-trava/
Uglavnom je iskop završen 98 procenata.
A mostovi samo stubovi i to je to ???
Sto si mislio?
Sent from my iPhone using Tapatalk
I na maketu je pocetak sa smokovca. Bas petlje ni u najavi
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kad je planiran zavrsetak mostA moracica?
Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka
ne nadajte se prije kraja 2020 koja je jelte izborna godina i kad se ocekuje predstavljanje narodu jos jednog drps uspjeha
MIX 2
https://www.youtube.com/watch?v=tliDpuKEAFY
Колико могу да видим, рекао бих да се највише касни са изградњом мостова, док скоро сви тунели, осим пар малих, дјелују пробијено.Свакако да ће ту бити кашњење најмање пола године, и то без ријешавања питања додатног пројекта повезивања булевара на Златици са аутопутем.
Добра је страна што ће извођач морати да плаћа пенале, па ће нас ово испасти јефтиније.Лоша је ствар што се губи вријеме, и што наредно љето се неће убрати новац од путарине.
Ovo je video iz 2017 godine :)
Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka
Most Moračica će biti završen do aprila 2019.
Oko petlje će se "petljati" neki novi ugovor pa će sve formalno biti u upotrebi u septembru 2019.
Na današlni dan,kursne razlike pogouju Državi CG glede kineskog kredita za auto put,to jest u € manji je 3 miliona.Nekada je bilo i 18 miliona €.
Radi li se išta na aranžmanu o zaštiti valutnog rizika?
Stiglo odozgo da pogoduju, pa pogoduje. Ko si ti sad da se miješaš?
"Kad je sklopljen ugovor o kreditu odnos je bio 100 eura za 109 dolara"
Bankar.me
Da u pravu si.
U tom slučaju nisu u pravu ni jedni ni drugi, već troškovi variraju dok sve ne bude gotovo i tad će se tek znati koliko je plusa ili minusa.
Juče su na sajtu Bemax-a nakon mjesec dana ažurirali podatke vezane za objekte i dio otvorene trase koji oni rade.
U tunelu Vežešnik su betonski i armirano betonski radovi na 39,23% a prije mjesec dana su bili na 28,23% tj. 11% ili 532,95 metra za mjesec dana.
U tunelu Mrke su betonski i armirano betonski radovi na 62,31% a prije mjesec dana su bili na 44% tj. 18,31% ili 289,84 metra za mjesec dana.
U tunelu Vjeternik su betonski i armirano betonski radovi na 43,77% a prije mjesec dana su bili na 35,36% tj. 8.41% ili 245,82 metra za mjesec dana.
Imaju podatke i za ostale objekte i otvorenu trasu u procentima: https://www.bemax.me/me/projekti/autoput-bar-boljare
E sad na koliko su procenata kinezi ne znam, neko je napisao da su prije mjesec bili u Vjeterniku na 70% Klopotu 100% Vilcu 95%, Jabučki krs su probili prije godinu dana trebalo bi da su u njemu završili sekundarnu oblogu ili su pri kraju. Ostalih 5 tunela na sekciji 4 su kraći, najduži je Zečka (690 lijeva i 667 desna cijev). Za Zečku sam pročitao na bankar.me da očekuju u septembru da ga probiju, Vitanovice u novembru i Mateševo u martu naredne godine. Pošto su kraći ne bi trebalo više od pola godine da im treba za sekundarnu oblogu u ovim tunelima, mada ide zima pa im to može biti otežavajuči faktor i prolongirati rokove ali ne mogu uticati na kranji rok. Tuneli na sekciji 3 Mrki krš i Mala trava su probijeni u februaru ove godine, vjerovatno se radi sekundarna obloga uveliko, Đurilovac i Kosman planiraju da probiju u oktobru, mada vjerovatno u Kosmanu koji je najzahtjevniji tunel na sekciji 3 već rade sekundarnu oblogu iako ga nisu probili još, tako su počeli i u Vjeterniku i Vežešniku sekundarnu oblogu prije probijanja.
Pomjeraju skele na rasponskoj kontrukciji Moračice.Kao,biće gotov most do aprila 2019.god.
https://www.youtube.com/watch?v=R1q26rsfOFs
*najviši drumski most na Balkanu po visini kolovoza u odnosu na rijeku
Citava ova halabuka oko Tare mi je bila sumnjiva, a ako je ovakav zakljucak bio razlog sto sve pocelo….. propalo se.Quote:
Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović poručio je danas da se moraju poštovati ekološki standardi kojim se štiti rijeka Tara, o čemu se stara nadzor nad izvođačem radova na auto-putu i inspekcija.
Zaštita životne sredine i ovog lokaliteta je prioritet čak iako bi to značilo probijanje rokova za završetak auto-puta, a samim tim i više uloženog novca, naglasio je ministar na pres-konferenciji posvećenoj uticaju izgradnje auto-puta na rijeku Taru.
Par elementarnih stvari koje zna svaki prosjecni inzenjer
1. Ekoloski standardi kao I svi drugi standardi koji se moraju postovati su navedeni u projektu, a I u ugovoru sigurno pise da izvodjac mora postovati sve relevantne standarde. U svakom normalnom ugovoru postoji jos mnogo stavki koje se mogu iskoristiti da se izvodjac uvede u red po ovom pitanju.
2. Kako su ovi standardi bili sastavni dio ugovornih obaveza izvodjaca, zajedno sa rokom zavrsetka….njihova primjena nikako ne moze biti razlog za produzenje roka
3. Ukoliko ipak dodje do kasnjenja , onda je to krivica izvodjaca, sto povlaci naplatu penala. A to moj ministre znaci MANJE a ne vise ulozenog novca sto se tice drzave koju Vi predstavljate.
4. Izvodjac standardno daje I garancije za dobro izvrsenje posla, a od svake mjesecne situacije se u normalnim ugovorima zadrzava dio novca po osnovu dodatnih garancija ( takozvani…..retention money).
5. Izvodjac je obavezan da o svom trosku otkloni sve stete nastale pogresnim izvodjenjem radova, a ukoliko to odbije ili to ne uradi kvalitetno I na vrijeme, Investitor koristeci novac iz stavke 4 angazuje drugog izvodjaca da o trosku glavnog izvodjaca sve dovede u korektno stanje.
Gospodine Radulovicu,
Vi volite da budete konkretni u komunikaciji, pa I cesto neformalni.
I ja sam takav….
Pavle,
ne mlati, nismo sisali vesla.