SSD, kupiti Samsungov ili Kingstonov?
Cijene me takođe zanimaju..
Printable View
SSD, kupiti Samsungov ili Kingstonov?
Cijene me takođe zanimaju..
Samsung EVO pro je odličam disk što se tiče perfomansi ali mi se ne sviđa pakovanje koje izgleda baš jadno. Tanka limena kutijica mi ne izgleda baš kao prikladna za tu klasu pa mislim da malo slabije odvodi toplotu nego Kingstonovi diskovi koji djeluju mnogo ozbiljnije i nakon dužeg zagrijavanja ne vidi se pad perfomansi kao kod Samsunga. Kingston hyperX Savage sa Phison kontrolerom je moja preporuka. Imaš ga u Chip na Zabjelo, 480 GB za 254 eura i 240 gb za 136 eur. Ne uzimaj manji.
Evo da te naučim nešto, samo 1/2 diska ima superbrze čipove koji pišu i čitaju na fab. deklarisanim brzinama , kad popuniš polovinu diska svako ko ima ssd će potvrditi moju priču, perfomase diska padaju. E sad, svaki ssd ima svoj "računar" i softver (firmware) u sebi koji u donji blok (onaj brzi) memorije, uvijek ostavlja prazan prostor da brzo zapišeš neki podatak, koji onkasnije preseli na onaj sporiji dio, kad se disk napuni na 80%, taj brzi prostor se smanjuje i kad se napuni onda OS mora direktno da piše na onaj sporiji dio u gornjem segmentu i onda se osjeti pad perfomansi. Zato je koristan prostor na disku kojeg kupujemo da bi radikalno ubrzali sistem mnogo manji nego što nam se čini, jer je kako na magnetnom tako i na SSD-u poželjno da bar 20% diska uvijek bude slobodno. To je glavni razlog zašto je defragmentacija ZABRANJENA, ne nepreporučena operacija kod SSD-a. Znači to nema veze sa trošenjem diska nego sa načinom zapisivanja podataka na ssdu koji su dok ne pređe 90% zauzeća uvijek "iz komada" kao na linux particiji. Od windowsa 8 i sad na 10, Defragmentacija odnosno sad se zove optimizacija prepoznaje uredno ssd diskove i odradi samo trimovanje , t,j, postavi tranzistore u stanje 0. Korišćenje alternativnih programa za defragmentaciju koji nisu pisani za ssd diskove, užasno degradiraju perfomanse diska. Za win, i par programa za osnovno korišćenje računara 120, radi posao ali ako ti treba adobe paket, pogotovo lightroom koji radi sa velikom bibliotekama , neka malo veća igrica i sl, onda 120 gb nakrcaš začas. Ne umije svako da drži disk čist i da makne stare instalacije od win apdejta, uninstall datoteke i sl. Ja sam nalazio kod klinaca windows (7) direktorijume po 90 gb. Izvini što se ne slažem s tobom ali sam počeo sa 64GB SSD-om kad su se tek pojavili na tržištu , tako da pričam iz iskustva.
Ja imam 240 Gg u ovaj laptop što koristim trenutno, Office 2013, adobe Ligtroom PS cs6, masu nekih prog i programčića, nešto neobrađenih fotki u raw koje nikako da sredim što je cca 95 gb. Znači sasvim dovoljno za malo više od standardnog korišćenja. Za profesionalca koji obrađuje glomazne datoteke na jačoj radnoj stanici nema što da razmišlja ispod 480/500. Storage je storage, to je druga priča.
Možeš, mada je preporučljivo da sadašnji staviš umjesto dvd roma sa odgovarajućim adapterom a ssd ubaciš na port 0
koji je teoretski najbrži. Ima nekoliko čipseta koji samo na port 0 imaju uključen sata III dok im 1 radi samo na 3GB/s što je dovoljno za dvd drajvove koji rade na 1.5 GB/s i za stari magnetni disk. Većina laptopova koji imaju port za external sata imaju sva 4 porta aktivna na maksimalnu brzinu koju chipset podržava radi se u biti o ograničenjima u samom biosu. Na adapter ne moraš da stavljaš onaj šaraf što ga drži za kućište računara pa ga tako lako možeš i mijenjati ako imaš nekoliko hdda.
Koji ti je laptop?
Ako nekom treba imam polovan SSD Kingston Hyperx od 240Gb
I Crucial od 512GB...
Dao bih ih zajedno povoljno
A imam i adapter za disk na SSD. Njega ću dati gratis.
Poslato sa pisaće mašine Note 3 dual sim
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
To znaju i vrapci na grani, ne treba ti slika, danas je remark uobičajena stvar. Nije nikakva prevara inače strani forumi odavno bruje o tome. Da ih nećeš tužit? Tuži ih što sav škart završava u istočnoj evropi.
To je 7 generacija ahci kont. Podrzava 6gb/s. Neki fujitsu računari iz lifebook serije su imali problema sa ssd diskovima i bsod-om pa su problem rijesili tako sto su iskljucili sata III pa su ssd radili na 3gb/s. Sa win8 nema tih probl. Pa ako si pogodjen i stalno apdejtovao bios mozes da ga vracas nazad dok ti ne proradi sata 3. Ovi što imaju lifebook a544 moraju da stave v1.13 , 1.15 ,16 i 19. ne rade u sata III rezimu. vraća se bios kod njih normalno na prethodnu verziju sto je kod uefi biosa nemoguća misija.
Vidi sa Bugijem da se dogovoriš za taj Kingston i kašetu.
Prevara jeste ako ugrađuju druge čipove sa manjom brzinom od deklarisane u specifikaciji a posebno ako stavljaju pola bržih a pola sporijih kako si objasnio. To je već otvorena prevara.
Novi Zakon o zaštiti potrošača kod nas a usklađen valjda sa EU zakonima (koji je inače za običnog čovjeka dosta spetljan ) mnogo više štiti korisnika od dosadašnjeg u smislu ''saobraznosti'' robe.
Naime ako u karakteristikama nekog uređaja piše da može nešto toliko i toliko,tako i tako, a kasnije se ispostavi da zapravo ne može (nesaobraznost) korisnik ima pravo da traži reklamaciju.
Tako da u principu ne treba tužba već samo pozivanje na Zakon.
Al sad je pitanje jel to sam prisutno kod određenih proizvođača sa određenim modelima ili je pravilo kod svih!?
Mi nemamo agenciju za zaštitu potrošača, samo neku raspalu NVO od koje slušamo samo bajke a ni jedna ni druga ništa ne rade i nemaju praktično nikakva ovlašćenja. Zakoni? Zajebavaš li ti mene? Pa da se poštuju ti zakoni prvo kad uđeš u supermarketu imao bi cijenu na svakom artiklu a ne etiketu na koju je jedna cijena a kad dođeš na kasi druga. ZAto i ne stavljaju na svaki artikal cijenu DA BI TE KRALI! U državi gdje tajkuni skidaju crno ispod noktiju građanima na najbrutalniji način ti spominješ EU direktive. Nego je to druga tema. Ne rade to svi, Intel pogotovo , zato su im ssd diskovi bez kompromisa, budžet diskovi skoro svi. Ne misliš valjda da Samsung baca felerične MLC-ove? Ooo druže, ne baca se ništa što ima skup proizv. proces ako može da se "iskoristi" . Ovaj novi triple level TLC fleš koji se ugrađuje u T840. (840 pro ima MLC fleš kao i 830 jer je dugotrajniji) koji je jeftin u proizvodnji će vjerovatno smanjiti potrebu za takvim mahinacijama ali na uštrb skraćenog vijeka što obzirom na to da nam novi i veći disk treba prije nego što istekne garancija od 3 godine i nije neki hendikep. Ne misliš valjda da oni nemaju spreman odgovor za te stvari prije nego što puste proizv. u prodaji? Kažu da su diskovi zato pouzdaniji. Fererro je izjavio da kupci na srpskom tržištu vole Nutelu sa manje lešnika , vjerovatno su i veliki proizv. diskova ustanovili da nama trebaju "pouzdaniji" diskovi.
Da ve upitam nesto...
U pitanju je nov stan, nova klima ('dosla' uz stan). Fujitsu.
Ona radi ok, nisam je koristio nego par dana i to obicno na 24-25 stepeni pa malo radi malo ne radi sto je valjda normalno jer kad dostigne tu temperaturu onda stane.
Ono sto meni ne izgleda ok je 'izduvni dio', na terasi. Po meni se prejako cuje. Svakako ne mogu da opisem tacan zvuk ali je jednostavno bucno, kao da ona 'krilca' kidaju kakvu macku koja je dolecela tu. I nije konstantan, nego nekad 'jace', nekad manje.
Svakako je u garanciji i zvacu 'nadlezne' da pogledaju ali me zanima neko eventualno misljenje (ako je moguce) od onih koji su 'radili' sa ovim klimama vezano za sam zvuk.
Svi smo svjedoci svakodnevno koliko se loše kod nas zakoni primjenjuju. No mislim da je problem i do nas samih koji ne radimo ništa po tom pitanju.
Ali je činjenica da je ovaj Zakon o zaštiti potrošača donijet i na snazi već više od godinu. To što mi potrošači ne umijemo ili nećemo da iskoristimo svoja prava je naš problem.
No ajde da ne ulazimo dublje u probleme svakodnevnice u Crnoj Gori, politiku i naš mentalitet.
Ako se i u svijetu isto žale na smanjenje performansi SSD-ova kao što kažeš da pišu po stranim forumima (pretpostavljam zapadnim) onda je realno očekivati da će već neko tamo da traži reklamaciju.
Možeš li da postaviš link đe se govori o tome da SSD uspori kad se napuni preko pola jer se ugrađuju sporiji čipovi?
Drustvo niko od proizvodjaca diskova ne garantuje brzinu, na samom pakovanju pise (ako me dobro sjecanje sluzi) "speed up to ***mbs".
Ne može da garantuje zbog sata konektora, kontrolera i karme.
E sada ja na ovaj hyperx imam 5% zauzeća ili 85% brzina je skoro pa ista (opadne omza koji megabajt).
Poslato sa pisaće mašine Note 3 dual sim
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Ljudi umijete li vi da guglate? Ako te mrzi, ti testiraj, skini crystaldisk mark i as ssd benchmark izmjeri perfomanse sa 25%, 60, 80 i 90%. je li teško da nakrcaš ssd sa podacima? Javi šta se dešava kad je disk pun preko 75%. Radi slobodno trimovanje prije svakog mjerenja.
Čime mjeriš ? :) jesu ti ovakvi rezultati? Attachment 133791
CrystalDiskMark 4.1.0 x64 (C) 2007-2015 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 562.707 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 542.075 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 237.932 MB/s [ 58088.9 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 227.119 MB/s [ 55449.0 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 388.150 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 503.274 MB/s