Vratili iz Bg, pogledaj tracking.
Do sada sigurno preko stotinu posiljaka na taj nacin proslo bez ijednog problema, ovo je prva koja je vracena.....
U pitanju je sivena vrecica za igracke, malog gabarita.
Printable View
pitah prodavca iz Holadnije kojom postom mi salje posiljku, kaze PostNL (TNT).
Mene sad stra' ovoga iz zagrade, jer znam da su zesci supci. Ali i njemci sa DHL Global, salju na obicnu postu, zna li mozda ko je li ova PostNL ipak , na obicnu postu, ili TNT-om?
Pozdrav svima, planiram da poručim ovo sa ebay-a:
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?m...2F392019168672
E sad, obzirom da vrijednost prelazi 150 eura, trebalo bi da platim pdv, carinu i špediterske usluge, međutim, neko mi reče da se ne plaća carina na robu uveženu iz Engleske. Da li je to istina i koliku cifru da očekujem za špediciju u ovom slučaju? Paket ima između 3 i 4 kg, ako to igra neku ulogu.
Spedicija 30-50e platices i carinu i pdv ne brini, da bi izbjegao carinu koja je valjda 5 ili 10% u tvom slucaju proizvod treba da bude proizveden u EU i da ti imas dokaz za to ili ako to priznaju vise da na fakturi prodavac napiše da je ova naprava proizvedena u EU sto cisto sumljam da je, ili zaboravis cimanje i platis vise 20-30eura carine i kraj price..
Ne izbjegavas carinu ako je roba uvezena iz Engleske, nego ako je roba proizvedena u EU onda se ne placa carina.
S obzirom da na linku za taj proizvod piše da za njega važi "standard shipping", pretpostaviću da će ti kod nas doći preko naše pošte.
Ako si srećne ruke i ne otvore toliki paket (a čisto sumnjam da ga neće poslati pravo na carinski terminal), platićeš samo dostavu.
U gorem i najvjerovatnijem slučaju - da te uhvati carina - sačekaćeš jedno par dana da te obavijeste da je to došlo kod njih, pa ćeš onda morati da nađeš špeditera da ti popuni carinske papire za to, Pošta CG je najjeftinija i osobe koje to rade su odmah u kancelariji pored Carine u Pošti 2 kod željezničke, oni će ti uzeti oko 20 eura, Fedex (Montenomaks) uzima 30... DHL, TNT i UPS su skuplji i to dosta - 60+ eura, koliko se sjećam.
Carinska stopa ti je na primjer 5% od vrijednosti robe (nije fiksna za sve), pa onda ide PDV od 21% na zbir cijene robe i carinske stope, plus 4 eura za podnošenje za carinski pregled. Kad im sve to uplatiš na šalteru pošte i doneseš uplatnice, oni će ti dati paket.
Ako te zapadne neko od špeditera tipa Fedex, UPS, TNT i slični, zvaće te ne telefon i objasniti sve ovo preko telefona, s tim što su njihove špediterske usluge skuplje, kao što već rekoh.
Primjera radi, ako te zapadne carinska stopa od 5 %, biće ti otprilike ovako:
200 funti roba + 22 funte shipping + 10 funti carina + 44 funte PDV pa sve to pretvori u eure, dodaj 20 eura špediterskih usluga + 4 eura carinjenja robe.
@Bor1s
E vala si mu detaljno objasnio, svaka ti čast ;)
Iskustvo je čudo. :)
Evo jutros sam se ispozdravljao sa nekih 30 eura koje sam predao gospodi iz Montenomaksa, pa znam dobro svu proceduru.
A pojedine osobe iz Pošte sam dobro zapamtio, kad sam jednom (i nikad više) koristio njihove špediterske usluge, pa nek su najjeftiniji. Prosto im bilo kako su neefikasni.
Hvala puno na ovako iscrpnom pismu, upravo si me odgovorio od kupovine :) Naime, prošle godine sam kupio roditeljima od iste firme manji radio, Supersignal i prezadovoljan sam, bukvalno je umjetničko djelo i toliko kvalitetno odradjen svaki djelić da je za ne povjerovati. Ne mogu da se sjetim, a sad nemam načina ni da provjerim preko koje pošte mi je uručen, sjećam se da je bilo kad se pretvori u eure 145 + 28 eura shipping i nisam plaćao troškove carinjenja i PDV-a. Tad je još limit bio 150 eura. Ovaj proizvod je definitivno proizveden u EU, jer je proizveden 2014. dok je Engleska još bila član :)
Prekopao sam neke stare mejlove i pronašao da mi je prošle godine Revo poslao radio preko UPS-a. Sad sam razgovarao sa radnicom UPS-a, njihove usluge špedicije su 60,50 eura, a ako hoću da mi neko drugi radi špediciju, onda je otkup papira 32 eura :) Na sve to uzmu još 5 eura za 'manipulativne troškove', jer što da ne, može im se.
Ma nisam ni mislio da otkupljujem papire, nego mi je smiješno, a istovremeno i užasno šta sve naplaćuju. Namjerno su namjestili cijenu da se ne bi niko cimao da traži drugog špeditera nego njima da da 60 eura. Odvratno je što je za identičan postupak cijena 3 puta veća nego kod Pošte Crne Gore. Klasičan lopovluk.
Pretplatio sam se na jedan sajt koji mi svaki mjesec oduzima po 5 eura, e sad kad sam htio da se odjavim, nema te opcije jer je politika tog sajta takva da bi valjda sto vise para uzeli. Da li mogu ja preko moje kartice tj. banke da znam gdje sam sve preplacen i da prekinem tu pretplatu preko same banke, nezavisno od toga sajta gdje sam se pretplatio?
Idi u banku da izvadiš listing za karticu/račun, pa provjeri imaš li rezervisanih uplata, čini mi se da se tako zovu.
Banka, koliko znam, nema tu opciju da ti ona to prekine. A taj sajt mora imati neđe opciju da možeš da odustaneš od pretplate, pošto je to poprilično nezakonito da ti ne daju da odustaneš od pretplate (osim naravno, ako neđe nijesi pristao da se obavezuješ da određeni vremenski period plaćaš tu pretplatu, tipa godinu, dvije... pa da samim tim nemaš opciju "raskida ugovora" dok taj period ne istekne).
Postoji i opcija da ukineš tu karticu u tvojoj banci, onda neće taj sajt moće da skida pare sa tvog računa, ako je plaćanje vezano za nju.
a taj sajt nema opciju vec treba da posaljes mail glavnom administratoru sajta i onda te on makne, ja sam to i uradio, ali ne znam je li me on makao sa sajta, to mogu jedino saznat ako mi oduzme pare sa kartice sad 25-og, ili da vidim taj listing da izvadim.
Ako platim neki proizvod na ali 73€ i + dostavu 8€ obračunava li se carina na taj iznos sa obzirom da je 80+€ ali proizvod kao proizvod je ispod 75€??
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ako ti pošalju fakturu samo za proizvod, kao što obično šalju, onda nećeš platiti ništa osim dostavu (1-4 eura zavisno od toga da li paket prođe "carinsku kontrolu").
Ako ti pošalju zbirnu fakturu od 80 eura, platićeš na to PDV 21%, carina se ne plaća ispod 150 eura.
Kako ispod 150€ zar nije po novom zakonu 75€
Ok tražicu od prodavca da navede 73€
Ako mi stigne nesto do 150e, znaci samo pdv, da li onda moram da se cimam do banke da placam, ili postaru dajem u ruke kad mi donese paket?
Za poštu ne znam da li možeš na ruke, za DHL sam čuo da može kuriru na ruke kad ti donese robu, on će ti javiti preko telefona koliko si im dužan.
Fedex, UPS i TNT će ti poslati uplatnicu na mejl i tražiće da im pošalješ kopiju uplatnice nazad prije nego ti dostave robu.
Da, DHL-u moze na ruke kuriru koji ti donese posiljku i fakturu...
Pretpostavljam da je u pitanju nešto što se slučajno instaliralo u računaru pa mi pravi zbrku al aj da pitam.
Na ali kad ukucam recimo anker soundcore daje mi samo neke futrole isl u rezultate, niđe zvučnika. A u guglu mi da link za zvučnike. Ne znam što dovodi do takvog filtriranje rezultata, slično je i za neke telefone itd. Jednostavno mi daje rezultate koji su manje relevantni za pretragu. Imam taj problem sa još par sajtova
Ako ti nije uključen neki čudan "filter" za pretragu na Ali-ju pa to pravi problem, onda probaj da obrišeš cookies/history/cache u pretraživaču.
Cookies riješiše problem, kopao sam razne malware itd programe da riješim umjesto ove najprostije solucije :D
Skini CCleaner, jednom mjesečno mu kažeš da opali po cookies/recycle bin/registry i ostalim glupostima i miran si što se toga tiče.
A imam ga zaludu al nešto nije riješio problem dok ručno sve ne poskidah. Ko će ga znat.
Koji status stoji na sajtu poste kad je paket na carini i ceka se da platis pdv? Porucih telefon a nijesam u PG. Vec treci dan mi stoji status prispjela u izmjenicnu postu i slanje na domacu lokaciju. Cisto da znam kad da kazem burazeru da proseta do poste da podigne to
Sent from my iPad using Tapatalk
Fora je sto nema nikog kuci nego bi ja ovako online nekako da vidim da je to na carini pa da uputim burazera tamo da to preuzme.
Sent from my E2303 using Tapatalk
A sta je sa drugim gradovima kada tako nesto ima za carinjenje?
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Nazovi glavnu poštu u tvom gradu i pitaj đe dolaze pošiljke koje se carine za taj grad, daće ti broj telefona na koji da zovneš, ako nećeš da čekaš da te oni kontaktiraju.
Ja mislim (nijesam siguran) da je ova Pošta 2 kod željezničke, tj. taj carinski terminal u njoj, samo za pošiljke za Podgoricu.
sve posiljke se carine u pg...
Moze li neko da mi izracuna, ako je telefon 300e, koliko jos placam dazbina?
300 eura za telefon
+30 eura za 10% Carine (nijesam 100% siguran da je ovo carinska stopa za mobilne, nek neko potvrdi ako zna)
+69,30 eura za 21% PDV (PDV ide na zbirnu cifru cijene artikla i carine)
~ 100 eura si duzan drzavi (naravno, ovo je bez troskova spediterskih usluga).
Ovo je sve pod pretpostavkom da je carinska stopa od 10% i i da ti je ukupna faktura od 300 eura.
Ako ti je na fakturi telefon od 300 eura i npr. troskovi dostave od 10 eura, carina / spediteri ce obracunati tu ukupnu cifru od 310 eura a ne samo 300 za telefon.
hvala..
Uzeh tel preko alija $ 173.73, sto je 148e.
Znaci kad stigne u postu zvace me da dam 31.08e i to je to jel tako?
Jeste, toliko je PDV za taj iznos.
Ne znam oce li ti donijeti obavjestenje da te ceka paket ili ce ti to postar donijeti pa ces moci njemu na ruke da platis to sto treba.
U svakom slucaju ocekuj i 1-4 eura troskova dostave, zavisno od toga da li ce da ti naplate samo dostavu ili dostavu + podnosenje paketa na carinjenje (ili kako to vec zovu).
hvala, znaci ako ja krenem po njega u postu ne placam te 1-4e?
Nas postar je ok, pa predpostavljam da ce doneti paket.