Sve zavisi od auta. Recimo neki Fordovi nece nijedan a recimo tvoj BMW ce aktivirat sve, sto je glupo, to imaju i francuzi i slicne krame.
Printable View
Na koliko km se mijenja zupcasti kais radi se o modelu Renault 19 1.9 td?
Ako stavis no name kais onda ne preko 40 000;
Origigi - 80-100 000.
a kako da znam koji je no name a koji original?
Cijena ti sve pokazuje.
Fabia..
Da li je upotreba "PANTERA" skupa...
Drug je udario u kamen i receno mu je da treba da ide na pantera,koliko se krecu te cijene
Nije skup ali sve zavisi od majstora i posla.
Ovaj Uzelac iza MP Auta ima panter pa podji do njega i pitaj.
E da, lik je dobar majstor i tacan.
Nije jak udar bio... Zamijeni je taj dio prednjeg trapa kompletan ali je jedna traverza (to je valjda glavni nosac ) kriva i bjezi guma 3 cm...
Postao mi je servo volan tvrd,u mjestu je malo tvrdji nego inace ali npr kad krenem ili vozim 60-80kmh kao da ga nema cak i pruza mali otpor kad skrecem,tecnosti ima ali dok motam u mjestu cuje se neko zujanje? eskort 5 je u pitanju i mislim da ima hidraulicni servo.
to su svi simptomi da hvali tecnosti, ali posto kazes da je ima, onda me strah da ti nije otisla pumpa od serva
Technost u servo se mijenja svake dvije godine... Ona vremenom gubi svojstvo pa ce pumpa prije ili kasnije crci...
Svake dvije godine OBAVEZNO mijenjajte technost u kocnicama, technost u servu, pakne i ulje, bez obzira jeste li presli 1 ili 100.000km...
Meni rekose u Alliance-u da ne mijenjam tecnost za servo, nego da se samo provjerava i dodaje ako je potrebno. Cudno mi to i tada zvucalo, nego pomislih da oni deru dje god i za sta god mogu, pa povjerovah.
Nego, da priupitam odje jos ponesto. Htio sam ranije cisto reda radi promijeniti ulje u mjenjacu, o cemu sam i pisao ovuda nedje kad sam trazio odgovarajuce. Dobih u istom servisu savjet da ako mjenjac radi kak treba ne mijenjam ulje, jer originalno za Lagunu 2,2dt nemaju, a radi gustine i sta znam svega, bolje ako se ne mora ne stavljati druga, pa cak i ako po cpecifikacijama mogu. Rece mi tad ovaj da mogu naruciti iz Francuske originalno, mada nijesam pitao za cijenu.
Problem je sad sto sam primijetio od kad je hladnije vrijeme, da kad upalim auto i krenem, u drugoj brzini zna da se malo cuje, ono kao zakrci dok se prebaca, ali samo malo. U trecu se isto malo teze zna prebaciti, bez ikakvog zvuka i to traje tako prva 2 prebacanja, nakon toga mjenjac radi besprekorno i sve ide kao po loju. To se desava samo kad je hladnije i kad auto duze stoji, ako se i po hladnom vremenu upali brzo posto je bilo vozeno, sve ok. Je li to nedostatak ulja u pitanju ili sta ?
Takodje mi rekose u servisu da treba da promijenim dugu sponu sa manzetnom, pa me interesuje precizniji opis njene funcije ako nije problem i koji su znaci da je potrebna zamjena ? Zahvaljujem unaprijed.
Moguce,mijenjao sam skoro citave trapove naprijed a nijesam radio reglazu.
Onda na centriranje trapa pa javi.
https://forum.cdm.me/showthread.php?t=51265 ajmo fabijano .... znash li koga , dje sto kako :D
Ja znam da to nije profesionalno, to se pravi za kolica i td, za auto? Nikako jer ulogu igra hiljaditi dio milimetra.
Zasto ne narucis nove?
Da li ste vi culi za kataloski broj?
zavisi koje je auto i koliko zelis da ga odrzavas...jer ako vozis golfa 2-3 onda samo vozi dok nesto ne ode...a ako vozis audija a6 i imas para onda redovno kako propisi nalazu...mada je te tecnosti glupo mijenjati svake dvije godine...cisto bacanje para...
Evo saznah sto kazu propisi, poslije 5 godina obavezna zamjena kaiseva etc...
Neka digne dva prsta ko mijenja kaiseve i sve ostalo sto ide uz to svake tri godine.
Ne mislim na nase kante tipa golf 2 nego na auta od recimo 2000 pa nadalje.
Prvi ja ! Svaki potrosni materijal na kolima mijenjam po propisima. Filtere, ulje, kaiseve, pakne. To svi moraju da redovno servisiraju ko i malo vodi racuna o kolima svojim.
Takodje crijeva prelivna i te stvari uvjek provjeravajte jer i ona stradaju nekad prije zbog nekvaliteta. Kad auto vodite u servis na zamjenu ulja i filtera obavezno nek ga dignu na lift i pogledaju silent blokove, diskove, hvali li ulja u menjacu i sl. Jer nikad se ne zna kad moze nesto da rikne:)
http://www1.istockphoto.com/file_thu...s_isolated.jpg
Jer sve to mi kosta 150 eura, samo ulje i filter mi kostaju 102 eura.
Znate li vi onu staru kinesku poslovicu *ne popravljaj ako nije pokvareno* :), fino sam pita za kaiseve i ostalo sto ide uz njih a mijenjam i ja ulje i filtere redovno i odrzavam auto iako se ne razumijem u materiju.
meni veliki servis kosta oko 200e :)
svejedno po kilometrazi dodje svake 2-3 godine da mjenjas...ulje obavezno mjenjaj redovno i filtere,a kaiseve ako ne promjenis moze da se desi pucanje pa ce ti steta biti vise stotina evra...pa reskiraj pa profitiraj :P
fabia,bi li mogao da dodjem kod tebe na dijagnostiku prednjeg trapa?
Za Golfa 3 puni servis ispao 215, gledao je Fabija motor
Dje se na VW Pola 1.9sdi 2005. godiste nalazi filter polena (klime)? Gledao sam danas ali ga nijesam mogao naci...
Strana suvozaca...
Attachment 34694
Koliki su servisni intervali u EU i Americi za ulje i filtere za dizele i benzince?
Sve zavisi od proizvodjacha. Obicno je to od 5-10 godina. Na mog audija fabrika nalaze 90.000km ili 8 godina, stogod prvo dodje. Meni se i jedno i drugo poklopilo :)
Technost za kocnice kosta manje od 15 eura. Vrlo lako se mijenja, i to mozes sam uraditi za dva sata.
Znas li da se sva kociona sila od pritiska papucice kocnice do pakni prenosi preko tecnosti? Technost, osim sto ima vecu tacku kljucanja od vode, ima i sposobnost da upija vlagu iz sistema. Time stiti kocioni sistem od taloga rdje. Ova tecnost moze da apsorbuje samo odredjenu kolicinu vlage, poslije toga tacka kljucanja joj se spusta, i sistem pocinje da rdja. U krajnjem, ako ne mijenjas redovno technost, crkavace ti komponente kocionog sistema, vrlo brzo ce ti "propadati" kocnice (zbog manje tacke kljucanja tecnosti), i imaces losiji osjecaj na papucici kocnice.
Na kraju ce te skuplje kostati popravke nego odrzavanje, a uvijek ces imati siguran auto. Probaj da zamijenis tecnost ako nijesi u posljednje dvije godine, i odmah uociti veliku razliku...
Gore sam napisao, kako za koje auto. Isto tako zavisi koji kajisevi, mada ja ne bih stavljao bilo kakve aftermarket, vec iskljucivo original.