Ne mogu objasniti koliko mi je gadno da gledam TV. Informacije koje smo mi ovdje razmjenjivali prije nekih 2 sata, oni ih sada citaju.
23:51:
The head of the medical team in the protesters' main camp says 20 demonstrators have died during the day
Printable View
Užas ljudi, gledam kako oboriše onoga nesrećnog policajca stoti put i kako ga vuku ko vreću govana.
Moram da priznam da se čudim policiji što se još nije okrenula na drugu stranu.
Veliku vojnu bazu u Lavovu upravo zauzeli demonstranti. Vojska se predala...Oko 30 vojnika koji nijesu htjeli položiti oružje po zahtjevu demonstranata i nastavili pružati otpor, zadobili su prostrelne i dr. povrede...
Janukovic je upravo odbio da dalje pregovara sa opozicijom i izjavio da protesti treba da se zavrse i da svi treba da idu kucama. Klicko izjavio da je Janukovic izgubio kontakt sa stvarnoscu (bukvalno tim rijecima).
Ukoliko ga Putin direktno vojno ne spasi, zavrsice kao Gadafi.
Eh eto kao naručeno, zapad Ukrajine se naoružava, Istok naoružan,
Pih.
Dje pratite to? Ja pokusavam twitter, par live sajtova, ali svi vrte istu pricu.
Da je Zapad intervenisao u Siriji, Rusiji ne bi na um palo da izvede ovo sa Ukrajinom. USA, a pogotovo EU, su zaboravili lekciju iz Minhena 1938-autoritarizam se na spoljnopolitickoj sceni zaustavlja na pocetku, a ne pusta se da se razmashe.
Zna li se ko su ovi ljudi sto konstantno drze govore a cuju se na ove live linkove?
Ne, autoritarizam u Ukrajini je poceo Janukovic koji je prvo promijenio ustav tako da je sebi dao (funkciji predsjednika) mal te ne diktatorska ovlascenja. Zatim je odbio da potpise sporazum sa EU iako mu je glavno obecanje u izbornoj kampanji bilo da ce ga potpisati. Ukrajina je evropska drzava, i vecinski zeli (da, cak i kad se Istok ukljuci u brojanje) da pripada Evropi, a ne "Evroaziji". Nije mi jasno kako je nekima ovdje to toliko teshko shvatljivo.
Na danasnjim demonstracijama Janukovic je, tj policija pod njegovom komandom, upotrijebila prvo vatreno oruzje, automatsko, a zatim, po najnovijim izvjestajima, bila direktno odgovorna za paljenje zgrade Sindikata gdje se nalaze zene i djeca.
E sad, Janukovic to sigurno sve ne bi radio, niti bi se usudio, bez direktne podrske od spolja. Ta podrska dolazi od Putina, koji je samo iskoristio kolebljivu Obaminu spoljnu politiku i opstu sklerozu EU da ucvrsti i konsoliduje svoje pozicije, kako u Siriji, tako sada i u Ukrajini. Naravno-ja tu Putina ne krivim nista-u politici postoje samo interesi. Medjutim, krivim Zapad koji ga nije zaustavio na vrijeme, tj u Siriji. Da je US/EU koalicija klepila Asada po glavi jednom zonom zabranjenog leta kao sto je Gadafija-sporazum Ukrajine i EU bi danas bio potpisan a jedino nase pominjanje Ukrajine na ovom forumu bi se vezivalo za to kako ce Shahtjor igrati u Kupu UEFA i oce li Konopljanka preci u Liverpul na ljeto.
Ova jedna kamera što snima iz kampa pokazuje da je relativno mirno unutra ili je to vani, ne mogu da provalim.
Situacija se pogorsava. Ukrajinski novinari na tviteru javljaju o sukobima izmedju demonstranata koji su sa zapada zemlje pristigli u Kijev i policije koja im ne da da se priblize trgu. Sukobi se odvijaju u predgradjima Kijeva a koristi se i automatsko oruzje (jos nije potvrdjeno da li ga je upotrijebila policija, demonstranti ili obije grupacije).
Dobre vijesti su da su vatrogasci uspjeli da evakuisu ljude iz zapaljene zgrade Sindikata.
Pratite odje isto.
http://www.kyivpost.com/content/ukra...es-337067.html
Ovo je uzas...
Janukovic ce proci kao Nikolaj i Elena Causesku, i radujem se tome. Odobriti upotrebu minicije, pa je li covjek normalan, ovaj zacetak gradjanskog rata moze da dovede do krize svjetskih razmjera...
Kličko najodgovorniji za sve i najveci krivac!
Demonstranti koji su u Lavovu zauzeli vojnu bazu, razoružali vojnike koji im se nijesu htjeli pridružiti i poslali ih kućama. Nakon toga su pokupili oružje u magacinima i zapalili objekte u bazi.
U širem rejonu centra Kijeva isključena struja.
State Department upozorio novinare da se sklone jer se ocekuje novi napad na demonstrante, i izjavili da imaju informacije da se policija sprema na eskalaciju nasilja.
To se desilo puno prije izbora, promijenio je parlamentarni sistem u prezidencijalni.
Sad mi ti podmećeš drugu priču. Ja sam pričao o tome ko je ovo "učinio" u Ukrajini, pa ako su Rusi onda je i zapad. Jer i jedan i druga strana ne rade to jer im je jako zabavno, nego jer brane svoje interese.Quote:
Zatim je odbio da potpise sporazum sa EU iako mu je glavno obecanje u izbornoj kampanji bilo da ce ga potpisati. Ukrajina je evropska drzava, i vecinski zeli (da, cak i kad se Istok ukljuci u brojanje) da pripada Evropi, a ne "Evroaziji". Nije mi jasno kako je nekima ovdje to toliko teshko shvatljivo.
Pa i jedna i druga strana tvrde potpuno isto jedna za drugu.Quote:
Na danasnjim demonstracijama Janukovic je, tj policija pod njegovom komandom, upotrijebila prvo vatreno oruzje, automatsko, a zatim, po najnovijim izvjestajima, bila direktno odgovorna za paljenje zgrade Sindikata gdje se nalaze zene i djeca.
I Obama i Zapad su (kako je utvrđeno njihovim izjavama, kao i onom poslednjem curenju u Američkoj diplomatiji) isto podržavali demonstrante, i nazvali to odbranom svog interesa. Dakle nikom ništa, svako je radio identičnu stvar - branio svoj najuži interes. Zašto bi meni zapad bio više simpatičan glede branjenja materijalnog interesa ne znam - baš me briga. Sirijska kriza nije uporediva sa Ukrajinskom.Quote:
E sad, Janukovic to sigurno sve ne bi radio, niti bi se usudio, bez direktne podrske od spolja. Ta podrska dolazi od Putina, koji je samo iskoristio kolebljivu Obaminu spoljnu politiku i opstu sklerozu EU da ucvrsti i konsoliduje svoje pozicije, kako u Siriji, tako sada i u Ukrajini. Naravno-ja tu Putina ne krivim nista-u politici postoje samo interesi. Medjutim, krivim Zapad koji ga nije zaustavio na vrijeme, tj u Siriji. Da je US/EU koalicija klepila Asada po glavi jednom zonom zabranjenog leta kao sto je Gadafija-sporazum Ukrajine i EU bi danas bio potpisan a jedino nase pominjanje Ukrajine na ovom forumu bi se vezivalo za to kako ce Shahtjor igrati u Kupu UEFA i oce li Konopljanka preci u Liverpul na ljeto.
Sukobi se šire i na druge djelove Kijeva...Zvanično je potvrđeno da su ubijena 2 saobraćajna policajca iz patrole na kontrolnom punktu u jednoj od gradskih četvrti, dok je treći ranjen i ljekari mu se bore za život.
http://www.youtube.com/watch?v=9waDY...ature=youtu.be
Napad policije na grupu demonstranata, uz upotrebu vatrenog oruzja.
Cjelokupna javna administracija Lavova otkazala poslusnost Janukovicu i presla na stranu demonstranata.
Kako ne uvedu policijski cas zbog toliko smrtnih slucajeva.
Pa onda majcin sine, ko se nadje na ulicu, pucaj.
Greota od ove zemlje.
Ukrajinski oligarsi Rinat Ahmetov i Viktor Pinčuk, koji su stajali iza Janukoviča (bukvalno ga stvorili i finansirali) u posljednih 2 sata obratili su se medijima izjavama kojima se odriču od Janukoviča. To je upravo učinio Ahmetov koji je rekao da ništa ne može opravdati nasilje učinjeno narodu...
Inače, prije sat vremena, grupa protestanata koji su izrazili nezadovoljstvo u Londonu (zbog dugogodišnje podrške Ahmetova Janukoviču) demolirala je prozore na njegovom stanu u ovom gradu.