Upravo tako,siguran sam da mu se nije radilo pa je dosao odje i bolje mu je da lezi ili se smuca nedje za 300 eura nego da u neku sredjenu drzavu radi za normalne pare i zivi normalno.
Printable View
Upravo tako,siguran sam da mu se nije radilo pa je dosao odje i bolje mu je da lezi ili se smuca nedje za 300 eura nego da u neku sredjenu drzavu radi za normalne pare i zivi normalno.
Tačno tako ka što pričate. No eto, ima sam sreće pa sam se snaša dobro. Nijedan od mojih 10 radnika ne zarađuje trenutno ispod 400. I vjerovali ili ne, no to su neke familijarne stvari, ja odavde šaljem gore ponekad kad zapne. Nego to je teško da se shvati ako je čojek ograničen. No što vele oni metalci "open mind for a different view"
Ali opet nijesam bačio tih 8 godina. Naučio sam jezik, čak neke diplome pokupio, naučio dosta o kompjuterima, elektronici, ljudima, kulturama, običajima. Nije moglo bit dosadno
Prijeki, ne znam đe živiš i što radiš ali se meni ovđe u CG svako malo dešavaju neke promjene. Neke poslovne "kombinacije", kompenzacije, akcije, uglavnom ne znam što me čeka iduće godine. Ne znam oću li se bavit istim poslom ili ću promijenit struku obzirom da sam je 3 puta promijenio u ovih 6 godina. Samo treba da se prilagodiš novonastaloj situaciji. Tamo sam prvu godinu radio u fabriku a poslije toga skoro 7 godina u istu firmu. Obzirom na njihovu situaciju, koju narod ovđe zove standard, i tržište rada vjerovatno bih dan danas radio u istu firmu za iste pare samo još koji sat dnevno duže. I tako bi bilo do 67. godine kad stičem pravo na penziju. Nekako sam svaki dan vidio čitav moj život. Ovđe ne znam što me čeka
Ne može mu nikako bit bolje da se smuca, ali ne znači da moraš otić odavde da bi ti bilo bolje...evo, čovjek kaže da mu je ovdje bolje...a i ne znam đe to ima, bez ako nema kod tebe, da se neko smuca i da za to dobija 300 eura??? Vjerujem da bi ti sva administracija u CG tražila da joj rečeš đe ima to, pa da ostave posao u sudovima đe se opučaju za 270 eura, pa da idu da se smucaU za 300;)
Naravno, svako takvo iskustvo može biti samo plus u životu! Daleko od toga da bilo ko umanjuje značaj upoznavanja sa drugačijim mentalitetom i kulturom i ja bih srećna bila da ovaj narod ima dovoljno para da može svake godine bar na deset dana otić neđe, da vidi šta ima iza ovih brda, da može zaraditi za to, ali nije ni zapad med i mlijeko, bar ne svakome i nije isto kad odeš turistički ili kad odeš da živiš tamo pa mi prosto smeta kad se idealizuje i misli da se životom kakav se vodi u CG, lezilebovićkim, na zapadu može zaradit i za sebe i za sve bližnje! A-ha:)
U takve institucije se i najvise smucaju od opstine pa preko ministarstava sve do sudova.
Ma daj nama je odje dobro kako to da ne mozemo poci bar na 10 dana jednom godisnje u neku zemlju. Ja sam imao ludu srecu da odem na jedan lijep period u dvije normalne i sredjene i vidim da ljudi zaisto rade ali za taj rad prime svotu novca od koje mogu da zive i zamisli skupe te pare pa podju nedje jednom godisnje.A uz to upoznah dostinu njih koji imaju i taj vikend slobodan sa sve srednjom strucnom spremom pa iskoriste lijepo taj vikend.A u Crnu Goru kad nadjes posao da ti je nedjelja slobodna mozes da pjevas,sem ak onisi neki prijatelj kum rodjak pa da se zaposlis u drzavnu instituciju.Svakako i bilo kakav posao odje je danas premija.
Nego su ljudi odje naucili da ispijaju kafe sa tetkama i strinama i u tome vide smisao svog zivota sto je potpuno nenormalno.
I eto, opet bolje znaju oni koji nijesu tamo živjeli od onih koji jesu. Želim ti od sveg srca da pođeš i da se snađeš bolje nego ja. Nemoj samo puno da očekuješ da se ne bi razočara. To što si ti vidio i ja sam gleda. Ljudi koji su 70ih i 80ih pošli, više nemaju kredita za kuću, znači ni kirije a većina njih čak i izdaje neku nekretninu. Ja 98 kad sam otišao sam iz početka imao problem što nemam vremena da potrošim pare. Lagano, do 2006 kad sam se vratio, za 16 sati rada nijesam moga da zaradim onoliko koliko mi je potrebno za nešto što smatram normalnim životom bez ikakvog luksuza. No dobro, vidim da si pametniji od mene pa ću se, uz dužno poštovanje, povuć
mozda imas djecu pa nemas mogucnost da ih odvedes u inostranstvo.zato tako i razmisljas.ali neko ko nista nema a ima mogucnost da ostane u stranu zemlju,bio bi lud da se u CG vrati.a ljudi koji "tako razmisljaju" nisu grubi a kamoli uvredljivi prema Vama.samo su realni.
Nista lakse nego se spakovati pa odma demantovati BrunaX i sve fino na sopstvenoj kozi provjeriti. Vani je divota za pocetnika i svi jedva cekaju da zaposle samo ovi sto su tamo ljubomorni :) Ja odje već par godina citam neke koji sve samo sto nijesu otisli i kukaju ka sinje kukavice, a ne mrdaju. Zasto zaboga kad je sve fino.
Prijeki, ja se tebi izvinjavam, nije ovo što pišem ništa lično. Nije meni loše bilo. Ja sam samo pokušavao da objasnim da mi je ovđe ljepši život. Tamo ne mislim o tome oće li plata bit prvog ili neće i kolika će bit. Ali tamo nijesam ima drage ljude oko sebe da sreću podijelim. Ovđe mi toga ne može hvalit. Tamo sam jedini odmor planira u CG da bi barem jednom godišnje vidio te meni bliske ljude. A to i nije odmor. No, ja sam svoju sreću pronaša u sred Podgorice i ne pada mi na pamet više, u ovu svijest, da se selim bilo đe drugo na svijet. Da je Bog, još sam mlad pa ima snage u mene još koju godinu da radim pa se ne bojim da ću bez ljeba ostat. A nijesam ni od onih što ispijaju kafe.
I još nešto ali to je kako ja vidim stvari ovđe i ubijeđen sam da je to tako: kako nam je kvalitetna radna snaga, skupo je plaćamo
ali ima onih koji ne kukaju,evo moj brat od strica posao u sa 16god u Sidney i eto ima sad i svoju firmu.U CG nista nemozes postic sem ako si neki spijun ili ako se drogom petljas.(ili ako znas nekoga koji zna nekoga sto zna nekoga pa ti posao nadje).drugog izbora u ovoj drzavi nema.i ispravi te me ako grijesim.
btw, moj drug, inače prvi komšija je bio u Hamburg od 2000 do 2008 godine. Ja sam kriv što se vratio. Radio je tamo gipsane zidove za 14€/m2. Sad ovđe radi iste te zidove za 13€/m2 samo što su mu troškovi života i dažbine 6 puta manje. Iz Njemačke je donio samo jedan teretni mercedes Vito (vrijedi 5000€). Trebalo mu je 7-8 mjeseci da se ubaci u posa i za ove nepune 4 godine je kuću napravio i kupio BMW 2010 godište. Takav auto ni ja ni on nijesmo gore mogli da priuštimo. A kuća se gore kupuje i otplaćuje do penzije. Sve je stvar izbora
Moram da primjetim da Raquel bas ima talenta za izbor teme, da sam premijer, zahvalila bi joj se na poseban nacin ;)
On topic, zbog profesionalnog usavrsavanja napustih voljenu moju C.Goru.
Opet ponavljam, sreca je najbitniji faktor u svoj ovoj raboti.
Ne kaze se dzabe: Idem da okusham srecu
znam zasto cu da odem u drugu zemlju.. samo da zavrsim odje sto sam krenuo..
Cojek ide dje mu je ljepse guzici.
Ja mislim da nema ljepse zemlje za zivot od ove, za kreativne i vrijedne ljude. Ko kaze da se odje ne mogu pare zaraditi, taj nije ni kreativan ni vrijedan.
Ja stvarno ne znam ko vozi ova luksuzna auta po Crnoj Gori? Ovi nesposobni ce reci da ih voze sluge rezima, Milovi kumovi i prijatelji ili neki narkodileri.
Ma ti sto pricaju da se odje pare ne mogu zaraditi na posteno ni ne trebaju nikad centa da imaju, jer su glupi i nesposobni.
Moj drug je ,nakon zavrsetka srednje skole, poceo da studira u PG...Nesto mu to nije islo..Batali fax i zaposli se u jednu firmu...Putovao je on, dobrih pola godine-godinu, svaki dan, autobusom do PG
i nazad za jebenih 300 eura...Malo, po malo...na kraju on otvori svoju firmu ,nakon sto je naucio posao. Sad mjesecno zaradi 4-5 prosjecnih
Crnogorskih plata, zavisno od posla....Bez fakulteta, sam, sa 19 godina poceo tako sto je svaki dan mlatio do Pg autobusom za 300 eura. I onda mi dodju ovi sa diplomama i mlate mi kako se ne moze u CG.
E moze, nego ne umijete.Svi misle "Zavrsicu fakultet, ceka me posao nedje"...
Popisam se na svaku diplomu crnogorskih fakulteta (na ovu moju pogotovo), lise diploma sa tehnickih fakulteta, tamo jos uvijek drze visoke kriterijume.
Svi cekaju neke konkurse, pozive sa Biroa rada i tako...Gledali Advokatsku praksu i 2-3 filma Americke produkcije i misle da ce sa zavrsenim pravom da budu Richard Gere iz Primal Feara ili sa zavrsenom ekonomijom
brokeri sa Wall Streeta. Diploma ne znaci nista, ako si bezidejan i lijen, a ova bijesna auta i bijesne kuce, nijesu samo u vlasnistvu Milovih kumova i narkodilera, nego i postenih ljudi, koji su to zaradili sa 10 prstiju.
Ljubomorni narod nece to da prihvati, jer je sujetan, ne moze da podnese da je neko bolji, pametniji i bogatiji od njih, a da to nije na prevaru stekao.
Ima istine u tome što kažeš...nervira me kad ljudi donose zaključke, nerealne i neutemeljene, na osnovu svojih stremljenja! Svi smo drugačiji, ja ne želim da me grije "sunce tuđeg neba" i ovdje sam našla sve ono što mi odgovara, nema mjesta na planeti gdje bih ja zarađivala više nego ovdje, sa mojim sposobnostima, zapravo, meni više ne treba od ovoga što imam i ja sam zadovoljna i to je suština! Zašto bih tražila hljeba preko pogače? Što se djece tiče, ako žele i ako mogu, sjutra bih ih poslala da se oprobaju...nemam ništa protiv! Ja nijesam pošla kao sasvim mlada djevojka a imala sam sjajnu priliku, ni kasnije kao mlada žena...sve smo sabrali, oduzeli, pomnožili i došli do zaključka da nam teško može biti bolje nego ovdje:)
Ne treba covjek da ide guzicom, no glavom. Oci su na glavu sa razlogom.
Ja uvidjam najveci problem da je odje, sto ljudi ne umiju da sagledaju tudje iskustvo i namjeru.
Ima prica svakakvih, nekome dobrih nekome loshih, i iz toga bi trebao covjek da se obogati za josh jedno iskustvo.
A ne da osudjuje svaki drugi pogled i iskustvo kao nesto nemoguce.
Ljudi imaju svi svoju perspektivu. To sto ne razumiju druge je njihov problem.
Ja sam trazio posao u okolini Santa Barbare, i nasao sam posle 5 minuta masu ponuda.
I sve se moze zavrshiti za par dana i mogu do kraja nedjelje da dobijem posao. A posao je bitan covjeku. Da moze od njega da zivi po prostim potrebama koje ljudima olaksavaju zivot.
I zbog toga traze drugo nebo koje ce ih bolje grijat i mazit. Jer to tu vrijeme i ljudi im nijesu naklonjeni po njihovim mjerilima.
Svako drustvo ima svoje mane i vrline, samo je pitanje koje vama pristaju i u kojima se osjecate comforno.
A to se moze posmatrati i na nivo nacije i na nivo okruzenja koje je krug ljudi u NYC-u, Costa Mesi, Podgorici....
Licno iskustvo je neprikosnoveno i ono odrazava prizmu kroz koju gleda svijet i svoje vrijeme.
Pogledajte ovu informativnu mapu migracije stanovnistva u US. http://www.forbes.com/special-report...migration.html
To je to, Ego. Svi smo mi razlichiti i svakome treba priznat i pravo i slobodu da sam sebe nadje mjesto pod suncem bez nama tako svojstvenog jednoumlja. Ja sam jednostavno "morao"
da odem i nikad se nijesam pokajao. Ali isto tako, potpuno razumijem i BrunaX i Zvoncicu i pomalo im i zavidim da su svoju zivotnu jednachinu uspjeli da rijeshe tu dje su se i podigli.
Nije lako nidje, da vam pravo kazem. Svudj se mora dat sve od sebe a sreca prati hrabre a ne ziherashe.
ako je ko zainteresovan za shvajcarske papire, imam ovu malu od zaove mi za udaju :mrgreen:
Prijeki....SRECA je presudni faktor .... ne kazu dzabe:
"Bolje da se rodim bez k**ca, nego bez srece .... ako imam srece - porast ce mi dva" :)
Ne znam zasto bi neko nekog ubjedjivao da je bolje tamo ili ovamo. Sve je stvar licnog izbora, ne bi valjalo da svi razmisljamo isto.
Da si to isto radio i u CG, takođe bi uspio i to vjerovatno bolje nego u Kaliforniji. Ali neee, ovdje se mora izigravati veličina (na grbači roditelja). A ko i krene tvojim stopama u Crnoj Gori ne iznajmljuje stan tamo gdje je jeftino(Konik,Zabjelo, Zagorič itd... ako pričamo o Podgorici ) već što bliže centru grada(Stari Aerodrom u najgorem slučaju). Ti bi sa ponašanjem kakvo si usvojio kad su otišao iznajmio stan NE U PG, VEĆ NA SELO(gdje bi našao gomilu kuća gdje bi besplatno živio samo da bi ih održavao). I IŠAO 10~20Km BICIKLOM NA POSAO. I da vidiš kako bi uspio
Takođe mi je uvjek bilo interesantno, CG ljeti uvozi konobare i berače voća iz susjednih zemalja jer je za ime boga to Crnogorcima ispod časti da rade, a kad odu na stranu srećni su da peru suđe za minimalac
Niko te nije častio ni ucjenjivao za koga ćeš glasati ???!!!???
Onaj Retard koji vas je uveo u rat je došao na vlast zahvaljujući najočiglednije pokradenim izborima u istoriji politike(nisu se potrudili ni da prikriju)
Molim te navedi par tih stvari kojima si izložen.
ako može bez filozofiranja(u CG se ne osjećam dovoljno oŚećajno) već tačno i precizno negativne stvari kojima si izložen u CG npr.
- politički sam frustriran
- vlast krade izbore
- visoki računi i generalno skup život
- kriminal
- moja nacionalnost(rasa) je diskriminisana
.
.
.
.
Pitanje : što ne skupite cojones kao Ego i odete grlom u jagode ??
Odje je najbolje ako se snadjes, da se odma razumijemo. Sto bi se neko selio odavde, ako se fino snasao i ima sasvim pristojan mjesecni prihod.
Mogu da razumijem nekog ko se nije snasao sa diplomom jakog fakulteta , a jedina otvorena opcija mu je da radi kod Vujice Lazovica za 270 eura.
Da mi sad izvisi neki posao odje, sto treba da dobijem, da ostanem bez nekih opcija koje imam u glavi, sigurno bih se kroz pola godine lagano zaputio ka Velikoj Jabuci.
1. Bolje skole nego kod nas. Moja cerka jedva ceka da pocne skolska godina +zna mnogo vishe stvari nego ja u njenim godinama
2. Zatvoreni bazeni na svakih 10-tak kilometara. Skoro svaki dan idem na plivanje + spa + sauna za 30 eura/mjesecno.
3. Mnogo jeftinije putovanje. Mozes sebi da priustis da odes u svaku zemlju ovoga svijeta.
4. Poslovna kultura. To je tek nebo i zemlja. To covjek ne moze ni zamisli dokle ne proba.
5. Mnogo bolji standard ljudi uopste. Meni je veoma bitno da osim mene sav moj komsiluk, ulica, dio grad i uopsteno narod ima neke prihode dje sebi mogu da priuste zivot dostojan covjeka.
pazi sad opet ovo rakunovo pitanje, zasto nemate cojones da odete ka ego ?
1. 1. Bolje skole nego kod nas. Moja cerka jedva ceka da pocne skolska godina +zna mnogo vishe stvari nego ja u njenim godinama.
Bolje škole nego kod nas ??? pošto bi ti otišao tamo "grlom u jagode", prao suđe i živio u ko zna kakvom getu čisto sumljam da bi ti ćerka išla u škole gdje je obavezna uniforma i gdje učitelji primaju toliku platu da ih obrazovanje učenika zaista interesuje. Vi mislite da vas čekaju raširenih ruku i da će vam djeci plaćati školovanje u elitnim Beverli Hills školama(koje ste gledali po filmovima i serijama). Kao i da ćete nekako preskočiti šteđenje za ekstremno skupe univerzitete od rođenja djeteta. Daleko bilo da se razbolite ako nemate socijalno, bolnica će vas izbaciti na ulicu da crknete jer vam njihovo zdravstveno računa Aspirin po 60$. Da i ne pominjem "sitnice" kao što ćete trpjeti pokvarene zube jer nemate para za njihove ekstremno skupe zubare, a i nemate zubno osiguranje (koje je posebno od zdravstvenog)
2. Zatvoreni bazeni na svakih 10-tak kilometara. Skoro svaki dan idem na plivanje + spa + sauna za 30 eura/mjesecno. TAČNO
3. Mnogo jeftinije putovanje. Mozes sebi da priustis da odes u svaku zemlju ovoga svijeta.
AKO NE RADIŠ ZA MINIMALAC (KAO ŠTO NAŠI LJUDI RADE "U POČETKU", ALI SE TAJ POČETAK RASTEGNE)
5. Mnogo bolji standard ljudi uopste. Meni je veoma bitno da osim mene sav moj komsiluk, ulica, dio grad i uopsteno narod ima neke prihode dje sebi mogu da priuste zivot dostojan covjeka.
Ja nešto ne vidjeh po Crnoj Gori nekoga ko spava u kartonskoj kutiji.
Sve u svemu nemam baš neko pravo jer sam se dobro snašao u CG ali ZNAM da vam ovdje ne bi palo na pamet da perete suđe i radite još jedan minimalno plaćen posao uz to. Ovdje se prošle godine tražilo više od 10.000 radnika. Pa kad ih nisu mogli naći uvozili su ih iz Srbije (Srbi za razliku od nas RADE sve što mogu)
AKO VEĆ ŽELITE DA IDETE, IDITE U KANADU ŠTO VAM JA ZLA MISLIM (dva druga koja su otišla za USA su se vratila poslije par godina, a 3 rođaka koja su u Kanadi kažu da su u raju)
Pa ???
Čovjek je stisnuo petlju, a treba žestoka petlja uputiti se u takvu avanturu (praktično ideš na sve ili ništa, da uspiješ ili završiš na ulicu). A dostina ide svaki dan "na priču" a i dalje su tu.
ja sam podrzao tvoje pitanje rakune moj ;) no je svima dobro al su jadni i ne znaju od obijesti sto ce od sebe mrzi ih organizovat se pa im se kriva sve je nedje tamo nesto magicno bolje, evo ego je dokazao da je lako otici i snaci se ajte svi kojima cg ne valja