Originally Posted by
zvoncica
odmah ću vam reći, prvog u mjesecu mene (četvoročlano domaćinstvo) čeka najmanje 80 (ljeti) pa do 130,140 eura (zimi) struje, oko 15 eura vode, 50 eura extra trio, BBM 10 eura, dva mobilna post paid oko 20 eura... Znači, 180 iako nijesam ni mrdnula!
Neko će reći mnogo je to...ok, možda bih mogla da ne gledam ni extra ni bbm, bez mobilnoga, bez svjetla no da ćorimo po mraku, ali stvarno ne bih, čovjek se obično ukalapa u ono što mu može biti.
U nabavku u VOLI odem dva puta mjesečno i ne bih da detaljišem, to je PREMNOGO!!! Kad kažem nabavku, onda mislim na sve one stvari koje nam trebaju u kući, počev od sijalica (koje ne podnosim da mi fale!!!), pa preko hemije, mesa, tjestenina, brašna, šećera, soli, kvasca, ...da ne dužim, nikad mi se nije desilo da krenem nešto da spremam a da mi nedostaje jaje, brašno, so, šećer, puding, vanil šećer...toga UVIJEK imam u kući i čim "pada na rezervu", ponovo kupujem! Uz to svaki dan sam u voliju za svakodnevne potrepštine, hleb, mlijeko, povrće, voće, sokovi...znam da jednoj četvoročlanoj porodici treba od 1200 do 1500 eura da preživi a da nije gladna i žedna i željna svega na ovom svijetu! Za garderobu i izlaske treba neki bonus ili štednja!
Može se proći i sa manje dje je vrijednih ljudi koji odu do sela pa ili sami proizvode ili kupe tamo domaće proizvode!
Takodje, ko nema mašinu za sudove, uštedi na novcu 30 eura barem (meni mašina pere po dva puta skoro svakog dana! rijetko je da je samo jednom uključim....danas sam je čak tri puta uključila)...takodje, meni je ovaj jedan bojler malo, da ima dva taman bi nam se ugodilo, nas četvoro, bogami se na red čeka!
neću da pričam o posebnim izdacima koje imam za dijete koje igra fudbal! kopačke i oprema za treninge...to su ogromne pare! Jedne kopačke koštaju oko 250 eura...ako ćemo da nam potraju!
Tako da ćete vidjeti koliko troškovi života moraju iznositi tek kada počnete sami da ih komplet snosite, pitaćete djecu "alooo bre, jedete li vi ovaj toalet papir!?!?!?!"
Nemojte zaboraviti i na mnogobrojne aparate koje bi voljeli da imate i koje ćete sigurno nabavljati, ja imam tu "strast", pa jednostavno volim da imam i sokovnik, i toster, i tost sendvič aparat...pa kako mi se kad cvrcne za doručak..i volim sve ove skuplje namirnice! ne moram ih kupovat i uštedjela bih sigurno 50-tak eura da jedem od drugih proizvodjača, ali ja sam zagovornik teorije da mi je bolje pojesti jedan šnit pršute koju volim nego za iste pare 3 kila ekstra salame koju ne volim no rad količine! (slučajno sam dala ovo poredjenje, volim ja i ekstra salamu ako nema onijah kvržica po njoj:D:D:D)