Uhhhh
Primijetio sam jedan fenomen citajuci komentare po crnogorskim portalima.
Svaka vijest koja ima veze sa priblizavanjem Crne Gore Zapadu i usvajanjem njihovih normi i standarda, ili vijest o crnogorskom jeziku (ili ne daj boze crkvi), bilo kakav tekst o Crnogorcima kao posebnoj naciji se dozivljava i komentarise kao unijacenje na djelu, prodaja vjere i slicne gluposti.
Iskreno ne kapiram sta je problem. Kad vadis licna dokumenta pitaju te hoces li ista na latinici ili cirilici, imas pravo da svoj jezik zoves kako zelis (crnogorski, srpski..... kako ti je volja), na zastavi je krst itd. I sve je to ok i ja nemam problem sa tim.
Sta je u stvari problem, molio bih neke od Srba sa foruma da mi objasne?
Jel to sto Crnogorci postoje problem, sto ja i veci dio pravoslavnog zivlja u Crnoj Gori nijesmo Srbi vec Crnogorci? Jel problem sto ja imam pravo da moj jezik zovem crnogorski? Ako meni ne smeta sto Ovizi prica srpskim sto bi njemu smetalo sto ja pricam crnogorskim. Istim jezikom pricamo, naravno, samo ga svako zove kako mu je volja. Nekad bio jedan naziv jezika za 4 sadasnje drzave, a posto nema dogovora o zajednickom nazivu, svaka ga je nazvala po imenu drzave.
U Crnoj Gori, za razliku od Hrvatske i Srbije, moze svako jezik zvati kako zeli. Zasto neko smatra da ima pravo da meni uskrati da ga zovem crnogorskim i zeli da nametne njemu prihvatljiv naziv - srpski?
Ovo oko "unijacenja"... Sta treba da se uradi da bi takvi likovi "skalali"? Da izjednacimo saradnike fasista Chetnike sa partizanima? Da im damo pravo spomenice? Da ne kazemo da je sramota sto je SPC proglasila za svece popa šiljka i popa macu i da pricamo o Stepincu a da ova prva dva ne pominjemo? Zabolje me za Stepinca, ali ova prva dva su klala po Crnoj Gori.
Vise puta postavljani link u kom glumac Misa Janketic prica o zlocinu popa mace nad njegovom porodicom.
https://m.youtube.com/watch?v=gVQyWr8FyDM
Treba da kazemo da jeste pop maca svetac da bi Srbi bili zadovoljni??
Sent from my SM-J320F using Tapatalk