Gledali mi od Dalekog Istoka - Japana i Kine, pa preko Evrope (evropskog feudalnog doba) do Amerike, drzave su jednako stvarane sa istim nukleusom drzavnih formi koji su se kasnije shirili na lokalnoj teritoriji.
Tu nema veze ni moderno ni staro. Ako kazemo za Kinu - Han, isto znachi kao za Svajcarsku koja je potekla iz unije 3 kantona (Uri, Schwiz i Unterwalden) koji su potpisali odluku o formiranju drzava, a ostali pri prilasku prihvatali. USA koja je pochela od Komonvelta a danas ima 51 drzavu.
Tako isto i CG koja je bila od Skadarskog jezera do CT i koja je kasnije prihvatila i ujedinila i Brda pa i Rozaje, uzela Metohiju, Skadar i Hercegovinu. Variranja su u velichini ali nukleus je taj. Italija koja je ujedinjena pod Garibaldijem (zone koje su razlichite po mentalitetu i svemu) kojoj smo mi oduzeli Istru, do Njemachke koja je ujedinjena pod Bizmarkom, razjedinjena, ponovo ujedinjena, ali opet njeni veliki ex djelovi su danas pod Cheshkom i Poljskom - odlukom Velikih Sila. Sta reci za Kaliforniju koja je bila dio Meksika i ulaskom u USA je prihvatila sve osnove USA drzave, uredjenja i slave simbole iako nisu bili dio te zajednice kad je ta drzava osnivana.
Oni koji pristupaju drzavi preuzimaju sve obaveze koje ta drzava ima a time i postovanje prema svim lichnostima koji su stvarali tu drzavu. Narodi Kantona u CH se osjecaju prvenstveno Svajcarcima a ne Italijanima, Francuzima i Njemcima.
Ja, iako nisam po porijeklu sa teritorije stare CG, cijenim, postujem i prihvatam kao svoje, simbole drzave Crne Gore, jer su moji preci ushli naknadno u tu drzavu. Zato ne vidim razlog zasto gradjani Ulcinja, Rozaja, Pljevalja, Kotora ... po nekima ovdje ne bi trebalo da se osjecaju Crnogorcima.