Sve mogu da razumijem ali ove "vozače" koji se parkiraju poput ovog sa crnim peugeotom ili škodom, kao na slici... pa ljudi moji takvi vozači imaju amputirane osjećaje za prostor i vožnju. Pih
Printable View
isti je standard i kod nas - JUS, naslijedjeni ko i u Srbiju - nismo ga mijenjali... no niko ne gleda i ne kontrolise...
i npr nekima je 2.25 sa sredine linije do sredine linije, sto je jos 10cm manje za parking, a auta nikad veca...
danas su skoro sva auta 180cm+ siroka (osim bas onih prcoljaka)... toyota iq je ~170cm, unazad 20 godina je to bila sirina passata
tako da i pred stare zgrade je sad tijesno u odnosu na nekad... nekad zastava i trile skupa jedva 3m uzmu, a danas neki 308 i npr passat uzmu 4.5m... pa kad stavis dva auta na parking mjesta od 2.5m oni skoro po metar imaju od auta do auta... a danas 2 limuzine i imaju 60cm...
tek kad uporedis da su danasnja vrata 20cm+ debela mi debeli jedva izvucemo guzicu :D
zakljucjem - treba mijenjat standard (da ja ne bi mrsao :))
Imao sam danas posla u dom zdravlja u bloku 5 i kod Monteputa na Konik. Ispred Monteputa je parking mjesto široko 210cm i linija između dva mjesta je 20cm. Kad su svi parkirani perfektno, teško se ulazi i izlazi iz kola. Čim se neko malo nepreciznije parkira, baš je problem sa vratima. Volio bih da znam da li postoji neki zakonski minimum za širinu jer ovo kako je napravljeno je za zatvor. Posebna je priča što nema dovoljno mjesta za onoliki broj stambenih i poslovnih jedinica tako da su svi trotoari i pola ulice zauzeti parkiranim kolima.
Ispred doma zdravlja u bloku 5 širina 225cm + 20cm širina linije. U odnosu na Konik baš ima prostora. Uspio sam da parkiram na jedno mjesto ispred kojeg su već parkirana kola po sredini ulice poprečke u odnosu na parking. Uzalud sam uspio jer dok sam se vratio ispred tih kola koja parkirala su se još jedna tako da nijesam mogao da izađem dok nije došla neka đevojka da se isparkira.
Da je zakonski minimum 230 ili daleko bilo 240, svako bi mogao hamera da parkira i da ne bude problema. Ovako baš ne valja.
Vidio sam iz nekog starog propisa, koji je bio na snazi još 2014, da su u Srbiji minimalne dimenzije 230x480. Za nas ne znam koji je standard, a evo za neke druge države:
https://www.telegraf.rs/auto/auto-ve...oj-su-najmanja
Ahahaa, nevezano za konkretnu temu, prije nekoliko dana slušam riječki radio (vozio kroz HR) i slušalac dobija na poklon kombinezon, ali ne zna da li mu treba XL i XXL, kaže ovaj što dijeli poklone da je bolje da uzme XXL, pa ako mu je veliki lako će se ugojiti, ako uzme XL, a on mali teže je smršati.
Što se standarda za parking mjesta tiče kod nas još uvjek važi onaj iz SFRJ.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Valjda je u sfrj bio 250x500cm. Nema šanse da danas iko pravi mjesta tih dimenzija.
Još kad na to dodamo da ljudi kod nas nijesu "da valja" izašli iz kola, ako nisu ovjereli auto pored.. takvog dzukelizma malo đe ima.
Zanimljivo da takvi po pravilu paze ako je pored njih parkiran neki nabudženi džip. Iz golog straha da nije vlasništvo nekog mafijaša.
Tako da treba poprečke parkirat ili zauzimat dva mjesta. Nismo za bolje 🙂
Mogla bi ti svako jutro slikati kako se ljudi parkiraju, dosta je jedna budala. mada, iznenadjujuće, malo je tih budala, većinom su ljudi korektni.
Što se tiče parking mjesta ja sma tražila standarde za garažna mjesta. Trebalo bi da boks mjesta imaju drugačiji standard, mi imamo dva mjesta ali nijesu stubovi nego je zid sa strana i to otežava otvaranje vrata. Širina boksa je 4.9.
Kod nas nije slučaj jer je masu žena "vozača" koje su vjerovatno položile kovertom, a priključe im se ovi što se boje da im neko ne ogrebe golf 5 pa zauzmu 2 mjesta
Ne mora parkirat kao debil, ali nekome je i taj golf 5 vrijedan..
Obično je rezon našeg naroda da starije auto nije vrijedno čuvanja. Posebno tuđe.
Ja se u saobracaju najvise plasim onih koji voze kante jer oni ne paze i boli ih uvo oce li koga zakacit. Dok oni sa boljim/skupim autima bas paze da ne nagrde svoje auto prije svega, pa tek onda mene [emoji3]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Budzovani možda paze na parkingu, ali na otvorenom putu je to uglavnom bahaćenje. Posebno kad se voza neki SUV dvotonac, ponio bi te groma ne bi čuo.
Mada, za mene su ipak vozači službenih Kedija i sličnih dostavnih kola mega šampioni. Parkiraju đe oće, dovijeka isčukani, voze kao kamikaze čim se dofate magistrale. Njih kad vidim, samo se sklonim desno koliko mogu.
Kakva dva nova paklena lezeca starim putem Pg - Danilovgrad, ljudi to je stepenik, ko ovo radi sve mu *****
Sent from my iPhone using Tapatalk
zao mi je sto nisam vozio starije auto, ne bih popustio
https://www.youtube.com/watch?v=DRsUp4zuCig
izgleda da uz dobro auto ide i obijesna voznja kod vecine
https://70mai.store/products/70mai-dash-cam-4k-a800s
uzeo sam je u hrvatsku, trebalo bi da je ima u srbiju, napajanje je sa usbc koje imam integrisano u retrovizor
cojstvo i junastvo - cuva sebe od drugoga i drugoga od sebe :D :D
samo da se zna, ovo po nekad i ja uradim u garazu u centar (vuka karadzica), jer ako se svi centriramo na mjesta, ne moze se sa suvozacke strane ni celjade uvuci, o tome da smjesti i veze dijete u sjediste da ne pomisljamo
Prazno parking mjesto a ona lagano na trotoar i zagradjuje pješački prelaz. Onda j eotišla i smao primijenila pješački, ali vozi džipa. Vozačka momentalno. Prava za temu degenerik.
https://i.postimg.cc/d3vQ470y/IMG-20211001-074000.jpg
https://i.postimg.cc/vTBYpJWY/IMG-20211001-075707.jpg
Nemoj, vozi LC. Ja joj prastam.