Znaci na dan puta samo odnesem ovu elektronsku verziju i chekiram se? Imam li jos dodatnih troskova?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2
Printable View
Znaci na dan puta samo odnesem ovu elektronsku verziju i chekiram se? Imam li jos dodatnih troskova?
Ne moras, ali imaj u telefonu taj mail sa potvrdom. Dovoljan je pasos. Kakvih troskova?!
Sent from my iPad using Tapatalk
Zbuni me kolega :D
Ja sam kupovao preko eqsy jeta i ryana, pa samo da provjerim kakva je procedura za ostale. Hvala!
Kad smo vec tu.. ja uzeh preko air serbia call centra karte, stigle na mail i to sve.. A na njima pise-
POTVRDA REZERVACIJE U OBAVEZI STE DA POTVRDITE SVOJU REZERVACIJU 48 SATI PRE POLETANJA.
Kako da je potvrdim? Da ih zovem ili?
Ne znam je li pravo pitanje za ovu temu, ali da vas pitam, treba mi savjet :)
Dakle, planiram u oktobru-novembru da letim za Bilbao (Španija). Gledao sam letove, i izgleda da mi je najbolja varijanta Lufthanzom sa Dubrovnika za Minhen, i onda iz Minhena za Bilbao, samo to jedno presjedanje uz connection time od 55 minuta. Je li bolje rezervisati preko posrednika ili direktno kod Lufthanze?
Uz to, od kada su nam ukinuli Vize, treba mi samo pasoš i avio karta, neće me smarati sa 100 nekih pitanja đe idem, zašto idem, itd? :)
Prvo bih ti preporucio da letis iz Dubrovnika za Barselonu za 60-70e a onda da iz Barselone odes autobusom/vozom 6h ti je voznje do Bilbaa i cijena ti je od 20-30e zavisnosti kada bukiras. Dok preko Minhena nema sanse da kupis kartu ispod 180 + Dubrovnik minhen ti je 200+ eura :D
Za svaki slucaj izbukiraj koji hotel da imas ako te pitaju. Mene na Sharl de Gol nijesu htjeli da puste dok im nisam pokazao hotele sto sam izbukirao.
E hvala na brzim odgovorima :) Ovako, pošto idem kod djevojke na 7 dana - koja tamo studira, šta da radim u toj situaciji? Da tražim da mi piše neki invitation letter? :D
Što se tiče cijene karata, može se naći povratna za oko 250 eura, međutim sa po 2 premještanja i sa uskim connestion vremenima.
Nekako najsigurnija i najbrža varijanta mi je Lufthanza, povratna karta oko 320 eura. Poštedio bih sebe ovaj put avantura sa vozom itd, to neki sledeći put kad budem imao više vremena.
Lakse ti je da samo bukiras hotel. Rezervacija se i tako placa 5-10% od ukupne cijene, pokazes im to i cao djaci. Vjeruj mi da ti je jednostavnije od invitation letter.
Putno osiguranje je must!
a i nije skupo
Čuo sam da može da se u travel agencijama odradi ovo kao rezervacija smještaja i putno osiguranje za neke smiješne pare, pa ću vjerovatno to probati :)
Hvala na predlozima, ako još neko ima kakvu sugestiju, neka javi :)
Koliko god da imaš godina, iskustva ili neiskustva, ti misliš da ako te nešto zaboli u inostranstvu da ćeš se moš provuć jeftino ili kako god?
Platit 10-20€ za nešto dodatno, da vas sjutra ne zaboli glava nikad, zbog gluposti, je presmiješna cifra.
Obiđoh cijeli svijet, nikad mi se ništa nije desilo, a uvijek sam plaćao osiguranje i uvijek ću ga plaćati, a nadam se nikad iskoristit.
Vidio sam posledice neplaćanja putnog osiguranja i to prijatelja iz drugih/bogatih država, pa su zažalili kasnije itekako.
Naški rečeno - neka vam zaEbancije, radi presmiješnih cifara.
Ps. nekih puta vas na aerodromu (kod nas, a i u inostranstvu) neće pustit da poletite ako nemate putno osiguranje, a to bi trebala bit standardna procedura.
Naravno, slažem se za putno, to sam i mislio da uplatim kod neke agencije, ne pada mi na pamet da se kockam, i da mi uspit izdaju neku potvrdu kao za rezervaciju smještaja, ako mi ko bude tražio.
jel to putno vazi samo za 1 drzavu ili svo vrijeme dok si van drzave? Tipa podjem kolima do Italije, svratim prvo do Cro i Slo, i tamo me nesto zakachi?
Podijeljeno je po regijama u Evropi cini mi se. Kad vadis za USA, to ti je zapravo osiguranje za cijeli svijet.
Jedno glupo pitanje,
postoji li viza za cio svijet ili mi iz cg moramo za svaku državu posebno vadit?
"A visa is a conditional authorization given by a competent authority of a country for a person who is not a citizen of that country to enter its territory and to remain there for a limited duration."
Nijedan pasoš ne mogućava ulazak u svaku zemlju svijeta bez vize, čak ni diplomatski pasoši.
Icognito ne trebaju ti nikakva pisma i cuda. Kupis kartu, uzmes pasos i picis. Ja sam za osiguranje uplatila u Lovcen, nesto oko 15 eura, baz za Spaniju. Mada, cisto radi sebe, niko mi to nije trazio.
Sto se tice Vuelinga i leta iz Dubrovnika, oni ne lete u novembru. Imas da napravis sam let iz Dubrovvnika do Bilbaa, oko 250 eura, ali su u tom periodu losi datumi, ne mozes se uklopiti u 7 dana.
Imas recimo Dubrovnik-Barcelona-Dubrovnik za 120 eura. Ali trebalo bi odmah kupis kartu. Polazak 16 oktobra a povratak 23 oktobra.
Evo pa mozes ovdje sam kombinovati http://www.vueling.com/en/book-your-...price-calendar
Tnx Montenegrina :)
Kupio sam juče kartu, direktno kod Lufthanze: Dubrovnik - Minhen (pauza 55 min) - Bilbao. Od 25.10-01.11. Cijena 258,10 eura :)
Zdravstveno osiguranje kod Save - nešto oko 12-13 eura.
Ipak sam uzeo smještaj u Bilbao, tako da imam i za to potvrdu :D
Da li je neko imao problema u praksi kada je tako kratak layover (55 minuta)? Do sada mi se to dešavalo ali samo sa AirSerbiom i na BG aerodromu koji nije toliko veliki..
Evo ja sam se raspitivao malo vezano za to, u suštini svaki aerodrom ima minimum connection time, e sad Minhen se hvali da je njihov oko 30-35 minuta.
Naravno, u slučaju da ti kasni let, i ako se desi da propustiš vezani let, onda ti je kompanija dužna bukirati sledeći dostupan let, a ako je to ujutru i da ti obezbijedi hotel. Ja takođe ne planiram da čekiram prtljag, tako da se nadam da ću tako uštedjeti na vremenu ;)
Sjećam se kad smo drug i ja prije par godina išli za Prag.
Let tj karta je bila Beograd-Prag preko Frankfurta (Lufthansa).
Kasnio je iz BG-a, tako da nas je u Minhenu imalo šta dočekati - autobus i teta koja je držala tablu "Prague".
Potrpali su nas 7-8 u bus, najbrže što se može odradili sve pasoške i carinske kontrole (na nekim punktovima koji, čini mi se, baš služe za ovakve situacije), i prebacili do aviona koji je samo nas čekao :) na relaciji Frankfurt-Prag.
Huh, sve ti zavisi. Ja jesam jednom u Cirihu, sletio sam iz Luksemburga sa kasnjenjem od preko 40 minuta, a let za Podgoricu je trebalo da krene za 15-20 minuta. Odmah su nas skrajnuli da idemo na transfer desk, dali nam po vaucer od 19.99 CHF i cekali smo nekih 4 sata let za Beograd i onda iz Beograda u Podgoricu. Stigao sam doma umjesto oko 15h, jako kasno uvece. Tom prilikom je kofer stigao mnogo prije mene, preko Becha (ko zna kako) pa su me peglali na carini kako je to moglo da se desi i sl... Takodje, opet iz Luksemburga je bio povratak, preko Becha, sa 40 minuta za transfer. Let iz Luksemburga je malo kasnio i u Bechu sam dotrcao na gate gdje je jos uvijek bio avion, let za Podgoricu. Pored mene tu su bile jos 4 osobe. Nije bilo sanse da nas pushte da se ukrcamo. Cekali smo 3 sata, let za Beograd i onda let za Podgoricu. Prtljag je tada stigao bez problema.
Ja sam tako obisao par drzava/gradova skroz neplanirano zbog kasnjenja letova :D
55min je (pre)malo za layover, pa cak i kod nas. Dosta pomaze to ako nemate kofer, tj. ne morate da ga opet cekirate na tom aerodromu.
Te price aerodromske da imaju dovoljno vremena, macku o rep.
Ako vam se tako nesto desi, a nemate jednu kartu (na koju je vise letova) onda ste ga ugasili - moracete platit novu kartu.
Ako je jedna karta, sa vise vezanih letova, onda je zadnji prevoznik kriv.
Tada morate biti dobri sa zivcima i znati da pregovarate sa avio prevoznicima, jer ce gledat da vas bace na njima najjeftinije letove, koji nekih puta mogu i po 2-3, iako imaju direktne.
Edit: Zaboravio sam da napomenem da morate uzet i u obzir da letovi znaju kasnit i sa prve destinacije (Aerodrom Golubovci PG), a ne u tudjinu kad se prave layoveri. Zbog kasnjenja leta sa naseg PG aerodroma sam redovno kasnio na ostale letove, pa se masu stvari komplikovalo...
Zar je moguce da neko "razmislja" da li da uzme osiguranje zbog ~1 eur po danu?! I to za 2 minuta na sava.co.me ili uniqa.me
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mada, imao sam ja i drugih iskustava, dje sam u Bechu imao 25 minuta izmedju letova i lagano stizao jer su mi gate-ovi bili na istom terminalu i nijesam mogao da vjerujem... U Rimu sam isto dva puta sa manje od pola sata izmedju letova stizao lagano, iako mi nijesu gate-ovi bili preblizu... Naravno, najvise zavisi od toga koliko su letovi uskladjeni i koliko se vremena izgubi na aerodromu...
Ako se leti istom kompanijom ne treba razmisljati o tome oces li stici ili neces-neko je vec o tome mislio. Tvoje je samo da kad sleti avion kazes da nastavljas put i imas 30 40 50 vec koliko minuta do polaska novog leta a dalje nema briga.
To svakako ali upravo slucaj koji sam opisao koji post ispred je bilo licno moje iskustvo sa Austrian Airways... Vezani letovi ali ipak sam izvisio i izgubio pola dana...
Sve zavisi od aerodroma i letova. U parizu mi nije bilo dovoljno 80 minuta, jer 20 minuta taksira dok ne dodje do terminala i 20 minuta po autobusima... Pa security... Ne treba knapirati. I tada ne stignu da prebace torbe, pa na odredistu moras iste gace nositi dok ti ne donesu do hotela.
Sent from my iPhone using Tapatalk
da li treba da se vadi viza ako mi je npr London samo usputna destinacija tj ako planiram da idem preko Londona za npr Bangkok ili bilo dje a samo se zadrzavam na aerodromu do sledeceg leta
Ne bi trebalo, to je samo tranzit. Ne napustas tranzit na aerodromu.
pa i meni je to logicno ali sam zvao neku agenciju pa mi rekose da se mora platiti
Ne mora, ja ovjerio, makar Heathrow.
Sve imaš putokaze kako da se domogneš drugih terminala, a da ne moraš uć u državu, tj. da uhvatiš naredni let bez ikakvih dokumenata.
sjajno samo kakva je situacija sa ovim nasim odje? oce li me pustiti ako nemam vizu?
Ne smiju ti ovdje praviti nikakav problem. Imala sam jednom slican strah, iz Budimpeste tranzit Amsterdam a nisma imala vizu (jos je bilo doba viza), ali je sve proslo ok.
Ni ja nisam siguran kakva je situacija sa tranzitom, ali logika mi govori da ti treba viza.
Zašto? Zato što je osoblje prije ukrcavanja u avion dužno da provjeri da li imaš vizu za destinaciju u koju ideš, a naročito kad je u pitanju RyanAir, jer tamo svim non-EU državljanima treba da se udari pečat na boarding pass, kojim se potvrđuje da putnik ima validnu vizu za ulazak u datu zemlju (ili da mu nije potrebna viza).
Ispravite me ako griješim.
Evo neke informacije sa sajta Vlade UK. Ako si crnogorski državljanin:
You’ll need a visa to pass through the UK in transit (unless you’re exempt)
You should apply for a Direct Airside Transit visa if you arrive in the UK on a flight and leave again without passing through immigration control.
Exemptions
You won’t need a visa if you:
- are travelling to Canada, New Zealand or the USA and have a valid visa for that country
- are travelling from Canada, New Zealand or the USA and it’s less than 6 months since you last entered that country with a valid entry visa
- are travelling to or from Australia and you have an Australian visa sticker in your passport - Australian e-visas and paper confirmation slips aren’t accepted by UK border control
- have a valid US permanent residence card issued on or after 21 April 1998 (or an I-797 extension letter issued by the Bureau of Citizenship if it’s expired)
- have a valid Canadian permanent resident card issued on or after 28 June 2002
- have a valid uniform format category D visa for entry to a state in the European Economic Area (EEA)
- have a valid uniform format residence permit issued by an EEA state