http://www.telekom.me/optika-do-kuce...est-box-1.nspx
Printable View
Cao ljudi,
Za sve vas koji se pitaju kad ce optika do mene.
Trenutno aktivne zone iz ranijih godina:
Blok (Blok V, VI, IX, XI, XII, XV) gotovo cijeli blok, ko nema optiku u Bloku to je zato sto se protivio svim silama
oko Hrama - Maxim, Normal, Cijevnakomerc kod male pijace, Cijavnakomerc iz Ipad cafea,
Celebic City Kvart, - sve zgrade
Stari Aerodrom - Aerodromska, Veljka Vlahovica (22-28), Milosa Obilica, Pera Cetkovica i Avda Medjedovica. Desno od Cvijetne NEMA Optike i nije planirano za ovu godinu.
Tuski put - kvart izmedju 4. jula i Bracana Bracanovica
Oko Gintasa - Lepa Kata, Gradic Pejton, Mitra Bakica, Save Kovacevica (sve osim zgrada iza Galenike), Prevlaka, Oktobarkse Revolucije
Ako ste u ovim zonama (zgradama i ulicama) a nema optike u vasem ulazu, to znaci da ne postoje mogucnosti da se dovuce opticki kabla do ulaza bez kopanja i rusenja betona. Zbog raznih taksi i problema sa dozvolama, ti su ulazi trenutno na standby-u.
Isto vazi i za dosta ulaza preko Morace. Zbog nesuglasica sa lokalnim vlastima koje izdaju dozvole (a inace su i sami telekomunikacioni operater) trenutno se sa daljim sirenjem ove zone stalo. Izuzetak su ulazi iza Mljekare i 5 udovica.
Sirenje u PG za ovu godinu:
Gorica C - maj
Zabjelo 9 - maj
Zabjelo - april-jul (Cijelo zabjelo se pokriva pa je rastegnuto jer je naselje ogromno).
U ostalim gradovima:
Kotor: ima Dobrota, Rakite, bice Sveta Vraca Sveti Stasije
Budva: Rozino, Dubovica, Golubovina, Mediteranska ulica
Herceg Novi: bajkovina kuce i bice u sledeca dva mjeseca zgrade Igalo (soliteri u Norveskoj i zgrade okolo) kao i vecina zgrada u naselju Gomila
Bar: planira se Topolica III za sad
Niskic: pokriveno 40 ulaza u ulicama Nika Miljanica, Baja Pivljanina, zgrada Montexa, Alekse Backovica Zetatrans i S115 kao i Soliter u Serdara Scepana, zgrada Treske. Niksic ce biti prosirenja ove godine ali tek treba da se odluci u kom pravcu.
Bijelo Polje: Zaimovica Livade, Centar oko Poste, Voja Ljesnjaka ulica.
Planira se i Cetinje ove godine ali ce se zone tek definisati.
U svakom slucaju, bice optike dosta. Nece se razvoditi van zona, jer su ove zone definisane strategijom sirenja opticke mreze koja je visegodisnji projekat zbog ulaganja.
Ulaganja su ogromna tako da treba imati razumijevanja zasto se ne vode po kucama ili van definisanih zona.
U najvecem broju slucajeva znacete da je optika dosla do vas kad se pojave door2door agenti. Oni kucaju svakome na vrata i ostavljaju flajere ko ne otvori.
I jako bitna stvar, ako ste blizu zgrade koja vec duze vremena ima optiku, a u vasoj zgradi je nema, velika je vjerovatnoca da ste izvan zone na samoj granici. To znaci da se mora cekati prosirenje zone, jer se prosirenja rade samo planski bez ad hoc pomjeranja granice.
Ima li optike u Ulcinj? :D
Sto se tice kvaliteta instalacije u zgradi, optika se razlikuje od bakra ili radi ili ne radi. Ako nivo snage padne ispod odredjenje granice gubi se servis. Dok god je snaga preko granice nema razlike u kvalitetu servisa. Znaci, ako radi, nije do instalacije.
Telekom jedini u Crnoj Gori radi FTTH tehnoogiju tj fiber do kuce. Cabling i MKabl rade fiber to the buidling. Optika ide do ispred zgrade, a onda po zgradi u najvecem broju slucajeva coaxijalac. Telekom ide sa GPON-om oni sa DOCSIS-om. Ovlas poredjenje DOCSIS i GPON-a kao pristupnih tehnologija i jasno se vidi da je GPON za koplje ispred.
Oba su bolja od obicne parice ali je GPON za koplje ispred DOCSIS-a
Mene zanima zašto je ugovor na 24 mjeseca?
Prvo ja se selim često, a svuda nema optike, ako nema na novoj lokaciji šta onda? Dobijam ADSL? To neću
I kojabje najmanja cijena za optiku?
Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy Note 2
moze li neko da mi kaze kolika je brzina preko torenta kada se skida filma preko optike, meni ide do 1.2 mb/s maksimalno, ima dosta i seedera i lechera?
MB ili Mb? 20 Mb ~= 2.5 MB, ali to je maksimum sa sve overheadom
zasto ne promijenite ime u optika do stana, ovo optika do kuce je lazni marketing :)
Ping im je manje vise dobar, tj. u granicama normale na speedtestu ALI kada je online gaming, video poziv i slicno u pitanju onda nastaju problemi.
Ja sam prodao hd web kameru jer nisam dobijao zeljene rezultate kad su mi uveli optiku.
znaci to je sve relevantno, ali koliko mora da bude otprilike speedtest na optiku 20?
meni je download speed kad skidam preko torrenta koji ima preko iljadu seeds-a, brzina najbliza teoretskoj maksimalnoj (2.5MB/s) - meni uglavnom 2.4MB/s, tako da sam prezadovoljan, to je tih 20Mb/s :)
meni recimo sada sam probao torent koji ima 36000 seedera i 28000 lechera skida 1.4 mb/s
ja sam zadnja 3-4 filma od po 2.5GB, skinuo za 15-20min.. bas puca od brzine. + sto net koristi i brat na drugom racunaru, Extra-TV...
stevane aj posalji mi neki taj film da probam, mozda mi torent ne valja, skidam sa extratorenta?
nisam kuci, kucam s posla. Kad skinem film, brisem torrent. Sve skidam sa piratebay.se, udjem u top 100, nadjem film i to je to.
EDIT: jos da napomenem, sto mislim da je bitno, da sam nakacen preko WLAN-a gdje je signal 1-2 crtice od onih maksimalnih 5-6..
Brzina torrenta nije validna za testiranje brzine.
Testirajte brzinu na nasem serveru kako bi znali kolika vam je brzina konekcije.
Naravno testiranje je potrebno raditi kada nemate nikakvih download/upload-a.
ne radi ovaj link :P
Preopteretio si ga :D
uradio sam test na ovom linku, download 10 mb/s upload 1.02 mb/s
Uvijek moze bolje. Da Telekom radi Active Ethernet ili WPON moglo bi da se pita sto ne rade P2P.
GPON je medju njima najjefetniji i najozbiljnije prihvacen u svijetu. Sve ostalo su eksperimentisanja. Vecina ozbiljnih rollout-a u zadnje vrijeme (poslednjih godina) su GPON jer su brzine sasvim dovoljno a i nema potrebe uvoditi nesto sto je znacajno skuplje bez jasnih benefita.
Peek usage time nema jer su GPON portovi skroz rastereceni. To je zbog nacina na koji Telekom razvodi FTTH mrezu. U ovoj fazi razvoja mreze nemoguce je da dodje do zagusenja GPON portova, tj da se u nekom periodu vuce maksimalni protok sa njih.
pogledajte optiku 20 :P
http://www.speedtest.net/result/2630110988.png
Vrhunska :D
Jos 30 i eto sa oglase.
Ljudi, da ne bih otvarao novi topic, interesuje me sto je to EMS? Danas dolaze iz T-Coma da mi to ugrade, kazu da poboljsava internet i telefonsku vezu. Uopste nisam cujao za to. Pomislio sam da nije mozda optika, medjutim kazu da ce optiku naknadno da mi ugrade, da je ovo druga rabota.
Vise o IMS-u mozete pronaci ovdje
Sad vidjeh. Koje su konkretne prednosti toga sistema? Onako, u laickom smislu :). Da li je pojacana brzina interneta, ili ojacana veza, ili tako nesto?
EDIT: I jos nesto... Koji je plan za uvodjenje optike? Mislim, vidim da ima dosta podrucja u Podgorici da imaju optiku, a jos nema najave za njeno uvodjenje u mom kvartu/reonu, kakogod. Ja samo preko Morace, kod Elektro skole. Ima li nekih naznaka, ili se jos ne zna?
To je prelazak na IP telefoniju, za razliku od PSTN koji sada imate koji je vec prevazidjen, koja ce u buducnosti imati mnoge napredne opcije kao sto pise na sajtu, video poziv, poruke itd...
Pogledaj racun, to je "Pristup mrezi". Nema pretplate na fixni za standard paket. Mozes i da odjavis fixni, ali ces to i dalje placati.
Optika 20, sa mog racunara
[pavle@FAPMashina ~]$ traceroute www.skype.com
traceroute to www.skype.com (91.190.216.12), 30 hops max, 60 byte packets
1 192.168.100.1 (192.168.100.1) 1.857 ms 2.285 ms 8.292 ms
2 195.66.160.29 (195.66.160.29) 15.821 ms 17.208 ms 18.278 ms
3 icg-mipnet-bb.89.crnagora.net (213.149.127.89) 15.758 ms 15.774 ms 17.697 ms
4 icg-mipnet-bb.8.crnagora.net (213.149.127.8) 17.596 ms 17.519 ms 17.651 ms
5 icg-mipnet-bb.38.crnagora.net (213.149.127.38) 18.212 ms 19.224 ms 19.551 ms
6 81.183.0.50 (81.183.0.50) 24.680 ms 16.045 ms 18.797 ms
7 81.183.0.109 (81.183.0.109) 16.554 ms 16.943 ms 81.183.0.112 (81.183.0.112) 18.678 ms
8 * * *
9 213.135.251.183 (213.135.251.183) 45.291 ms 46.450 ms 44.530 ms
10 78.141.183.35 (78.141.183.35) 44.080 ms 44.436 ms 44.441 ms
11 91.190.216.12 (91.190.216.12) 44.430 ms 44.950 ms 44.480 ms
U tom ulazu trenutno nema mogucnosti. Planirano je da se taj dio radi ove godine, ali bez preciznih rokova i trenutno nije na vrhu liste prioriteta.
Da bi se uveo kabal do tvog ulaza, kao i vecine ulaza u tvom kvartu (uz bukvlano 3.4 izuzetka) potrebni su gradjevinski radovi. Za sve gradjevinske radove treba brdo dozvola koje su preskupe a i tesko se dobijaju u Podgorici. To automatski podize cijenu, pa se ide na ulaze koji mogu da se odrade bez vecih gradjivinskih radova.
Nazalost, niko ti trenutno ne moze tacno reci kad ce tvoj ulaz biti pokriven.
Eh, steta. Bas sam se radovao tome. Ali, jbg... U svakom slucaju, hvala puno na info. Makar da znam sto da (ne) ocekujem.
Zna li se ima li mogućnosti uvođenja optike u novu žutu zgradu kod volija na stari. Pitao sam u onom telekom centru u voli šta treba, a ona mi reče da je moram nabaviti saglasnost 30% stanara + potpis i pečat upravnika ulaza, ali mi nije mogla reći da li je uvedena optika na ulazu. Nešto su ekipe iz telekoma razvlačile tuda, pa nisam siguran koga da pitam više.