Ma znam, nego eto malo zanimljivih brojeva.
U suštini sve je moguće da se zapali, samo je kod @TAKUMI - ja to na većem levelu [emoji2960]
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Printable View
Ma znam, nego eto malo zanimljivih brojeva.
U suštini sve je moguće da se zapali, samo je kod @TAKUMI - ja to na većem levelu [emoji2960]
Trenutno 8 zemalja na svijetu dobija 99,7% energije(struje) iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, solarni paneli, vjetroelektrane...
Konkretno Njemačka je prešla u 2024 na preko 50% iz obnovljivih izvora energije. Njemci jednostavno ne znaju šta rade i očekuje se za 10ak gofina da pređu 90% proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Nakon toga će imati jeftiniju energiju od ostatka Evrope. Ili što bi na forum rekli budale...
Takođe Albanci su na preko 99.5%. Ko bi rekao. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...59d609ce57.jpg
Dobro su se sjetili vise, posto zadnjih 20ak godina nisu prakticno niti jedan potez pametan uradili na tom polju a ne bi ni dalje da ih Putin nije pogurao.
No da ne bi bilo sve bas tako crno-bijelo evo jos malo konkretnih informacija na tu temu. :)
- Prosjek izvora energije koji se koriste u DE i smatraju se cistim je izmedju 2015. i 2020. bio oko 48% . Sad pompezni naslov od "presli na 50%+" vise ne djeluje tako fascintantan? :D
- Najveci bump 2024. i najbitniji razlog "prelaska na 50%+" je gasenje i zadnjih nuklearki
Što se tiče Njemačke 2017 su imali 36%.
Sada imaju malo preko 50%. Da djeluje mi impresivno.
Takođe od 1990 do danas smanjili su udio CO2 za 30% a povećali BDP za 50%. Baš im loše ide.
Izvor za obje vijesti
https://www.ekovjesnik.hr/clanak/472...imamo-i-dokaze
Djeluje li ti impresivno Albanija sa 99.7%?
Poenta ove priče je jeftinija cijena po Kw, a onda i jeftinija vožnja.
Da se odmah ogradim tho. Ima ogroman broj izvora koji prikazuju ove informacije sa totalno drugim parametrima, tako npr. po Eurostatu niko nije ni blizu ovoga sto se moze naci po netu zadnjih mjeseci. Po Eurostatu su ispred Njemacke zadnjih par godina bile (izmedju ostalih):
Spanija
Hrvatska
Slovenija
Portugal
Estonija
Litvanija
Danska
Grcka
itd. itd. itd.
@Albanija
Apsolutno da
@cijene Kw
Zaboravi u EU dugi, dugi niz godina. To sto je nesto cisto ne znaci da je trenutno i jeftinije (iako logika nalaze da bi trebalo biti jer je "renewable"...). Nije u Njemackoj cijena kwh 3-4x veca nego u Norveskoj samo zato jer je Norveska skoro na 100% renewable.
Meni je ova tema postala dosadna, otkad nema priče o restoranima :D
Evo za CG.
https://www.vijesti.me/v/704870?utm_..._share_counter
U skladu sa kriterijumom koji definiše organizacija Svjetske banke - ESMAP, na identifikovanoj površini procijenjeni tehnički potencijal za proizvodnju električne energije iznosi 2.299,794 megavati (MW). Od ukupnoga procijenjenoga tehničkoga potencijala, 2.034,48 MW se može valorizovati upotrebom plutajućih struktura jer se on nalazi u akvatorijumu gdje su dubine mora preko 60 metara, 126,759 MW može se valorizovati upotrebom fiksnih struktura u dijelu akvatorijuma gdje je dubina mora so 50 metara, a 138,555 MW upotrebom tzv. jacket fiksnih struktura, na dubina mora od 50 do 60 metara”
Čini mi se ta TE Pljevlja proizvodi oko 1.3Gw.
Ako već igraš na tu kartu računaj da će ovaj dizel generator da bude efikasniji u proizvodnji energije nego u motoru automobila. [emoji6]
Nego kako su kablovi od ovih generatora došli do punjača?
Citao sam neki sumorni tekst prije par dana o co2 i globalnom zagrijavanju - uglavnom po njima sutra da svedemo kompletnu emisiju na 0% kasno je, jer se vec previse leda otapa i sve manje suncevih zraka odbija - runaway efekat, kao sto se vec desavalo u ledenom dobu samo u suprotnom smjeru. Jedino resenje ogromna brana za led na jednom moreuzu ispod pola, kazu uradila bi posao i da ostane sadasnji nivo emisije.
Sent from my phone
Punjač u Mojkovac i Kolašin nije u funkciji.
Čisto sa se neko ne zezne [emoji6]
Jesu li te slepali nazad?
Nema potrebe, imam veliki range, što bi ti rekao tu oko 100km [emoji1787][emoji1787]
Pa nije to malo, KL PG ides for free.
I onda platim šlepu nazad [emoji1787][emoji1787]
Konkretno danas je bilo NK - Mojkovac i nazad do NK.
Mada sam svjestan da to nije moguće, razni dijagrami kažu drugačije ali eto nekako se završi [emoji1787][emoji1787]
Spasava te nizbrdica KL PG a uzbrdo vjerovatno galis 80 na sat.
Uzbrdo ne prelazim 65. Čuo sam da je otpor vazduha tada najbolji.
Hahahaha [emoji1787][emoji1787]
U stvari vozilo najmanje potroši po ravnici nego uzbrdo nizbrdo. Ali eto spas je svuda, kada krenem uz NK za PG, kada krenem iz KL za PG [emoji1787][emoji1787]
Ukratko vozilo u zadnjih 4000km troši oko 15.5kw na 100km.
Lako je izračunati na bateriju od blizu 50kw koliko može da sa pređe.
Naravno svih 4000km su bile nizbrdo [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
E kako manje potrosi na ravnici nego nizbrdo?
Sent from my phone
Ne gledaš valjda samo nizbrdo, već se moraš i vratiti odakle si krenuo. Makar je kod mene takav slučaj.
Vidiš da sam napisao uzbrdo, nizbrdo.
Manje će potrošiti ako ideš 100km po ravnici, nego 50km uzbrdo pa 50km nizbrdo.
Poslato sa štrakalice pisaće mašine
Gdje se sve i koliko jelo na ovih 4000km, i koja je prosjecna brzina bila, šta kaže struka, sledeća 2 odgovora su ključna :))))
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
https://www.facebook.com/share/r/6am...ibextid=0VwfS7
Evo za bugija
Kolko te koštala hrana i smještaj na ove 4k km? U odnosu da si sipa gorivo?