Originally Posted by
wulfy
Evo i moja ,,dva centa" za svaku listu (složeno po redosljedu koji će biti na glasačkom listu):
1. BS - siguran skupštinski status te su po tom pitanju opušteni. Uspjeli su da partitokratiju dignu na nivo (pokojnog) SD-a. Imaju previše repova.
2. HGI - sistem (izborni zakon) je tako napravljen da ova partija ima najeftiniji mandat, a to, prosto, nije pravedno i zato ne zaslužuju podršku.
3. Pravda za sve - zbog biografije (Leposavić) biće dio nove vlasti (mislim da prolaze cenzus) i činiće jedan drugačiji narativ (onih koji se osjećaju Srbima) koji će se razlikovati od zvanične Srbije (bar dok ono što je tamo na vlasti).
4. Za tebe (SNP + Demos) - ne prolaze cenzus, odradili su svoje i nemaju ništa konkretno da ponude (čak ni floskule).
5. Narodna koalicija - složno i tačka (DHP + PCG+ SCG + DSS + Pokret za Pljevlja) - smješna skupina koja nije ni za mesnu zajednicu, a kamo li za parlament.
6. Albanska alijansa Aleanca Shqiptare (FORCA + DS + DSCG + Pokret Tuzi) - imaju određenu bazu glasača, ali pitanje je da li je dovoljno za parlamentarni status.
7. Preokret za sigurnu Crnu Goru - djeluju kao najzdravija priča na ovim izborima i trebalo bi da prođu cenzus, ali neće biti dio vlasti, osim ako ne budu potrebni (da se bez DPS-a i DF-a formira ista).
8. PzP - doviđenja prijatno, prvi u onom fonu partija koji ti daju neku nadu (prvi izbori na kojima su se pojavili), pa poslije sve za*eru (i to žestoko, onako crnogorski).
9. Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru - ovo je neka nedifinisana skupina (lični utisak) proizašla zbog raznih lutanja dijela članstva negdašnji vladajućih struktura do 2020 god. te mislim da ne predstavljaju ništa suštinski novo.
10. Zajedno! Za budućnost koja ti pripada (DPS + SD + LP + DUA) - pošto su propustili da se reformišu (u pravom smislu, ne kozmetičkom) ova skupina (partija?) ne bi trebala biti opcija, bar dok ih ,,na silu" ne pročiste (SDT).
11. Evropa sad (PES + UCG + CIVIS + Alternativa) - iako će biti najjača lista imaju dosta problematičnih stavki u funkcionisanju, počevši od toga da pojedini ljudi sa liste imaju veze sa kriminalom (DPS II), pa do toga da se zaobilaze pojedine (legalne) činjenice kod nekih poteza. Još nisu ,,zajahali", a već imaju dosta loših osobina.
12. SDP - isuviše kasno su se otkačili od kancera zvanog DPS da bi uopšte mogli da se razmatraju kao opcija.
13. Hrabro se broji (DCG + URA) - predizborna koalicija ova dva subjekta je ,,ono što ni pas sa maslom ne bi pojeo" (iz mnogo razloga), a ako si sposoban da napraviš taj prvi (ljigavi) korak onda ni ostali ,,nisu problem". Treba imati dobar želudac pa glasati za ovu listu.
14. Za budućnost Crne Gore (NSD + DNP + RP) - ova lista se najbolje može opisati kao tradicionalna koja pokušava da njeguje sve ono što od devedesetih godina prošlog vijeka do danas donjelo samo pustošenja (materijalna i duhovna), ukratko, zlo.
15. Albanski forum Forumi Shqiptar (AA + DSA + NUA) - mislim da imaju siguran parlamentarni status i da će biti dio buduće vlasti. Iako ne pripadam albanskoj nacionalnoj manjini glasao bi za ovu listu (zbog Đeljošaja) ukoliko mi se ne bi svidela nijedna ,,normalna" (lista koja nema manjinski status) lista.
Eto, rekao bi čovjek, čak 15 lista, veliki izbor, ali zapravo ,,ćemer i jad" što se vidi iz obrazloženja gore. To je moj lični utisak.
Sent from my Motorola 8400