Originally Posted by
Buva+gacce
Da ne biste morali vadit te cifre iz malog mozga i dubokih svemira, malo pojednostavljenje, inače u nauci poznato kao jedini mogući, uz to i najprostiji, način kako se hronološki prate i porede javne finansije:
58,5%(2014) 64,6%(2015) 63,2%(2016) 62,5%(2017) 64,2%(2018) 64,5%(2019) 84,5%(2020) 75,3%(2021)
Ne može lakše, i ispravnije, od ovoga: neto javni dug u odnosu na BDP.
Ajmo momci, kad već tako vladate materijom taman ko da za Fideliti radite, nagradno pitanje: Što se ovo crveni na kraj niza? :joy:
Elem, drastičan skok za 2020. je onih 750mill obveznica.
Od kojih je, po vašim tvrdnjama, samo vršeno vrćanje starih dugova, i ni centa novog zaduženja.
A 2021. je isto tako drastično crvena jeeeerrrrrr.... Ugh, ne mogu se shjetit.
Jer je Milojko vrnuo stare dugove pa nas razdužio, ali smo nekako volšebno opet dužni ogroman komad više no 2019.?
Jer nije bilo trošenja?
Čekaj, a kako onda, sad mi nešto nije jasno opet, poluđeh taman od toga Milojka i ja, Hell...
Dužan si, zadužiš se, vrneš stare dugove, i onda si opet dužan još više?
Pri čemu čak i ne ubačam u formulu nepostojeću turističku covid sezonu 2020. naspram ''najbolje oporavljene ikad sa najboljim rezultatom na Mediteranu'' sezone 2021. U prevodu, 2021. smo spakovali mnogo više para u taj BDP, ali smo opet završili više dužni procentualno no ranije....
A trebalo bi da je obrnuto. Da je to tako kako pričate.
Elem opet, dobro pogledajte niz od 2014 - 2019. I obratite pažnju, u to vrijeme smo predstavljali Evropi i branili jedan akcioni plan reformi državnih finansija, sa predviđanjem obaranja ukupnog neto zaduženja ispod 62% BDP-a u prvoj godini, i fulali, u konačnom skoru, za blizu 2% BDP-a. Što je ogromna cifra.
A što mislite onda, kakav je tek rezultat za 2020. i 2021.?
Elem, konačno:
Ko god vam bio kriv, i đe god tražili linč gomilu, fakat je, krajnje jednostavan, da su državne finansije Crne Gore drastično pogoršane u periodu 2020. i 2021.
Ovo su inače podaci osvježenih i oslobođenih institucija, lako provjerljivi, čisto da ne bude zabune.
A vi, ako već želite da se bavite temom, prvo krenite od slova A:
Javni dug se za analizu koristi u relativnom izrazu prema BDP-u, i, uz visinu duga, ključni podaci su hronološko kretanje, i, iznad svega, struktura.
Pa npr., kad pogledate strukturu, viđećete da je Milojko zapravo 2021. u totalu vrnuo 240mill starog duga (euroobveznice 2016 + ino krediti, i nešto unutrašnjeg duga).
U isto to vrijeme, spoljni dug je recimo umanjen za 147mill ukupno.
I tek tu počinje odmotavanje, do u nedogled- ko, što, koliko, đe, po obimu, po vrsti, po ročnosti, po granama, po djelatnostima, po godinama.... I nekakva početna analiza.
A ti, @Hell, svaka čast, majstore, od srca:) U životu nisam vidio čoeka da sa toliko samouvjerenosti umije odvalit tako ko ti. Bez ljutnje, samo je teško opisat drugačije to što radiš kad se frljaš tim ciframa ko na pijacu.
Čisto pojašnejnja radi: vlada Duška Markovića nije ''uzela'' 600 novih miliona u april 2020., no je izdala nešto oko 500mill, i to ti po sjećanju pričam, obveznica, i povukla oko 130mill kredita, i sve to na gomilu 2019.
2020. su trošene.
Tako da ćeš ih u onom hronološkom nizu s početka nać u 2019.
U svakom slučaju, rezultat je hronološko kretanje javnog duga Crne Gore spram BDP-a u nivou 60-65% pola decenije. Dok ne dođoše spasioci.
I, ove poslednje dvije godine su zapravo sjajne, samo mi glupi to još nismo shvatili, jer nam niste još uspjeli objasnit kako nam je dobro :joy:
Čisto for the record:
DPS vlade, od momenta pojačanih zaduženja, koji vam je uočljiv u onom nizu s početka ovog posta, fulale su mnogo. Jer rast zaduženosti nije bio ni izbliza praćen rastom BDP-a. I u svoj vakat nisu opravdale ta zaduženja, i imale su što čut od EU o tome.
Po konkretnom pitanju koje ovđe razglabamo, osvježena vlada je bila drastično gora. I mnogo gora od toga. Nasuprot onome što pričate.
I meni lično nije nikakva satisfakcija što sam toga bio svjestan prije vas, niti me to čini DPS-om.
To samo vas čini navijačima.
A jednako ćemo plaćat svi.
I zbilja bi bilo lijepo da se, kad tako krenete cifranje, pozivate na izvore i analitičke izraze, a ne suve cifre koje ne znače ništa, pri čemu još nastale u ko zna koje dubine kosmosa.