evo i jednog teksta preuzetog sa
www.velikanagrada.com a tice se alonsa i onoga sto smo vec pominjali
Lider šampionata, Fernando Alonso, na jučerašnjoj trci imao je mnogo problema sa zadnjim gumama. U posljednjih 15 krugova imao je grčevitu borbu sa Williamsovim vozačima. Prilikom napada Marc Webbera, španac je i protivno pravilima odbranjivao poziciju. Međutim, nije kažnjen. Postavlja se pitanje zašto?
BMW-ov šef, Mario Tiessen tvrdi da je Alonso morao biti kažnjen jer je prekraćivao stazu, odnosno nije pratio putanju šikane već je, braneći se od Webbera, presjekao je, tj. prolazio kroz nju i na taj način dva puta branio poziciju. Ovakva drska taktika Alonsa je kršenje pravila.
Webber je potvrdio da je Alonso imao problema uvjek prije šikane nakon tunela.
''Prekratio je putanju jednom ili dva puta i mislim da je znao da će imati velikih problema zbog toga.'' - izjavio je Marc.
Međutim, Alonso tvrdi: ''Nije to bio perfektan poetez, ali bio sam siguran da me neće kazniti''.
Mario vjeruje da FW27 nije brži od R25 i da imaju dosta posla. Međutim, Renault je imao dosta problema sa zadnjim gumama i kad se one pogledaju na kraju trke njihova potrošnja je još jedno kršenje pravila. Prema pravilima gume nakon trke moraju imati kanale, međutim Alonsove su potpuno glatke i podsjećaju na dobre stare slickove.