Tako razmislja 95% ljudi kod nas bili ili ne bili politicari.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Printable View
Upravo takvi radnici se i plase privatizacija drzavnih firmi. Zasto bi se pravi i profesionalni radnik plasio privatizacije. I onako ko god ih uzme svakog dobrog kompetentnog radnika ce ostavit. Ista stvar vazi i za sve ostale drzavne firme. Zamisli firmu koja ima monopol na distribuciju elekrtricne energije a nema satova za struju na lager zadnjih 6 mjeseci, a struja kao sto kukaju kod nas socijalna kategorija. Nazalost sve drzavne firme treba privatizovati upravo radi takvih radnika.
Izvini, kako smo svjedoci ogromne privatizacije u poslednjih 20 godina, mozes li mi nabrojati privatne firme koje su uspjesne...ps. ne smijes racunati voli i bemax kao ni ostale firme preko kojih su se prale pare, svercovala droga ili namjestali tenderi - uz pomoc drzave. Uostalom, ti bi privatizovao jedinu firmu koja zaradjuje ogromne pare drzavi i koja posluje u plusu.
Moram pomeniti telekom, one i mtel - svaka kompanija ostvaruje ogromne profite koji idu van drzave, jer su vlasnici stranci. Tvoja prica o privatizaciji nema nikakvog smisla i svaki pravi patriota bi te necim gadjao u glavu na sami pomen privatizacije.
Zeljezara je vise puta bila u privatnom vlasnistvu i svaki put je cilj bio unistavanje fabrike kako bi se stekla imovinska korist, npr. topljenjem masina i prodavanjem masina u samo zeljezo. Od zeljezare je ostalo samo ime.
Pa velim... Evo sad je procvjetala.
A druže bila je teško tehnološki zaostalo smeće još u socijalizam. No je vadilo zatvoreno tržište SFRJ, đe je carina na čelik udvostručavala cijenu uvoznog.
I zapošljavala 7500 radnika. Sjećam se ka dijete izjave jednog rođaka tamo zaposlenog kad smo mu bili na babine jer je dijete dobio.
"A jedva čekam treću smjenu da se naspavam ka čovjek, ovaj mali ne da zaspat"
Ima i zanimljiva priča o prvom postprivatiazcionom štrajku u Trebjesi.
Traženi su, naravno bolji uslovi, plate etc...
A jedan od uslova bio je da se radnicima ne ukida legitimno stečeno pravo da prekinu kolektivno proizvodnju i prošetaju do kapele i kolektivno izjave saučešće. Naravno, da se to ne broji u pauzu, nego u osnovno ljudsko pravo.
Pođe se od toga koji je cilj poslodavca.
Privatnog poslodavca je glavni cilj povećanje profita. Zato i ulaže pare. A ako oće da reže neki pogon u Željezaru koja je njegova ima puno pravo na to. Kad bi mu se više isplatilo da izrezani pogon radi, ostavio bi ga, ne boj se.
Kad je država poslodavac, menadžeri su državni namještenici koji, prije svega, gledaju interes svoje partije, i u jednostranačkom i višestranačkom sistemu. Firma nije efikasna i u realnom tržišnom nadmetanju crkava.
Vadi se ili zaštitnim carinama zbog čega svi građani plaćaju skuplje uvoznu robu (neko mora da finansira neefikasnost) ili genijalnim idejama pripajanja nekom državnom prirodnom monopolu kao što su EPCG, Morsko dobro i sl. Na kraju se zbog prelivanja neefikanosti plaća skuplje monopol, ponovo građani to finansiraju.
Dobitnici su partije, koje uspijevaju da betoniraju biračko tijelo uvaljivanjem svojih birača i sami uvaljeni uhljebi.
Svi ostali su u minus sa državnim.
Na kraju, da imamo u vidu da sa cijenama robe i usluga koje državna firma isporučuje jeftino subvencionišu se i bogatuni i sirotinja. Recimo sa jeftinom strujom najbolje prođe neko ko kuću od 200-300 m2 grije na struju kroz podno grijanje. Još ako bogatun kupi toplotnu pumpu, manje potroši no neki siromah što nalaže i grije jednu ili dvije prostorije.
Sa niskim cijenama prirodnih monopola ponovo najbogatiji najbolje prođu.
Nisu baš stvari crno bijele.
Ne samo neefikasnost nego bilo sta u drzavnom vlasnistvu uvjek otvara put korupciji, ada nama je "gubitak na mrezi" 10-15% racuna za struju :)
U SAD racun za struju u prosjeku 150-200 dolara(na njihove plate :D), 80% elektrana i distributivnog sistema je u privatnom vlasnistvu, eto kad kod njih gladni kapitalisti ne uspjese da opljackaju narod nece ni kod nas. Probaj amerikancu da dodas na racun 10-15% nekih random gubitaka pa te saceka sa AR-15 na kucnom pragu.
Pričat o cedisovoj uspješnosti samo u kontekstu plusa ne daje pravu sliku. Na stranu što im je epcg u ovih nekoliko Milutinovih godina uplatila na milione eura, to što plaćaju milione godišnje na beskorisne partijske uhljebe dovoljno govori o njihovim profesionalizmu i o strateškoj viziji. U epcg i povezanim firmama jednostavno nema posla za toliko ljudi. A budite sigurni da se ogromna većina tih uhljebljenih ne pentra po banderama.
E da, dps je štetu pravio i na ovaj i na druge načine i nešto se ne sjećam da su poslovali sa minusom. A to jednostavno nije dovoljno za pohvalu kad je taj plus mnogo manji nego što bi mogao da bude.
Koja Zeljezara tamo svako ko je znao nesto da radi je odavno napustio ostali su ovi koji nemaju kud ili su blizu penzije ili su neradnici.
Golema lolcina: https://www.vijesti.me/vijesti/drust...-i-dobio-posao
Traljavo odradjeno, monci.
Dobio zadnji. :joy:
https://i.postimg.cc/mkSzCGdk/5537095-2358137-ff.jpg
Meni se cini da je u HR ulozeno minimum pola miliona, soba dje im je IT vrijedi barem 40k opreme...
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
meni se čini da ne rade tolko dobro kao onaj prošli. al kad vidiš pojedino osoblje onda bude dosta toga jasno
Niko ne voli da gubi, što ne znači samo po sebi da i neće
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Viđećemo bilanse iduće godine, rastorani/kafići su često paravan za pranje para.
Sent using Tapatalk
Evo konkretno Zeljezara. Vlada usula 20 milki mojih i tvojih para da bi zaposlila 300 radnika koje ce do ljeta da otpusti i Zeljezaru da zatvori. Mislis da je bilo bolje dat 10000 eura za 2000 ljudi za otpocinjanje sopstvenog biznisa? Koliko mislis da bi od tih firmi poslovalo pozitivno i zaposlilo jos radnika? I najbitnije kakvog mi to kadra imamo za vodit iole ozbiljnu firmu? Nego lako je bit patriota sa tudjim parama.
Kako nemamo kadra za vodit firmu? Šta je falilo Maksimu? Mislim, osim mozga.
Mandić bodrio Vučića u Beogradu; Građani ogorčeni: E, nesrećna Crna Goro
https://www.cdm.me/politika/mandic-b...cna-crna-goro/