Sto znaci da bi u tim zgradama zajednicka potrosnja trebala da bude identicna za sve stanare? Da li je to i slucaj?
A sto je sa ostalim zgradama koje nemaju zajednicko brojilo?
Printable View
Sto znaci da bi u tim zgradama zajednicka potrosnja trebala da bude identicna za sve stanare? Da li je to i slucaj?
A sto je sa ostalim zgradama koje nemaju zajednicko brojilo?
Pa nije.Placa se s racuna zgrade(odrzavanja)
Stare zgrade.dijeli se proporcijalno po stanu.Nije bitno garrsonjera,trosoban (barem mislim) U velikom procentu stare zgrade imaju kako ste naveli neku garazu ,poslovni pa cak i komsiju koji je nakacen na "zajednicku" potrosnju.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Januar 115, februar 87.
Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka
ja znam jos uvjek penzionera,kojima su oni jos uvjek mladi i lijepi,i koji jos misle da je jedan od njih na funciji i u cg.i u pravu si,nije mi ih zao uopste.
Koja je to stavka dje je dobijas? Tj dje pise to "zajednicka potrosnja" ?
Imas brojilo na koje je nakacena rasvjeta,lift,interfon itd. Onda dolazi racun za to brojilo kao za svako drugo i to je to .
Ima stavka na računu "Zajednička potrošnja" 0.48 centi je meni na ovaj februarski... 18 stanova, 6 spratova.
Sent from my Galaxy S9+ using Tapatalk
Pa onda nemate posebno brojilo kao sto tvrdite.
Ko ima u novim zgradama brojilo za zajednicku potrosnju onda dolazi poseban racun za to brojilo da se ne ponavljam 10x.
ahahahajaaj potrosio struje 5.11e
Angazovanje mreznog kapaciteta 5.18e ahahahah
Ti jedno,ja drugo.
Odakle ti znas da ti u tvojoj zgradi imas to odvojeno brojilo ? Nisam ja kazao da je striktno.
Ja kazem evo kod mene je tako.Imamo posebno brojilo,na racune nemamo tu stavku kao ti.I ja kao upravnik placam racun za to brojilo u ime stanara.
Ajmo vala.
Mozda jer vam nije uradjen popis stanova i brojila od strane EPCG pa nisu sproveli da se potrosnja sa zajednickog brojila fakturise na grupu brojila koja pripada tvom ulazu.
Eto mozda tako. A ti se raspitaj kako su vam i jesu li vam mijenjali brojila. I zasto vam to ne dijeli na racune po stanovima.
Pola godine nakon sto smo se uselili su nam promijenili brojila i tada napravili spisak i sve podijelili. Evo Ben Dover pojasni kako je kod njih bilo.
Kad vec pitas, ovako je bolje, jer ne mozes doc u situaciju da se ulazu iskljuci struja jer upravnik nije platio struju jer je zaboravio ili nema para na racun.
Ako ja platim svoj dio, necu ispastat sto ostatak zgrade nije platio odrzavanje npr pa se nema para na racun da se to plati.
Ovo je inace stalni momenat u starijim zgradama kad crkne lift pa ovi sa prvog sprata nece da ucestvuju u popravci jer ga ne koriste. Tako bi i za struju pricali pojedini.
Sve sto si napisao ja potpisujem.Ali te opet pitam jer opet iz tvoje price kontam da nemas NPR imamo 25stanova/26brojila to 26. brojilo se vodi na ulaz ! I na njega dolaze racuni.Ti to brojilo druze nemas i ne dolaze racuni nego se dijeli direkt na 25brojila od stanova..
Zgrada stara 50+g:zajedničko brojilo,očita se,podijeli na jednake djelove i plaća svako svoj(jednaki bez obzira na kvadraturu) dio.
Nije mi jasno ako račun od zajedničke potrošnje dolazi posebno?Kome?Ko je odgovoran ako se ne plati...?
Sent from my room
Neka moja logika je da je odgovorna skupstina stanara... Kod mene je bio slucaj, prije nego smo oformili skupstinu stanara, da su nam, kad je racun dosegao 150EUR ugasili zajednicku struju, pa su se svi aktivirali jer smo ostali izmedju ostalog i bez kablovske (sve ostalo vecini nije smetalo ali dje bez televizije) te smo onda dogovorili da nam se prebachi obracun na sve stanare, ujedno i dugovanje, koje smo izmirili na taj nacin...
Tako da, po meni, skupstina stanara je obavezna da taj trosak proprati...