Bojim se da će te za cijenu uputiti na "zvaničnog uvoznika", tj Telekom, budući da je jedan od zahtjeva u tenderu bio da ponuđač mora biti i zvanični uvoznik... :)
Printable View
Kod ovih vozica, samo treba provjerit kilometrazu kad se dobiju, ista ova firma prodaje i "polovne", koriscene vozice (kilometraza ~80000km predjenih).
Ako prodje i istina ispliva na povrsinu, valjalo bi da cestitamo srecne otkaze i novcane /zatvorske kazne.
Kakav zvanicni uvoznik ako ja ocu da kupim vozic od proizvodjaca koji mora imat cijenu za svoj proizvod? :roll:
Vidio sam to...
http://www.yourguides.net/amusement-...n-sa/equipment
Sve zavisi od politike proizvođača, a većina ih pribjegava tome da ide preko zvaničnog uvoznika (ne mora značiti da će to biti u konkretnom slučaju).
Ja (zapravo firma gdje sam radio) smo htjeli određeni proizvod da kupimo direktno od proizvođača, ali nas je on uputio na uvoznika i da drugačije ne može. Kako je taj uvoznik dosta nekorektan (u poslovnom smislu) tražili smo da naučimo preko uvoznika koji ne pokriva CG, ali i tu su nas vratili na istog uvoznika. Radilo se o određenim sistemima koji su koštali nekoliko desetina hiljada eura (na kraju smo uzeli od drugog proizvođača) tako da nije neki mali iznos da se ne isplati ,,cimanje". Bilo je još takvih primjera (za manju vrijednost doduše) tako da može biti, ali ne mora da znači.
Sent from my Motorola 8400
Takvi tenderi se lagano obaraju čim postoji neka druga zainteresovana strana. Na traženi upit zašto baš to međuosovinsko rastojanje/težina vozila/visina krova/dubina prtljažnika/... treba da se pruži adekvatno tehničko obrazloženje. Ukoliko ga nema tender pada.
Primjer, već tri godine jedna javna ustanova pokušava kupiti službene automobile od jednog uvoznika i daju takve detalje, međutim drugi uvoznik im redovno obara tender. Jednostavno, ti što se ugrađuju ne umiju tehnički da razmišljaju pa se samo gomila frustracija što vozni park još uvjek nije obnovljen.
Sent from my Motorola 8400
Ja kapiram to kad postoji zvanicni uvoznik nekog proizvoda... ali Crnogorski Telekom defnitivno nije zvanicni uvoznik Portugalskih vozica nego, silom prilika, dobitnik tendera gdje kupuje te vozice direktno od proizvodjaca.
Da bi bio 'zvanicni uvoznik' potrebno je mnogo vise od dobijenog tendera.
Tehničke karakteristike iz tendera:
Opšti uslovi:
"Ponuđač je dužan da dostavi dokaz da je ovlašćeni distributer od strane proizvođača za prodaju ponuđenih vozila na teritoriji Crne Gore;"
Iz ugovora:
https://i.imgur.com/2EitIqa.png
Odlicno... znaci Crnogorski Telekom je zvanicni uvoznik Deltrain vozica za Crnu Goru...
Divota.
Nema sumnje da je ovo odrađeno po prethodnom dogovoru, al Telekom je previše ozbiljna firma da zvanična dokumentacije ne bude 1/1...
Što da ne? Od kad su uveli da se šifra djelatnosti mijenja od tendera do tendera, ja mogu komforno sad da se prijavim iz IT struke na tender za demit fasade na nekoj zgradi, bez pardona. 59 puta je Telekom mijenjao šifru djelatnosti, o čemu mi da pričamo.
Mi se na tendere skoro i ne pojavljujemo, ko je upoznat sa javnim nabavkama malo dublje zna što se sve tu radi ali ono, ne nerviram se više, nije vrijedno.
Kontam da je onda trebalo platit' i neku "licencu" da se bude zvanicni uvoznik/distributer, sto je dodatno povisilo realnu cijenu ova 2 vozica.
Ne razumijem se, samo laicki pricam/pisem.
Rekoh ti ja da ti nece odgovoriti za cijenu :)
Ne mora da znači da su platili licencu ili bilo sta da bi postali ovlasceni distributer
Pokušaću preko druga koji je iz portugala da vidimo moze li on pomoći da se sazna cijena
Poslije 5-6 dana od poslatog mail-a sam dobio odgovor da prastam na kasnjenju i da cu uskoro dobit' odgovor od tima koji je za prodaju. Od tad ima par dana, ako ne stigne narendih dana, nece ni stizat'.
Ali to ne znaci da cu ostat' na tom pokusaju... Imam i ja par drugarica u Portugalu, ne pade mi to na pamet pa neka zovnu na telefon :)
Mislim, kroz moj posao gledam kad kontaktiram neku fabriku tu prodje dana i dana, i pitanja dosta dok mi pošalju cjenovnik... :D a ako ima neko ko radi u okruženju samo te upute na njega... Npr bude fabrika da su dali u Italiji nekoj firmi zastupnistvo za 10 zemalja, pa se javis njima u IT a oni kažu ima jedan zastupnik u CG već i to je to :)
Fidele posto vidim da tiltujes na ovu nepravdu oko tendera :D
Jesi li zainteresovan da povampirim jednu temu o portalu montenegro travel :D (oficijelni turisticki sajt NTO i CG)
ovo nam je prozor u svijet : https://www.montenegro.travel/
Kuku nama sa nama
P.S.
Koliko bi naplatili ovakvu sprdnju da je vi radite ?
Koliko mislite da je ovaj sajt kostao ?
Ispod 100 hiljada sigurno nije, vidi se kvalitet. Treba masu znanja i vremena za ovo..
Blizu si bio
by Fidelity consluting
Neki naši poslovni prijatelji su, nakon brojnih godina odlaganja, odlučili izdvojiti vrijeme svog iz busy rasporeda kako bi proveli par dana nasumice se vozajući po Crnoj Gori. Pedatno nam napisaše mail sa par upita o smještaju i mjestima koje namjeravaju posjetiti. Onako naivno, mi im predložismo da posjete zvanični sajt Nacionalne turističe organizacije www.montenegro.travel. Nešto im ovaj sajt bješe nepregledan, pa se odlučiše da posjete neke druge sajtove koji su im bili na raspolaganju.Otvori nam se tu mali crv sumnje – da li je moguće da je portal www.montenegro.travel baš takav?
Kako bi pravilno zaključili da li nas naši prijatelji zajebavaju i udaraju na temelje naše nezavisne države, morali smo se lično uvjeriti u potencijale i performanse sajta www.montenegro.travel
.Dok smo surfovali ovim portalom, tim najnovijim dostignućem moderne tehnologije, tim Ferrari-jem među portalima, primijetili smo da isti zaista baš i nije tako pregledan kao i da ne pruža dovoljne informacije o tome šta bi neko ko prvi put dolazi u Crnu Goru trebalo da radi i troši euriće.Kakav jeftin i nepregledan sajt, pomislimo dok smo ga naivno istraživali (naivno je naša omiljena riječ u ovom tekstu, shvatićete uskoro zašto). Baš nas zanima koliko može ovakav portal da košta?Sjetismo se da Nacionalna turistička organizacija ima zvaničan plan rada u čijem sklopu se nalazi i finansijski plan. Ko zna, možda ima i neka stavkica koja se odnosi na portalčić. Pa hajde da vidimo – koliko crnogorske poreske obveznike zaista košta portal www.montenegro.travel?
Recimo da smo u planu rada iz 2016. godine nalećeli na zanimljivu stavku u finansijskom planu po kojoj je za izradu portala opredijeljeno 100.000 eura.100.000 eura za izradu portala? Sprda li se neko ođe s nama? Da ne prave neki portal za NASA-u ili ne-daj-bože za Apple, Microsoft, Amazon, Alibabu ili Google? 100.000 eura za izradu portala? Ozbiljno? Ili smo mi naivni, pa ne znamo koliko to čudo od portala može da košta. Da možda ne pravi papirne avione off-line? Da ovaj portal možda ne štancije suncobrane i ležaljke? Možda ovaj portal može da pomogne u istovaru betonskih blokova? Možda generiše sms poruke za đecu kojima treba pomoć u liječenju?
Možda dijeli plate doktorima i medicinskom osoblju, nastavnim radnicima i ostalim vrijednim ljudima iz javne uprave od kojih ovih društvo zavisi a koji jedva krpe kraj s krajem?A evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2016. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “Za izradu novog portala montenegro.travel i obuke za korišćenje, planira se izdvajanje iznosa od 100.000,00 €, od čega je 26,000.00 € planirano iz sopstvenih sredstava”. Jedna rečenica koja bi izgleda trebalo da opravda trošak super-velikih suma novca za izradu portala. Da, da – za izradu portala ali i obuku za korišćenje. Vjerovatno je teško obučiti ljude da koriste portal. Da, da; važi.
Ali ne lezi vraže – ako je u 2016. godini koštao 100.000 eura, valjda je tu posao izade ovog svemoguće-svemirskog portala završen. Ili nije? Ček, ček, daj da virnemo u 2017. godinu. Koliki je budžet za portal u toj godini?
I 2017. godine će potrošiti 96.000 eura za izradu portala? Stvarno? Zaista? Ozbiljno? Zajebavaju li se oni ovo s nama? 96.000 eura za portal? Ponovo? Oćemo li ponovo da postavimo ona ista pitanja iz prošlog pasusa?
Evo kako Nacionalna turistička organizacija u finansijskom planu za 2017. godinu pravda trošak od 96.000 eura: “za potrebe redizajna web portala u smislu tehnoloških inovacija i generisanja novog sadržaja, te održavanja istog, planirana su sredstva u iznosu od 96,000€”. Opet, samo jedna rečenica je dovoljna za pravdanje redizajna portala?! Mada, lijepo su ih skockali, priznajemo!
E da, možda smo mi naivni pa ne znamo što sve može to čudo od napredne tehnologije. Zajedno sa 2016. godinom, ispade da nas prosječni portal koji je prilično konfuzan u navigaciji, sasvim precizno košta 196.000 eura i to za dvije godine. Što li su planirali ranije a što li će raditi u narednom periodu, to niko ne zna. Mozda jedan od ova dva iznosa nisu potrosene vec prenesene iz ranijih godina, ali to ne umanjuje cinjenicu o naduvavanju faktura.
A sad bez zajebancije: ako je budžet za izradu portala www.montenegro.traveliznosio 196.000 eura za dvije godine, onda je ovo posao za www.tuzilastvocg.me. Nadamo se da će kreatori ovakvih projekata napraviti super responzivan sajt zawww.ziks.me u Spužu dok tamo budu razmišljali o terabajtima eura koje su, turističko-informatičkim rječnikom napisano, hakovali od građana Crne Gore.
Znam za tu bruku, zato sam i pogodio cijenu izrade portala. Kakva je to sprdnja od drzave, kad se tako na oci cerupaju pare gradjana. Mi smo sampioni.. A bukvalno jednu nulu sa tih cijena da maknes, a da se umjesto postojeceg napravi stvarno vrhunski sajt, pa opet da se zapitas je li previse..
Znam za ovo.. bilo je price odavno. Mozda bas na ovoj temi... :)
Sent from my ONEPLUS A7003 using Tapatalk
zato rekoh da povampirimo :D
Jer eo gledamo koliko su se mogli ugraditi na ove vozice, koje stvarno trebaju da uvezu iz Portugala i koji su range rover vecinom :D
A odje su 200k htjeli da izvuku ni za sta :D
Ako koga ne mrzi, ja koliko sam umoran ne mogu ruku da podignem.
Jedna od prvih odluka Klice je bila da odradi novi sajt i aplikaciju NP. I to je namjestio drugu :D
Pa da vidimo koliko se tu ugradio.
Po mojoj slobodnoj procjeni, sada vec nesto formiranijoj, vozici ne bi trebali da su kostali preko 100-120 'iljada eura. Nisu to male pare koje se izbroje do 550 'iljada eura.
Sajt je uz glupu pricu mogao da kosta 'iljadu eura (slazemo se da ne vrijedi ni 100 eura) sto opet nisu male pare kad se broji do 200 'iljada eura.
A ovakvih stvari imas kol'ko oces, svaki drugi dan.
Nego je narod kolektivno izgubio energiju za bilo sto... Yebi me, ne osjecam vise nista.
Kao da nas je neko prije koju deceniju ugasio u pepeljaru i sad samo tinjamo dok se ne ugasimo.
R.I.P.
mislis oba za 100-120k ili jedan je toliko ?
Oba, bez troskova prevoza i sl. koji ne bi trebali da uticu previse na cijenu... Cak i iz Kine da su ih dovezli to ne bi bilo preko 'iljadu i po eura, dvije u vr' glave.
Nemam jos zvanicnu cijenu a neka je i jedan toliko opet su "samo" cetvrtinu miliona stavili u dzep. A vjerujem da su vise od toga.
Nije mi samo jasno kako ce Klica izvuc pare od Telekoma.
Mozda neka anketa ili nesto slicno trange frange [emoji2]
Ako ti jave cijenu za voziće, treba uračunati i 5 god održavanje, čini mi se se da je i ono uključeno...
Sent from Tapatalk