NLB. SMS obavještenja besplatna, E-banking 1,6 E mjesečno
Printable View
NLB. SMS obavještenja besplatna, E-banking 1,6 E mjesečno
http://www.atlasmontbanka.com/files/...ife_retail.pdf
Znači li ovo da se plaća po transakciji. Meni izgleda fer ponuda...
Da, po transakciji, a i te naknade su jeftinije nego na salteru.
Evo danas sam dobio izvod i propratno pismo, izgleda da su makli clanarinu na VISA Electron (ova moze na internet) i Maestro.
Vi vjerovatno svi primate plate preko banke jel? To vas pitam jer ja ne primam, no na ruke.
U banku se mogu zamijenit dinari/kune, right? I mogu li i metalne ili samo paprine novcanice?
ne možeš u bilo koju banku da mijenjaš. Samo u centralnu u Podgorici (bivši SDK).
ima li ko iz hypo alpe adria da mi objasni za neke kredite?
je li i kako moguce ,da mi drug iz rusije uplati novac u neku od ovih nasih banki ?
ako nije ,koji je nacin ,osim da ih salje postom , da mi uplati novac ?
hvala
nisam znao dje drugo da pitam ,ovo tema mi najvise odgovara...
Moze ti uplatit, uzet ce ti proviziju tamo i vamo. Treba broj racuna, swift kod i jos ponesto, pitaj ih u banku za sve. Inace zamijenio sam novac u normalnu banku bez problema, al samo papirne
Otvori inostrani (devizni) žiro račun.
Dobićeš broj računa kao i instrukcije za uplatu. Te instrukcije pošalji osobi u Rusiju.
Druga solucija je da ti pošalje praznu rusku kreditnu karticu (zbog sigurnosti) pa kada dođe ovdje da uplati na taj račun i ti ovdje podignbeš sa bankomata...
Koristi li neko ovdje AtlasMont e-banking ? Pitao bih nesto privatno.
Koristim ja, pitaj...
Pozdrav za najljepsu likvidatorku u CKB-u, Niksic ;)
27 Jan 2012. 08:23 | Izvor: CdM/Dan CKB, Prva i First Financial banka u minusu 23,6 miliona eura Tri bаnke su prošlu poslovnu godinu zаvršile u mimusu od 23,6 milionа eurа, dok je preostаlih osаm bаnаkа zаrаdilo 33,1 milion, tаko dа je profit nа nivou sistemа bio 9,5 milionа eurа, pokаzаli su preliminаrni podаci Centrаlne bаnke, u koje je Dаn imаo uvid.
Konаčne podаtke o poslovаnju bаnkаrskog sistemа CBCG će imаti krаjem februаrа i tаdа će, kаko su najavili moći dаti podаtke o poslovаnju svаke bаnke ponаosob.
Dаn je, je iz više izvorа dobio informаcije dа su u minusu Crnogorska komercijalna banka CKB, Prvа i First Financial bаnkа, koje su i 2010. zаvršile sa negаtivnim rezultаtom, znаtno većim nego u 2011.
Iz minusа je, prvi put od osnivаnjа 2006. godine, izаšlа Hipo аlpe аdriа bаnkа, kojа bi trebаlo dа pokаže nаjveći profit u sistemu, nаkon sumirаnjа rezultаtа poslovаnjа u februаru.
-----------------------------------------------------------------------------------
Zbog sujevjerja, nije pametno davati bankama ime Prva (First), sto se pokazalo tacnim i na primjeru CG :D
Zna li ko da li Unicredit Group ima namjeru da udje na teritoriju Cg? U zadnje vrijeme prosirili su se kroz cijelu Istocnu Evropu, tako da sada posluju na cijelom Balkanu, jedino kod nas nisu otvorili filijale (cak ih ima i u Albaniji). Razumijem i zasto, al u nasim novinama prije par mjeseci naisla sam na clanak koji govori o pregovorima sa Italijanima, lazne informacije?
U novinama se pisalo da je Unicredit zainteresovan za kupovinu Prve Banke...
Sad za sad ne očekujem da je ijedna banka zainteresovana za širenje poslovanja u CG. Iz dosta razloga a najbitniji su da već posluje 11 banaka, malo tržište...
Jedini mamac su visoke kamate koje se plasiraju u CG.
Ne ocekujem ni ja, zato mi je bila i nejasna ta info. Em smo sami po sebi rizicno trziste, em Unicredit nema sada uslova da se siri jer mora da uveca kapital zbog Basel-a 3 (Intesa Sao Paolo je cak i umanjila svoje dimenzije zbog istog razloga). Al dobro, nek se pise...
samo nam fali jos jedna banka da nas izmuze :).kao i sto je napisano ovdje moze samo u minusu da se posluje :)
Čudi me što Prvoj tako loše ide s'obzirom da su sredstva EPCG u njoj
Ehh taj Basel III će da uništi ovo malo banaka :D
Banaka jeste previše, ovo oko muže ne bih komentarisao, sve je stvar volje.
Što se tiče minusa i poslovanja, jedno je operativni rezultat drugo je ovaj knjiški na kraju umanjene za rezervisanja za kreditne gubitke ;)
Erste kod nas je dobra, najbolja banka u CG zvanično. Na nivou grupe i nijesu baš takvi.
Ehhh... Nije sve u sredstvima već u problematičnim plasmanima oko kojih se sve banke u svijet o jadu crnome zabaviše.
Razumijem tvoju ogorcenost, al ne ide to bas tako kako ti kazes :). Vise banaka --> veca konkurencija --> bolja ponuda klijentima - sto opet ne znaci manje kamatne stope, vec niz drugih povoljnosti (sve pod uslovom da ima ko da ih kontrolise!). Dakle, za klijente bi bilo povoljno da udje jos neka banka, al ne vidim, trenutno, banku koja bi se usudila na taj HRABRI potez.
Ups, pada mi onda komentar u vodu. :)
[QUOTE=hercules;2609666]Ehh taj Basel III će da uništi ovo malo banaka :D
Sta mislis, kad cemo se mi otprilike prilagoditi Basel-u 3? EU do 2018 godine, mi do 2056.? :D Mada po onome sto si mi rekao, onda bolje da pitam kad cemo se prilagoditi Basel-u 2.
Tacno, sredstva EPCG, slikovito receno su samo ' jedna kap u moru'. Jedan od razloga koji drzi Prvu banku u zivotu, al po meni, nedovoljan.
Evo trazim bilans Prve banke, i prvi sajt koje mi izbaci pretrazivac na italijanskom jeziku je sledeci http://www.narcomafie.it/2011/09/09/...i-darko-saric/ . Medjunarodna reputacija Prve banke na zavidnom nivou.
Prva banka ima i dalje u pasivu depozite drzavne? Kad ce oni biti prebaceni iz komercijalnih banaka (tj Prve banke) u CBCG? Ili je to vec uradjeno? Za neupucene, ovo je bila jedna od preporuka MMF-a jos u 2009.oj godini, mada i sami mozete zakljuciti da nema logike po kojo bi se drzavni depoziti trebali drzati u privatnim bankama, jer u tom slucaju rijec 'privatna' gubi smisao, zar ne? Koliko nedozvoljenih 'stvarcica' u jednoj maloj 'banchici'.
Morali bi nesto da urade po pitanju ove banke, jer je na oko jasan scenario po kome bi mogla da propadne, sada i odmah. Koliko vidim, i u vezi CBCG i u vezi komercijalnih banaka, politika ipak igra glavnu ulogu, nema tu ni b od bankarstva.
A tebi srce zaigralo na tu pomisao, da se konacno rijesi taj problematicni dokaz nesposobnosti studenata prof. Vukotica? Eh, zivote...
Ada cus - pravila. Sto ce nam pravila, kad mi (puleni prof. Vukotica) najvise volimo da radimo bez pravila i uz podrsku vlasti. I naravno bez odgovornosti
Bonja, jel ti to hoces da kazes da sve banke u Cg rade po nekim VVasel pravilima? :D Moze li preciznije objasnjenje?
Jes da mi se ne prikazuje što Bonja piše ali mogu samo da zamislim kvalitetan doprinos ovoj temi, kao i svakoj drugoj.
Prvi krivac za sve sam ja, pa onda VV. Gospodi pomiluj njega i njegovu neupućenost i neznanje.
Ignorance is bliss.
Jeste Hercy, svi smo mi neznaveni, samo ste ti i tvoji Vesovi ucenici puni znanja. Sto mozemo osvjedociti kad vidimo sto ste napravili od drzave, njenih resursa i finansija cim su vam predati u vase upucene i znavene ruke.
Godinama na ovom forumu preklinjem Herciha, ekonomskog intelektualca - da skala malo sa pricom o teoriji, nego da prokomentarise fakticke rezultate ekonomskih politika, reformi i privatizacija, kojima je pecat davao njegov voljeni The Profesor, ali jok. Prije ces Hercyija zirirati na stambeni kredit, nego reci da voljeno profesorsko bice nije u pravu.
A covjek mlad i zvrsio fakultet... Ccc
Opa, od ucenika prof. VUkotica bi se ocekivalo da citira neke japanske mantre, a svakako ne stihove iz pjesme grupe Ramones. Urbano, Hercy, nema sto. Simptomaticno ili ne - album na kojem se nalazi ta pjesma zove se Brain drain...
Zanimljiva igra rijeci :)
Banke u Crnoj Gori su funkcionisale kao direktni sistem podrske aktivnostima aktuelne politicko ekonomske elite (prvenstveno mislim na CKB, Atlasbanka, HAAB za vrijeme mandata Vesovog Petra Ivanovica, i... ah, da Prva Banka), te sustinskom ignorisanju potreba crnogorskih gradjana i crnogorske privrede.
S druge strane, imati ovoliki broj banaka na ovoliko malom trzistu se vezuje za ogroman transfer prljavog novca koji je uletio u Crnu Goru tokom ekonomskog buma nakon sticanja nezavisnosti. Rezultati Uprave za sprjecavanje pranja novca (njome upravlja takodje ucenik Vesa Vukotica), haos koji se desavao na trzistu hartija od vrijednosti (kojim je takodje upravljao ucenik Vesa Vukotica), nedostatak zelje kod nadleznog ministarstva da osigura postovanje zakona na tom polju (pogadjate, i tim organom je upravljao ucenik Vesa Vukotica) je dovelo do haoticnih posljedica koje danas svi trpe. Kad tome dodamo efekte privatizacija najvrjednijih crnogorskih resursa (naravno, ideoloski otac Savjeta za privatizaciju je bio i sami The Veso) - dolazimo do obogaljene privrede (dobro, tu su trgovacki monopoli, ali o tome drugom prilikom).
Nego, tek cemo se mi nagledati faktoringa... Neka samo neko sabere koliki je tacno iznos takvih kredita i poveze sa gornjom pricom.
Ali o tome Hercy ne zeli da prica. Kao i svaki Vesov ekonomista napumpan teorijskim znanjem, on zna mnogo vise o situaciji u Cileu ili Boliviji, nego u CG. On odlicno zna kako pise u zakonima, ali praksu ignorise, jer bi ga to dovelo do bolnih preispitivanja. A to je luksuz koji sebi ne moze priustiti. Jos.
Sto se tice banaka, vrijedi procitati post forumasa koji je potpuno demaskirao Hercyuja: https://forum.cdm.me/showthread.php?...03#post2701403
Sad on radi u bankarskom sektoru, pa moze da se kocoperi s cinjenicom da je konacno na strani kapitalistickih institucija i da kritikuje obicne gradjane koji nisu svjesni kako ih sve banke muzu. A bogami, dok je jos bio student, ne znam da li se ko sjeca, kakvu je socijalnu pricu imao Hercy... Bi se karl Libkneht zarcvenio od tog anti-institucionalnog barjacenja.
Bravo, lijepo zapazanje. Nazalost, djeluje da oni koji su zaduzeni za nasu ekonomiju ne uvidjaju znacaj relacije banka - privreda. Banka kao glavni izvor kapitala i ostalih usluga, trebala bi biti motor privrede jedne zemlje, ali...
Ne mislim da je problem u broju banaka koje posluju u Crnoj Gori. Problematican je 'izbor' istih koje su uopste dobile autorizaciju da posluju na nasoj teritoriji, problematican je njihov MODEL poslovanja. Moze X banka biti banka 'numero uno' na globalnom finansijskom trzistu, al ako ta ista banka nije spremna da potpomaze tvoju privredu, onda nije prava solucija za tebe. Od 11 banaka koje posluju u CG, velika vecina (ako ne i sve - ne mogu trenutno da provjerim njihove sajtove) su KOMERCIJALNE banke. Ti ne mozes da ocekujes da komercijalne banke izvade iz pepela nasu privredu, one to ne mogu jednostavno, nisu carobnjaci. Nasa privreda treba kapital po jako povoljnim uslovima, a pod tim uslovima NIKADA ga nece dobiti od jedne komercijalne banke. ...ali to ne znaci da nasa privreda ne treba banke, treba!!! Smijesno je govorit da mi imamo tamo neki Fond (cije sam ime zaboravila) koji potpomaze mala i srednja preduzeca, kao sto su na jednoj temi me ubjedjivali neki forumasi. Jedan fond, dva fonda itd, treba da postoje al nisu dovoljni. Dakle, trebaju nam banke koje ce da finansiraju nasu privredu. Ne pricam o nekim apstraktnim bankama, vec o bankarskim modelima koji vec postoje al su izgleda enigma za nase trzise. Zasto,ja ne razumijem...
Zanimljiv 'lanac ishrane'. :(
Post koji si naveo demaskira samo forumasa koji je izvukao par recenica iz konkteksta i to sa drugih tema. Nekorektno.
The Provocator, moram da primjetim da je zaista steta sto pises na ovom podforumu iskljucivo ispod Herculesovih postova. Postalo je predvidljivo, cim vidim njegov post, odmah ocekujem tvoj komentar ispod, naravno, zacinjen neizbjeznim inicijalima VV :D.
Post koji je pomenut je samo imao za cilj da pokaže neke DVOSTRUKE ARŠINE i ništa više, što je konkretno tamo i najavljeno ispred tuđih citiranih rečenica. I ništa nije izvlačeno iz konteksta, jer je cilj bio ukazivanje, tj. demaskiranje nekih dvostrukih aršina kada se na forumu govori o dvije različite teme, a kada se one u isto vrijeme povezuju/prepliću kroz priču. Tamo sam samo prenio/citirao nečije pisanje i to ne sa "tamo neke druge teme", nego isključivo sa teme o bankarstvu.
O korektnosti mojoj - kao i o korektnosti ostalih - neću. Kao što neću ulaziti u diskusiju na ovoj temi, što sam na "onoj tamo temi" i objasnio, a što si ti vjerujem zapazila.
Iskreno, mnogo mi je lakse da se salim sa Hercyijem i stalno ga podsjecam na njegovo licemjerje - voli da prica o ekonomskim temama, ali ne voli da prica o ekonomskim problemima i realnim uzrocima tih problema. Ali dobro, to su cehovi nase moderne obrazovne politike, koje cemo tek da placamo: mnogo ljudi sa fakultetskim diplomama, a niko od njih ne umije (smije?) da rijesi ni najosnovnije probleme.
:)
Sad će Bonja, ako već nije, navest da sam licemjeran da ja izbjegavam priču o ekonomskim problemima ove zemlje i da volim da teoretišem, što naravno nije tačno. Izbjegavam jedino sa njim, a on neka se zapita zašto je to tako. To što neću da diskutujem sa njim, je isključivo zbog njega samog i njegovog prozivanja mene sa propratnim stvarima, i što rasprava sa njim je uzaludna, jer gađe niskim udarcima, izvlači iz konteksta i slično. I ne prihvata tuđe mišljenje ni pod razno, skoro pa klon V.V. Zato je i na ignore. Ja probao par puta, pa se završavalo pričama da je V.V. kriv i što kiša pada. Nego dobro, pripisaću to raspravi kapitalizam - komunizam - socijalizam.
Najlakše je kritikovati a ne ostavljati alternativu za rješenje problema. Najlakše je reć da je Vlada pogriješila sa KAP-om. Jeste pogriješila je, i narod je platio dosta, nego što može da se uradi da se stanje popravi? Zbog takvih stvari Bonja je na ignore a i imamo zajedničkog poznanika pa je bolje tako.
Dok sa drugim forumašima i normalnim sagovornicima pričam o ekomskim problemima i greškama CG ekonomije. Na žalost možemo samo da pričamo, jer nam je moć odlučivanja 0.
Nego nazad na temu:
http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=238756
CBCG traži da bankari smanje plate, jer se kamate ne smiju prelivati u plate bankara. Pravo pitanje je li to zaista tako, ili pored troškova zarada banke imaju i drugih visokih troškova - recimo rentiranje poslovnica itd itd.
Ima interesantnih komentara ispod.
Danas je stigao i odgovor udruženja banaka Crne Gore:
http://aktuelno.me/bankari-ne-prihva...smanje-kamate/
Nisi ti licemjeran Hercy, samo volis da pricas o problemima, ali ako je ikako moguce da se ne pominju uzroci problema. A ako vec moraju - onda su krivi gradjani, njihov mentalitet i kultura. Svih sem onih koje placamo da te probleme rjesavaju
Vidis Hercy, kada smo pokusavali da pricamo o Veselinu Vukoticu, mene nije zanimala, niti me i dan danas zanima - njegov intimni zivot ili uticaj na vremenske prilike (mada poslije one cuvene poltronske pjesmice njegovih studenata, ne bi me iznenadilo i da svi skupa pjevaju/te dodole s njegovim imenom, prizivajuci kisu). Mene zanima uticaj njegove ekonomske ideologije i realni rezultati mreze njegovih saradnika, koji maltene kontrolisu finansijsko-ekonomsku politiku i praksu crnogorske drzave, trziste kapitala i privatizacione procese. Naime, da je Veselin Vukotic samo univerzitetski profesor, ni po' jada. Ali radi se o covjeku, koji je osmislio i kontrolisao proces privatizacije, kreirao maltene kompletni tranzicioni ekonomski, zakonski i institucinalni, ambijent, ciji su rezultati valjda svakom ocigledni. Dakle, ne mozemo pricati o ekonomskim reformama, a da ne govorimo i o njemu, jer se nalazi na jednom od najodgovornijih mjesta. Nije on kondukter u javnom prevozu. Ali jok.
Uh, kako da ne. Sad treba tod a sve zamaskiramo tim ideoloskim raspravama. Ovdje se radi o tome da taj covjek i njegova politika nisu proizveli kvalitetne rezultate, pa bio on kapitalista, komunista, socijalista (a ako mi objasnis razliku izmedju komunizma i socijalizma, kupicu ti bombonjeru) ili budista.
I tu dolazimo do srzi problema. S jedne strane, nimalo nije lako kritikovati Vladu oko politike s KAPom. Jer ljudi koji to govore od kad se pocelo sa aranzmanima oko KAP (Vektra, Glenkor, Standard banka, pa evo sad i Rusi, Elektroprivreda) su bili sikanirani kao neznalice i izdajnici. Sto i dan danas tvrdi dobar dio vladinih pametnjakovica.
Dalje, Hercy je konacno konstatovao problem, i on bi sad da prica o rjesavanju tog problema, ali sacuvaj boze da progovorimo koju o odgovornosti ljudi koji su taj problem stvorili ili ga nijesu sprijecili a mogli su i morali. Znaci, neko se tu nakrao i napravio zilion gresaka (barem nekih 300 mil EUR), koje ce sad da placa obican gradjanin, i mi treba sad da zaboravimo ko je odgovoran za te greske? Eto, zbog toga kazem da je Hercy idealan ekonomista i intelektualac...
'' Krivicu ne treba tražiti samo na strani banaka, već i kod klijenata koji nijesu vodili računa da li će kredite moći da otplaćuju'' – kazali su iz CB.
Hahaha.Jel ova izjava prvo aprilska sala? :D Kada shvate koliko neznanja se krije iza podvucenog dijela recenice, naucice kako da u buducnosti smanje iznos non performing loans-a (losih kredita) u bilansima banaka. ;)
Sto se tice prvog clanka, u modernom bankarstvu, ne mozes znacajno da smanjih troskove uticuci na operativne troskove. To je najgora moguca manovra koja postoji, jer proizvodi previse kontraefekata. Kazem ja, bankarstvo iz 90-ih godina je tek sad stupilo na snagu kod nas.
Meni nije jasno u čemu je tačno problem ???
Banka daje nepovoljne kredite, PA NE UZIMAJ KREDITE I TAČKA. Živi u skladu sa svojim mogućnostima
mora li da se vozi dobar auto,Mora li da se ima zadnji računar koji je izašao,mora li da se ljetuje/zimuje u nekom turističkom mjestu ?? Niko ne uzima pare na kredit jer mu od toga život zavisi
Pa se naknadno kuka kad pare moraju da se vrate, neka ti koji uzimaju kredit razmišljaju da će dosta više da vraćaju nego što su potrošili.
Ja sam uzeo kredit za nova kola i pored toga što sam već imao pristojna kola. I odplatio daleko više više. Niko mi nije kriv što nisam htio da vozim Audi B4 već sam htio Aurisa iz salona
Ako je iko protiv kredita - ja sam.. U zivotu nisam podigla kredit nizasta niti mi pada na pamet. Cak i cc ravnam momentalno.. Dovoljna im je cijena usluge i da im je dosta.
Hvala Lepo
khm da nemas pitao bi te ;)
Uvijek koliko sam imala, pa pocev od prvog posla nakon studija:p;).. A reklama za kredite, iha, napadaju ko pcelice... i to sa kamatama koje su nezamislive na Balkanu. ;)
Hvala Lepo
Ova teza je tacna za one ljude koji dizu kredite da bi kupili novija ili skupa kola, novije ili skupe nekretnine i sl.
Medjutim, za one ljude koji zele da obezbijede stambeni prostor (a s obzirom da firme to rijetko rade, nakon sto smo poslali komunizam u proslost), onda je kreditiranje maltene jedini izlaz. A ako se stambene kreditne stope u CG maltene nalaze na kamataskom nivou (sto i nije bas slucaj sa evropskim i regionalnim zemljama), onda je pitanje u cemu je problem? Dalje, ako covjek zeli da pokrene sopstveni biznis, potrebna mu je kreditne podrska. A kreditne stope i za te stvari nisu nimalo povoljne. Eto, to su stvari o kojima sam pricao.
Postoji i treca opcija - a to su krediti koje dizu ljudi kako bi premostili prazne hodove u posljednjih 10-15 dana do primanja plate. To je vec ocajnicka prica...