Teško onima koji se služe moćima koje imaju nad nekim srcem da bi mu oteli one jednostavne radosti koje klijaju iz njega samog.
Gethe
Printable View
Teško onima koji se služe moćima koje imaju nad nekim srcem da bi mu oteli one jednostavne radosti koje klijaju iz njega samog.
Gethe
...Titraj duše se ne plaši
nemoći, ni prolaznog,
već veliča trenutak u kome smo spoznali
da pripadamo jedno drugom.
Dragan Dragojlovic
Ljubav je lijepa.
Herman da Vinci
Ima tisina kojih se sjecam vise nego najljepsih rijeci...
Jovan Ducic
"...Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreci se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeci olakšanje. Kad osjetim radost,trazim da je podijelim s njom,zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.
Dobar je covjek, i lijepa žena, ali ono što je samo za mene, to sam sam stvorio. Cak i da je imala velikih mana, ja ih ne bih znao. Potrebna mi je savršena, i ne mogu dopustiti da to ne bude.
Dao sam joj sve što nisam našao u životu, a bez cega ne mogu. Cak se i umanjujem pred njom, da bi ona bila veca, i ja pomocu nje. Bogato je darujem, da bih mogao da uzmem. Ja sam osujedjen, ona je ostvarena, i tako sam obeštecen. Ona mi namiruje izgubljeno, i dobijam više nego što sam želio da imam. Moje želje su bile maglovite i rasute, sad su sakupljene u jednom imenu, u jednom liku, stvarnijem i ljepšem od mašte. Njoj priznajem sve što ja nisam, a opet ništa ne gubim, odricuci se. Nemocan pred ljudima i slab pred svijetom, znacajan sam pred svojom tvorevinom, vrednijom od njih.Nespokojan pred nesigurnošcu svega, siguran sam pred ljubavlju, koja se stvara sama iz sebe, jer je potreba, pretvorena u osjecanje.
Ljubav je žrtva i nasilje, nudi i zahtijeva, moli i grdi. Ova žena, cio moj svijet, potrebna mi je da joj se divim i da nad njom osjetim svoju moc. Stvorio sam je kao divljak svoga kumira, da mu stoji iznad pecinske vatre, zaštita od groma, neprijatelja, zvijeri, ljudi, neba, samoce, da traži od njega obicne stvari ali da zahtijeva i nemoguce, da osjeca oduševljenje ali i ogorcenje, da se zahvaljuje i da grdi, uvijek svjestan da bi mu bez njega strahovi bili preteški,nade bez korijena, radosti bez trajanja..."
M.Selimovic
"... ljudi život provedu tražeći ljubav, žele je, trebaju, traže i uglavnom je ne nađu. Ali jednom, jednom u stotinu godina ti se dogodi, baci ti se u krilo, zalupa ti na vrata i kaže ˝ evo me, uzmi me, tvoja sam.˝ I kad ti tako dođe, kako se možeš okrenuti od nje? Kako joj možeš reći ˝ne sad, možda poslije˝ ? Kako možeš riskirati kad znaš da možda više nikada neće biti takve prilike?"
Danielle Steel
"Ponajčešće ljubav znači rat. Borba u kojoj svako nastoji da ščepa za vrat onog drugog. Sastoji se od ljubomore, posjedovanja, pripadanja, čak u odnosima koji izgledaju najširokogrudniji. Kao u svim drugim bitkama i u ovoj padaju žrtve. Uvijek postoji jedan koji voli više nego drugi, jedan koji pati, drugi, koji pati zato što nanosi patnju. Na sreću, ne pate uvijek jedni te isti, pa odnos može da se preokrene. Ali, postoji i izvjesna nježnost koja nam pomaže da prihvatimo onog drugog, a koja se sastoji od povjerenja i dostojanstva. No, žalosno je što ljudi uvek nastoje da dobiju na jednoj strani ono što su izgubili na drugoj. Malo ih je koji su zadovoljni položajem i svojim materijalnim stanjem. Oni pokušavaju da to nadoknade na račun drugih u svojim ljubavnim odnosima, jer žele nešto da se ušićari. Dobija se, dok sve ide svojim tokom. Osim toga, u ljubavnim odnosima postoje „smicalice" kojima se možemo poslužiti, te ostaviti partneru da posumnja da li ga uopšte volimo. Meni je to odvratno. Postoji, takođe, jedan prirodan, razuman odnos koji potvrđuje činjenica da ako neko s vama živi, s vama spava i smije se – s vama, onda vas zacijelo i voli, pa onda čemu sumnjati da će prvom prilikom da otprhne...?"
(Francoise Sagan)
"Pružio sam joj šoljicu, oci su nam se srele i zastale da malo popricaju, i moram priznati da mi je tad vec bila draga na sasvim odreden nacin.
- Vidiš? Srušili su Zid...
Seo sam pored nje, još je mirisala na trideseti maj sedamdeset osme, poželeo sam da je poljubim u vrat, i mislim da ni njoj ne bi bilo jako krivo.
Ipak ne...
Odlucio sam da ce, za pocetak, biti sasvim dovoljno da kažem nešto lepo.
- Ti cuti... Taj Zid je obicna baštenska ograda u odnosu na bedeme koje si ti srušila oko mene..."
Tri posleratna druga
"Ostao sam u mraku kao da sam oslepeo
jer te moje oci vise ne pronalaze.
Nejasna uzurbanost dana
za mene je sad samo zavesa koja te skriva.
Gledam u nju nadajuci se da ce se dici
jer je iza nje ostao moj zivot,
srz i susta zakonitost moga zivota
A ipak i moja smrt-."
"Šta tvoja tuga čini dok ti spavaš? Budna je i čeka. A kad izgubi strpljenje, ona te budi."
Ivo Andrić
"Ljubav je smiješna ili tužna, tiha ili luda, dobra ili loša stvar - ali prekrasna... I prekrasno je pokušati, propao ili ne"...
J. Burke, 1947.
Dok god volimo nekoga zbog njegovih vrlina, to nije ništa ozbiljno. Ali kad ga počnemo ljubiti zbog njegovih mana, onda je to ljubav.
(Sasa Gitri)
"Mozda je ljubav skrivena u ceznji, sjeti , osami i snovima,mozda je skrivena u dugim nocima
u kojima smo plakali s povodom i bez povoda, cekajuci sve ili nista, nadajuci se nekome ili mozda sebi."
Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla.
Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje vrijednost i i ljepotu našem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija.
Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Ljepota nije ništa, vidio sam lijepe muškarce i lijepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi.
Herman Hese
Ima dosta odlomaka iz dnevnika Sv.carice Aleksandre Fjodorvne o braku i porodičnom životu,a samim tim i o ljubavi,jer je brak ime za ljubav.Nešto najljepše i najčistije što sam mogao da pročitam,onako iskreno samo kako žena to može.:)
..."Ne znam kakva je sad,ja je pamtim po ljepoti.
I po izrazu patnje na licu,kakvo vise nikad nisam vidio,niti sam dugo mogao da zaboravim,jer sam tu patnju prouzrokovao.
Zbog te zene,jedine koju sam volio u zivotu,nisam se ozenio.
Zbog nje,izgubljene,zbog nje otete,postao sam tvrdji i zatvoreniji prema svakome.Osecao sam se poharan,i nisam davao ni drugima ono sto nisam mogao dati njoj.
Mozda sam se svetio sebi i ljudima,nehotice i ne znajuci.
Boljela me,odsutna.
A onda sam zaboravio,zaista...ali je sve bilo kasno.
Steta sto moju neistrosenu njeznost nisam dao ma kome-roditeljima,bratu,drugoj zeni.
Ali,mozda to govorim bez razloga,sad,svodeci racune.
Jer i nju sam ostavio i otisao na vojnu,ne zaleci,a pozalio sam kad nista vise nisam mogao izmjeniti"...
M.selimovic/odlomak/Dervis i smrt
..."U jesen sam joj predlozio da se vencamo.Iskreno sam to zelio.nisam mogao zamisliti da ce biti nekako drugacije,ali sam posteno rekao da sam rdjava prilika,nemam nista niti ima izgleda da cu ikada imati,i ne dobija mnogo udajom za mene.Mozda nije pravo sto joj to nudim,ali mi ljubav daje pravo da budem nepravedan.Voljecu je,i necemo imati nista,je li joj to dovoljno.
Ali ona je jos ludja od mene.Voljecemo se,rekla je ozbiljno,a to je mnogo,to je sve.Nista mi drugo ne treba.Nasalio sam se da nam u pocetku sigurno nece biti lijepo,a poslije,kad joj dosadim,snalazicemo se kako znamo,osvjezavacemo nasu ljubav,kao stari Dzezer,koji se tri puta rastajao i ponovo vjencavao sa svojom zenom.
Bez potrebe je mucio i sebe i nju-pobunila se Tijana.Trebao je da nadje zenu s kojom se nece nikada rastati.Ili da zivi sam.Ni haljinu ne valja krpiti,a kamoli ljubav"...
M.S-Tvrdjava
"Kako su ljudi nesavrseni. U svemu. Ne mogu da zive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traze u zeni u drugom covjeku u lazi. Potrebna mi je ta druga polovina a o njoj nista ne znam. Drugi covjek je zatvorena kutija i nista iz njega nece izaci ako to on ne zeli. Mi mozemo da stojimo pred tajnom danima, nista nam se nece otkriti. Nepotpuni smo a zatvoreni. Postali smo neprirodni, odvojili smo se od sebe kakvi smo bili nekad, ko zna kakvi, izgubili smo nevinost. Ljudi misle zlo jedan drugom. Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj cistoti. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslusali."
Mesa Selimovic - Ostrvo
"Baš kao što je postojao prvi trenutak kada je neko protrljao dva parceta drveta i napravio varnicu, postojao je i prvi trenutak kada se osetila radost, i prvi put za tugu. Neko vreme, nova osecanja stalno su se stvarala. Zelja je nastala rano, kao i kajanje. Kada se tvrdoglavost prvi put osetila, proizvela je lancanu reakciju, stvarajuci osecanje ozlojedenosti sa jedne, i otudenje i usamljenost sa druge strane. Moguce da je izvesno vrckanje bokovima oznacilo radanje ekstaze; munja je izazvala prvi osecaj straha. Suprotno logici, osecaj iznenadenja nije odmah rodjen. Nastao je tek kada su ljudi imali dovoljno vremena da se naviknu na stvari kakve jesu. Moguce da je najstariji osecaj na svetu - osecaj ganutosti. Kada su jednom poceli da osecaju, ljudi su zeleli da osete još više, dublje, uprkos tome koliko je nekad bolelo. Ljudi su postali zavisni od osecanja. Izmišljene su nove vrste radosti, zajedno sa novim vrstama tuge: vecno razocaranje u zivot kao takav, olakšanje zbog neocekivanog izbavljenja, strah od umiranja.
Cak i sada, sva moguca osecanja još ne postoje. "
Nikol Kraus - "Istorija ljubavi"
...Jer Ljubav ne znaci biti nepomican kao pustinja, niti lutati svetom kao vetar, niti sve posmatrati izdaleka kao ti. Ljubav je sila koja preobrazava i pobosljava Dusu Sveta. Kada sam prvi put u nju prodro, ucinilo mi se da je savrsena. Ali kasnije sam shvatio da je ona odraz svih stvorenja i da ima svoje ratove i svoje ...strasti. Dusa Sveta se hrani nama, a zemlja na kojoj zivimo bice bolja ili losija shodno tome koliko smo mi dobri ili losi. I tu stupa na scenu snaga ljubavi, jer kad volimo, uvek zelimo da budemo bolji nego sto jesmo.....
"Analiza ubija ljubav.
Zato je nauka tako hladna.
I zato se i ne govori o lepoti znanja no samo o korisnosti znanja.
Zaljubljen čovek ne pita ni za rod, nit' za godine, ni za bogatstvo svoje ljubljene. I oduhovljena duša, to jest duša u ljubavnom plamenu prema Bogu, vrlo se nerado upušta u analizu Boga.
Ljubav otpušta intelekt kao nepotrebnog špijuna.
Ali zato sjedinjuje tri luča u jedno – um, srce i dušu – i pali ih u jedan plamen!"
Vladika Nikolaj Velimirovic
...ljubav nije osjecanje, ona je samo jos jedno od mnogobrojnih stanja uma...
Ali se definitivno moze svrstati u one teze:)
˝Ljubav mora doći odjednom, s grmljavinom i sijevanjem, kao nebeski orkan koji se obruši na čovječji život,
uzdrma ga, kida volju, kao lišće i odnosi cijelo srce u ponor... ˝
"Bio bih i plocnik po kome gazis dok graciozno koracas gradom, mada znam da nikada ne spustas pogled ka meni, a i zasto bi gledala izlizani, prljavi plocnik koji i stari cistac ujutro sa mukom gleda... Ali ako je to potrebno da ti budem blizu, pristajem da budem i star, i izlizan i prljav...Mnogi ljudi su me gazili, mnogi su me opekli gaseci opuske na meni, i taman kada sam pomislio da ce me ljudi zauvijek gaziti i zaboravljati, pojavia si se TI, koja hodas tako njezno,oprezno, pazeci da ne zaglavis petu svoje stiklice medju moje oronule i dotrajale ploce, kao da si znala gdje me najvise boli i nikada me nisi povrijedila... Vratila si mi vjeru, dala mi snagu da izdrzim i da opstanem u ovom surovom svijetu bezosjecajnosti. Sjeti se, kad sjutra krenes u nove pobjede, tako poletna i puna zivota, da sam ti ja, najobicniji plocnik,zahvalan sto koracas Zemljom. Sjeti se, dok budes zurila na tramvaj, da bar na tren spustis pogled i nasmjesis se, jer bas tada, negdje, neko, razmislja o tebi i moli se da budes srecna..."
Biti zaljubljen ne znači nužno i voljeti. Biti zaljubljen je određeno stanje; voljeti je čin. Stanje podnosimo, za čin se odlučujemo.
Denis de Rougemont
When in doubt, make a fool of yourself. There is a microscopically thin line between being brilliantly creative and acting like the most gigantic idiot on earth. So what the hell, leap! :)
Cynthia Heimel
Ljubav je samo rijec,i nista vise..u to sam se uvjerio ;)
ja cu jedan stih napisat odje
"pero amor es palabra"
Nije ne, nego nesto najljepse sto moze bit'! :D U to ces se uvjeriti ;)
http://www.car-caffe.com/forum/image...es/smile20.gif
sto smo romaticni veceras <3
evo dvije od mene
Ljubav je spontana i zudi za izrazom u radosti,ljepoti,istini pa i u suzama.Ljubav zivi u trenutku;ne gubi se u proslosti i ne tezi prema buducnosti.Ljubav je SADA.
Ljubav je zivot....Ako propustite ljubav, propustili ste zivot.
Bogomi bolje bi ti bilo, no sto mlatis ovuda sa nama...
Eeeee ocu li ja ikad docekat tu romanticnu veceru, i to...
Ne mora bit obala mora,moze i dnevna, samo neki bataci da se spreme.
ON TOPIC?
Ljubav je aktivna briga za život i razvitak osobe koju volimo.
Erich Fromm
napravljena je jedna kuglice i to na njen rodjendan i s obzirom da sam to organizovao za relativno kratko vrijeme,odlicno je ispalo.
ponoc otkucava,u pozadini nekaa fina muzika,a ja i ona a terasi pored mora,a ispod nas talasi udaraju o stijene uhhh
dao bih sebi sad rep da mogu,jer je to nesto naljepse sto sam uradio za nekoga,ali kad sve saberem ona to i zasluzuje
poklon neka ostaje tajna ili zelite da vam kazem :D
kuglice bataci i neki lijepi film i eto ti,samo ga nagovori
Prvo da ga nadjem..
Qnem ti se, nebi trebao kuglici veci poklon od te vecere.
On topic:
Uvijek bismo trebali biti zaljubljeni. To je razlog zbog kojeg treba
ostati neoženjeni.
Oscar Wilde
*Ljubav... To su MUKEE*
šefica mi.
Ali zato moze wikipedia :mrgreen:
Ljubav može opisivati snažan osjećaj privrženosti. U govoru obično označava međuljudsku ljubav, međutim ona može označavati ljubav prema državi, cilju, sportu itd. Međuljudska ljubav je odnos između dvije osobe veći od same naklonosti jedne prema drugoj, te je usko vezana sa međuljudskim odnosima (ljubav između članova porodice, prijatelja i sl.). Neuzvraćena ljubav se odnosi na one osjećaje ljubavi koji nisu recipročni. Također, postoje mnogi psihološki poremećaji kao što je erotomanija.
Neki elementi koji su često prisutni u međuljudskoj ljubavi su:
Susane i Clyde Hendrick razvili su skalu ljubavnih odnosa baziranu na John Alan Leeovoj teoriji zvanoj "Stilovi ljubavi", u kojoj je međuljudski ljubavni odnos podijeljen u šest dijelova:
- naklonost – međusobno uvažavanje;
- privrženost – zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba;
- altruizam – međusobna nesebičnost;
- uzvraćanje – obostrana ljubav;
- vezanje – želja za očuvanjem ljubavi;
- emocionalna intimnost – dijeljenje emocija i osjećaja;
- prijateljstvo – prijateljski duh; porodična povezanost;
- strast – seksualna želja;
- psihička intimnost – dijeljenje intimnog osobnog prostora;
- lični interes – želja za nekom nagradom;
- uslužnost – želja za međusobnim pomaganjem.
Istraživači Hendrick su otkrili da su muškarci više ludični i manični, dok su žene više storgične i pragmatične.
- Eros – strasna, fizička ljubav bazirana na fizičkom izgledu;
- Ludus – ljubav se shvaća kao igra te je zabavna;
- Storge – nježna ljubav koja se sporo razvija bazirajući se na sličnosti;
- Pragma – pragmatična ljubav;
- Manija – visoko emocionalna, nestabilna ljubav, stereotip romantične ljubavi;
- Agape – nesebična, altruistična, duhovna ljubav.
Klasična podjela ljubaviDijeli se na:
- philia - prijateljska ljubav, ljubav koja drugome želi dobro, ljubav kojom drugome želimo pomoći, temelj je svakog zajedništva
- eros - ljubav koja je obilježena čežnjom za onim što se ljubi. To je ljubav usmjerena prema osjetilnome svijetu (vid, dodir, okus…). Eros je i ljubav prema samoj ideji ljepote - rođenje duše u ljepoti i dobroti.
- agape - ideal ljubavi, uključuje milosrdnost, zauzimanje i brigu za bližnje. Krajnji smisao te ljubavi je potpuno se posvetiti dobru drugih po cijenu vlastitoga života. Ova vrsta ljubavi nadilazi prijateljsku i erotičnu ljubav.
Ljubav je temeljni način uspostave istinski ljudske zajednice. Sv. Augustin je rekao: "Ljubi i čini što hoćeš". Prava ljubav nije samo odnos prema nekoj osobi, nego stav, orijentacija našega karaktera.
- ljubav prema Bogu - amor Dei
- ljubav prema bližnjemu - caritas
- Božja ljubav prema ljudima - Deus est caritas
Sternbergovi tipovi ljubavi
Robert Sternberg je razvio teoriju po kojoj ljubav ima tri temeljne komponente:
http://img441.imageshack.us/img441/2633/ljubav.jpghttp://static01.dernek.ba/blogslikev...452-269549.jpg
- Bliskost - sviđanje, prijateljstvo, povezanost među partnerima; da bi se bliskost razvila potrebno je obostrano poštovanje i povjerenje.
- Strast - u prvom redu seksualna i tjelesna privlačnost, daje onaj karakterističan osjećaj zaljubljenosti, najintenzivnija na početku ljubavne veze, s vremenom slabi.
- Odanost - predstavlja odluku da s osobom koju volimo ostajemo u dugotrajnoj vezi; partneri moraju biti spremni na žrtvovanje i stavljati partnerove potrebe ispred svojih.
"Mozda se nijedan druga vrsta intimnosti ne moze uporediti s dva pogleda koja se susrecu s istom sigurnoscu i odlucnoscu i jednostavno odbijaju da se puste..."
Justejn Gorder "Djevojka sa pomorandzama"
Prva ljubav osvaja dušu mnogo prije nego tijelo. Kasnije osvajaš tijelo, a dušu često nikad ne osvojiš. (Victor Igo)