Quote:
Originally Posted by
MadGod
U tom slucaju, ne bih se nadao previse. :)
U pravu si, ali rekao sam najmanje.
Quote:
Iskreno receno, ne bih bas bio siguran u to. Za prije ili kasnije ne znam, ali znam da su slicne ideje pocele da nicu krajem 20. vijeka, vjerovatno kao posljedica opste depresije i potrebe da se religioznost i religiozna vjerovanja (koja polako izlaze iz mode) zamijene necim malo opipljivijim, ali zasnovanim na istim principima.
Sto je naravno samo moja pretpostavka bazirana na psihologiji drustva.
Pretpostavka je logicna ali neistinita, makar u mom slucaju. Uvijek sam bio ateista i nikad nisam osjecao potrebu za religijom, ali prije negdje skoro 2 godine sam naisao na NLO sajt, zainteresovao se i to me drzi sve do danas.
Quote:
Ne, kljucna razlika je to sto realnost ima definicije, relacije, zakone koji su precizno objasnjeni (u oblasti o kojoj govorimo, to znaci matematicki), a fikcija ima samo pricu.
Ove dokaze sam naveo kao razliku izmedju ove teorije i filmova, a ne da bi je usporedio sa matematikom.
Quote:
Raznorazne paranormalne pojave, poredjenja sa mitovima pisanim od strane kultura koje su, iako izuzetno napredne za svoje vrijeme, u odnosu na nas primitivne u svakom smislu - to nisu "dokazi", i zakoni. To su, u najboljem slucaju pretpostavke, nagadjanja. Kao sto si ti rekao na pocetku - nesto sto moze zagolicati mastu.
Pa pitanje je koliko su primitivne u odnosu na nas. Zvanicna istorija tako kaze, ali...
Quote:
U Altamiri definitivno ne postoji nista slicno, tako da je to jednostavno dezinformacija. Kao ni u jednom poznatijem praistorijskom nalazistu u Evropi. E da, kad smo vec kod toga, sto se gradnje piramida tice, tu vec odavno nema nikakvih misterija, proces je razradjen u detalje i uci se na prvoj godini arhitekture. Bar egipatskih, ovima drugima se nisam nesto previse bavio.
Izvini nije Altamira, sad sam provjerio u pitanju su slike astronauta u Val Camonic-i u Italiji, datiraju 10000 godina pr.n.e.
Proces izgradnje nije objasnjen, uprkos brojnim teorijama nijedna nije do kraja objasnila kako su izgradjene. Mozda se uci na prvoj godini o piramidama, ali se ne uci kako su izgradjene.
Zar to nije samo po sebi cudno, koliko se arhitekata koji poznaju sve zakone fizike i iza sebe imaju modernu nauku trude da objasne kako su ti primitivni ljudi izgradili piramide. Sto znaci da su i ti primitivni ljudi znali nesto od fizike, zar ne?
Quote:
Meni se cini da je nasa kultura i znanje danas neizmjerno vise razvijeno nego njihovo. Mi istrazujemo stare civilizacije radi razumijevanja nase kolektivne istorije i proslosti, da bi upoznali njihove obicaje i vjerovanja - u istorijske svrhe. Ne da bi dosli do nekih zapanjujucih naucnih otkrica - u tom smislu, ti narodi su bili neuporedivo inferiorni u odnosu na danasnju civilizaciju.
Ne slazem se. Mislim da su oni imali mnogo vise znanja nego sto ti mislis.
Quote:
Bez uvrede, ali to ne bi zakljucili zato sto imamo dovoljno zdravog razuma da to ne zakljucimo. Pokusavam da nadjem nacin na koji bih to bolje objasnio vec 5 minuta, ali jednostavno ne umijem drugacije da kazem nesto tako ocigledno - profesori matematike bi to vjerovatno bolje objasnili. Elem, pokusacu.
Matematika kao disciplina je specificna. Matematika i logika su osnov onoga sto mi u svakodnevnom govoru zovemo "objektivnost". To je univerzalni, objektivni jezik koji opisuje svijet oko nas i njegove zakonitosti, i koji jedini ima sposobnost da sam sebe dokazuje. Da bi zakljucili da li je neki matematicki zapis tacan ili netacan, nisu nam potrebni eksterni dokazi - vec jednostavno znanje matematike.
Polozaj nebeskih tijela je tacan i to je matematicki dokazano, prica o zmijskim bogovima koji su dosli u letecim objektima je izlozena narativno nesto poput nase istorije i ne moze biti matematicki dokazana. Ajde ti matematicki dokazi da je CG 1878. godine dobila nezavisnost. Jedno je istorija, drugo matematika.
Quote:
Moguce je da ovakve teorije iskrsavaju i zato sto je nivo znanja matematike i fizike da bi se razumjeli pojmovi relativiteta, vremena i uopste svega cime se bavi kosmologija postao jednostavno previse visok za prosjecnog covjeka koji se ne bavi direktno tim oblastima - a ne moze se objasniti na drugi nacin.
Teorija ne potice od obicnog covjeka nego uglednih naucnika.
Quote:
PS. Nisam mogao skidati sa rapidshare-a, jer sam u internet kafeu. Inace "Na rubu znanosti" gledam redovno na kablovskoj kada sam u Crnoj Gori, cisto iz radoznalosti, tako da vec mogu da pretpostavim o cemu se radi.
Pogledaj ovaj filmic http://www.youtube.com/watch?v=N4b5a4hxAu8
Quote:
Da, cuo sam mnogo slicnih konstatacija. Jednostavno se ne slazem. "Nauka" (ne postoji institucija koja se tako zove, zbog toga znaci navoda) jednostavno zahtijeva najozbiljniji moguc pristup i dokazivanje.
Pa ne postoji ni institucija koja se zove sport, ali svakome je jasno da je sport skroz zavisan od novca. Pogledaj samo koje se pare obrcu. Moze neko i bez para uzet loptu i sutirat je po livadi, isto tako neko moze i nezavisno od interesnih krugova uzet jabuku i bacat je sa tornja, ali za nesto ozbiljnije su potrebne pare.
Quote:
Teorija o kojoj mi raspravljamo ovdje bi bila tretirana na isti nacin, i po meni, sa savrseno dobrim razlogom. Nauka nije "zatvorena", vec postoji stroga naucna metodologija i principi koji osiguravaju da samo najozbiljnije i najbolje provjerene hipoteze mogu uci u taj krug.
Ili one koje najvise odgovaraju eliti na vrhu piramide moci.
Quote:
Mislis li da je lako kontrolisati "zvanicnu nauku" - koja opet, nije institucija niti organizacija, vec cjelokupni skup provjerenog znanja koje je covjecanstvo sakupilo tokom svog postojanja? Farmaceutska industrija tesko da se moze racunati kao grana nauke. Sto se tice iznalazenja lijekova, nauka napreduje sasvim zadovoljavajucim tempom. Da li farmaceutska industrija koristi ili ne koristi najnovija naucna dostignuca je politicko, odnosno ekonomsko pitanje koje nema veze niti sa naukom niti sa nasom pricom.
Ako mislis da je nauka toliko slobodna i nezavisna dream on. Kontrolisati nauku je nista lakse, ozbiljna istrazivanja zavise od novca, novac je kod njih, nauka je njihova.