Quote:
Ponovo oskrnavljen mural Krsta Zrnovog u Podgorici
"Oskrnavljen" mural saradniku okupatora.
Bogdanović: Krsto Zrnov Popović je bio oličenje časti
Eto ga ministar te "antifasisticke" vlade Crne Gore:
"Sve njegove borbe, sav njegov prkos i beskompromisno djelovanje, proisticalo je iz ljubavi, iz poriva za pravičnošću, iz patriotizma u najčistijem obliku. Tako je živio. A tako živi i danas, među pokoljenjima, koja pamte i koja dobro spoznaju veličinu i Krsta Zrnova i njegovog pokreta"
Tako o saradniku i placeniku italijanskog okupatora koji je izrucio desetine partizana tom okupatoru na strijeljanje. Pravi antifasizam.
Ја поново питам, ђе то дижемо споменике? Ти си као примјер навео мурал и изјаву министра културе? Има ли улица Крста Поповића?
Quote:
Mislim da cemo malo vise naci kasnijih cetnika koji su od prvog dana ucestvovali u ustanku i vodili ga, od Pavla Djurisica i Baja Stanisica pa nadalje. Cak je Baju Stanisicu nudjena vrhovna komanda u Crnoj Gori. Zelenasi su bili 12. jula na Cetinju, na Petrovdanskoj skupstini sa Italijanima, tesko da su mogli stici da osvanu u cik zore 13. jula da te iste Italijane napadaju.
Апсолутно је истина, зато сам и рекао оно о мијењању капа.А на петровданској скупштини можда нису били ни Бајо ни Ђуришић, али је био Липовац.Можда он није командовао трупама у рату, али су он и његови попови, лише многих часних изузетака, били итекако добри сарадници и и Италијана и Њемаца, од Маце и Шиљка, до Темповог брата.
Quote:
"Ko pobi i zarobi onoliki broj Crmničana u Katunskoj nahiji u periodu april-jul 1942.? Nije tada tamo bilo ni Baja ni Pavla. Oni su tada operisali, palili, klali i ubijali u drugim prilikama, a Krsto se od njih razlikovao samo po planovima budućeg državnog i društvenog uređenja zemlje. Samo iz sela Brijege iz Crmnice Krstovići su zarobili i predali okupatoru 16 partizana i partizanki, iz Gluhog Dola 26, iz Dupila 14, iz Brčela 22, iz Limljana 11 itd. - ili ukupno 118. Mnogi od njih nikada se kući nijesu vratili, a osam djevojaka - partizanki odvedene su u ropstvo u Italiju. Nijesmo mi ocrnili Krsta Zrnova - on je sebe ocrnio."
„U takozvanoj KRSTOVOJ državi, koja je obuhvatala i dio Nikšića, kao ilegalni omladinski rukovodilac i komunista došao sam u Broćanac da sa grupom 'skojevaca' održim sastanak. Bilo je to u mjestu Orlina. Tu sam se sastao sa jednim PAVIĆEVIĆEM. On je otišao sa sastanka i bio ubijen od KRSTOVE vojske. Trojica KRSTOVIH vojnika iz toga kraja POKUŠALI SU I MENE DA UBIJU i tu omladinsku grupu. Nijesu uspjeli. Dvojica su i poslije rata bili odmetnici, jedan se prezivao VUKOTIĆ, a drugi KRALJEVIĆ. Obojica su kasnije likvidirani“.
Tvrdiće još nešto o čemu nema pomena u ODLUKAMA crnogorske i jugoslovenske komisije o „zločincu“ Krstu Popoviću. „Logor na Čevu je djelo KRSTA POPOVIĆA“, kazao je. „Desna ruka KRSTOVA, DUŠAN VUKOVIĆ, bio je na čelu toga logora interniraca. Na Simunji je strijeljano osam partizana ili članova njihovih porodica. Ubijen je tada i profesor SAVO ĐUKANOVIĆ iz Velimlja, predavač etike na Beogradskom univerzitetu. Strijeljan je i KOPRIVICA, otac ĆANOV, kao i OBREN VUJOVIĆ. Ovo govorim po sjećanju. Pobila ih je sve KRSTOVA vojska“.
Да ово је свједочење једног човјека, дато новини Вијести.Иначе ако не знаш, ФНРЈ је имала прецизан списак свих народних непријатеља, а поред имена Крста Поповића стоји да су његови злочини непознати, што му не прикачише то при досијеу, и завршише са њим као са свим виђенијим сарадницима у земљи, но су на све начине пробали да га уразуме да се преда и то све до марта 1947. да се он хтио уразумит.