evo ova djeca
http://www.p-p-o.net/Gaza/05.jpg
A ta koja nose oruzije, sigrno ga ne nose sto imaju volju za tim vec sto su primorani na to.
Printable View
evo ova djeca
http://www.p-p-o.net/Gaza/05.jpg
A ta koja nose oruzije, sigrno ga ne nose sto imaju volju za tim vec sto su primorani na to.
Vidji ja cu diplomacki ka dzordza bush hehehe. Prvo tenk ,nisu "muslimani" i njina religija SVI teroristi ,nego pojedini NEljudi koje treba ISTRIJEBIT do zadnjega ! Dalje nijesu SVI serbi stoka neslana koljacka ,nego "POJEDINI" i njih treba isto istrijebit do zadnjega . Trece ,Cakir ,nijesi ti Taliban ,i nijesi ti arap da sve sto oni ucine poistovjecujes se sa njima .TI samo ...."SAMO" imas istu religiju ka oni ,ali se razlikujes od njih ka nebo i zemlja zato..........opusti se malacko i ....lagano. :wink: :joint:
Normalno bi bilo (ako ste vi normalni) da svaki napad na neduzni narod bude osudjen od strane vas i mene isto !Velja je greska vas ( i mene isto) sto niko od vas ( me too ) ne da ruku prvi no sve necesovi bolesni inat koji ce ne u grob ocerat!!!!!!
Budite pozdravljeni i SRBI i Ovi druge vjere :wink: :D
Da se nije malo odlutalo od teme?
Eto vidis, ti prakticno nemas odgovor, vec ga postavljas.. A kad ga vec postavljas, da ti odgovorim..Quote:
Originally Posted by Cakir
Ne, nije u redu ubijati, ne nije u redu ratovati.
Al' tu djecu po Palestini, Iraku, Avganistanu ne ubijaju djeca iz Beslana, ne ubijaju stanovnici Spanije, ne ubijaju ljudi koji rade u Iraku. Ubijaju i muce ih vojnici.
Zato Cakir kad te dira vojnik ti zakolji vojnika, a ne koljes one koji ti nisu nista uradili.
Vidis to je velika razlika! Ti se ne oduzujes tako sto ubijas druge ljude, to nemoj da mijesas!
Ti ih ne opravdavas na forumu, mada se vidi po postovima da ti nije mnogo zao.. Ocigledno je.
Da se znamo licno znao bi da li mi je bilo zao djece izBeslana, tih dana sam psovao i sebe samoga i prosto sam se sramio sto sam musliman jer sam znao da ce zbog tih akata bit optuzen komplet citv islam od strane hriscana.Quote:
Originally Posted by sh0cker
Ne mozes nikako zbog pojedinaca optuzit citavu jednu naciju ili religiju, idis i sam sta Amerika radi muslimanima u muslimanskim zemljama. Okupirali su Irak i Avganistan sad je vjerovatno na red Iran pa Sirija i sve tako redom dok ne utru islamse zemlje, to je jasan cilj onog usranog Dzordz Busha kojem mrznja iz oci svijetli.
A ti Shockeru opet da ponovim da ti neko ubije cijelu familiju od djeteta starog 2 godine pa do djeda starog 80 god i ostanes sam bez idje ikog da li bi birao nacin da se osvetis neprijatelju, ali iskreno odgovori...
Normalno je da bi udarao tamo dje najvise boli.
Nemoj meni te price Cakir.. Crnim udovicama nisu ubijene porodice! Onim talibanima nisu ubijene porodice iz Turske, Sirije, Pakistana, Alzira..
ČETIRI POGINULA U ALŽIRU | 12:13 | Izvor: Beta
Alžir -- Islamski ekstremisti ubili su četiri osobe u zasedi na putu u blizini alžirskog grada Blida.
Kako piše list "Liberte", pozivajući se na lokalne izvore, napad se dogodio u petak uveče, a ubijene osobe bile su na putu za Alžir, gde su nameravale da posete fudbalsku utakmicu.
Prema zvaničnim podacima, oko 70 osoba je ubijeno od početka septembra u napadima "Salafističke grupe za molitvu i borbu", glavne alžirske ekstremističke grupe, odgovorne za pogibiju oko 150.000 ljudi od 1992.
Cakir, Alzir nije u ratu! 150 000 LJUDI! Pa to ti je cio jug Crne Gore ubijen samo zato sto su druge boje koze i sto u druge stvari vjeruju! Cakir, ovima nisu ubijene porodice, sta sa njima? Cakir, da ramisljaju ovi ljudi kao ti, bilo bi 600 000 spremnih da udare 'dje najvise boli', je si ti normalan? Sto pricas ti? Ovoliko ljudi se ne ubije ni u najvecim ratovima covjece.
Kako objasnjavas ovo? Sta je ovo? Pricas mi price za malu djecu..
Sta bi se desilo da porodice ovih 150.000 ljudi razmisljaju kao ti? Mozes li da zamislis to? Zar ne primjecujes kako si zadojen pogresnom politikom?
I ovo je normalno je Cakir? Jedino se ovako moze?
Kako neko sad da ode u Alzir?
To su za mene samo umobolni imbecili koje treba likvidirat sto prije jer su stetni prije svega za islam pa onda i za cio svijet.
No jos ovo da ti recem i zavrsavam sa ovim podforumom.
U svakom zitu ima kukolja, kako kod nas tako i kod vas mnogo je ali zabrinjavajuce mnogo tih bolesnih budala koje stete okolini.
Preporucujem ti da pogledas film "Sam protiv svih" sa Owen Wilson-om i Gene Hackman-om, bice ti neke stvari jasnije.
dajte ljudi vise sa tom smarnom pricom:sve srbe treba zaklat,sve muslimane treba istrijebit,sve vanzemaljce treba *ebat i td.
ljudi aaallllllllllooooooooooooooo 21. je vijek.zar stvarno jos uvijek hocete da se vracate na crne,krvave dane koji su iza nas.teroristi su djubrad bilo koje oni nacionalnosti bili.sve njih treba pofatati i uhapsiti,a ne kaznjavati djecu i ljude zato sto su iste nacionalnosti ili vjere kao ti dati teroristi.
istoriju ne teba zaboravljati i to je tacno,ali ja da jos optuzujem neke ljude zato sto su njihovi preci ne znam ni ja sama sta uradili mojem pretku koji je pod zemljom 100-200 godina stvarno necu.to je glupavo i djetinjasto.dajte ljudi da zivimo i postojimo.zasto mora to tako da bude tesko?
Islam je religija mira, ali islamska podruchja obiluju nenormalnim ljudima..
zarati se neđe đe ima Muslimana i Bin Laden i slichni shalju "Mudzahedine" da kolju nechiju đecu i pale nechije kuce
3.000km daleko od svojega doma ili shalju milione dolara zaracenim Muslimanima u valutama kao shto su
Kalashi i granate :wink:
isto se deshava da NEMuslimane pobiju u muslimanskim podruchjima..
mislim da ne treba govoriti sad o Islamu i Muslimanima kao o loshim i "ratoljubivim" zbog tih stvari
gore pomenuti nijesu Muslimani nego fanatichni teroristi koje je neko popalio
ili od đetinjstva ubjedjivao u pogreshne stvari..
ja sad da uzmem pet kila dinamita i uletim u neku dzamiju i kazhem zhivio Gospod Bog i sve ih raznesem
to ne bi znachilo da je Hrishcanstvo religija rata, to bi znachilo da sam ja lud..
e sad ne znam zbog chega ja u medijima nikad nijesam vidio da neki imam apeluje na Muslimane da prekinu rat..
a recimo Hrishcanske poglavare jesam..
mozhda je do zapadnjachkih medija koji prikazuju Muslimane samo u loshem svijetlu,
a mozhda je do Muslimana, koji se ne trude mnogo oko mira.. stvarno ne znam..
u svakom sluchaju Islam je primjer zloupotrebe religije..
no prochitah prije kako chovjek da bi bio Musliman mora nakih 5 stvari da uchini ili nije Musliman no samo cheljade s imenom Muslimanskim..
pa koliko onda u svijetu ima Muslimana :?:
Sto lupetas ti? Pa sta ako je 21. vijek.. I dalje gladuje 90% Afrike, i dalje ima oko 7 trenutno aktivnih ratova, i dalje Amerika drzi monopol nad svijetom, i dalje se male drzave ne pitaju svoija gaca. I sto ti imas da kazes na to?Quote:
Originally Posted by BlackGoddess666
Za ovo ti odajem priznanje.Quote:
Pa ovi forumi i pocheli da liche na nesto :) Konachno da se moze naci i prochitati prava polemika... Hvala vam za to :)
dragi kolega forumasu ja nijesam spominjala amere niti africku djecu vec da se manemo vise optuzbi da su svi srbi djubrad,a svi muslimani teroristi i td.Quote:
ja bih te zamoljela da sledeci put procitas,pa tek onda komentarises.znam da to nije tvoja praksa,ali barem se potrudi.
Moja praksa je da procitam kao sto sam i procitao. Iritiraju me price ovo je 21. vijek.. Pa sta ako je? Dal' se nesto bitno promijenilo, sto ne bi da nije 21. vijeka?Quote:
Originally Posted by BlackGoddess666
Dal ce se nesto promijenit bitno? Vjerovatno da nece..
Nije bilo price svi su ovi ovo, a oni ono.. Jer je to nemoguce.
Polemika je bila (makar zadnjih 10 postova) kako se kostantno islamski TERORISTI izivljavaju na neduznim civilima a da to neki ljudi razumiju (da ne kazem opravdavaju) i iznio sam par tekstova o recimo Alziru.
A ako zivis u iluziji da nece vise bit ratova, da nece bit sukoba, da nece bit mrznje, zivis u velikoj iluziji.. Ljudi su prosli kroz mnogo ratova pa se nisu promijenili, mrzjeli su, pa se mirili.. Al' su opet mrzjeli posle izvjesnog vremena. Nista se ne mijenja,sem sto se okolina mijenja covjek je ono sto je i bio. Bilo je i te kakvih skola i prije nove ere, i posle i u 3,4v. i u 21. al' se ne mijenja nista kao sto sama vidis..
Tako.. ;)
Vijekovi se smenjuju, ali covjecanstvo pravi iste greske.
"Vuk dlaku mijenja, ali cud nikaka."
Sto se tice islama i drugih religija... sve su one religije koje propovjedaju ljubav, mir... na nama je kao pripadnici tih religija da to primjenimo u zivotu. Ali, tesko je to uraditi, mozete shvatiti zasto.
Moje je misljenje, da ako je neko musliman, moze da bude i Crnogorac, takodje i katolik moze da bude Crnogorac.
Mi Crnogorci nijesmo Svetosavska nacija kojoj je osnovna odlika iskljucivost, jer "pravi" Srbin je, kako uci SPC, samo Svetosavac.
Ako Njemci mogu da budu i katolici i protestanti, a vodili su oko vjere svojevremeno, nezamislive ratove, mozemo i mi da imamo Crnogorce koji se vjerski izjasnjavaju kako im drago.
Ako su Albanci dovoljno pametni da se ne svadjaju izmedju sebe, a ima ih i muslimana, katolika i pravoslavnih, pa necemo mi valjda da se spustamo na nivo iskljucivih Svetosavaca, koje je iskljucivost, znamo svi, "daleko odvela".
Meni je malo glupavo i kretenski, da neko ciji su preci 1000 god na teritoriji CG ne moze da se osjeca Crnogorcem, zbog vjere ?
Znaci ako bi neki Crnogorac presao u budizam, vise ne bi bio Crnogorac ?
Inace kod nas ljudi nista ne znaju o islamu, a narocito ove nase primitivne i zatucane ********, koje nikad nidje nijesu bile.
Nasi muslimani piju alkohol isto koliko i mi pravoslavni.
Pravi muslimani ne piju alkohol, a u nekim muslimanskim zemljama se za to ide u zatvor.
Nase muslimanke ne nose feredze, a prave muslimanke, nose, skoro svaka.
Nase muslimanke se slobodno druze sa muskarcima koji im nijesu rodjaci.
To je u vecini muslimanskih zemalja zabranjeno, bolje receno, rodbina ne dozvoljava.
Nase muslimanke se kresu prije braka.
U skoro svim muslimanskim zemljama, bi je za to zaklali braca i otac, a da za to nista ne odgovaraju, sto se u praksi s vremena na vrijeme i desava.
Nasi muslimani idu u dzamiju koliko i mi u crkvu.
Pravi muslimani klanjaju cesto, ili vrlo cesto, ili 5 puta na dan.
Nasi muslimani imaju "samo" jednu zenu.
U vecini muslimanskih zemalja, dozvoljeno je (i tako je u praksi) imati cetiri zene.
Nasi muslimani i muslimanke se oblace na evropski nacin, sto nije slucaj u vecini muslimanskih zemalja.
Nasi muslimani govore potpuno isti jezik kao mi i izgledaju isto kao i mi.
Sve u svemu razlike u mentalitetu, ponasanju, obicajima, nacinu zivota izmedju pravoslavaca u C. Gori i muslimana su izuzetno male, a ako neko pocne da prica: "Eto vidis oni ne jedu svinjetinu" ili "njihove majke prave baklave i tulumbe, a nase ne", toga cu smatrati za dzukelu pokvarenu, seljacku, i ne mislim polemisati sa njim.
Bog me ubio ako znam, kolko je muslimanima sa ovih prostora bilo nametano u stilu: "Ti si islamist, musliman, ti si musliman, islamist...", kako se stvarno nisu vise, poislamili i radikalizovali.
Sve u svemu, znam jedno.
Sa pravim islamom, ovi nasi muslimani, nemaju blage veze.
Ovo si lijepo rekao nema price. Znaci muslimanska djeca mogu da ginu iako su ona kriva taman onoliko koliko i ona u Beslanu.Quote:
kad te dira vojnik ti zakolji vojnika Sto se toga ne pridrzavaju i Ameri i svi ostali nego udri po bilo kome.
Ti i dalje ne shvatas zar ne?Quote:
Prvo, zasto bi djeca u Beslanu bila ubijana (To je u Rusiji, mozda si predvidio) ako su u recimo Iraku ubijena djeca od strane Amerikanaca? Koja je to logika?
Hoces da kazes ako neko ubije djecu u Iraq, svi imaju pravo da ubijaju drugu djecu? Jel to kazes? Il' ako nekog ubije vojnik jedne drzave, u redu je da ubijes bilo koga iz te drzave? Recimo BROKERA?
Koji su to ostali?
I zasto mene pitas o Amerima? Kakve ja veze imam sa njima?
Zato sto ti zastupas stavove onih koji se bore protiv muslimana.Quote:
To nije tacno. Sam si izbjegao da odgovoris na pitanja koja sam ti postavio. Ja u nijednom postu ne zastupam nicije stavove, samo mi nije jasno zasto se ubijaju djeca u Rusiji, ljudi u Spaniji, zarad ubistava u recimo Iraku? Ja ne kazem da je rat u Irak ok, ja samo pokusavam da ti objasnim da to nema nikakve logike.Quote:
Ako je tebi ok, da zivis u strijepnji oce li neko da digne nesto u vazduh, onda kod tebe nesto nije u redu.
A zbog cega se recimo u Ceceniji ubije zena, koja prodaje neku robu na pijaci, kundakom u glavu od strane ruskog vojnika? Zar tu ima neke logike?Quote:
Nemas ti meni sto objasnjavat... Sve si mi objasnio na Forum "Politika Generalno" na podforum "Drugi o nama" dje raspravljas sa Dobrusky-jem. Jasno si pokazao svoje stavove prema muslimanskom narodu.
Treba nekom dokazat nesto, al' izgleda da se ne moze..
meni ove price o muslimanima kao svjetskim teroristima postaju smijesne.. ljudi, vidite li da sve to odgovara americi? i sta mislite ko stoji iza toga? eh, bice da je bin laden clan neke masonske loze, ili tako neceg, ali to ce nasa praunucad uciti iz istorije, mi cemo zivjeti u iluziji..
Ja vidim, al' ne vidim da se Amerikanci ubijaju! Onda to pokazuje kolko su ovi glupi, ne?
Kad sam pitao nekog covjeka, malo ucenog, jel, islamske vjeroispovijesti, sta znaci dzihad? on mi je odgovorio da je to unutrasnji rat u covjeku, onaj rat izmedju humanog i zvjerskog u nama, e sad sto su to preobrnuli, pa moalo krenulu to je drugo... Islam je kao i svaka druga religija mira, ali je problem ko je glavni za njeno sprovodjenje u djelo. Al-kaida isl. organizacije nisu nista drugo do retardirani, a bojim se od hrscana stvoreni ljudi. Zna se dobro Bin Ladenov dosije i ko ga je stvorio!!!
Najkrvavija od svih religija je hriscanska religija, da ne pominjem osvajanje Amerika, unistavanje urodjenika i svega njihovog, paljenja vjestica, krstaskih ratova, inkvizicije... Inace rat izmedju protestanata i katolika trajao je gotovo 4 vijeka, uz bezbrojne zrtve.
Zaista najbrutalniji narodi su napravili najbrutalnije genocide noseci krst pred sobom.
Mislim da bi pravo pitanje bilo
Hriscanstvo religija rata ili mira???
Prva i osnovna stvar: svaki dobar vjernik je prevashodno dobar covjek. Ono sto mi uzimamo najgore kod religija (o crkvama drugi put, jer njihova namjera da kontrolisu i politicki zivot je i izazvala mnogo sranja) jesu ljudi koji samo manipulisu religijom i zloupotrebljavaju je zarad mobilisanja sljedbenika.
Quote:
Originally Posted by Bonja the Zmaj
Bonja - Odlican (5)
Eah, ka Bonja i njegova posla...
Quote:
Originally Posted by Bonja the Zmaj
ne, na malo prostora si rekao otprilike poentu ove shestostrane diskusije.
Nije to nista. Mogu ja i obratno
Poštovani gospodine:
U stvarima od vaše kratke diskusije u vašoj stranici u stvarima od "izumi" ili "pripisivanje" od matematike, "algebra", u ovom slučaju, ali takođe geometrija i trigonometrija, vi ste apsolutno u pravu; Arapi nisu "izmislili", numerologiju inumeričko računanje.
Grci zaista jesu, 380 godine pre nove ere (vaš datum) ili tamo o tome ima izvesnog
visokog mišljenja i spoljašnjeg mišljenja zasnovanim osnovama koje je mišljenje sa veličinom, ali obično manje, kompetencije u našim koledžima, univerzitetima i "javnim" školama danas.
Ime "algebra" je svakako "arapska", ili "arapsko-persijska", "arapsko-fariska" itd, reč. Ali stvar od ove forme od matematike bila formirana i šifrovana u penisulasu iarhipelagosu od Peloponižana i "Helasa", davno, davno pre pojave prvih "Arapa" na šta je bilo onda ivica od poznatog sveta.
Šta se desilo? Zašto danas postoje ove velike pogrešne koncepcije sa čuvanjem pravog i rasnog porekla od današnje napredne matematike? Zašto tako mnogo ljudi, posebno, zbog nekog razloga, učitelji javnih škola u prvom razredu, pripisuju Arapima "podmeću" za "izumitelje" matematičkog računanja? Odgovor na prvo pitanje je jednostavan: ignorisanje istorije. Kao vrlo dobro kao približno urođena potreba da se pripisuje svakome čija koža nije Bela i čija rasa nije Evropska "nagrada" za izmišljanje nečega velikog što čini da se svet okreće. Ako se ovakav trend nastavi, da su sredinom veka, crnčuge od (onoga što je ostalo) Detroita slaviće Martina Lutera Kinga kao "izumitelja" motornog automobila, a ne Henrija Forda. Ali, možda oni to već uveliko čine.
Odgovor na drugo pitanje možda može biti nađeno u objašnjenju od "seizmičkog" istorijskog događaja koji se dogodio u "Srednjem-Istoku" rano u 5 veku, 620 godine
Pre Nove Ere. Na ovaj datum Prorok Muhamed, čije neuravnotežene "proze", (Hadit, itd), bio, prema velikom Engleskom istoričaru (i Slobodnom Zidaru) Edvardu
karakterizovan kao biti "kod vremena izgubljen u oblacima", i "... kod ostatka vremena gmizao u prašini, ..." preduzeo "veliku šetnju od Medine do Meke, i onda, iznad, posle posvećenja fenomenalne ekspanzije strane nove "religije" ili jeres od Islama koja danas može tvrditi da ima više pristalica nego Hrišćanstvo.
"Armije" od Islama, zapravo male bande od boraca, plaćenika, i fanatika, Hrišćanskih odmetnika, pregazili su većinu od onoga što je bilo, do tada, neki od naj nastanjenijih i prosperitetnih provincija od Istočnog i Zapadnog Rimskog Carstva. Koje su do tada bile mnogo više na propadanju. Počevši od Meke u 620 godini Nove Ere ("Anno Hegira"), Muslimani su dostigli Tangire u današnjem Maroku 640 godine Nove Ere. Do 699 godine u Novoj Eri oni su zauzeli Rimsku Kartaginu. I čitavu Severno Afričku Obalu, dom St. Augustina, "oca" od Latino Katolicizma, je u rukama Islama do ovih dana. Kao vrlo dobro kao skoro sve od onoga što danas je termin "Srednji Istok".
Zanačajan razvitak "zakinutog" orgnanskog jedinstva od Mediterana. I kontakti, posebno između više industrijskih, urbanih, nastanjenih i zdravih Istočnih provincija, i više nazadnih, latentnih varvarskih Zapadnih provincija (moderna Francuska, Španija, Potugalija, Engleski, itd), bile izgubljene. "Sedišta" od učenja u Antikvitetu,univerzitetima, školama od filozofije - i matematike, bila sva u Srednjem Istoku: Anitohu, Efezusu, i, pogotovu, u Aleksandriji, ("ai-Iskandrija"); čak Kartagina nije imala neznatnu reputaciju za generalno učenje, i posebno retoriku i zakon. Sada, bi smo svi mi bili u rukama novih, agresivnih, i militantnih kultura i društva. Kultura i društvo od "Arapskog" Islama.
To je bila dužnost da ovu nepredvidljivu "erupciju" od Islama tako da Zapadna Kultura i nauči izgubljeni kontakt sa i pristupom glavnim intelektualnim i akademskim "predmetima" od svoje kulture: filozofije, kulture, retorike, zakona, čak proze i poezije -- i matematike.
Ali, Arapi nisu, "izmislili" ove stvari; oni su ih osvojili, oni su oborili, oh kakva slučajnost u njihovim rukama. Arapi nisu igrali ulogu u njihovom razvoju i elaboratu.Arapi, ja moram ponoviti nisu, "izmislili" matematiku; to je u potpunosti proizvod Zapadnih genija.
I, ne samo da su ih oni zaplenili, oni su agresivno i nasilno poricali one čije su nasledstvo oni bili, od pristupa njihovog intelektualnog, kulturnog i "rasnog" "vlasništva". Godine 1920, Francuski istoričar, kasnije Henri Pirene, artikulisao je teoriju prema kojoj on tvrdi da je napredovanje Islama razbilo Mediteranski svet; i, stvorilo Mediteransko "Islamsko Jezero". Arapi, patrolirajući ovim "unutrašnjim morem" u njihovim galeonima, (izgrađenih na Rimsko-Vizantijskom šablonu), -- i radeći i posada od Hrišćanskih robova, presekli su Zapadnu Evropu od ekonomskog "preduzetništva" južnog i istočnog Mediterana. Kao posledica, u Zapadnu Evropu, trgovinski zastoj; i kompleks socio-ekonomskih struktura Kasnog Antikviteta bili su zamenjeni serijskim osnovama, surova, osiromašena "institucija" mi danas znamo kao "feudalni sistem". Ekonomska i društvena atrofija bila je "komplimentovana" od sličnog (i katastrofičnog) promena u učenju. Evropa je izgubila pristup svojim tradicionalnim centrima od kulture i učenja (koja je preživela "pad" Rima), ali ne i Arapska osvajanja. Kao posledica, kultivisano društvo, "život od uma", i napredno učenje, u umetnosti i nauci, praktično (ili "korisna" umetnost), --
i napredna i praktična matematika, umrla je van Evrope.
Arapska praksa svojatanja i terorizma njihovog načina oko Zapadnih i Evropskih obala "njihovog" mora leve Zapadne Evrope od Južne Francuske i Španije, presečenih stotina milja od aritmetičke biblioteke kod Aleksandrije. Prema tome, on je imao precizno malu priliku da postane čak umereni dobro-verzirani u matematici. Ako trupe patoloških masovnih ubica, vitlajući mesečevim srpovima, nastavio da pravi zemlje koje su padale u blizini njegovog sela noseći njegovu porodicu i praveći od svojih suseda tržište robova od Alžira ili Tunisa.
Ubuduće od ovoga, mi se moramo odupreti (pogrešnim) pokušajima da se "čestita" Arapima za "održavanje bezbednosti" ovom dragocenom nasleđu od Zapadnjačkog razmišljanja tokom ovih dugih vekova kada je Zapadni Svet bio nazadan i varvarski da odgovarajuće ceni ovo nasleđe. U stvari, kada su Arapi zauzeli Aleksandriju, očigledno pomoću podkupljivih izdajničkih elemenata među stanovnicima Jevrejske populacije, prva stvar koju su oni učinili sa fabulskom "bibliotekom kod Aleksandrije" bilo je njeno spaljivanje! Nekoliko vekova kasnije, 1120 godine Nove Ere, Zapadni putnici, možda Đenoveze ili Veroneze u Aleksandriji "poslovno", posetili ruševine od stare biblioteke i videvši tamo ništavilo u zidovima, gde su tamo "precizno" držani spisi; zidovi su još uvek bili izgrebani sa znacima od požara koji su imali spaljene ove "precizno" skrolovane spise.
Jedan takođe mora imati na umu nešto veoma važno o Arapima -- Arapi nisu, nedvosmisleno nisu, izumitelji. Oni su imitatori -- kao Azijati u našim danima. Ali oni nisu izumitelji. U stvari, "izvodna" priroda od svakog gledišta Arapsko/Muslimanske "civilizacije" može u stvari biti primećeno da u činjenici, od svih potraćenih teritorija koje su Arapi (i njihovi surogati), "osvojili", od Pilara Herkulesa do Zapada i Centralne Indije na Istoku, Arapi, dužinom čitavih teritorija osnovali jedan novi grad. Od svih gradova mi trenutno izjednačavamo sa nadmoćnim "Muslimanskim" "identitetom": Tunis, Alžir, Tangir, Instambul, Damaskus, Gagdad, itd, nijedan od "Arapskih" gradova. Pre napredovanja Islama ovi gradovi, bili su Rimski, Grčki, Persijski, Indijski, ali ne i "Arapski".
Ista je istina sa jezikom, edukacijom i religijom. Islamska "religija" je jednostavna, kod svoje suštine, ekstremno simplifikovana od Hrišćanstva. Muhamed, trgovac I lutalica po profesiji, imao je samo skoro nikakva iskustva kod dva stremljenja od religioznih misli: mitove i teror od njegovog naroda animizirali verovanja u Arapskoj "čizmi", i "visoka religija" od kultivisanja zapadnjaka koje je on upoznao na pijaci u Damaskusu, Jerusalema i Konstantinopolja. Ista je istina sa jezikom. Jedan može reći, istinito, da "ne postoji takva stvar" kao što je "Arapski". Svaki poseban region od Arapskog sveta govore svoju sopstvenu verziju "Arapskog". U Severnoj Americi, većina populacije govori Alžirski "đihaba", dijalektički "izgovor", inkorporisana mešavina od "arapskog", sa supstratom od Berberskog i neke "izgubljene" Latinsko i Grčke reči. Pogledajmo kod mape Severne Afrike, i Srednjeg Istoka, primećujete mesta sa nazivima koji su inkorporisane reči "Ksur", ili "Qsur", u punom nazivu. Ova mesta su, ili bila su, pre katastrofe 620 godine Nove Ere i posle, "Rimskih" utvrđenja ili utvrđenih gradova; "Ksur" je preuzet od Latinske reči "castro", što znači "kamo", (ne zamak), ili "jako mesto".
i Ista je istina sa matematikom. Matematika nije Arapski izum. Arapi su zauzelicentre obrazovanja Istočnog Mediterana. Zapadni Evropljeni su poricali pristupe i upotrebu njihove očevine. U stvari, postoje istoričari koji su izjavili da Arapi skoro nisu igrali nikakvu ulogu u očuvanju od njihovog intelektualnog nasleđa
Zapadne misli. Arapska ekonomija je onda bila (to je još uvek današnji stepen), osnovana na robovima. I neki istoričari smišljeni, i forsirajući, izjavljuju da je bilo potrebno hiljade godina od dobrog obrazovanja, inteligentni Grčki robovi i sluge u Arapskoj teritoriji zarobljenih od Zapada koji su stvarno odgovorni za očuvanje Zapadnog nasleđa od matematičkog računanja za vreme tih mračnih vekova kada je oružije od Islama kontrolisalo Mediteran; i Zapadno Evropskih ostataka "prikopčanog" u mračnim i vlažnim zamkovima čuvanjima, opstanku na otrcanim socio-ekonomskim "protokolima" feudalnog sistema, čekajući na St.Benedikta da ih spase od njihovog varvarskog spavanja i pošalje ih u Krstaški pohod. Čiji su napori boreći se da oslobode sveta mesta Zapadnog Hrišćanstva od njihovih Arapskih uljeza, i izbušiti domove, između fabrika, Egipatske mandarine i "Damascendna" srebra, dragoceni radovi od literature, poezije, retorike, zakona, i -- matematičke nauke. To je bilo samo sa napredocanjem Krstaških pohoda od našeg nasleđa i očevine, dragocenog nasleđa od Zapadnog Čoveka, videli iskupljenje i bilo dovođenja kuće, posle etapa mnogo vekova na svoje pravo nasleđe. Sada, u stranom jeziku, originalne Grčke i Latinske kopije su nestale. Ovi radovi su bile najverovatnije radne kopije od Grčkih robova Anitoha ili Odese, u Arapskoj kaligrafici, pomagala instrukcije od njihovih gospodarskih sinova. I prosvetlenja od njihovog sopstvenog potomstva.
Arapi nisu "izmislili" matematiku ili algebru ili trigonometriju. Svako ko kaže da jesu
je budala i lažov.
Iskreno Vaš,
J.F.L. 28 Maj 2001 godine
Sto pricate o necemu kad pojma sa pojmom nemate!?
Islam je religija mira i to je definitivno.Kakvog rata?Ljudi ne pricajte gluposti!Dzihad jeste sveti rat,ali ne zaboravite da u Kuranu pise otprilike ovako:ubijaj te nevjernike na svakom koraku,gdje god ih sretnete,ALI IH NIKADA PRVI NE NAPADAJTE.Sto se tice slicnosti izmedju Biblije i Kurana,jesu slicni, a jedna osnovna i glavna razlika je sto po Kuranu Isus Hrist(Isau) NIJE ZAKOVAN NA KRST,vec se kaze:samo vam se pricinilo da je to bio Isa sin Merjemin(Isus sin Marijin).Sto se tice ovoga stucnjaka iznad mene da ga pitam jesu li veci teroristi Muslimani bombasi samoubice koji nikada nikoga i nigdje nisu prvi napali ili su veci teroristi Amerikanci koji zbog interesa ubijaju sirom svijeta?Kako bi se vi branili da ste na njihovom mjestu,sta bi uradili da su vam Americke bombe ubile brata,oca ,sestru ili majku?
Definicija Islama
1. Njegov prvi rukn je šehadet da nema boga osim Allaha dželleša'nuhu. Šehadet je ključ kojim čovjek ulazi u ovu vjeru - ko izgovori dva šehadeta postaje musliman.
2. Obavljanje namaza podrazumijeva njegovo činjenje; onako kako je to naređeno te ustrajnost u njegova obavljanja
3. Davanje zekata: davanje zekata je izdvajanje dijela imetka uz određene uvjete, određenim stranama, tj. onima, kojima je propisano da se daje zekat.
4. Post: tj. post mjeseca ramazana svake godine.
5. Hadždž.
Definicija imana
1. Iman u Allaha dželleša'nuhu: to je vjerovanje u Njegovo postojanje da je On Tvorac svega; njegov Vlasnik i Upravitelj. Vjerovanje da nema božanstva koje ima pravo da se obožava osim Njega, vjerovanje da On ima lijepa imena i uzvišena svojstva.
2. Iman u meleke: iman u njihovo postojanje i u sve ono o čemu su nas obavijestili Allah dželleša'nuhu i Poslanik sallallahu alejhi ve sellem o njima.
3. Iman u Knjige: vjerovanje u njihovo postojanje i u ono o čemu nas je naš Gospodar obavijestio povodom njih.
4. Iman u poslanike: vjerovanje u njihovo postojanje i u sve ono o čemu nas je obavijestio Allah dželleša'nuhu o njima.
5. Iman u Sudnji dan: iman u proživljenje nakon smrti, obračun i nagrađivanje odnosno kažnjavanje.
6. Iman u kader: odredbu dobra i zla. Iman u kader se dijeli na dva dijela, stepena:
I) Da vjerujemo da je Allah dželleša'nuhu presudio i odredio sve što će se desiti i da će se to desiti taman onako kako je odredio.
II) Allah dželleša'nuhu je stvorio djela robova, tj. On je stvorio povode i omogućio Svojim robovima da urade određena djela. Iman ima 6 ruknova, ko negira jedan - kafir je, a ruknove islama, - učenjaci su se podijelili po pitanju kufra onoga ko zaniječe ili izostavi jedan.
ALLAH, a.dz.
U skoro svim jezicima naroda svijeta postoji rijec "Bog".
Arapski prijevod za naziv "Bog" je "ilah". Od samog pocetka svog pojavljivanja, poslanik Muhammed, a.s., je objavio striktno vjerovanje u samo Jednog boga. Vjerovanje u vise bogova je time odbaceno.
Reci:"On je Allah-Jedan! Allah je utociste svakom ! Nije rodio i rodjen nije, i niko Mu ravan nije ! " (Kur`an, Sura Ihlas)
Reci: "On je Bog, Jedan, Jedini, osim Allaha nema drugog boga."
Srz te izjave je sadrzana u jacini izraza: " U ime Boga (Allaha), Milostivog, Samilosnog. "
Skoro sva poglavlja (Sure) pocinju sa tim rijecima, koje spadaju u jedna od "Najljepsih imena Boga" kojima se zeli opisati Njegova osobina. Svih 99 imena ("Najljepsa imena Boga") imaju istu vrijednost, neka od njih mogu istaknuti:
Svemoguci;
Sveznajuci;
Tvorac;
Vjecni;
Mir;
Gospodar;
Po Kur'anu je Bog (Allah) covjeku sakriven i tajnovit, ali je istovremeno, Bog (Allah) ljudima "blizi od vratne krvne zile kucavice". (Kur`an, 50,16).
Covjek, kao bice koje je Bog stvorio, zna velicinu Boga, njegove Moci i njegove Milosti. Sudbina svijeta i covjeka ovisi od Boga (Allaha) i ne postoji nista, sta se desava, bez Njegove volje. Ljudska pitanja kao sto su odakle-kuda, zivot-smrt, dobro-lose, sreca-nesreca su Bozije odredjenje.
Bogu (Allahu), stvoritelju svega, svijeta i covjeka, koji je kroz svoje rijeci sve stvorio, covjek je duzan i obavezan izrazavati svoje postovanje. Ne obavljajuci tu duznost, duznost postovanja i postivanja, covjek time okrece ledja Bogu (Allahu) i pred Njim postaje kriv.
Ali, Bog (Allah) je Milostiv, Pravedni, koji nece ljudima na kraju, kada se svakom pred Njim bude odgovaralo za svoja djela, nanijeti nepravdu. Svakome kako ko bude zasluzio po svojim djelima ce na Sudnjem danu donijeti odluku, hoce li biti nagradjen sa Dzennetom ili ce za kaznu morati u Dzehennem.
Krscani vjeruju da je Isa,a.s., "sin Boziji" koji je postao covjekom. On je Spasitelj. Po Kur'anu naprotiv, Isa,a.s., nije " sin Boziji ". On je poslanik, sluga i rob Boziji, covjek kao i svi drugi, dijete kao i sva covjekova djeca.
Time je pristup Bogu, za krscane i za muslimane - drugaciji.
Muslimani nalaze pristup Bogu (Allahu) preko Kur'ana, jer je to "Rijec Bozija". Krscani nalaze pristup (Trojno jedinstvo Boga), samo preko Isusa Krista. Kroz otjelovljenje Boga kroz Isusa od Nazareta, Bog krscanima daje pouku o svom unutrasnje-bozanskom bicu.
Iako je muslimanu krscansko vjerovanje ( Vjerovanje u Trojstvo Boga) strano, na kraju stoje muslimani i krscani pred Jednim, koji svojim podanicima i covjecanstvu pravedno sudi.
Postovanje Boga od strane i muslimana i krscana, vidi se u ljudskom djelovanju. U svojoj odgovornosti prema Bogu, pozvani su kako krscani, tako i muslimani da se zajedno zalazu po pitanjima "socijalne jednakosti, pravde, mira i slobode za sve ljude".
KUR'AN - ALLAHOVA OBJAVA
Kur'an je Bozija Objava, Rijec i Uputa. Objavljena je Muhammedu a.s. u periodu od dvadeset i tri godine njegove poslanicke misije.
Svaka rijec Kur'ana objavljena Muhammedu a.s. bila je registrovana, prenosena i ucena napamet. Tako se dogodilo ono sto je u povijesti ljudske misli jedinstveno: da je zapisana svaka rijec i svako njeno slovo. (Kur'an).
Svaka Rijec iz Kur'ana je Rijec Allaha (Boga) i zato je svaka Rijec za muslimane vazna i sa preciznoscu se prevodi.
Za muslimane je Kur'an "Sveta Knjiga", sredina i centar islama.
Za zivot i rad po vjeri, Kur'an ima apsolutni i najvisi prioritet. Nijedna druga knjiga ga ne moze zamijeniti.
Od samog pocetka svog djelovanja (610- 632), Muhamed a.s. je svaku Allahovu (Boziju) poruku zabiljezio.
Sve biljeske su koje je primio nakon njegove smrti 632 slozene i kao takve imaju svoju vrijednost do danasnjih dana.
Kur'an je sastavljen od 114 poglavlja (Sura), koje su slozene po rasporedu koji je napravio Muhammed,a.s. Svaka Sura nosi naziv, ime, koje upucuje na jezgro teme ili na neku posebnu i znacajno naglasenu rijec.
Kur'an pocinje sa Surom - Pristup - (arap. Al Fatiha). Za muslimane prva Sura ima veliko znacenje, tako da svaka molitva pocinje sa tom Surom.
Jezik Kur'ana je arapski i on je za muslimane svet. Svaki prijevod Kur'ana, covjek gleda sa kritikom zbog bojazni da se tim prijevodom ne izmjeni sadrzaj i znacaj. Kur'an je od samog pocetka bio izlozen prijevodima i komentarima, pa su u tu svrhu sakupljane Muhammedove a.s. izreke (Hadis), koja objasnjava u Kur'anu sva nekome nejasna mjesta. Hadisi su muslimanima omiljeni, pa ga nerijetko respektuju i cijene kao i Kur'an.
U Kur'anu su Musaov, a.s., Tevrat, Davudov, a.s., Zebur i Isaov, a.s., Indzil (Jevandjelje) kao "Svete Knjige" poimenicno navedene kao "Bozije Objave", koje pripadaju nebeskom pismu, prapocetnom "slovu", a Zidovi i Krscani su nazvani njihovim posjednicima. Medjutim, nakon Objave Kur'ana su zidovska Tora i krscansko Evandjelje krivotvoreni, tako da je Bog (Allah) svoju zadnju objavu, svoju "Rijec" objavio kroz poslanika Muhammeda, a.s.
Tako, po poruci Kur'ana i islamskog ucenja, Tevrat i Indzil nisu univerzalni, jer su u Kur'anu nadjene njihove korekture i zavrseci. Poslije Objave Kur'ana, u buducnosti nece ljudima biti vise Bozjih Objava. Kur'an je zadnja Bozija Rijec Objave ljudima, a Muhammed, a.s., pecat i zadnji poslanik.
Kur'an prati muslimana danju i nocu, za vrijeme molitve, vjerovanja, rada kod kuce i na poslu, skole, slobodnog vermena, u dzamiji.
Za muslimana je Kur'an sa svojim izrekama o Bogu (Allahu) i svijetu, odredjenoscu ponasanja ljudi kako u sferi svjetovnog, tako i religijskog - Kur'an je sigurni pravac koji upucuje od rodjenja do smrti.
Kur'an uci muslimana, pomaze kod donosenja odluka, tjesi kod zalosti, jaca u vjeri, daje nadu kod nesigurnosti. Kur'an je za muslimana vjernika - sve, ali prije svega vodic i putokaz, koji za Allaha (Boga) znaci, pravim putem ici, dobro ciniti, a zabranjivati cinjenje zla.
U ovome krscanski i islamski zahtjevi na pravo Objave i prava na istinu, stoje jedan naspram drugog. U islamu ostaje Allah (Bog), nedohvatljiv, koji u Kur'anu objavljuje - ne sebe, vec svoju Rijec i Volju.
Po krscanskom vjerskom ucenju, naprotiv, Bog se objavljuje ljudima kroz Isusa Krista (u Isusu Kristu). Znaci, ako je Objava u Krscanstvu jedna licnost: Isus Krist, u islamu je Objava jedna knjiga - Kur'an.
Sa strane krscana, istina se ne nalazi u Kur'anu. Biblijsko ucenje i krscanska poruka tvrde:
Istina je jedino u Isusu Kristu,
Nas Put,
Istina,
Je u zivotu.
Po Kur'anu je historija poslanika u uskoj vezi povezana sa historijom covjecanstva. Poslanici su od Boga izabrani glasnici i objavljivaci, koji opominju ljude da se pridrzavaju Rijeci Njegove.
MUHAMMED a.s. - I POSLANICI U KUR'ANU
Muhammed, a.s., je rodjen oko 570 u Mekki. Vrlo rano je ostao bez roditelja. Jako mlad se ozenio sa Hatidzom, prvom muslimankom, koja mu je sve do svoje smrti bila vjerna zena. U toku braka sa Hatidzom, Muhammed, a.s., nije imao druge zene. Tek nakon njene smrti (619), slijedeci obicaje svoje zemlje, zenio se vise puta.
Negdje, kada je imao oko 40 godina (610), bijase Muhammed, a.s., prozvan za poslanika. Vecina stanovnika Mekke je odbijala da prizna Muhammeda, a.s., za poslanika, odbijajuci sva njegova prenosenja - Objave i Poruke koje je dobivao od Milostivog. Jos jedno vrijeme mu je plemenska pripadnost pruzala zastitu, ali polozaj je bivao sve kriticniji (622.g. - Prva godina po islamskom racunanju vermena), tako da je Muhammed a.s. sa nekolicinom svojih vjernika presao u Medinu - (Hidzra).
Po prelasku u Medinu, ona preuzima vodecu politicku i duhovnu ulogu. U vrlo kratkom vremenu uspjeva Muhammedu a.s. da prihvate njegove Objave. 630. godine Muhammed, a.s., se vraca u Mekku i proglasava Kãbu - Svetistem muslimana cijelog svijeta. Dvije godine kasnije, 632 umire Muhammed, a.s., i time ulazi u povijest svijeta i religije.
Za muslimane se sa Muhammedom, a.s., zavrsava vrijeme poslanika i po islamskom ucenju, Objava vise nece biti.
Povijest Kur'ana o poslanicima prikazuje Muhammeda, a.s., kao vrhunac i kao zadnjeg po redu poslanika koji je imao svoje predhodnike kao: staroarapski (Hud, Salih, Su'aib) ili kao sto su to bili biblijski predhodnici, profeti kao sto su: Adem=Adam; Nuh=Noa; Ibrahim=Abraham; Musa=Mozes; Davud=David; Sulejman=Salomon; Ilijas=Elija; Irmija=Jeremija: Jahja=Ivan Krstitelj; Isa=Isus.
Od svih poslanika u Kur'anu, Muhammed, a.s., je po svom vjerskom zivotu, najslicniji Ibrahimu=Abrahamu, koji u Kur'anu, po islamskoj tradiciji, ima veliko znacenje.
Uz pomoc svog sina Ismaila=Ismaela je Ibrahim=Abraham izgradio Svetiste - Kãbu u Mekki. On je prvi musliman koji je bio od Boga izabran, jos prije Muse=Mozesa i Ise=Isusa.
Zahtjevi od strane Zidova i Krscana da samo oni posjeduju istinsku religiju, su u Kur'anu od strane Ibrahima=Abrahama - odbijeni.
Muhammed, a.s., vidi u Musi=Mozesu svog predhodnika i poslanika, jer je njegovo vjerovanje isto vjerovanju Muse=Mozesa.
Vec je Musa=Mozes bio dobio zadatak od Boga (Allaha), da ljude uci tome, da je Bog samo jedan. Ali, narod Izraelov se nije drzao uputa Muse=Mozesa i njemu poslatog Tevrãta=Tore, koju su vise puta krivotvore kao Pisanu Rijec predanu Musi=Mozesu.
S postovanjem Kur'an govori i Isau,a.s., njegovom zivotu, porukama, ucenju i djelima. U islamskoj tradiciji ce se prenositi sljedeci Muhammedov, a.s., Hadis:
"Najblizi sam sinu Merjeminom, kako u ovom, tako i u onom zivotu".
Kur'an naglaseno predstavlja posebnost majke Isaove,a.s., Merjeme. (Kur`an, 3). Onda slijedi, dva puta priznanje Kur'ana Isaove,a.s., Objave i njegovog rodjenja (Kur`an, 19 i 3). Isa, a.s., koji je kroz stvaralacke rijeci pozvan u zivot i rodjen od casne Merjeme. Objavom Indzila (Evandjelja - Starog i Novog Zavjeta), je Bog svom Slugi Isau, a.s., blizak i potvrdjuje njegove rijeci predskazanja kroz znakove i cudo.
Po Kur'anu (Kur`an,4,157-159) je Isa,a.s., poslanik Boziji, koji nije umro na Krizu=Krstu; nego ga je Bog spasio i digao sebi u Nebesa. Za razliku od Krscanskog vjerovanja, smrt Isa,a.s., na krizu/krstu u islamu nema isto znacenje.
Takodjer se, po Kur'anu, ne moze Isa,a.s., nazivati Bozijim Sinom. Odbijanje Kur'ana da se predstavi Isa,a.s., kao Boziji Sin je odbijanje istovremeno Krscanskog priznavanja Bozijeg Trojstva.
Uz svo postovanje kojim Kur'an potvrdjuje Isa,a.s., za muslimane je Muhammed, a.s., zadnji i time nenadmasan. Isa,a.s., je njegov predhodnik.
Osnivac islamske religije, Muhammed, a.s., ostaje za muslimane - covjek kao svaki drugi covjek. On je objavljivac Bozije Objave, ali nije u svojoj pojavi i osobenosti - ocitovanje samog Boga.
SERI'AT - VJERA / VJEROVANJE I ZAKON
Jedinstvo vjere i zakona
Jedinstvo vjere i zakona muslimani oznacavaju sa pojmom "Seri'at", sto znaci u prijevodu "Put do izvora", sa cime se misli na put do Dzenneta.
Seri'at je izgradjen iz Kur'ana i iz Sunneta, tj. iz govora i djela poslanika Muhammeda, a.s., u prvih cetiri stotine godina, a praktikuje se vise od preko hiljadu narednih godina. Ona prati muslimana od rodjenja do smrti. Tako se uredjuje socijalni, kulturni i politicki zivot islamskog drustva (umma).
Seri'at je skup regula, normi i pravila koja svakom pojedincu i drustvu daju pravac. Razlika izmedju religijskog i svjetovnog je Seri'atu strano.
Postupci ljudi su po Seri'atu podijeljeni u pet klasa:
1. Propisano
2. Preporuceno
3. Dozvoljeno
4. Prijekorno
5. Zabranjeno
PET STUBOVA
Najvaznija podrucja Seri'ata za svakog pojedinca muslimana su pet stubova, koji pripadaju onome sto je - Propisano:
1. Potvrda pripadnosti vjere (Sehadet)
"Potvrdjujem, da osim Allaha,dz.s., nema drugog Boga i potvrdjujem da je Muhammed, a.s., Boziji Poslanik" (usp. 1 "Allah").
2. Ritualni obred Molitve (Salat-Namaz)
Pet puta dnevno, u odredjeno doba se mora moliti Allahu,dz.s. Vrijeme Molitve se odredjuje po polozaju sunca i racuna se ispocetka svaki dan, po novom polozaju mjeseca.
3. Vjerski doprinos (Zekat)
Vjerski doprinos mora bit dobrovoljno dat, koji je odredjen od Allaha,dz.s., kao egzistencijalni minimum i iznosi 2,5% na imovinu koja nam stoji punu godine dana (dakle, visak) i cija vrijednost prelazi visinu mjere nisaba (1350.- DM).
4. Post (Saum)
Post u toku mjeseca Ramazana (Ramadana), od pojave zore, do sunceva zalaska. U toku dana je zabranjeno jesti i piti, pusiti, svadjati, govoriti besposlice ili nekog ogovarati, odnosno zalud vrijeme provoditi. Predvecerje i dijelove noci muslimani provode u zajednici. Tako mjesec Ramazan ima jedan karakter slavlja. U toku mjeseca Ramazana se vrijeme provodi pojacano ucenju Kur'ana, molitvi, preispitivanju samog sebe.
5. Hodocasce u Mekku (Hadz)
Hodocasce u Mekku treba da obavi svaki musliman jednom u zivotu, ako mu to njegove zivotne prilike dopustaju.
Posebnu teskocu za muslimane koji zive u zemljama drugih svjetonazora i kultura, predstavlja - ishrana. Hrana je strogo propisana. Tako je zabranjeno konzumiranje alkoholnih pica, svinjskog mesa. Moze se jesti samo meso od zivotinja koje su zaklane. Tu ima jos jedna veca poteskoca koja je povezana sa propisima i zakonima zemalja u kojima je zabranjen taj nacin obrade, vec je dozvoljena upotreba strujnog udara i slicno. Ti zakoni su doneseni cesto u skladu sa zakonima o zastiti zivotinja.
Zabranjeno je jesti meso od zivotinja koje nisu iskrvarile, krv je zabranjena, svinjsko meso, meso zivotinja koje su se udavile ili pretucene do smrti, koje su udarane, smrtno stradale npr. padom, ali i zivotinje kod kojih se prilikom klanja pozvalo na drugo bice kao Bog. Kod muslimana u onome sto je preporuceno spada i sunecenje (obrezivanje) djecaka koje kao takvo predstavlja ulazak djecaka u drustvo muskaraca.
Jednu sirinu u zivotu svakog muslimana predstavlja obazrivost prema cistoci tj. necistoci. Pored normalne dnevne necistoce, postaje se necist kroz izbacivanje tjelesnih tekucina kao sto je to sperma, krv ili gnoj. Cistoca se postize ponovno, kada se po odgovarajucim propisima opere, pri cemu postoji razlika izmedju Gusula i Abdesta.
Seri'at regulise takodjer, pokop, status jedne osobe kao covjeka, zenu, maloljetnika, posjedovanje materijalnog, ugovor, kaznjavanje kao i prava u toku mira i rata (dzihad).
Nekad davna veza izmedju religijskog, sa jedne i politickog drustva sa druge strane u islamu, objasnjava danasnju diskusiju po pitanjima Seri'ata i ne samo medju islamskim zemaljama, nego izmedju muslimana koji zive u dijaspori.
Vecina zemalja je u proslosti preuzela "zapadne sisteme prava" koji paralelno sa Seri'atom egzistiraju ili su Seri'at zamijenile, kao sto je to primjer Turske.
Medjutim, ima primjera, gdje razvoj tece u obrnutom smjeru. Neke od zemalja kao sto su Sudan, Pakistan, Egipat, Avganistan su ponovo uveli Seri'atske zakone. To moze dovesti do napetosti, jer je tesko, stroge propise (smrtna kazna, uvreda poslanika Muhammeda, a.s., i dr.), dovesti u sklad sa zapadnim nacinom razumijevanja,(pravo svakog covjeka, licna sloboda, sloboda misljenja i izrazavanja). Vrlo cesto se desi da serijatski zakon bude lose ili pogresno interpretetiran javnosti te na taj nacin dolazi do vecih jazova izmedju muslimana i onih koji to nisu.
POSTIVANJE - OBAVEZE - HIGIJENA
Musliman izrazava svoju pripadnost islamu kroz izvrsavanje propisa. Propisi prate svaku jedinku od rodjenja do smrti. Prvo sta dijete nakon rodjenja moze cuti je potvrda pripadnosti islamu:
"Nema drugih Bogova osim Allaha,dz.s., Muhammed, a.s.,je Njegov poslanik".
Obaveze i postupci
Da bi svi religiozni postupci imali svoju vrijednost, najvaznije je ritualno ciscenje (pranje vodom ili Abdest). Treba li musliman ucitii Kur'an ili treba obavljati molitvu, mora se prvo - oprati.
Ovdje se mora razlikovati izmedju "malog" ciscenja, pranja vodom, koje se sastoji od toga da se po propisu peru ruke, podlaktice, lice, noge i "velikog" ciscenja, pranja vodom. Veliko "ciscenje" se sastoji od kompletnog kupanja, tusiranja. Ono je potrebno, posebno poslije spolnog cina ili onda kada se dolazilo u kontakt sa krvlju, gnojem i necistim zivotinjama (svinja). Ritualno ciscenje, pranje vodom je preduslov za:
Pet stubova (Potvrdjivanje pripadanja islamu, obavljanje molitvi, post za vrijeme mjeseca Ramazana/Ramadana, davanje poreza (zekat), odlazak u Mekku - Hadz);
Izvrsavanjem najvaznijih islamskih obaveza koje musliman obavlja i njih se pridrzava, pokazuje da se podvrgava Volji Bozijoj i da time izrazava pripadnost islamskoj zajednici.
Ritualni postupci se sastoje od:
Sunecenja (Obrezivanje) djecaka. Sunecenje (obrezivanje) djevojcica, niti je kur'anski, niti zakonoski propis, nego je to samo tradicija odredjenih naroda i plemena, najcesce u Africi.
Propisi za jelo i pice
Po Kur'anu je muslimanima zabranjeno jesti svinjsko meso i piti alkoholna pica. Musliman moze jesti samo meso od zivotinja koje su zaklane u ime Allaha, dz.s. Naravno, ovakvi propisi prave velike poteskoce kod muslimana koji zive u dijaspori.
Odnos muza i zene u drustvu i brak (Uporedi sa 7. "Zena")
Pokop (Dzenaza) Ovdje pripada, da se tijelo muslimana koji je umro, prije dzenaze (pokopa) ritualno okupa. Mezar (grob), mora biti usmjeren tako da desna strana mrtve osobe bude u pravcu Mekke.
Dzihad - borba i zalaganje na Allahovom putu
Neke od muslimanskih skola ubrajaju u djelovanja i "napore na Bozijem putu" - Dzihad. Interpretacija pojma "Dzihad" nije jednostrana. Dzihad znaci, individualni napor da sa jedne strane, zivi kao "dobar musliman", a sa druge strane spremnost za "odbrambeni borbu", tj. spremnost sa oruzjem u ruci braniti islam ili islamsku drzavu ukoliko bude napadnuta i ugrozena njena sigurnost i sigurnost njenih gradjana. Ucesce nije individualna, vec kolektivna duznost. Dzihad ne moze pojedinac, grupa, organizacija - objaviti. Dzihad moze da objavi drzava. Za vrijeme trajanja dzihada ne smiju se ubijati zene i djeca i civili. Ne smije se napasti islamska drzava. Ne smije se pomagati drzavi koja je u sukobu sa islamskom drzavom. Dzihad znaci i borba protiv "samog sebe", protiv svih losih uticaja koje mogu covjeka "skrenuti" sa pravog puta.
Osim ovih propisa ima i drugih formi kroz koje se izrazava islamska poboznost.
One su nastale iz samog vjerovanja ili iz sfere misticnosti, mistike. Tu spadaju prije svega recitovanja "99 Najljepsih imena Boga", koje musliman pominje uz pomoc "tespiha" koji se sastoji od 33 ili 99 bobaka. Takodjer, tu spada i ritual (Dervisi. ples dervisa), Muzika (Pohvalne/Zahvalne pjesme Muhammedu, a.s., - Ilahije), ali i meditacije koje pobozni muslimani praktikuju posebno u mjesecu posta - Ramazan.
Dzamija - Boziji hram i uciliste muslimana
Dzamija je Boziji hram. Dzamija je mjesto gdje musliman obavlja molitvu (namaz), mjesto gdje se klanja. Mjesto gdje se pobozno saginje (sedzda), time izrazavajuci svoju poboznost, potcinjenost Volji Bozijoj. Dzamija je istovremeno simbol prisutnosti islama, centar i sredina religijskog zivota. U dzamiji se obavlja molitva, proucava Kur'an, skoluje i uci.
Dzamija se sastoji (propisano, prostorno) od dijela za obavljanje molitve (mirhab/kibla) pravac okrenut Mekki i "Minaret/Munara", sa kojeg imam (hodza) ili mujezin uci molitvu svojim vjernicima i poziva ih, da je vrijeme za molitvu. Molitva se obavlja svaki dan obavezno pet puta.
U zemljama gdje su muslimani kao dijaspora, sve po mogucnostima, omoguceno im je da izgrade dzamije, prostore za obavljanje molitve, kao i mjesta za okupljanje, razonodu i t.d. Odrzavanje dzamija, prostorija financiraju sami vjernici putem clanarina ili kroz financijsku podrsku islamskih zemalja, koja se najcesce ogledaju u spremnosti da se uz dzamiju postave prostorije za prodaju "dozvoljene" hrane, uredjivanje biblioteka i t.d.