ja sam javnu potrosnju smanjio na minimum, a mislim da moze jos.
umjesto ispijanja piva po zagusljivim lokalima fino se proseta
i onda odes do italije na skijanje recimo...
Printable View
ja sam javnu potrosnju smanjio na minimum, a mislim da moze jos.
umjesto ispijanja piva po zagusljivim lokalima fino se proseta
i onda odes do italije na skijanje recimo...
Ne umijem da stekam, i kad krenem vazda puknem pare na banalnu stvar :) pare su tu da bi se trosile...izdrzavaju me moji , mada ja im vracam time sto sam dobar student i dobar momak :DDD Jos koju god i sam svoj covjek, ne znam kako je to, ali djeluje mi najljepse :)))
100e hrana/suplementi
50e gorivo
30e internet
20e telefon
15e teretana
20e kozmetika,sisanje itd.
ukupno 235e samo u startu i vazda iskrsne neka svadba,rodjenje,registracija auta/popravka auta,skolarina od 500e i eto ... ode mi cijela plata ...sto bi se reklo BATRGAM se :D otkad nisam ovaj izraz cuo haha
Đe je ta teretana 15 eura?:)
Dje mogu da jedem i da pijem "hemiju" za 100e? :))) dzabaluk :)
Super tema. Taman mi je trebala jedna ovakva diskusija. Mada mi je cudno da mozes proci sa 450-500 e mjesecno pogotovu ako zivis u PG ili na primorju, sjever je nesto drugo, jer prosto kada saberem sve troskove zivota kao samca, one osnovne, to ispada ovako:-----------------------
- Stan (garsonjera namjestena) - 200 e (ako je u pitanju samac, a ne student koji zivi u sobi ili dijeli stan, sumnjam da ispod toga ima, kada sam studirao u PG nije bilo sanse naci ispod, a zaista sam cesljao Tender oglase stalno)
- Struja - 55 e
- Voda - 12 e
- Komunalije - 3.5 e
- Internet - 20 e + fiksni telefon 6 e pretplata (minimum)
- Telefon - 20 e
- Hemija - 30 e (prasak za pranje, deterdzent za sudje, samponi, pasta za zube, dezodorans, gel za kosu ili nesto sl, sapun, neka kupka - ako uopste sve to moze za 30e, mada sumnjam :) )
- Hrana (nek bude, al malo nemoguce) - 250 e, prosjek 8 eura dnevno za hranu je malo poteze za 3 normalna obroka koji ne ugrozavaju zdravlje na duze staze, tipa jesti stalo bureke, hamburgere i picu, po meni je minimum 300 e na hranu al nek bude 250
- Garderobu necu racunati ali se i za nju mora podosta izdvojiti, makar narijetko
- Cigare, alkohol, gorivo, i ostalu akciznu (luksuz) robu necu racunati, jer visestruko uvecava cifru :)
- Izlasci? ne mislim na lumpovanje po diskotekama, ali popiti kafu sa prijateljima, pogotovu zimi kada se od hladnoce ne moze setati, ispod 30 - 40 eura cisto da ne zaboravis prijatelje makar na kafu, ako ne nesto vise, ja bez druzenja ne mogu, pa ne znam kakav luksuz da imam
- Kablovska - 10 e (u sta da covjek gleda zimi, kad nikud ne moze, ako ima samo 5 crnogorskih kanala)
UKUPNO: 646.50 eura
E sad, ako je nesto od ovoga luksuz, zivo me interesuje cega se vi odricete, interneta, televizije, kafe sa prijateljom, kupanja? Pranja? Zaista ne znam, kako prezivjeti sa cifrom od 450 eura.
Uz to, zaista me zanima koliko cesto/dnevno/nedjeljno idete sa prijateljima na pice/kafu? Da li svaki dan jednom, po vise puta, ili jednom - dva puta nedjeljno? Jer prosto znam koliko novca to oduzima.
ja bi odrekao fixnom telefona.. sto ce ti kad imas mobilni
A kako ces imati internet bez fiksnog ako koristis adsl? Kako god bilo, T-Com je najjeftiniji sto se tice neta, svi ostali su podprovajderi koji koriste njegove resurse i imaju visocije cijene.
Pitanje je delikatno. Svaki mjesec je priča za sebe.Quote:
Sa koliko EUR prođete na mjesec?
Inače, novac trošim promišljeno. Zna se na što ide svaki cent. Kada radim, zaradu djelim na dva dijela, tj, predviđeni budžet na mjesečnom nivou, i na djelić kolača za socijalnu pomoć, tj za period kad sam bez posla. Naravno, nekad iskrsnu nepredviđeni troškovi, pa tako projekte predviđene budžetom odložim za naredni mjesec.
Praćenje stanja, uvid u trenutnu situaciju kao i planiranje uredno obavljam kroz Excelove tablice i dijagrame, što mi daje veću sliku i olakšava snalaženje.
Ne bančim po fancy mjestima i kladionicama. Na kasi tražim povrat kusura tačno u cent, zbog čega mi redovno kasirke upute zabezeknut pogled.
Ne bih rekao da sam škrt, već da znam cijeniti novac. Nemam poroke. U jednostavnim stvarima nalazim uzvišeniji smisao života.
Evo danas je bas bio tekst u novine oko cijena izdavanja stanova. Neki prosjek se krece oko 350eur po centru. Dakle duplo vise od ove imputirane rente.
Da se vratim na pricu oko zajednickog zivota jednog para recimo, iako si potegao oko samaca.
Uzmimo recimo da momak i djevojka, koji rade i oce da stanuju zasebno, da iznajme stan. Njima automatski treba 200-300eur za iole normalan stancic i da nije u centru.
A dje je hrana, hemija, racuni i ostale kucne potrepstine? Ja vam garantujem da im treba minimum 500-600eur za to bez ikakvog luksuza u hrani, bez vecernjih izlazaka i sl.
Ocu da kazem takvom paru treba da minimum imaju blizu 1000eur zajednickih primanja da bi mogli kako tako normalno da zive, bez STEDNJE.
A bez stednje nema buducnosti, ne moze se dovijeka zivjet ka podstanar.
Svi znamo kolika masa novca treba za nov stan, kola, namjestaj, tehniku i pokucstvo. Da nije roditelja neki se nikad ne bi skucili.
Zato su ovdje parovi koji zive zajedno vrlo rijetka pojava. Izuzetno rijetka.
Ako se dvoje usele zajedno obicno je to zbog vjeridbe, ili su se vec vjencali i cekaju dijete, a u tom slucaju od pomoci roditelja i drugih poklona sa strane od prijatelja i rodbine opremice stan. I onda naravno pocinje krpljenje do kraja zivota.
Inace, kao sto ti rece, ispod 1000 eura za dvoje nema krstenog zivota, osim zivotarenja.
iz perioda dok sam bio samac (Novi Sad) stan i mjesecni troskovi su me 'jeftino' izlazili jer sam vecinu dana provodio na poslu.
stan, struju, vodu, komunalije, internet, kablovska 200-250
dva puta mjesecno u Rodic za hranu, higijenu, alkohol :) itd itd po 100-150
telefon 50-100
ostale dnevne potrebe (hleb, mlijeko i sl.) 100-150 mjesecno
cigare 50-100
ostalo shto pretekne na garderobu, izlaske, i putovanje na relaciji Novi Sad - Podgorica
Saberi sve neki mjesechni minimum oko 600e
Hoće li mi ko objasniti kako četvoročlane porodice, još podstanari, preživljavaju s 350€ mjesečno. Obzirom da mi svi samci izađemo na perko 500-600€ (kad se saberu registracije, i svi "ne računati" troškovi)? :cool:
zajmanjem i zapisivanjem, kreditima jadima i slicno, al iskreno takve familijesu vise na pricu sa tolko para uglavnom imaju 500 600 700 ;)
slabo od 20 do 20 sa penzijom
Bih da moram, ali onda ne bih išao na fakultet i više od pola troškova bi "misteriozno" nestalo. Nisam ja kriv što su svi bitni fakulteti u PG :ass:
a sto su faksovi na ct manje bitni ?
ajde ljudi ne sprdajte se , zivi se kako se zivi. problem nase omladineje sto nece coce svako da radi, no bi svi da studiraju 10 godina a ondakad zavrshe da ih ubace u neku fotelju za direktora...
trazi , radi , grabi ... snalazi se...
bile su nekad i influacije , primala se plata po 5 maraka a za to si mogao da kupis 10 jaja i hleb pa se prezivjelo... ne kazem da je dobro , daleko jeod dobroga ali morau se zasuci rukavi jer saneba nece nista da pane ...
Pravda za faksove na CT, no su ti na ct najskuplji, evo sad moram do kraja godine 2000 da isprcim za fax :( tako da ce se potrosnja ovih par mjeseci kod mene ( lise tih 2000) svesti na nekih 50e mjesecno u vr' glave
platu od 5 maraka je prima samo ministar a ostali po dvije tri
E stvarno cvx, kako mozes da kazes za neki fax da je ,,nebitan''?!