Nisam ga jos gledala, ali sve mi se cini da cu se sloziti sa njegovim utiskom.
Printable View
Ne vjerujem da cu gledat ovaj film!
I 2012 sam se pokaja sto sam pogleda i da mogu izbrisa bih ga iz pamcenja.
Kao i mnoge druge filmove ukljucujuci i LOTR 2 i 3 :)
Zna se sto je film,nesto sto ima dobru pricu,glumu,a meni ovakvi filmovi to jednostavno nemaju :)
Ma pravi se da je neki poznavalac. Osnova price jeste neoriginalna. Ali nije toliki klise da mozes da prepoznas svaki film na toj osnovi dok gledas Avatar. Nacin na koji je prica ispricana je odlican. Ljudi placu dok gledaju film to je nerealno.
Sveto dobar ti je avatar, avatar.
Perverzija... Neka je pricha izlizana, neka sam znao u vecem dijelu shta ce sledece da se dogodi, ali onaj svijet je nerealan, ostale su mi kokice nepojedene jer ne mogah odvojiti ochi od platna... :) Da me neko pitao da zamislim kako izgleda raj, bilo bi neshto slichno pandori... :)
Sve shvatam sta vam je zasmetalo u filmu... Jasno mi je. Nisam ni ja slijepa, ali... meni je jako prijalo da malo sanjam. Da pustim dijete u sebi da posmatra cudesnu bajku i ne kvari dozivljaj kritickim raciom. I volim sto to jos uvijek mogu da radim...
Upravo tako!Quote:
Originally Posted by MeDo JE
Boje odgovaraju Cameonovom dokumentarcu Aliens Of The Deep - solidan dokumentarac koji najvise povezuje njegov "The Abyss".
Dokumentarac je solidan, simpaticna prica koja povezuje zivot na Zemlji (vodeni zivot tacnije) i pitanje "da li postoji zivota van Zemlje?"
Fin uvid da je izvanzemaljski zivot moguc i tamo dje sredina za zivot nije gas, vec je moguce imat zivot i u vodi.
Sad se osjećam neprijatno :)
Jes da je dobar film i da mi se svidio,al vidim da ga pojedinci digoše u nebesa...još eo čitam par vas je pustilo suzu dok je gledalo film..a što je tooo
Da, to sam se i ja pitala gledajuci film - kad ce vise ta scena gdje su ljudi plakali. Po meni je nije bilo, ali... koliko ljudi toliko cudi. Respect. Drugaciji smo, pa sta...
Amen.:clap:
Pazi, ima tu raznih stvari... neki ne plaču ni kad im umre neko najrođeniji. Neko plače na svaku latino sapunicu. Meni konkretno nisu bile tužne scene dirljive, nego one gdje se poklopi više stvari i jednostavno te poklopi emocijom, što je briljantno dostignuće za likove koji čak nisu stvarni. Heh, na pola filma sam mogao dosta precizno da "skiciram" kraj što se tiče osnovne priče, ali je to toliko nebitno u svemu da se ne može opisati. Neki ljudi, recimo, kad uzmu knjigu, prvo okrenu zadnju stranu da vide kako se završava... nekome ako čuje kako se završava film ili bilo koja priča potpuno mu upropasti doživljaj... neko samo voli umjetničke slike sa realističnim prikazima jer mu ništa ne znače boje, kompozicija, emocija utkana u djelo... Ukratko, ne može nas niko natjerati da nešto doživimo, moji konkretno postovi služe samo da privuku one kojima bi se mogao dopasti da pogledaju jer će uživati kao nikad u životu, i da se ne osvrću mnogo na druge.
upravo to. ne placem na sahrane i saucesca, svadbe itd ali se 'VAS NAJEZIM' kad vidim dobru scenu koju obavezno mora da prati dobra muzika.
scena rusenja maticnog drva, pa kad ona nadje oca ranjenog, pa kad nejtiri izmrshka dzejka jer je znao planove vojske itd.
Sta cu, padam na dobar soundtrack i vazda ce me prije pogodit tuzna/srecna scena na platnu nego in real life ;)
Od sad cu prije sahrana da odslusham neku tuznu muziku iz filmova da pripremim
Ovako,bijah do sad na ovaj Avatar,i ugodjaj je super,zvuk,animacija ma sve ok,necete bachit ta tri i kusur eura ako odete...
Ali,ima sam osjecaj da cijelo vrijeme gledam intro u neku igricu tipa `pocahontas meets starwars`,samo sam ceka da mi se pojavi na platno START MISSION da pocnem da igram.ocu da kazem da ovo po mojem nekom meraku nije film,premnogo animacije,da su glumci `usavrseni` ka na`vi mozda bi bilo bolje,nego su potpuno u kliseu ostali,svi do jednog.dakle,ovakav film mi se nikad ne bi moga takmicit npr. za oskara,jer ne znam koja je uloga dzejms kamerona bila odje?
PS
gledati ovo u 3D-u,to bi bila slast
Nije mi jasno zasto pojedini korisnici odje prozivaju druge korisnike, koji imaju drukcije misljenje o ovom filmu. Mora da im je James Cameron ujak...
Shta reci sem da je ovo jedan odlican spektakl. Cameron je napravio pravi raj za oci. Stvarno covjek ima osjecaj da je sve nekako realno, ali opet tako lazno. Ipak za mene je Pandora previse puna psihodelicnih boja. Niko nije ocekivao od projekta koji se razvijao vizuelno 10 godina da bude los. Mada meni to nije vazno, meni je vazno nesto drugo. Da li je ovo novi milestone za nove myspace, twitter, mtv generacije, kao sto je Star Wars bio u sedamdesetim? Nakon gledanja komentara za novi Star Trek, koji mi se uopshte nije svidio jer nije pratio filozofiju, tradiciju starog Star Treka, nova generacija je prihvatila odlicno film, jer nisu gledali stare "ofucane", vizuelno lose Star Trekove, shvatam da je ovo za njih savrsen film. Zato i ne cudi velika ocijena za Avatara na imdb. Nove generacije se nisu nagledale meni ovako linearnih, dosadnih i vec vidjenih prica. Da, ne svidja mi se prica, al ne toliko da je mrzim, vec da ostajem ravnodushan, prazan. Star Wars je za svoje vrijeme bio vizuelno odlican film, i sa odlicnom pricom. Avatar je film za narodne mase, za babe i djedove, tate i mame, brata i sestru. Takvi se filmovi pamte i ako nemaju neku duboku umjetnicku vrijednost, kao sto Avatar nema. Nakon predugih 2 i 35+ minuta, izashao sam potpuno prazne glave. Nista od filma mi nije ostalo u glavi, nista da razmishljam, da prevrtim film. Sjetio sam se jednog komentara na topicu Prijedlozi koji je glasio "Meni filmovi sluze samo da mi prodje vrijeme, ne treba da mislim o njima!" Zao mi je, al ima nas ostalih koji ocekuju od filma nesto spetakularno, nesto novo, drugacije. Filmovi da nas dirnu, pogode, rasplacu da izazovu neke emocije, ili nas potaknu na razmishljanje. Nije dovoljno da film sa dosta specijalnih efekata zadovolji tehnicki dio, kao sto zadovoljavaju Transformers 1 i 2, 2012, G.I JOE i mnogo drugih filmova. Nije dovoljno da film ima dobru pricu, a los vizuelni koncept, kao Beowulf.
Cameron je poceo da radi na ovom filmu prije tacno 10 godina. Mene to asocira na 10 godina unazad, kada je po meni izashao jedan film, koji je bio vizuelno savrsen, film koji je probio neke granice vizuelnih efekata, kao sto to danas radi Avatar. Film koji za razliku od Avatara ima i pricu koja pravi simbiozu sa vizuelnim efektima. Film koji na imdb smatraju zadnjim milestone-om.
7/10
+
Dodao bih josh nesto ne toliko vazno, al neko moje razmishljanje (ako smijem naravno, jer ako ujko James kaze da ne moze, ne moze. Izbrisacu post kasnije)
Prije nekoliko dana je objavljen siri spisak filmova za oskar, koji se ticu vizuelnih efekata. Medju njima su i dva "alien" filma. Da pogadjate Avatar i District 9. Nadam se da necu imati puno negativnih rep. ali vise mi se svidjaju vizuelni efekti District 9 od Avatara. Zashto? Veoma jednostavno. James je imao na raspolaganju novu tehnologiju koja daje nevjerovatne, super mega giga rezultate, i naravno svoju mastu (ili mastu nekih drugih ljudi). Ruke su mu bile odrijesene da napravi sta god je htio, i on je to ucinjeo sa odlicnim rezultatom. Sa druge strane noname Neill je radio vizuelne efekte u svom nekadasnjem Vankuverskom fakultetu ili studiju sa noname ljudima iz cgi industrije. On je morao uklopit vizuelne efekte u okruzenje Zemlje, grada. U tome je uspio i zbog toga smatram da District 9 ima bolje vizuelne efekte.
DEfinitivno,u district su efekti iskorisceni s ukusom,bez pretjerivanja
Druze Tito, kad to bude moguce(tehnicki izvodljivo :D), od mene imas PLUS :)
Ma super je Avatar,bas je ovako realan i super je gluma,odlican film :lolblue:
Efekti u Avataru su bolji ljepsi za gledat. Ne sumnjam ja da bi Neill Blomkamp (cudno ime) napravio spektakularne efekte da je imao na raspolaganju ono sto je imao Cameron. Ali samo zato sto nije imao pare ili sto god da mu je trebalo a napravio je dobar film ne znaci da ima bolje efekte, znaci da je snalazljiv.
Jesu efekti u Avataru bolji, jer je citava pozadina jedno veliko zeleno platno (ako je ta nova tehnika uopste zahtjevala slichno platno) i onda sve izgleda prirodnije, normalnije, tecnije. Vise cijenim kad vidim odlicnu Vankuversku skolu, kako savrseno uklapa i dozira vizuelne efekte, na snimljenom, zivom materijalu. To je jedna bitna razlika izmedju ova dva filma.
Ovo je bash veliko pitanje jer dolaze nove tehnologije koje pokrecu nova velika pitanja:
Za 10tak godina cemo poceti gledati aktivnije 3D filmove i to na kucnoj televiziji. Da li cemo imati talas veoma losih 3D filmova, kao sto smo imali talas veoma losih filmova s pocetkom ovog vijeka, koji su prepumpavali vizuelni dozivljaj, zaboravljajuci prichu, glumu, logiku, zdrav razum i faktor x iliti shmek? Ili cemo nastaviti cijeniti 35m i prirodniju, zivlju formu filma? Velika pitanja a 10 do 1 :D Treba i spavat.Quote:
Blu-ray Disc Association je objavio da je standard Blu-ray 3D finaliziran. Pripadni sadržaji u tri dimenzije u kućanstvima bi trebali zaživjeti već sljedeće godine.
Za kodiranje 3D videa odabran je codec MVC (Multiview Video Coating). Prema specifikacijama standarda, punu rezoluciju 1080p primat će i lijevo i desno ljudsko oko, a tehnologija će biti neovisna o tipu ekrana koji se koristi za prikaz slike. Također, dobra je vijest da će se stariji dvodimenzionalni filmovi na Blu-ray diskovima moći reproducirati preko novih 3D uređaja, no najavljena je i mogućnost reprodukcije 3D diskova u starim uređajima (naravno, uz gubitak 3D svojstava).
Dobra vijest za sve vlasnike PlayStationa 3 – Sonyjeva igraća konzola je kompatibilna sa specifikacijama za Blu-ray 3D.