skoluju se na nekom nepostojecem jeziku koga vlast zove maternji. ja koliko znam niko se na popisu nije izjasnio da govori taj maternji jezik.
Printable View
Zar je toliko tesko shvatiti sto znaci taj termin "maternji jezik" :-D
Kauboju, sto se nijeste bunili protiv predmeta "maternji jezik" dok ste ga ucili po Beogradu, gradu crnome? :)
Hahaha, onda ste znali sto znaci, a sad ne znate ... to znaci da vam znanje propada :lol:
Prekinite vise sa tim popisom!! Napravi sada popis pa ces da vidis da li ce 60% da se izjasni da govori srpskim jezikom,hoce malo sjutra!
I prekinite s pricom da ste vi srbi diskriminisani u CG!! Ako je iko deskriminisan to smo mi crnogorci, znas li kako? Ako meni u sopstvenoj nezavisnoj drzavi branis da govorim svojim crnogorskim jezikom zabranjujes mi moju CPC objasni mi onda ko koga ovdje zeli da diskriminise?
I da smo vam sve isli uz dlaku i pristali na sve sto ste trazili vi nebi bili zadovoljni, a znas li zasto? Zato sto jos niste preboljeli gubitak vase zajednicke drzave i sto ne prihvatate CG kao svoju drzavu.
I nemoj molim te vise da kukas o diskriminaciji nego prestanite vi da diskriminisete mene i vecinu u CG!!
Refi, dok se ne napravi sljedeci popis, ovaj iz 2003 je zvanicna statistika, svidjala se ona nekom ili ne.
Ako je tebi jedina linija diskriminacije - jezik i Crkva, ti si u danasnjoj Crnoj Gori - veoma srecan covjek.
Dok god ljudi ne shvate da su diskriminaciji izlozeni svi oni koje drzavni servis zakida i uskracuje im svoje usluge - i to prvenstveno zbog politicke nepodobnosti i sistemske nesposobnosti - i dalje ce mali pioni zamarati oko gluposti sa Amfijem i Mirasem...
P aja i jesam srecan covjek,sve je to individualno sta je za nekoga sreca. Naravno da mnogo toga u CG nije idealno, ali reci mi sta je za opoziciju u CG(izuzevsi PZP) non plus ultra? Ko o cemu oni o simboloma,identitetu.E pa kad ih to boli, da kazem i sta mene boli u tom konkretnom slucaju.
CG je krenula na jedan dug put, mukotrpan i dug ali nezaustavljiv.Identitetska pitanja su skinuta sa dnevnog reda.Imamo sada ustav u kojem su tacno regulisana. Da je srece i da je CG normalna pravna drzava, ne bi onaj primitivac mogao da cijepa predlog ustava u sred parlamenta i nebi ona lijeva strana sale mogla da ostane da sjedi dok se intonira himna(kao sto ce to uraditi u ponedeljak,ako uopste budu prisustvovali). Elem,psi laju karavani prolaze! Okrenimo se Evropskom putu, boljem zivotu, ukinimo korupciju, prihvatimo evropske standarde...to su teme u buducnosti.
Na poslednjim izborima ubjedljivo je pobijedio DPS koji se otvoreno zalaze za crnogorski jezik sto dovoljno kaze o tome kojim jezikom vecina danas govori. Inace, naziv jezika je cisto politicko pitanje. Nekad se govorilo srpsko-hrvatskim, zatim srpskim danas crnogorskim. Narod prati ono sto mu politicka elita servira.
Prethodni nijesam citao al' ovaj garantuje dosta toga. Ja ti ga necu prepricavat no uzmi i procitaj ako vec nijesi.
kakve veze to ima sto je pobedio DPS? Znaci DPS ima pravo po tebi da odredjuje ljudima koji ce jezik govoriti? Pa za sta se onda organizuju popisi u drzavama, zasto se onda ne bi ostavilo politickim strankama da odrede ko koji jezik govori i koju veru ispoveda, i koje je nacije?
Ti decko ne poznajes osnovne odlike demokratski uredjenih drustava.
Moja je poenta - da Ustav ostaje mrtvo slovo na papiru, sve dok ne stasaju institucije koje ce a cuvati i sprovoditi. Do tada - ovaj ustav ne mijenja sustinski gotovo nista. Da li ce on zaustaviti dominaciju identitetskih pitanja u politickim debatama - vidjecemo. Predsjednicki izbori su tu.
PS: Korupcija se ne moze ukinuti. Moze se samo ojacati sistemski okvir za borbu protiv i njeno svodjenje do nivoa sa kojeg ne ugrozava normalno funkcionisanje istog sistema
Narod bira partije i pojedince koji ce u parlamentu da zastupaju njihove stavove i interese. Cinjenica je da se DPS zalaze za crnogorski jezik bas kao sto je cinjenica da je najvise naroda podrzalo DPS.
Pa vidis da se jeste ostavilo politickim partijama da odrede koji ce jezik biti sluzbeni?
pa rezim u crnoj gori. u kojoj se to skoli u CG izucavaju srpski jezik i knjizevnost pod tim imenom?
Ni u jednoj.
Vidis kod nas u Srbiji zive pripadnici brojnih manjina i navescu ti koja prava imaju. Recimo Madjari imaju svoje tv i radio stanice, skolovanje na madjarskom jeziku do univerziteta, izucavanje sopstvene istorije i kulture. Ista prava imaju i Bosnjaci, Rusini, Rumuni, Slovaci, Bosnjaci, Albanci.
Dok u vasoj Crnoj Gori Srbima, kao najbrojnijoj nacionalnoj manjini su ta prava uskracena. Oni nemaju svoju tv i radio stanicu, nemaju skolovanje na sopstvenom jeziku koji je srpski, nemaju pravo na koriscenje sopstvene zastave, nemaju svoje nacionalno vece, ne mogu da izucavaju sopstvenu istoriju i kulturu u institucijama drzave.
To je dokaz da su Srbi u CG diskriminisani jer im se uskracuju osnovna ljudska i manjinska prava koja im pripadaju po svim evropskim standardima i konvencijama o pravima manjina.
Moja kcerka uci srpski jezi u skoli, dok sin nasih komsija Lazo uci crnogorski. Osim imena predmeta koji im se upisuje - nikakve razlike
Netacno i jedno i drugo. Elmag, nekoliko radio stanica (od cega jednu drzi SNS). Naravno da je problem sto drzavni servisi rade los posao - ali ga rade lose za sve, a ne samo za Srbe.
Imaju bogami, taman kao i svi ostali. Eno ti posred starog grada u Kotoru visi barjak sa 4 vitamina C, najveca zastava u CG
Nema ga niko u CG, jer zakon o manjinama jos nije usvojen
Na koju istoriju tacno mislis? Srbije ili srpskog naroda u CG? Jer ovo drugo - itekako imaju.
Ovo su ti dokazi? Bogami sam ja mislio da si ti nesto drugo imao na umu...
PS: Na koje konvencije mislis, da te ne kunem...
haha a znaci Srbi iz Crne Gore i Crnogorci nemaju zajednicku istoriju? Koju to istoriju Srbi iz Crne Gore treba da izucavaju? Istoriju Cacka i Subotice? :D
Sa ovim se slazem Bonja. Ustav je dobar, al ne znaci puno ako se ne bude sprovodio uvijek i prema svima jednako.
Kod nas u srbiji pripadnici manjinskih naroda imaju pravo da izucavaju sopstveni jezik i istoriju kao dopunski predmet u drzavnim skolama. Recimo pripadnici bosnjacke nacionalne manjine su uz pomoc svojih intelektualaca napisali dva udzbenika Bosanski jezik i Bosnjacka istorija i kultura , i ti udzbenici su odobreni od strane naseg zavoda za izdavanje udzbenika za koriscenje u svim skolama u Srbiji u kojima ima pripadnika bosnjacke nacionalne manjine.
Nista vise ne traze ni Srbi u Crnoj Gori.
Tvoja cerka ne uci srpski jezik vec uci neki maternji. Eto pokazi mi skeniranu stranicu udzbenika na kojem pise srpski jezik i knjizevnosti ili srpska istorija i kultura i ja cu ti priznati da si u pravu.
pa izmedju ostalog i istoriju cacka i subotice, pa banja luke, pa zatim bijeljine, prizrena, subotice i tako dalje i tako blize jer su sve to oblasti gradovi i mesta koje naseljava srpska nacija i spadaju u srpsku istorijsku i kulturnu bastinu.
Na Srbima u CG je da odluce sta ce oni izucavati dok im vas rezim ne dozvoljava ta najosnovnija ljudska i manjinska prava.
Kod nas pripadnici najbrojnije madjarske manjine, imaju sopstveni TV i radio program na javnom servisu RTS-a , dnevnik na sopstvenom jeziku, imaju cak i dnevni list Madjar So koji se finansira iz budzeta drzave, dok Srbi na javnom servisu Crne Gore nemaju ni 3 sekunde sopstvenog programa, nemaju dnevni list koji bi se finansirao iz budzeta drzave, cak nemaju ni pola stranice svojeg prostora u dnevnom listu Pobjeda, i pored toga sto cine 1/3 ukupnog broja stanovnika Crne Gore.
Madjara u Srbiji ima tek 5% dok Srba u CG ima 33% . Manjine kojih ima 1-2% ukupnog broja stanovnika u Srbiji imaju daleko veca prava nego sto ih ima 33% Srba u Crnoj Gori
Zato su Srbi u Crnoj Gori ugrozeni i diskriminisani - jer ne mogu i nemaju pravo na stvari na koje imaju nacionalne manjine u svim drugim drzavama u Evropi.
srbi i crnogorci imaju zajednicku istoriju. srbi i hrvati takodje imaju zajednicku istoriju. srbi i madjari takodje. srbi i bosnjaci takodje. I sta sad to znaci da mi u Srbiji treba da zabranimo pripadnicima nasih nacionalnih manjina izucavanje sopstvene istorije i kulture? Pa zasto bi smo to radili?
eto pogledaj recimo sajt bosnjackog nacionalnog vijeca u Srbiji na www.bnv.org.yu . Bosnjaci vec 4 godine imaju pravo na izucavanje sopstvenog jezika u institucijama nase drzave dok u Crnoj Gori ni Bosnjaci ni Srbi takva prava nemaju. To pokazuje stepen nedemokraticnosti koji vlada u Crnoj Gori.
srbi i crnogorci su nekada mozda bili jedan narod , danas vec to nisu vec su 2 razlicita naroda - Srba i Crnogoraca.
I Srbi i Hrvati su nekada bili jedan narod pri doseljavanju Slovena na Balkan, Srbi i Bosnjaci su bili jedan narod do dolaska Turaka i prelaska predaka danasnjih Bosnjaka na Islam, Srbi i Rusi su takodje bili nekada jedan narod jer su Srbi dosli sa prostora danasnje Rusije na Balkan - pa danas to nisu.
Ako zelis da drugi postuju tvoje nacionalno opredeljenje, ja ga postujem, trebao bi i ti da postujes isto to opredeljenje kod drugih ljudi.
Sto znaci da Srbi i Crnogorci , danas vise nisu jedan narod vec dva bliska, ali razlicita naroda.
Alo kralju, dako ti udje u tu glavu vise da Srbi iz Crne Gore i Crnogorci govore POTPUNO ISTIM jezikom i imaju ISTU istoriju. Sta vise, ti su se Srbi mahom do '91 nacionalno izjasnjavali kao Crnogorci.
jednu naciju definise osecanje tj izjasnjavanje nacionalne pripadnosti, zajednicka kultura, identitet, jezik i moze a i ne mora - religija.
Srbi u CG se osecaju kao pripadnici srpske nacije, nose srpski identitet, zele da izucavaju srpsku kulturu i jezik, pripadnici su Srpske Pravoslavne Crkve(uglavnom) . Postuj njihovo opredeljenje i ne nameci im svoje.
Kako bi se ti osecao da ja kazem da crnogorska nacija ne postoji , da je izmisljena 1945. godine i da si ti u stvari Srbin?
Jel bi ti bilo pravo?