Znas li jos nesto vise o uskocima? Daj neki link pliz ako ti se ne pise...
Printable View
uskoci zauzimaju oblast sjeverno i zapadno od drobnjaka, tj izmedju shavnika i zabljaka ali blize tari, kuda ide put mojkovac-zabljak... mislim da je boan najvece selo, ne podnose se nesto sa drobnjacima, to je staro rivalstvo:)
Nekadasnjih "Sedam brda" ili sadasnji srednji, sjeverni i sjeveroistocni dio
Crne Gore - naseljavala su od vecih plemena: Kuci, Piperi, Bjelopavlici, Moracani, Rovcani, Vasojevici, Uskoci, Drobnjaci... a Podlovcenskoj Crnoj Gori su se prikljucivali u razlicitim periodima. U Staroj ili podlovcenskoj Crnoj Gori postojale su cetiri nahije u kojima je zivjelo dvadesetak manjih plemena: Cetinjsko pleme, Njegusi, Ceklici, Bjelice, Cuce, Ozrinici, Pjesivci, Komani, Farmaci, Ceklini, Kosijeri, Brceli...
Eh, druga porodična grana mi je izgleda od tih Cuca, kakvi su ti Cuce, dobri ili loši ljudi? ;) A kakav im je poglavica :mrgreen:
Quote:
Nekadasnjih "Sedam brda" ili sadasnji srednji, sjeverni i sjeveroistocni dio Crne Gore - naseljavala su od vecih plemena: Kuci, Piperi, Bjelopavlici, Moracani, Rovcani, Vasojevici, Uskoci, Drobnjaci...
Samo da bi izbjegli greske materijalne prirode, sedam brdskih plemena su: Bjelopavlici, Piperi, Kuci, Bratonozici, Rovca, Moracani i Vasojevici.
Staru Crnu Goru su naseljavala 24 plemena, podijeljena u 4 nahije, s tim sto se za 3 plemena Ljesanske nahije smatralo da nisu dostigla taj nivo razvoja plemesnkog drustva kao gorepomenuta, ponajvise zbog blizine i ravnicama i turskom uticaju.
Plemena kao sto su Drobnjaci, Saranci, Uskoci, Jezerci, Banjani, Grahovo Rudine (za ove nisam siguran) su se smatrala hercegovackim i najkasnije su pripojene Crnoj Gori. Ona su u svakom slucaju, da ne ulazimo u cijelu pricu oko porijekla, sacinjavala granicna plemena prema oblastima u kojima je turska vlast bila opipljivija.
@Odli,
Sto se tice Uskoka, mislim da su nastali od razurenih Trebjesana (plemena iz okoline Niksica), ali ovo cu provjeriti, pa ti javljam
koliko ja znam, uskoci i drobnjaci nijesu brdjani, vec hercegovacka plemena, zajedno sa pivljanima, golijanima, banjanima i sarancima. bonja je u pravu, to su uglavnom trebjesani, koji su u raznim periodima bjezali gore od zuluma mushovica i niksickih turaka... mada ih ima i po drobnjacima. svi trebjesani slave svetog luku, tako da je to za uskocke i drobnjacke porodice neki orijentir - da li su trebjesani ili ne.
Čekaj malo, znači i Hercegovci imaju plemena? Generalno, jako malo, skoro ništa ne znam o plemenima, ali mi je privlačno mislim da ću naći neku dobru knjigu o tome. Ako neko ima preporuku neka napiše.
ima dobra jedna : "Suza za vojvodu dakovica" od cika bonje zmaja
Nije lijepo sprdati se sa nacionalnim katastrofama. Bas si mi nepatriotski, a prije 9 minuta udjosmo u nacionalni jubilej.
Znas li da su stari Atinjani globom kaznjavali cak i pozorisne autore, ako bi ih svojim djelima podsjecali na neke tuzne dogadjaje iz njihove istorije
sto se hercegovackih plemena tice - njih otprilike veze i govor, Vukova osnova knjizeve srpske ijekavice je govor tog podrucja... mnogo duze pod turcima od ovih drugih, generalno pristupacniji predjeli, i bilo je vise turaka... mnogo je katunjana kroz vjekove zbog krvne osvete bjezalo za te krajeve, mnoga hercegovacka prezimena i porodice vode porijeklo odatle...
a naj cool - Bajice mozda, vazda "blizu vlasti", + postoji legenda da svi poticu od kosovskog junaka pavla orlovica... i, krajnje subjektivno, golijani:)
O tome kako su cucki glavari prodali Grahovljane, koje su opsijedali Turci? I kako im nisu pomogli, uprkos naredbama knjaza Danila? Pa je knjaz Danilo prvo mislio da su Grahovljani kukavicki predali, ali kad je shvatio - poslao je perjanike da musketaju cucke glavare (jedan stirjeljan, drugi utekao)?
Nemoj, tuzna je to prica. Evo sad dobih proliv od suza...
Govori li brojnost plemena u podlovćenskoj CG (u odnosu na druga crnogorska područja) - o jačem prilivu doseljenika na taj teritorij - u donosu na druge prostore današnje CG?
hmm... bilo bi mozda interesantno pratiti kad je masovno naseljena katunska nahija, a to je nedje kraj 15og vijeka, je li tako? a to se otprilike poklapa sa turskim osvajanjima, migracijama u teze pristupacne krajeve... ta podrucja su dugo dugo bila prenaseljena, sve do kraja 17og vijeka, onda idu migracije ka sjeveru, hercegovackim plemenima, morachi, pa dalje za srbiju, a rusiju i donsku oblast bi takodje bilo interesantno pomenuti...
inace, razgovarah prije neki dan sa jednim od najvecih profesionalnih biciklista danasnjice, jaroslavom popovichem ukrajincem, koji vozi za bivsu ekipu lance armstronga... neki predak presao sa vladikom vasilijem u odesu i ostao, posle bio general - sve lik zna! eto, porijeklom crnogorac, ili srbin, kako kome odgovara, uglavnom momak se ponosi time:)