Moze sa njom preko neta da se kupuje i sl?
Printable View
Treba mi pomoć onih koji znaju a ne koji misle da je to tako (mislim na ove moje bankare koji misle da to moze ili ne moze):
Prebacujem stanbeni kredit iz jedne banke u erste banku zbog povoljnijih uslova, e sad taj kredit je bio vezan životnim osiguranjem koje je bilo vinkulirano u korist te banke. Pitanje glasi: Da li je moguće zadržati to osiguranje a da se prebaci vinkulacija u korist moju ili kotist Erste banke, ili da samo nastavim plaćati to osiguranje. ( u medjuvremenu sam imao zdravstvene probleme, infarkt, pa ne bih da rizikujem kredit bez osiguranja)
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
To zavisi od osiguravajuće kuće da li su voljni da urade vinkulaciju u korist Erste banke pod istim uslovima. Najčešće nisu, jer su t epolise stare nekoliko godina, a pravila i premije za osiguranje su se promijenila.
Pogledaj ugovoru o osiguranju.
ovi iz banke mi prosipaju priču da ovo osiguranje ništa ne diram nego da nastavim da plaćam, u slucaju ne daj bože smrti, da bi iznos bio uplaćen prvoj banci a da bi ona bila u obavdzi da vrati novac meni jer sam kod njih zatvofio kredit
Nisam siguran da to može tako ali svakako sa osiguranjem detaljnije provjeri. Moja logika je da je polisa vinkulirana u korist Prve Banke. I ako se desi osigurani slučaj isplata štete može biti samo njoj, ne tebi niti nasljednicima.
Ne znam kako su to zamislili u Prvoj Banci da vrate novac tebi kad nemaš kredit više kod njih. Morali bi da ga vrate osiguranju, jer sve i da ga isplate nasljednicima, tu bi išla tužba za neosnovano bogaćenje i u konačnom bi morali da vrate novac.
Pa da li moze samo da se izmijeni polisa. Valja to provjeriti i u zakonu o osiguranju. Da mu ne uvale novu polisu.
Code:
Evo kratkog i jasnog objašnjenja za tvoje pitanje o zakonu o osiguranju u Crnoj Gori i polisu osiguranja za stambeni kredit – da li se može preneti / „prebaciti“ na drugu banku, npr. prilikom refinansiranja kredita:
⸻
[emoji419] 1. Polisa osiguranja (npr. imovine ili života)
Polisa osiguranja je samostalni ugovor koji se zaključuje između tebe (ili banke kao koristioca—vinkulirano u korist banke) i osiguravajuće kompanije. 
Ona sama nije automatski vezana za banku, odnosno osiguravajuća kompanija i ugovor o osiguranju ne podležu direktno Zakonu o osiguranju koji bi zabranjivao prenos takve polise. 
[emoji117] Dakle, zakon o osiguranju ne zabranjuje sam prenos police osiguranja, ali način i mogućnost prenosa zavise od ugovora o osiguranju i banke.
⸻
[emoji419] 2. Vinkulacija u korist banke (ugovor o kreditu)
Kada banka daje stambeni kredit u Crnoj Gori, ona često zahteva da se polisa “vinkulira” u njenu korist – to znači da banka kao korisnik osiguranog interesa ima pravo na isplatu u slučaju štete. 
U takvim slučajevima:
•Osiguranje ostaje vezano za kredit kao deo obezbeđenja.
•Banka mora dati saglasnost da se polisa prenese na novi kredit/novu banku.
•Polisa mora i dalje ispunjavati iste uslove obezbeđenja (npr. da pokriva istu vrednost nekretnine i rizike). 
Bez saglasnosti banke osiguranik ne može jednostrano preneti takvu vinkulisanu polisu na drugi kredit. To je zato što je polisa osiguranja deo dogovora koji banka koristi kao garant povraćaja kredita.
⸻
[emoji419] 3. Šta se dešava pri promeni banke (refinansiranje)
Kada refinansiraš kredit – na primer, ideš iz Banke A u Banku B:
[emoji625] Hipoteka i kreditna obaveza se obično prelazu, ali polisa osiguranja ne prelazi automatski bez:
•saglasnosti trenutnog osiguravača,
•saglasnosti stare banke (ako je polisa vinkulisana),
•i dogovora nove banke da prihvati tu policu umesto svoje.
To znači da:
1.Možeš pokušati da prenos polise uradiš, ali:
•Osiguravač mora pristati da promeni korisnika police (osigurani interes),
•Nova banka mora da prihvati tu policu kao validno obezbeđenje svog kredita.
2.Ako nova banka ne prihvati tu policu, moraš:
•raskinuti staru policu i
•zaključiti novu policu osiguranja po uslovima nove banke.
Ovo je česta praksa jer banke često imaju sopstvene kriterijume i zahtjeve za osiguranjem (npr. minimalne nivoe pokrića, rizike, osiguravače koje priznaju).
⸻
[emoji419] 4. Zakonski okvir
Zakonski, u Crnoj Gori ne postoji eksplicitna zabrana prenosa police osiguranja na novu banku — ali:
[emoji818] Zakon o osiguranju uređuje rad osiguravača i ugovore o osiguranju opšte, bez posebne odredbe o automatskom prenosu police. 
[emoji818] Prava i obaveze pri prenosu police više zavise od ugovora o osiguranju i bankarskog ugovora o kreditu, nego od samog zakona o osiguranju.
⸻
[emoji419] 5. Preporuka
[emoji736] Pre nego što refinansiraš kredit:
•Proveri ugovor o osiguranju da vidiš da li ugovor dozvoljava promenu korisnika police ili uslove prenosa.
•Pitaj trenutnu banku da li bi se saglasila da polisa prati kredit u drugu banku.
•Pitaj novu banku da li bi prihvatila postojeću policu i pod kojim uslovima.
•Kontaktiraj osiguravača da proveri da li je moguće formalno preneti polisu na drugog korisnika (novu banku).
⸻
[emoji419] Ukratko
[emoji818] Sam Zakon o osiguranju Crne Gore ne sprečava prenos police. 
[emoji818] Međutim, polisa koja je vinkulisana u korist banke ne prelazi automatski na drugu banku bez saglasnosti banke i osiguravača.
[emoji818] U praksi, najčešće moraš da raskineš staru ili da ugovoriš novu policu ako banka ne prihvati postojeću.
⸻
Ako želiš, mogu ti dati primer kako formulirati zahtev banci i osiguravaču za prenos police (formalan tekst koji možeš poslati e-mailom ili pismeno).
Sent from my iPhone using Tapatalk
evo mi je osiguranje odgovorilo da što se njih tiče nema problema da se polisa vinkuliše u korist druge banke ako to drugoj banci odgovara. U ovom alučaju se radi o polisi na veći iznos nego što se uzima kresit u drugoj banci. Nadam se da prva banka neće kočiti vinkulaciju ako uopšte ima pravo na to po zatvaranju kredita u njoj
Usao sam u proces kupovine stana, da li je neko u skorije vrijeme podizao stambeni kredit ? Koja banka je najbolja za ovu investiciju ? Hvala
Što je dobar ovaj novi produženi kliring koji radi vikendom, neđeljom i praznicima... :D
Uplata bila sinoć sa NLB na CKB i nije legla danas.
Radi li ovo uopšte neđeljom ili je patka? :)
I je li moguće da HB dere na priliv SEPA od 300e provizija mi je bila 1.99€ a da prebacim sa mojeg deviznog na nacionalni 10€ provizija :joy: i još veli interno plaćanje :D
Strana 3. - tačka A4.1.4.
Transfer priliva sa računa za međunarodne platne transakcije u korist računa za nacionalne platne transakcije:
- A4.1.4.1. Do 1.000,00 € - fiksno 10,00 €
- A4.1.4.2. Od 1.000,01 € do 20.000,00 € - fiksno 20,00 €
- A4.1.4.3. Od 20.000,01 € - 0,1%
Ko što i njihov slogan kaže "Vama posvećena". :guns:
Sve ok, ali provizija na SEPA 1.99€ a kad legne uplata moja banka mi uzima 10€ da prebacim na svoj drugi konto po istom računu i korisniku. E pa show, preskupo.
Moraju da nadoknade "gubitak", jbg :guns:
Kod Ckb je 0 interni prenos, a evo vidim i Nlb je sad ukinula nadoknadu.
To je za poslovne racune. I tu se vidi kompletan apsurd te provizije - vise kosta izmedju dva racuna unutar banke, nego sa vr’ norveske.
Da li su i tebi naplatili 5 eur za “odrzavanje” avista racuna za koji je vezana biz kartica?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da, ali uvijek bude preko 5e.
5.68e su mi skinuli 01.02.
Nego zasto ne radi kliring neđeljom? Mislim da je neko komentarisao isto to ovđe prije nekoliko.
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Do 14i30 vikendom i praznicima. A zasto nije proknjizeno pitajte obije banke.
Meni je juce prosla transakcija sa banke na banku.
Kolika bi bila provizija za uplatu 50k€ sa Erste na NLB? Fizičko lice fizičkom licu.....
Sent from my SM-S926B using Tapatalk
Ovdje sve imaš.
poredjenjekredita.jspx
Za iznos kredita od 150.000 eura sa rokom otplate 240 mjeseci, nominalna kamatna stopa (NKS) iznosi 5,99%, dok efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi 6,18%.
U obračun ukupnog duga i EKS-a su uključeni troškovi kamate za cijeli period u iznosu od 107.652,87 eura, polisa osiguranja nekretnine (197,72 eura), upis hipoteke (50 eura), naknada za izdavanje lista nepokretnosti (5 eura).
Trošak procjene nepokretnosti (80 eura) plaća banka.
Ukupni iznos koji klijent treba da plati je 257.905,59 eura, dok mjesečna rata iznosi 1.073,55 eura.
Reprezentativni primjer je iskazan na primjeru obračuna od 1. 2. 2026. godine sa fiksnom kamatnom stopom za cijeli period trajanja kredita.
Ako ovako nastave ostase djeca sa mnom
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Dje si ovo gledao ja sam u nlb uzeo 3.99 prije mjesec
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Nisam drzavna. 10 godina rok
Sent from my SM-F766B using Tapatalk