probaj drugi cpu moguće da je taj pri kraju
Printable View
Gdje mogu naci nekog da radi slike sa starih fotoaparata - filmova ?
Potrebna pomoc!
Imao sa na desktop racunaru instalirana dva Windowsa na dva razlicita HDD*A i nakon sto sam odlucio da jedan izbacim iz upotrebe
krenuo sam iz Win 8.1 uz pomoc MiniTool Partition Wizard-a da formatiram particiju na kojoj se nalazio Win 7 (koji je bio prvi instaliran na racunaru).
Nakon formatiranja ponudio me je opciju restratovanja sto sam i uradio i tu je nastao problem, prijavio je grsku i nece da podigne sistem!
Vjerovatno ti je na tom disku bio upisan boot putanja za oba diska. Jedino da na taj drugi disk ponovo reinstaliraš Windows 8 ili da sa nekim programom sa CD-a podigneš Windows i da onda instaliraš program Norton boot manager i u njemu podesiš putanju gdje je disk sa instaliranim Windowsom.
Послато са Lenovo A536 користећи Тапаток 2
1. Lekcija1: Nikad ne formatiraj klasične HDDove iz OSa... Partition Wizard ti ima butabilni CD koji je free, skineš ga sa sajta, narežeš i otud uvjek možeš relativno sigurno da modifikuješ particije.
2. Vjerovatno je na drugi disk bio MBR (MasterBootRecord) koji je definisao startovanje oba sistema, a ovo je nastalo zato što su oba diska bila u PC kad si instalirao Windows 8.1. E sad, kada si instalirao Windows 8.1, formatirao si disk u MBR ili GPT (obično ako je disk veći od 2TB) modu, i rešenja su ti:
- u MBR slučaju, skini navedeni ISO od Partition Wizarda, butuj ga, kad učita particije desni klik na hard disk sa lijeve strane (ne na particiju) i odaberi "Rebuild MBR" ili "Fix MBR"
- U slučaju GPT, nisam siguran da li nova verzija PWHE nudi opciju opravke GPT sektora, za slučaj da nudi probaj... inače, kad startuješ PWHE, pisat će ti da li je disk formatiran u MBR ili GPT modu.
Ovo ti je link za 32 bit verziju PWHE, a imaš na sajtu i link za 64bit verziju (ako imaš neki glup UEFI bios koji baguje butovanje) kao i uputstvo za kreiranje butabilne fleškice.
http://www.partitionwizard.com/downl...free91-x86.iso
Ima li neko da zna da updatuje mape na Garmin navigaciju?
Ne moraju sve nove mape samo mi je bitna CG/SRB/BiH/HR
Bih da umijem. Ima masu linkova, jos vise foldera. Bojim se da ne zeznem nesto...
Pa ponesi u Gintas da ti to ugrade za 15 eura.
Ljudi dje je u grad povoljno a najbolje ugraditi operativni sistem? mislio sam 8.1 windows
Bilo je povoljnih oglasa po forumu cini mi se za 7 eura. E sad je li to najbolje ne znam.
Pozdrav.
Uzeh danas nesto da otkucam na novom lap topu koji jos nijesam koristio.
ne mogu nikako da pronadjem ova nasa slova , nema mi kao na ranijem lap topu oznaceno u donjem desnom uglu EN ili SR.
hitno mi je
Uđi u kontrol panel, gospodaru :D
Šala na stranu, ali baš uđi i u Control panel i nađi Regional settings i tu ćeš naći da treba da čekiraš opciju za tastaturu.
Послато са Lenovo A536 користећи Тапаток 2
Hvala ti dobri covjece, snadjoh se nekako
Kompjuterasi, da li imate neku preporuku za kupovinu lap topa, iskljucivo za posao? Na koje marke da se skoncentrisem? Neki mozda model koji se pokazao dobro u poslednje vrijeme?
Hvala.
Crvene ili plave boje.
Za posao ja bih uzeo neki Lenovo Thinkpad laptop (serija t ili x). Oni su po meni najbolji. Zatim tu su Hp Elitebook i Dell Latitude laptovovi. Od pomenutih mislim da Dell Latitude najmanje koštaju. Obrati pažnju na modele jer HP Elitebook nije isto što i HP Probook. Ako su ti ovi laptovi preskupi onda gledaj nešto ovako da uzmeš:
Preporuka je za intelov procesor i to minimum i3 procesor ili i5.
RAM memorija: minimum 4 GB
Ipak bih išao na integrisanu grafiku (Intel HD) pošto pretpostavljam da ti treba laptop za obične kancelarijske poslove (Internet i Microsoft Office).
Običan hard disk će ti odraditi posao ali ako želiš da imaš sistem koji će brže da radi išao bih na laptopove sa SSD-om. SSD-ovi su manjeg kapaciteta od običnih hard diskova ali su brži i to se da osjetitti u radu.
Ja sam skoro neki i3 Hp probao to je uzas. Spor plastika najgora.
Koji model? Sto se tice procesora nije zgoreg uzeti i5 umjesto i3 procesora. Ali veoma je bitan model. Lenovo Thinkpad nije isto sto i neki Acer laptop. Sto se sporosti tice rekao bih da je hard disk usko grlo kod laptova. Vecina jeftinijih dolazi sa 5400 rpm HDD-om. Modeli serija laptopova koje sam naveo imaju minimum 7200 rpm HDD a neki imaju i SSD.
Znam da moze samo pitanje je da li se gubi garancija ako se odmah zamijeni hdd. Ili se ne gubi ako se zamjena izvrsi u ovlascenom servisu?
Ja sam prije nekoliko mjeseci uzeo Asus ROG laptop. U pitanju je jaka konfiguracija samo laptop je namjenjen za gaming. Za posao bi definitivno bio bolji neki Thinkpad laptop. Poslije njega cuo sam preporuke za Elitebook i Latitude laptove a ranije su bili dobri Sony VAIO laptopovi samo se vise ne proizvode.
Ako moze da se skine plastika sa zadnje strane i promijeni hdd, onda ne gubis garanciju. Samo sacuvas stari hdd, ne pricas nikome i ako se sto desi laptopu, vratis mu hdd koji je dosao sa njim prije nosenja u servis.
Ako je kojim slucajem hdd u laptopu i ne moze bez otvaranja komplet plastike da se promijeni, onda je pozeljno da se ponose u ovlasceni servis na zamjenu.
Garanciju ne gubis sve dok na servis poneses komplet laptop kako je i kupljen.
Gubiš ako oštetiš šarafe od poklopca 😀
Poslato sa tranje
Ako se vidi na šarafima da je otvaran, gubi se garancija, jer nikad ne znaš ko je šta dirao. "Nijesam ja majke mi" :D
AltaMarea88, pošalji mi mail na PM ;)
Promijeni sarafe ahhaha :)
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Ali i promijenjene moraš zašarafiti, obično su crne boje, tako da se uglavnom sve vidi na šarafima :)
Ima i za to leka :) tkanina na srafzinzulingizer i cao :)
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Kompjuterasi, ponovo ja :).
Hvala na preporukama za lap top. Sada mi je potrebna jos jedna informacija u vezi kupovine legalnog software-a. Koji Windows uzeti, 7 ili 8? Koliko kosta taj paket? Pored toga, koja je cijena Office paketa? U jednoj radnji u kojoj sma bila rekli su mi da bi me Office+Windows kostali oko 550 eura, sto mi djeluje vise od onog sto sam ja ocekivala, pa bih prije kupovine da se konsultujem jos sa nekim.
-
@Montenegrina, jesi li sigurna da zelis moj mail? :D Ja vjecito imam nekih problema sa tehnologijom, a u sustini sam tip iz 19. vijeka koji ne zeli da se bakce sa istom, a silom prilika mora. Saljem mail na pm. Hvala.
Nema potrebe da bacas novac na legalni windows i office paket kad mozes da instaliras verziju sa neta koja je u pogledu funkcije ista samo sto je besplatna.
Moja ti je preporuka da uzmes windows 7 ultimate i office 2016, kad vec rece da si malo 'geek' :biggrin: za te stvari pa pretpostavljam da neces u bliskoj buducnosti nista mijenjati.
A čim ti je sve kao da si iz 19v najbolje da instaliraš Libre Office ili Open Office. Besplatan je , a svejedno ti je
Poslato sa tranje
@AltaMarea88
Mozda je najbolje da koristiš onu verziju Windowsa koju si dosad koristila. Ako ti nešto znači Windows 7 je ubjedljivo najkorišćeniji Windows trenutno. Ja koristim Windows 8.1. On nema start meni pa mu uvijek instaliram Classic Shell koji vraća start meni iz Windowsa 7. Eh da uz neke laptove dobijas legalan Windows a uz neke ne (ja uz moj nisam dobio legalan Windows) tako da obrati paznju na to kada budes kupovala laptop.
Što se Office-a tiče pa možda nije loša ideja da isprobaš Libre office koji je besplatan a može da otvara doc i docx fajlove. Skini ga sa neta, instaliraj Libre Office pored MS Office-a na racunaru koji trenutno koristis i pootvaraj pomocu njega dokumenta koja često koristiš.
Što se tiče cijena ovo je sa datalink.me sajta:
Microsoft Office Home and Business 2013 Retail 270eur 321eur
MS Windows Pro Pack 8.1 32/64bit 125eur 149eur
MS Windows Pro 8.1 x64 Eng Intl 1pk DSP OEI DVD FQC 186eur 221eur
MS Windows 7 Professional 64-bit 186eur 221eur
Na sajtu imaju dvije cijene i ne znam koja se od njih placa (da li office kosta 270 ili 320 eura). Moguce da je to ova druga (veca) cijena.
Nemam pojma sta je ovo Windows Pro Pack 8.1. Pretpostavljam da je to neka jeftinija verzija Windowsa 8.1
A izgleda da preko WinWina može još jeftinije da se nabavi:
GGK Windows 7 Home Basic SP1 32-bit SerbLat DSP ORT OEI DVD (5MC-00005)
Ovaj Windows 7 Home 32bit (po meni sasvim dovoljan za kancelarijske poslove jedina mana bi bila meni sto Windows nije na engleskom nego na srpskom) košta 14 500 dinara što je oko 120 eura. Cijena je sa srpskog WinWin-a a podgorički WinWin može da nabavi sve što ima na sajtu srpskog WinWina. Samo im treba poslati mail i pitati ih za cijenu za svaki slučaj. Ne bi trebalo mnogo da se razlikuje od ove cijene na winwin.rs sajtu koja je izražena u dinarima. Ako treba daću ti njihov mail ako želiš da ih kontaktiraš i raspitaš se za cijenu. Ja sam preko njih nabavio laptop cija je cijena bila izrazena u dinarima na winwin.rs
Kod njih je Office malo jeftiniji. Izgleda da kosta oko 270 eura samo treba provjeriti tj pitati ih na mail:
http://www.winwin.rs/racunari-i-komp...7-6765458.html
Da li ćeš laptop koristiti u firmi?
Ako je Da, pitaj da li firma ima domain.
Ako je da trebaće ti Professional verzija windows - a(7, 8, 8.1, 10)
Ako je makar jedno ne preporuka je da uzmeš laptop sa preinstaliranim windows jer je cijena dosta jeftinija nego da ga kupuješ odvojeno. Bilo koja verzija je onda super osim Start verzije
Poslato sa tranje
Kaz, hvala na iscrpnim informacijama. Cijene koje si napisao, manje vise, se poklapaju sa cijenama koje su mi saopstili u Cg. Moram sve da kupim brzo, pa nemam vremena da narucujem sa strane. Ako mi jos nesto bude nejasno, kontaktiracu te na PM.
Oprah flesku u ves masinu :) Ima li joj spasa.
oprah vinfri?
desava li se sto kad je ubacis u komp?