Attachment 171999
Dragi drugari,
ne znam koliko je slika velika, pa da vam pojasnim. Ovo je grafik kako se kretala cijena obveznice koju smo emitovali u decembru od izlaska na tržište pa do danas. Emitovana je na 99,875%, a sada je cijena 93,867%. Znači pala je 6% od emisije u decembru. Što je 6%? A ništa drugari. Samo dva godišnja kamatna prihoda na istu. Emitovana je po kamati od 2,9%, a sada se kupac ako je kupi dobije nekih 3,9%. Sitnica. Dodajmo da u međuvremenu nije bilo nekih pomjeranja kamata u EUR na ovu ročnost.
Dakle, grafik ove funkcije je slika povjerenja međunarodnog finansijskog tržišta u crnogorske državne finansije i Vladu. Mensečini da je ovo uglavnom padalo. A ljudi koji procjenjuju povjerenje primaju velike pare za isto i stavljaju novac na te procjene.
Jedan comeback cijene je bio sredinom marta, ali ga je Dritan brutalno prekinuo svojim blistavim nastupom u Briselu. Zbog toga se nadam da sinoć nije ponovo lupao, i strunio sam se na mim đe sam vidio da je na BBC i objašnjava kinesku milijardu. Od prethodnog objašnjavanja cijena je pala 3%. Zamislite u lokalu lika sa majicom "želim nešto kikiti" i izvađenim "vrsnikom" napolje. Kolike su šanse da se na taj način kiki, tolike su šanse da se napravi finansijski aranžman na Dritanov način. Realne su šanse za batine, odnosno za porast kamata po kojima će se država zadužiti što zorno prikazuje ovaj grafik,
A kako nas se ovo tiče? Što nas briga što je neko ubacio pare i kiksao?
Pa ne tiče nas se ništa posebno. Sem što valja to refinansirati. Ako se do 2030. nećemo zaduživati, u što ne vjerujem, jer nam 2025. dospijeva 500 Mln. A investitori koji su fulali zaobilazće nas u širokom luku. Pa kad difoltiramo, možemo svi doma da pristaklice heklamo. A ministar finansija će vjerovatno biti far far away sa još jednom referencom u CV-u.
Možemo sada o kineskom kreditu. Na 20 godina imamo kamatu od 2%. Trenutno, kamata na američke državne obveznice koje dospijevaju za 20 godina je 2,3%. Dakle, bolja nam je kamata nego AAA obveznicama. A pričamo kako je kredit nepovoljan. Doduše u dolarima je i ima rizik kursne razlike. I mi sada to hoćemo da mijenjamo i refinansiramo. Bravo mi. Treba biti ozbiljno glup i ući u taj posao. A evo zašto.
Realno, ako je prinos na crnogorske obveznice na 7 godina 4%, da sada nađemo nekog dovoljno blesavog da nam refinansira kredit na 20 godina koštalo bi u EUR makr 7%. Dakle, na milijardu bi plaćali nekih 25 Mln godišnje više kamate, odnosno 500 Mln tokom otplate kredita. Da bi toliko kiksali na kursne razlike moralo bi da dolar cijelo vrijeme bude nekih značajno jači od EUR. Recimo da EUR vrijedi 0,8 USD. Trenutno je 1,19 USD, au poslednjih 40 godina da je USD jači od EUR ili EMU prije EUR bilo je 4 godine i sa ne baš takvim razlikama.
Jednostavno, ne isplati se. Kredit je povoljan, nismo jedina zemlja koja se zadužuje u USD, rade to i Hrvatska i Srbija.
Moguće da bi kamata bila niža i posao donekle isplativ ako bi se našla budala u EU koja bi dala garanciju.
Poslednji put je EU dala garanciju Grčkoj, koja je dio EU i euro zone, a mi šugavi kandidati. Garanciju je pratio austeriti koji nikom ne bi poželio, a gdje su Merkelovu Grci crtali kao Hitlera koliko im je bio prijatan taj nazor.
Druga garancija koja je data bila je za dvije serije obveznica gdje je USA garantovala za Ukrainu nakon što joj je Rusija ofikarila fini komad države.
Složićemo se, nisu baš zavidne situacije sa garancijom.
Da zaključim, konkrertno, uprkos valutnom riziku, samo bi se budala bavila refinansiranjem kineskog kredita koji ima kamatu od 2%. A da smo u kanal jesmo. Koliko smo potonuli tokom ove vlade pokazuje grafik. JBG.