CBCG je propisala max za slanje. Ali prijem mislim da nisu. HB izgleda da ce da uzmu pare od biz korisnika po dva osnova - prijem i jos za prenos na nacionalni
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
CBCG je propisala max za slanje. Ali prijem mislim da nisu. HB izgleda da ce da uzmu pare od biz korisnika po dva osnova - prijem i jos za prenos na nacionalni
Prilivi (fizička/pravna lica) - Do 20000 € i preko20000 € = 1 99 € / 25 €
Ovo je za sve banke koliko vidim ovdje osim Zapad banke koja jedina ne naplaćuje prilive.
Da ako ukinu naknadu prenosa između računa. Kao da ih mi sami prenosimo i raspoređujemo iz jedne u drugu fioku, a ne sve elektronski...
CBCG samo implenetira ono sto je potpisala vezano za SEPA. Banka koja prima novac kroz SEPA ne smije da naplaticuje proviziju. Zato nema vise SHA i OUR doznake. Sve su sad OUR i ne navodi se jer se podrazumijeva.
To što pojedine banke naplacuju prenos sa deviznog na tekuci je pljacka. Koliko ja znam to ne rade sve banke. Brzo bi trebalo da se objedine tekuci i devizni racun u jedan racun. A kolko brzo to zavisi od CBCG kolko su spremni da to poguraju. Jer dva racuna nemaju smisla samo komplikuje poslovanje .
Biratje banke gdje vam je jeftinije poslovanje.
Ovo.
Ukoliko neka SEPA članica nije u EU/EEA, može naplaćivati svaki priliv (kao mi sada).
Kontam da će ovi naši ovako naplaćivati dokle god budu mogli, jer im to dođe kao free money, a moraju/hoće/treba da zarade. Evo kad pogledamo naknade za slanje i primanje kod nas preko SEPA, CBCG je odredila maksimalne naknade međutim svaka banka je malte ne izabrala da stavi max. tarifu. Samo jedna je odredila da SEPA prilivi budu oslobođeni naknade (Zapad), a većina korisnika koristi ostale banke...
💸💸💸
Negdje procitah da je prijem besplatan do nove godine.
CBCG ograničila naknade za SEPA plaćanja: Građani i privreda štede milione - CBCG
Procjena CBCG je da će Banke imati 25% manje prihoda od naknada platnog prometa. Što se tiče obrade priliva, kako je regulator nije zabranio to su svim osim ZAPAD banke odlučili da ih naplaćuju.Quote:
Savjet Centralne banke Crne Gore danas je usvojio ambiciozan i sveobuhvatan reformski set koji donosi konkretne koristi za građane i privredu - tri akta koja oslobađaju kretanje novca, ubrzavaju domaće i međunarodne transakcije i donose evropske cijene i standarde:
Odluku o ograničenju visine naknade za izvršavanje kreditnih transfera koji se realizuju u jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA)
Pravila o izmjenama Pravila rada platnog sistema Centralne banke Crne Gore
Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja Centralna banka Crne Gore
Shodno prvoj odluci, od 6. oktobra 2025, za izvršenje SEPA kreditnih transfera, banke ne mogu građanima i privredi naplatiti naknadu veću od:
- za prvi dnevni transfer fizičkog lica do 200 €: najviše 0,02 €
- za elektronske transakcije do 20.000 €: najviše 1,99 €
- za elektronske transakcije preko 20.000 €: najviše 25 €
- za uplate u poslovnici do 20.000 €: najviše 3,99 €
- za uplate u poslovnici preko 20.000 €: najviše 50 €
- primanje SEPA transfera do 20.000 € može maksimalno koštati 1,99 €, a za veće iznose do 25 €.
A pojedine banke su krenule da mijenjaju tarifnik jer je CBCG sugerisala da se ukine naplate naknade za prenos sa deviznog na tekući. Neke to nisu ni naplaćivale, a neke jesu, neke su skoro uvele tarifu itd.
I ova sugestija je čisto da se da fore da Banke to same urade prije nego im bude nametnuto.
Danas uplata iz Švedske 1140€ uplaćeno meni leglo 1125€ na devizni.
Nisu ti poslali kroz SEPA. Posrednicka banka uzela 15 eur
Mozda i jesu ali je pitanje je koji je kurs bio kod posiljaoca. Ako je kroz SEPA islo sve preko 1.99 je kursna razlika koju je svedska banka naplatila.
Je li ko uspio da pošalje iz neke druge banke u EU prema CG kroz SEPA?
Meni i dalje sve računa kao SWIFT transfer.
Malte ne nam dođe kao i PayPal kod nas (možemo da šaljemo, ali ne i da primamo)...
Doslo od ZEN nazad kroz SEPU, ali povrat sredstava :D znaci tehnicki radi, ali pravno, bla bla.
Dobro to za slanje iz CG, nego me zanima da neko pošalje u CG. Je li ko uspio pored Zen pokušaja?
U okviru SEPA (Single Euro Payments Area) sistema, sva plaćanja moraju biti tipa “SHA”, tj. shared charges.
To znači:
•Pošiljalac plaća troškove svoje banke,
•Primalac plaća troškove svoje banke,
•Niko ne sme koristiti opcije “OUR” ili “BEN” za SEPA transfer, jer tada plaćanje automatski ne ispunjava SEPA standarde i može biti tretirano kao međunarodni (non-SEPA) transfer sa većim naknadama i sporijom obradom.
[emoji427] Ukratko:
[emoji736] SEPA = obavezno SHA
[emoji777] OUR / BEN = nije dozvoljeno u SEPA zoni
E koliko para su nam uzeli i uzimaju na SWIFT placanja. Kakva je to pljacka.
Koja mi je najbolja opcija stambenog kredita,tj.da uzmem stambeni u iznosu od 50.000 a da ga vratim u cijelosti kroz 2-3 godine? Da li da idem na sto duzu otplatu i manju ratu(jer bi u tom slucaju vratio manje kamate,koju bi poklopio kroz 2 godine?)?
Sto duza rocnost kredita to veca kamata....ako si 1000 posto sig da ces vratiti za 3 4 godine onda sto vecu ratu vracas manje kamate... Ako to vracanje nije bas toliko izvjesno onda da nisi optetecen stavi vecu rocnost rj manju ratu
I raspitaj se koji su uslovi prijevremenog vraćanja/otplate kredita ukoliko se odlučiš za dugoročno vraćanje i manju ratu.Nisu banke lude baš da ti odobre duži rok/manju ratu/veću ukupnu kamatu a da ti dođeš do para i oćeš da otplatiš sve za 2-3 godine
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
To znam. Zato ljudi idu sa ratom sto vecom samo da isplivaju/manje ih ukupno kosta cijelokupni kredit. Ali isto tako sa sto vecom ratom prije pola godine sluzbenica iz banke mi je objasnila da ja od prve do poslednje rate kredita otplacujem prvo kamatu pa glavnicu i to u nekom "omjeru" 90-10 i onda se to smanjuje iz mjeseca u mjesec i na kraj dodjemo do 10-90 u korist glavnice.
Pa to moram vidjeti jer da ne bude da moram platit pola kamate ili cijelu.
Prije pola godine kad sam pricao sa tom sluzbenicom racunica je bila da na 50.000 za dvije godine "izgubim" 5.000(ako sam uopste to ja dobro svatio),e sad ako bi sa manjom ratom a duzim rokom otplate to izveo na 3.000 to bi bilo dobro.
Evo ti sajt pa se igraj sa ciframa i rokom otplate kako bi dobio otprilike sliku :)
https://www.calculator.net/loan-calculator.html
Uzmi nekoliko ponuda i pregovaraj. I 0.5% razlike na veci kredit moze da bude ogromna usteda
Kredit je proizvod/roba koju prodaju banke, pa je i njima u interesu da ti prodaju
Primjer, evo ne znam sad u 0.1%, ckb davala bratu ka "za njega" 5.29, u nlb je dobio 4.29...
Tu es mon hero.
Ka agenti kablovaca rade sve po procentu od kredita da ostvare target pa bonus mjesecni...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk