Dovoljno govori položaj muslimana u Crnoj Gori podatak da ih nema niđe na bitnim funkcijama u državi. Možda ti nisi takav da mrziš i prezireš, ali vjeruj mi da su muslimani mnogo ugroženi.
Printable View
Dovoljno govori položaj muslimana u Crnoj Gori podatak da ih nema niđe na bitnim funkcijama u državi. Možda ti nisi takav da mrziš i prezireš, ali vjeruj mi da su muslimani mnogo ugroženi.
Kako nema muslimana na bitnim položajima u državi, znaš li koliko je procentualno muslimana- poslanika u Skupštini Crne Gore? Pogledaj i sastav Vlade, nekoliko ministara su muslimani.
Uotalom,svako ima pravo da se kandiduje na izborima,u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, pa neka izvoli.:)
Reci Sinane ko te to ugrožava da se pokupimo da megdan zapođenemo...
Ah da...kakav bi prepodobni bio da nemaš iskušeničke muke.
Tačno tako moj indijanče. A ti muslimani u skupštini su više manje potražili samo dobro uhljebljenje, to što se oni bore za prava muslimana mogu da se povuku za onu stvar. Najveći neprijatelji muslimana na ovim prostorima su takvi ljudi, navodni muslimani koji ne praktikuju ni 1 posto od islama a praktikuju 99 posto poslušnosti i naređenja. Najveći prijatelji su nama pošteni crnogorci.
Hahaha, za obavljanje funkcije poslanika u nacionalnom Parlamentu Crne Gore, em što je vjerska pripadnost irelevantna, a kamoli to da li je neko pravi vjernik, ili nije. Zna se na koji se način postaje poslanik, pa neka se ti ''pravi vjernici'' kandiduju, ko im brani?!
Nego,šalu na stranu- jednostavnim uvidom u sastav SKupštine Crne Gore i ministara u Vladi Crne Gore, dolazi se do nedvosmislenog zaključka: procentualno je veći broj funkcionera islamske vjeroipovijesti u pomenutim državnim organima vlasti(u odnosu na ukupan broj članova Skupštine, odnosno Vlade), nego što ima muslimanskog življa u Crnoj Gori,prema popisu iz 2003. godine. Toliko o diskriminaciji i hrišćanskom ekstremizmu u crnogorskoj vlasti.
Ibn Sinan:
Osvrnuo sam se konkretno na 2 organa vlasti, Skupština i Vlada CG.
Primjera radi, broj poslanika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci je nešto preko 20%, a koliko ono bješe ima Bošnjaka u CG, prema popisu iz 2003.? 8%.;) Šta ti govori taj podatak? Vidim da u ovom tekstu Bošnjačka stranka daje nekakve primjebde... Đe se baš oni pronađoše da se bune, kad Rafet Husović uživa finu poziciju u hrišćanski ekstremističkoj Vladi Crne Gore.
Da ne pominjem ministra Dinošu, Potpredsjednika Skupštine Rastodera, i mnoge druge.
Ovaj tekst se prvenstveno odnosi na instutucije lokalne samouprave i u uskoj je vezi sa tzv. principom pozitivne diskriminacije.( v. Gl. 6., Ustav Crne Gore)
E sad, da bi se taj princip pravilno razumio itekako je bitno poznavati ustavno pravo. Bez toga- ne može se prvilno shvatiti šta znači procentualna zastupljenost.
Kada bi se taj termin bukvalno shvatao, kao što ga tako pogrešno shvata preko 90% ''ugroženih i diskriminisanih građana CG'', čemu onda organizujemo izbore, vršimo preraspodjelu vlasti, u krajnju ruku- zašto se usavršavamo u obrazovnom smislu? Umjesto toga, mogli bismo, fino, da pogledamo koliko u kojoj Opštini ima pripadnika određene etničke grupe, i da njihove predstavnike postavimo na odgovarajućim mjestima u institucijama lokalne samouprave.
Princip proporcionalne zastupljenosti se uslovno shvata, u konkretnom slučaju, i u kontekstu konkretnih uslova. Svakako da stanje nije najdeanije na okalnom nivou, ali, Bože moj, nije niđe idealno. Bar bi muslimani trebali da se ''pokriju po ušima'' kada je ovaj problem u pitanju. Naveo sam ogroman procenat muslimana u institucijama centralne vlasti(interesantno kako se ovdje ne postavlja pitanje o proporcionalnoj zastupljenosti, jer su muslimani prekoračili tu zastupljenost za više od 100 %, iznad one koja im pripada-ako se kocept pozitivne diskriminacije shvati kako sam naveo), a svakako sam upoznat da u Opštinama sa muslimanskim stanovništvom u većem broju,kao što su Rožaje, Plav, Ulcinj, Bar i ostale- muslimani zauzimaju prilično značajne pozicije.Nego, to sve zavisi od slučaja do slučaja, danas mnogi faktori utiču na zaposlenje...
Pozdrav
Znaš kako, vidio sam neke anonimne ljude po forumu da komentarišu (ne)zastupljenost manjina u organima uprave, pa sam otišao na Google i vrlo brzo našao članak jedne ozbiljne institucije koji govori o istoj temi. Nažalost, nisam mogao da nađem ove skorije članke iz novina koji govore o istom problemu.
Veliki problem je što se procentualna zastupljenost zvanično (od strane lokalne i državne uprave) ne stavi na papir, nego se "popis" odrađuje, da te citiram, "jednostavnim uvidom", i komentarima: "ada vidiš i sam da ve je dosta".
Pozdravljam
Zasto se ne radi onda naporedo koliki su procenti kod nezaposlenih jer bez takve analize je prva samo puko nagadjanje. Ako na primjer nema nijedan nezaposleni ljekar musliman, a kvota procentualna nije zadovoljena da li onda da se zaposli Ibin koji bi ljude lijecio Kuranom?
Odlično, ali ja sam naveo konkretan podatak o Skupštini Crne Gore- za Bošnjake, konkretno. Ima ih preko 20%, a Bošnjaka u Crnoj Gori ima 8%! Uopšte dakle nije 'argumentacija'- "ada vidiš i sam da ve je dosta", već jasan podatak koji se može vrlo lako provjeriti. (Ako želiš, konsultuj sajt Skupštine Crne Gore, www.skupstina.me, đe možeš naći podatke o sastavu Skupštine)
Čak je musliman i Potpredsjednik Skupštine.
Što se Vlade Crne Gore tiče, koliko je meni poznato, ministri-muslimani su: g. Ferhat Dinoša, g. Rafet Husović, g.Suad Numanović, ne znam, da li je još neko? U svakom slučaju, nemoj mi reći da su 3 ministra- od čega 2,resorna, a jedan- bez portfelja, malo!?
Opet je,dakle, riječ o konkretnim podacima.
Što se tiče gore navedenog članka, l nijesam vidio ni jedan konkretan podatak kojim potvrđuju svoju priču. Naravno, ne tvrdim da je stalno idealno, ali priče o ''velikoj ugroženosti i diskriminaciji muslimana'' i maltene nekakvoj zavjeri hrišćanskih ekstremista protiv muslimana jednostavno- ne stoje.
Pozdrav
Ako bi te podbadao brat tvoj, sin matere tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja, ili žena tvoja mila, ili prijatelj tvoj koji ti je kao duša tvoja, govoreći ti tajno: Hajde da služimo drugim bogovima, koje nisi znao ni ti ni oci tvoji, između bogova drugih naroda, koji su oko vas, blizu ili daleko od tebe, od jednog kraja zemlje do drugog, ne pristaj s njim niti ga poslušaj; neka ga ne žali oko tvoje, i nemoj mu se smilovati niti ga taji, nego ga ubij: tvoja ruka nek se digne na nj da ga ubiješ, pa onda ruka svega naroda. (5 Mojsijeva 13, 6-9)
Nalazili se oni na arktiku ili antartiku, na bilo kojem mjestu svijeta trebaju biti ubijeni. Trebaju biti ubijeni i ako nisu rat niti bilo kakvo zlodjelo počinili.
Po meni jeste, ne znam da je bilo što uradio da bih ga smatrao ekstremnim, teroristom i sl.
Btw, Crna Gora još nije ni definisala ko je manjina,a ko većina, premda je, tumačeći Preambulu Ustava, najbliže rešenje kojim se svi pobrojani narodi smatraju državotvornim. Tako da je sam koncept nacionalnih manjina sporan(-uz to, ni jedan narod nema apsolutnu većinu), iako im Ustav u Glavi 6. predviđa određena prava. Sve u svemu, u političkom,ali i pravnom smislu(Predlog Zakona o nacionalnim manjinama je oboren na Ustavnom sudu-tako da samo u velikom minusu,kada je odsustvo regulisanja te materije u pitanju) nalazimo se u jednom ne baš jasnom i definisanom položaju. To je i jedan od razloga zašto se onaj princip pozitivne diskriminacije i ne može tumačiti bukvalno, niti se njime,danas, išta može dokazivati o položaju 'nacionalnih manjina'- šta god da su one u Crnoj Gori.
Dobro, i kakve ovo veze ima sa hrišćanstvom? Riječ je o starozavjetnim odredbama koje danas ne važe, i koje su objavljene konkretnim ljudima u konkretnom vremenu. Suština SZ odredbe i pravila je da budu ''vaspitač do Hrista'',zato su tako formalne i stroge- da bi izabrani narod ostao u monoteizmu, služeći jedinom Bogu. Znaš i sam koliko su Jevreji lutali u duhovnom smislu, i lako gubili vjeru.
Nekim čudom ga duhovna lutanja ostalih naroda nijesu tako pogodila.
Класично непознавање Домостроја спасења, кроз библијско откровење. Бог је послао Свог сина да буде ''видјело народима'' (Исаија 40), који ће свим људима објавити Истину, о Богу и Његовој љубави. Управо је Господ Бог кроз старозавјетне пророке,али и кроз Закон, послао обећање- да ће из рода Израиљевог доћи Потомак, ''сјеме женино, које ће сломити главу змији'' (Постање 3:15), потомак Давидов- који ће бити Његов Помазаник- Христос.
''И зато идите и све народе начините мојим ученицима, крстећи их у Име Оца и Сина и Светога Духа, учећи се да се држе свега што сам вам заповиједио. И ево, ја сам са вама, у све дане, све до свршетка свијета.Амин''
Значај Старог завјета у историји Домостроја спасења јесте што је он био ''чувар (педагог) до Христа.'' Тако да је Стари завјет испуњен у Христу. Објављен једном народу(- прати обећање дато у Постању,Авраму... па преко ,Исака,Јакова,Јосифа... Давида,.... до Христа), али да би преко Једнога из тог народа свјетлост засјала свима! То Стари завјет врло јасно говори.
Pa nalazi se u Bibliji, trebalo bi da ima neke veze. Koliko ja znam Biblija je sveta knjiga hrišćana koja se satoji iz Sarog i Novog Zavjeta. Ono što sam ja naveo iz Staroga Zavjeta vaši sveštenici kažu da je to od Boga, a ja se čudom ne mogu načuditi zašto Bog naređuje da se neistomišljenici ubiju. Ako ti odbacuješ Stari Zavjet, koliko sam u to upućen sveštenici ga ne odbacuju, nego se itekako pozivaju na njega.
Kako se koji novi hrišćanin pojavi, dođe sa nekim novim postavkama subjektivnog mnenja.
Можда си мислио на исламске свештенике јер Православни свештеници тумаче Тору у складу са Новим Завјетом а заповијести о убиству у Новом Завјету нема.
То ако мислиша на Ислам или оћеш да кажеш да намјерно пишеш наистине о другима :)
Наравно.
Oni ne tumače, oni se ubiše tražeći opravdanja u vizijama, metaforama i razno-raznim manipulacijama kako bi samo pokušali opravdati, na kraju se ispostavi, ono što se opravdati ne može.
Ovaj tvoj Cargo reče a ti potvrdi da je Bog pokušavao da umiri vruću jevrejsku krv, nego, koliko ja vidim on ih nije umirivao nego ih na ubijanje huškao. Rekao im da je da ubijaju one koji im predlože nekog drugog Boga. A ko im je to rekao da rade? Isus naravno. Po vama, Isus je rekao jevrejima da ubijaju ljude koji drugačije misle.
Credo, ja ne shvatam čemu ponavljanje istih podataka, koje ja uopšte nisam komentarisao. Ja sam samo naveo link do javnog dostupnog članka, u kome se čak navode i riječi crnogorskog ombdusmana.
Prije 20+ dana je neka od NVO-a imala press konferenciju na temu nacionalne zastupljenosti u organima uprave i ovo je ono što sam ja shvatio iz priče:
Državne organizacije i organizacije lokalne uprave (vjerovatno ima izuzetaka) su dužne da sprovedu popis o nacionalnoj strukturi, i to uz pomoć neke agencije. Ovi podaci, pretpostavljam agregirani da bi se zaštitila privatnost pojedinaca, treba da budu javno dostupni svakom u pisanoj/elektronskoj formi. Ovaj popis je obavezan. Takav popis bi svako mogao da vidi i komentariše, mogle bi da se prave analize i slično. Ovako se samo priča "odokativno".
Ja lično znam osobu koja je, kao pripadnik nacionalne manjine u vrijeme SFRJ, primljena na jedan državni fakultet, ispred kandidata "većinskih" naroda koji su imali bolje ocjene. Ovo je država radila planski, da bi se, na duže staze, održao socijalni red i mir. Ako vi ne shvatate koristi toga, ja kao pripadnik jedne manjine itekako shvatam.
A pošto vi tvrdite da nam je tako dobro, ja samo mogu Boga da zamolim da nemuslimani u ovoj državi što prije dođu u našu današnju poziciju. I to mirnim putem, tj. prelascima na islam, da ne bih bio pogrešno shvaćen. Amin! :)
Što se tiče skupštine, svaka skupština čiji se članovi biraju je vrlo specifičan organ i naravno da se ne može očekivati da nacionalna zastupljenost bude 100% pravedna. Ali opet treba sprovesti popis. Zašto? Pa, recimo, možda se utvrdi da, uprkos tome što ih ima dosta u skupštini, da je vrlo malo muslimana u izvršnim organima države. Ovo bi prilično dobro oslikalo kakva je stvarna uloga "skupštinskih" muslimana --- "maskirna".
Opet, da ne bih bio pogrešno shvaćen, ja ne tvrdim da je situacija takva (iako postoje ozbiljne indicije na koje su skrenuli pripadnici NVO sektora), nego samo tvrdim da bi ovakve analize mogle da se odrade za tili čas, ni po babu ni po stričevima.
Pozdrav
Мислиш на исламске поглаваре?Ако на њих ислиш онда си вјероватно у праву :)
Ај ме цитирај ђе сам то казао,људски је :)
Друго,који ``мој Карго``?
То значи да им је БОГ рекао да убију све оне који почну да проповиједају обожавање другог бога осим БОГА Авраама,Исака и Јакова.То је био начин како би Израиљ очувао вјеру јер у мору паганизма који је пријетио постојаности у вјери народа БОЖИЈЕГ такав метод је одговарао приликама.
Не могу ја да оправдам ништа нити могу ишта да неоправдам.Шта се подразумијевало под тим``наговарањем``,ја не знам.Нама је најближа ријеч навођење некога на нешто,а опет да бисмо дискутовали о томе морали бисмо да имамо свијест Јевреја од прије 3200 година.
Као Хришћанин,вјерујем да је БОГ мјерило свега а не човјек.По људском закону БОГ је луд док по БОЖИЈЕМ закону мудрост људска је лудост.
Ne mogu ni ovo ni ono, podsjećaš me na Buridanovog magarca koji je ostao neodlučan kojem plastu sijena da priđe kada se našao između obadva.
Nije nam dato da razmišljamo kakav je Božiji lik, ali nam je dato da na osnovu stvorenog svijeta predpostavljamo njegovog stvorioca.
Apsurd je samo postojanje.
Да,а то значи да човјек има слободну вољу и свијест.
Да ли то значи да ако је дијете убица је отац још већи нечовјек?
Нема везе Буриданов магарац са овим :)
Не видим.
Шта ти је значило ово?
e mogu onda mislit kakav je kad je covjek i ubica i lazov i pedofil, i silovatelj, i koljac, i sve najgore...
Отац је направио сина по његовом лику.Син је убица,шта ј отац?
Nemoj mi koristit otac-sin analogiju, prica je o bog-covjek.
Da li bog ima iste porive kao covjek?
To ukljucuje sve porive koji se odnose na ubijanje, i sve strasne stvari koje je covjek u stanju da uradi
A zasto onda mi imamo porive, a pravljeni mso po bozjem liku kazes? I odakle znas da nema nikakve porive?
Pa poenta je u precima, jer se zlo nasledjivalo od prvog covjeka znaci, kojeg je po bibliji stvorio bog, jel, po svojem liku?