Dijete je roditelj odraslog čovjeka.
Printable View
Dijete je roditelj odraslog čovjeka.
"Pa čak i ako imamo sve vrline, moramo se još u jedno razumjeti: da sami u pravo vrijeme pošaljemo vrline na spavanje."
Niče u "Tako je govorio Zaratustra"
Ovo (mi) je misao mjeseca.
Vrlo, vrlo :) <3
"Duh ovog vremena zamišlja, kao što duh svakog doba uvijek zamišlja, da je nadasve pametan. No mudrost je ne samo priprosta nego i prosta. Zato se pametan izruguje mudrosti, izrugivanje je njegovo oružje. Potrebno mu je zamišljeno oružje sa otrovnim vrhom pošto je pogođen priprostim istinom. Da nije pogođen, ne bi mu bilo potrebno oružje. Tek u pustinji shvatamo koliko smo strašno jednostavni, ali se bojimo da to priznamo. Zato se podsmevamo. No izrugivanje ne dopire do priprostog. Izrugivanje pada na onog ko izruguje, on se u pustinji, gdje ga niko ne čuje i ne odgovara mu, guši od vlastitog podsmevanja."
Jung u Crvenoj knjizi
Pa kaže nastavak
"Što si pametniji, to je tvoja prostota budalastija. Skroz pametni su u svojoj priprostosti potpune budale. Od pameti duha ovog vremena ne možemo se spasiti tako što ćemo uvećavati pamet, već tako što ćemo prihvatiti ono što je najsuprotnije našoj pameti, naime, priprostost. Mi, međutim, nećemo ni da postanemo vještački glupani tako što ćemo podleći priprostosti, već ćemo biti pametni glupani. To vodi smislu višeg reda. Pamet se sparuje sa namjerom. Priprostost ne poznaje namjeru. Pamet osvaja svijet, a priprostost dušu. Dakle, zavjetujete se na siromaštvo duha da biste došli do duše. Tome se protivio podsmijeh moje pameti. Mojoj će se gluposti mnogi smijati. Niko se, međutim, neće smijati više nego što sam se ja smijao sebi. Tako sam savladao podsmijeh. Kad sam ga savladao, bio sam blizu svojoj duši, mogla je da mi govori i uskoro ću vidjeti kako je pustinja ozelenila."
Misliš da bežiš, a u stvari naletiš na samoga sebe. Najduži put okolo je u stvari najkraći put kući.
"Život ne proizilazi iz događaja, nego iz nas. Sve što se spolja događa - već je bilo.
Zato onaj ko ono što se događa posmatra spolja uvijek vidi da je to sve već bilo, i da je sve uvijek isto.
Ko, pak, posmatra iznutra, taj zna da je sve novo.
Ono što se događa uvijek je isto. No stvaralačka dubina čovjeka nije uvijek ista. Događaji ne znače ništa, znače samo u nama. Mi stvaramo značenje događaja, a značenje je bilo i ostalo: vještačko - mi ga stvaramo."
- nastavak na temu Snovi jer smo tako u mogućnosti ;)
Da se nadovežem :)
"Čovekova prava priroda se pokazuje u snu.
Kad blaži deo duše drema, a nadzor razuma se povuče, tada divlja zver u nama, zasićena mesom i pićem, podivlja i otera san da bi krenula u potragu za onim što će zadovoljiti njene nagone. Kao što znate, ona će u takvim trenucima odbaciti sav stid i oprez i neće prezati ni od čega. U mašti neće ustuknuti od snošaja sa majkom ili bilo kim drugim čovekom, bogom, životinjom, ni pred zaboravljenom hranom ili krvavim činom, Jednom rečju, prhvatiće svaku bestidnost i ludost."
"Ko se bori s čudovištima mora paziti da pritom i sam ne postane čudovište. I ako dugo gledaš u bezdan, i bezdan gleda u tebe."
Niče u S one strane dobra i zla
“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.”
Marcus Aurelius
Normal is an illusion. What is normal for the spider is chaos for the fly.
“In three words I can sum up everything I’ve learned about life: It goes on.” — Robert Frost
"Jedina osoba kojoj se ne može pomoći je ona koja krivi druge."
Karl Rodžers
"The secret of happiness is not in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.”
Sokrat
"Zlo je relativno, dijelom predupredivo, dijelom sudbinski određeno; isto važi i za vrlinu, i često se ne zna šta je od ta dva gore." KGJ
1. Pametni ljudi rijetko su srećni.
2. Mudar čovjek je čovjek koji zna kada da prekine razgovor.
3. Ne postoji ništa plemenito u superiornosti nad svojim bližnjima; prava plemenitost je u superiornosti nad svojim nekadašnjim ja.
4. Od svih životinja, samo čovjek umije da se smije, iako ima najmanje razloga za to.
slusam na radiju danas kao blue monday - najdepresivniji dan
meni top od kad sam se probudio :D
Ako ikoga zavolite, čuvajte dobro svoju tajnu. Nemojte je odati dok dobro ne proverite kome ćete otvoriti svoje srce. Da biste unapred sačuvali tu ljubav koja još ne postoji, naučite se da budete nepoverljivi prema svetu.
"Ne razmišljaš tako, zato što ti je život takav, nego ti je život takav, zato što tako razmišljaš."
Zigmund Frojd
"Proučavaj, zato, Sveti Zakon, Jer lice Sunca i lice Boga mogu vidjeti samo oni koji u sebi imaju otkrovenje Zakona." - Iz Evanđelja Esena
''Ĺ leve er – krig med trolle i hjertets og hjernens hvelv.''
Živjeti je ratovati sa trolovima u srcu i duši.
Ibsen
“Pokušavam misliti, ne zbunjujte me činjenicama!”
Platon