Originally Posted by
Buva+gacce
Ahahahahaha, znao sam da ne možeš bez mene, it's true love after all :joy:
Ae da sam sebi skočim u usta, pa ti ipak odgovorim, iako sam reko da više neću.
Prosto, tema je prevažna, a obmana koju nam prodaju kroz famoznu novu Odluku, i koju vi tako revnosno prenosite ovuda, definitivno zaslužuju malo pojašnjenja.
Prvo, ti imaš jednu polovinu tebe koja tako lijepo i bistro umije što napisat, da se ponekad baš nauživam čitajući, iako smo dijametralno suprotnih stavova.
A onda, imaš i neku drugu polovinu tebe, ovu što tako revnosno i papagajski prenosi što god se priča na te tamo, oficijalne, vladine adrese, i postavlja to kao aksiom, pa guslaš li guslaš.
Ako se ne varam, tu debatnu školu demokrata, zasnovanu na jačini prezentacije i verbalnog izraza, odnosno, na velikim i jakim riječima a bez neke velike veze sa istinom i razumom, nije teško prepoznat.
Sa tom polovinom, čiji je isključivi cilj prezentacija, odnosno, misija koju toliko očigledno ovđe imaš, umiješ da budeš tako daleko od zdrave logike, da sam izgubio želju da se majem. I zbog toga ono obećanje da se nećemo više bavit jedan drugim, bez suza, obostrano:)
Drugo, danas je ovđe i previše jakog jezika i prevelikih riječi, da bi bili tako neozbiljni da prenesemo što nam mup govori, i to postavimo kao sveto pismo, a bez malo da ga zagledamo.
Zato lijepo, knjigu u ruke. I pročitaj te Odluke. OBIJE, i onu koju mijenjaju, i onu koju uvode.
A znaš kako znam da ih nisi pročitao?
Zato što ovu novu nisi ni mogo, teško da si imao đe. Samo nepotpuni djelovi, crte, i posredna tumačenja. I to predaleka od istine.
A važeću nisi pročitao, jer bi znao da nije tačno ovo što ti vlada govori, danas, i sve od onog dana kad je Zdravko najavio ono čuveno ''ispravljanje ogromne nepravde''.
Jer, vidiš, da jesi pročitao, vidio bi koliko su tih 15 istumačenih godina izvučene iz svog konteksta, i prenešene na teritoriju ispravljanja nepravdi kojih nema.
Kako?
Pa tako, evo mala pomoć:
.......................
Zakoniti boravak, u smislu člana 8 stav 1 tačka 3 Zakona, ima i lice:
......................
........................
- čiji roditelji nijesu crnogorski državljani, a na dan 3. juna 2006. godine imaju prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori koje do podnošenja zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo nijesu odjavili, ako sa njima neprekidno boravi u Crnoj Gori;
Ovo ti je važeća Odluka. Ona sa nepravdom:)
I vidiš, ta Odluka kaže da sva ta lica, koja su ovđe dvaes, i tries godina, obespravljena i maltretirana, i kojima se čini ta užasna nepravda, zbog koje se sve ovo učinje da se ispravi, i zbog koje toliko suza izroniste, svi, od tebe do premijera, zapravo NE POTPADAJU pod tih 15 godina koje tako perfidno gurate.
Ili, prevod na maternji: ljudi kojima se na sva zvona napokon čini sveta pravda, i daje pravo daaavno praaadavno zasluženo, su to pravo već imali.
Jer ne potpadaju u 10 godina stalnog nastanjenja ( +5 prethodnih privremenih ), no su potpuno, potpuno drugi slučaj.
A to citiranje jednog dijela podzakonskog akta, i vađenje tih famoznih 15 godina iz konteksta, i totalno preskakanje drugog dijela istog tog akta- Odluke koju mijenjaju, ima, drug, svoje ime.
Ono se piše DEMAGOGIJA, a u slučaju ovako osjetljivih stvari na svakom mogućem nivou, i veoma opasna igra.
Tako, da ponovim: zakonskim rješenjima ovđe nije mnogo toga falilo. Procedurama sprovođenja i te kako jeste. I tu jesu činjene i te kakve nepravde.
Kad smo kjod toga, sjećaš se one moje čuvene žene? Vidiš, i njoj je prekinut boravak nekad tamo davno, jer je trudnoću većinom preležala u bolnicu, i nije mogla do mupa da podnese zahtjev. tako da ću i na tom ličnom nivou, koji mi sporiš i nazivaš poluistinom, o svemu ovome opet znat više od tebe.
A ova pojednostavljivanja jedne presložene materije, koja se ovđe tako serviraju, su jednako opasna koliko i površna.
Naročito kad se uzme u obzir da je predmetna Odluka samo jedan akt u cijeloj priči, a da se priča može kompletirat tek kad se potpuno pojasne i svi ostali zakonski i podzakonski akti, a ima ih najmanje pet, počevši od Zakona o državljanstvu, o strancima, boravku....
Vidiš, onda se skroz mijenja ona matematika.
Ko što rekoh, budi mi dobar.