Posto su?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3aa7b12f28.jpg
Linglong stvarno dobra guma ali budimo realni nije ni primac recimo premium gumama kao sto je CungaLunga
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Hifly majka
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
Koja je ovo dimenzija 😂
https://youtu.be/8U9Sqiub0EM?si=0VUes6wt9paCTjXh
Sent from my iPhone using Tapatalk
Koliki je maksimalni REALNI vijek gume u godinama.
Iste gume (evo neka bude TAKUMI Mišelin).
1) Recimo guma je stara 7 godina a prešla je 15.000km i ima podosta šare kao nova
Vs
Guma stara 2 godine. Prešla 50.000km. Šara oko 4mm (to je zakonski minimum zimi).
Šta bi prije stavili na ljutu mašinu?
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Sve zavisi od brenda, npr. Michelin ima iste performanse kao kad je nova kao kad ima saru duboku 1.6mm ali opet preko 4 godine ne moze.
Neko pravilo je da guma poslije pet godina gubi svojstva bez obzira na izgled (dubinu šare), zato nije poželjno montirati gume starije od dvije godine.
Što se karakteristika guma tiče nikad Mišelin nije imao najbolje performanse, ali ta guma (bilo koji model) ima najpostojanije karakteristike tokom eksploatacije dok ostalima vremenom (trošenjem) slabe performanse.
Sent from my Motorola 8400
Meni je tako isto uvalio vulkanizer, prica najjaca i ja rekoh ajde svakako nisam planirao na snijeg sa njima isto r18 allseason, stavih na prednje tockove i meni su bile ok, ne vozim brzo. Dodje vrijeme da se ide na Kolasin na skijanne, rekoh aj probacu ih, do skijalista, bilo je snijega, polako, nikakav problem nisam imao. Jbg uzme covjek linglong, nexen, hifli i hoce u krivinu 150 da udje, tu te ne drzi ni Miselin na ovaj nas asfalt...
Ali jos su mi gori oni koji uzmu polovnu Conti ili Miselin za iste pare koje bi dali za novu kinesku, nova je nova pa kakva god da je.
Kod vulaknizera posao, htio neke ljetnje da uzmem, veli imam ti strasne polovne Miselinke, gledam dot iz 2015, to nije guma no plastika.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Pa kaže
Quote:
Za kvalitetu gume važnije je ispravno skladištenje od samog datuma proizvodnje, pa se po EU standardima svaka guma stara do 5 godina od DOT oznake smatra novom gumom.
Quote:
Kolika je važnost datuma proizvodnje za kvalitetu gume? Taj podatak je važan, ali ne koliko se možda misli. Prema EU standardima, ako je adekvatno skladištena, svaka guma stara do pet godina od DOT datuma proizvodnje smatra se novom gumom. Većina proizvođača vijek guma procjenjuje na 10 godina, što znači ako je guma stajala i pet godina ona se može upotrebljavati slijedećih pet godina, dakle do ukupno 10 godina od datuma proizvodnje.
Quote:
Vremenska određenost krajnjega roka tijekom kojega se gume smatraju novima (uz obvezu pravilnoga skladištenja) i kao takve se mogu prodavati može se na primjer pronaći u uzancama BS AU 50 iz Velike Britanije. One navode da guma može biti stara 6 godina, a njihovo nacionalno udruženje distributera guma NTDA govori o pet godina od dana proizvodnje. Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Njemačke navode da su gume nove ako su stare do pet godina.
Zanimljivo je da se u dokumentima spomenutih organizacija ne govori o tome da se gume nakon isteka tih rokova više ne mogu prodavati, odnosno da su neupotrebljive, već da ih prije prodaje, odnosno uporabe moraju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.
Quote:
Guma koja je stara do 5 godina od datuma proizvodnje, a ispravno je skladištena smatra se novom gumom.Preporuča se ne koristiti gume starije od 10 godina.
Vremenski rok garancije za nove gume počinje njihovom kupnjom.
Itd.Quote:
Kratica DOT sadrži četiri broja, od kojih prva dva označavaju tjedan, a druga dva godinu u kojoj je guma proizvedena. Prema europskim standardima, svaka guma stara do 5 godina, smatra se novom gumom. Naravno, uz pretpostavku da je pravilno skladištena.
Uvijek kad se pokrene ova priča zapitam se da li da vjerujem onome do čega se može doći jednostavnom pretragom ili provjerenim lovačkim pričama.
Potencira se "pravilno skladistena" kod nas se meso ne skladisti pravilno mjesec dana, a ne guma za auto 5 godina. [emoji1787]
Rekoh ja[emoji38]https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7b889688e2.jpg
Bruka. Zamisli onda kako se to auto odrzava.
A ja na Scenica 500 eura za gume... :joy::joy::joy::joy::joy:
Kad te vide u auto od 30k ne gledaju ti gume i prazan frizider doma i kucu bez fasade, no vele da si pun ka brod. Poyy
Komad 80 eura 245/45 R19...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Neka te ljudi,mozda ih mijenja na nedeljnom nivou.
Ali "prva ruka" kao da je koks u pitanju [emoji1787]
A odje sve sumaheri, stalno na limitu voze, znaju svaku gumu kako "drzi" :D
Dvoumim se izmedju Uniroyal i Platin gume ista cijena za 16’. Koja je guma po vama bolja?
Uniroyal bez razmišljanja
Uniroyal
Preporuka za Uniroyal, dobra guma.