150-160t na dan, motor 61000kw [emoji23].
Jos su ovi ekonomicni jer su pravljeni sa stednjom na umu, ovi stariji su znali na max rpm i 250t da trose
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Printable View
150-160t na dan, motor 61000kw [emoji23].
Jos su ovi ekonomicni jer su pravljeni sa stednjom na umu, ovi stariji su znali na max rpm i 250t da trose
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Jes, bravo, nego mi ostade u sjecanju cifra sa zadnjeg balka prije nekoliko godina
Odakle njima pravo da ne….?
https://autorepublika.com/2024/05/25...DsyzC6ubMk9RMt
Pratio sam ovo još prije mjesec dana...
Grci imaju zaista čudne zakone i to ne samo za ovo.
Može EV ali mora baterija do 40%. Onda bi trebalo da na izlazu postave punjače kako bi se korisnici dopunili.
Dalje šta ako ja dođem na trajekt sa 50%? Da ga malo vozim okolo?
S druge strane, stručnjaci iz ADAC-a ne vide nikakve konkretne dokaze da električni automobili predstavljaju, donose veći rizik od požara od onoh povezanog s vozilima pokretanim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva. „U principu, naravno, nikada se ne može potpuno isključiti mogućnost da će se automobil zapaliti zbog kvara, ali to se odnosi na sve vrste pogona, a ne samo na električni“, kažu iz kluba ADAC.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Buganova buducnost
https://www.facebook.com/share/r/cnZ...ibextid=YlDasU
Laz sa novom Dacijom
https://www.facebook.com/share/r/3yi...ibextid=YlDasU
Promašio si temu....
Elem za 03 mjesec 2024 je prodato 19% više električnih vozila nego 03 mjesec 2023.
Kako Tanjug kaže čuj mene TAKUMI pada prodaja... Gotovo je [emoji1787]
Gdje gdje, globalno ili u Svedskoj?
Azija radi svoje. :) Da EU nije EU, pa se bore za narod a ne za svoje konglemerate, mozda bi i na nasim cestama bilo daleko vise povoljnijih EVs.
Globalno prodaja EVs nece stajati, pogotovo ne kada u mnogim zemljama jos uvijek postoje podobre subvencije i kada se Azija tek zalijece punom parom na ovom polju.
HR je odlican primjer "rasta prodaje EVs", u prvom kvartalu 2024. ce vjerovatno imati vise prodanih EVs nego za cijelu 2023.
Jasno nam je svima zasto tho, al' ajd, to nije poenta prica. :P
Samo se postavlja pitanje zašto je ond su medijama priča o smanjenju prodaje?
Jasno je da velikim EU igračima ne odgovaraju EV jer nema zarade na djelovima i servisima.
Vjerovatno zato jer u "zapadnom svijetu" jedan relativno kraci period nema rasta na koji se "naviklo".
A to da nema zarade na djelovima i servisima sumnjam da igra ikakvu ulogu posto, barem u EU, toliko deru sa cijenama EVs da sumnjam kako im je ista od toga problem.
Da podsjetim da se mnogi VAG EVs na istocnom dijelu planete prodaju i do 50% jeftinije pa eto da se zapitamo koliko to od EVs nema zarade.
Deru nas kao ovce, moze im se.
- BEV growth is slowing down, while PHEVs are celebrating a comeback and growing by almost 57% globally
- China remains by far the biggest driver of the e-car market, while the USA is gaining momentum thanks to the PHEV boom
- BEV sales in Germany slump by 14% in the first quarter of 2024, with the UK overtaking it as the largest European sales market
France, Germany, Italy, Spain, and UK
BEV sales in the top 5 European markets grew by 1.6% in first quarter of 2024 when compared with the same period last year. Looking beneath this headline figure, we see very different performances in the constituent countries. BEV sales grew in France and the UK by 23.0% and 10.6% respectively, but fell in Germany, Spain and Italy by 14.1%, 16.4% and 18.5% respectively.
The only significant BEV sales growth in the other European markets in the first quarter of 2024 was registered in the Netherlands, which saw an increase of 19.3% from the same period last year. BEV sales in Sweden, Norway and Austria all fell, while Switzerland enjoyed only a marginal increase.
Ne znam đe to vadiš ili sam pišeš
https://www.reuters.com/business/aut...ys-2024-05-22/
Electrified vehicles, whether fully electric models, plug-in hybrids or full hybrids, sold in the European Union accounted for 47.8% of all new passenger car registrations in April, up from 44.1% in the previous year.
Znači u Aprilu 2024 je podjednako NOVIH vozila prodato i na električni pogon i na gorivo i to u toj istoj EU.
Zato i pitam gdje je taj pad majku mu, i kada će?
Takumi prica of full EVs, ti pricas o svim EVs (gdje primarno raste cifra za hibride)... Ne treba mijesati babe i zabe. :D
A možemo ma drugu stranu i benzince i dizele zajedno?
Takođe ako gledaš odvojeno BEV i PHEV
Sales of battery electric cars in April rose by 14.8% from the previous year, while those of hybrid-electric cars grew 33.1%, the ACEA data showed.
Concerning the power source of vehicles, battery-electric car registrations rose by 14.8% to 108,552 units in April, with their market share holding steady year-on-year at around 12%.
Cyprus saw a significant annual jump (+381.3), as did Malta (+103.6), Denmark (+89.8) and Hungary (+78.9).
U Evropi ima 253 miliona auta na benzin dizel a EV i hibrida auta ima 11.8 miliona
Ove procente sto izbacujete zbunjuju narod e ako nisam mislio da svaka druga kuca ima autic na baterije....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nemoj sad molim te o totalnim glupostima. Mislim da si i sam svjestan u potpunosti da je full EV prica nesto totalno drugo u poredbi sa hybridima, pa i na ovoj temi je od mnogih bilo upravo konstantacije da su itekako (vec sada) za hybride ali da trenutno i nema nekog pretjeranog smisla pricati u full EVs.
Hibridi rjesavaju neke od glavnih problema BEVs, i to je cinjenica, te samim tim nikako ne mogu u isti kos kao BEVs.
Dodaj i sledeće dvije rečenice koje sam napisao a koje si okinio.
Ako rast od 15% na BEV nije zadovoljavajuć (nekom), sigurno nije pad kakav se priča ovdje...
Ja sam se osvrnuo na tvoj komentar o benzincima i dizelasima... Ne komentarisem rast BEVs u tom postu al' uopste...
Ako vec moram tih 15% je smijesno, pogotovo sto se radi o jednom mjesecu. Ajd istrazi malo detaljnije zasto je taj rast bas u Aprilu, ostavljam ti prostora da se igras al' dajem i pocetnu tacku (pogledaj Hrvatsku).
Hrvatska u Aprilu ima minus od 70%.
Ne znam šta ima kod njih da gledam?
Sent from my SM-A415F using Tapatalk
No shit, Sherlock
https://autostart.24sata.hr/novosti/...KGdhaVL16APYKN
Onda nisu uveli aprilsku "pre-prodaju" za april vec ce biti oficijalno u statistici ili za maj, ili ce je (nismo mi jedini koji imamo Monstat zavrzlame) raspodijeliti na ostatak godine. U aprilu je pre-prodano vise BEVs u HR nego za cijelu 2023. godinu. Vjerujem da i sam znas zasto.
edit:
BEVs su u EU mrtva trka bez debelih subvencija, barem sa trenutnim cijenama. To je cinjenica.
Kakav je ovo blic ispod?
https://www.instagram.com/reel/C5Pxl...4wbzZwajJ0NQ==
Kakav čudan fetiš imaš [emoji1787]
Maska za varenje treba ovo je jača amperaza… :D poželjno i maska za disanje :) čudo se do sad zeleni nisu bunili za ovo samozapaljenja EV ? Globalno zagrijavanje i klimatske promjene su prevara uz subvencije i benefit ?!
Napredak solarne tehnologije znači definitivni kraj za baterije, uređaji više nikada neće morati da se pune
Svakih šest sekundi, u fabrici na severnoj ivici Stokholma, specijalni štampač proizvodi listove vredne hiljade evra. Svaki sadrži 108 minijaturnih solarnih ćelija koje će uskoro naći svoje mesto u svakodnevnim uređajima – od tastatura do slušalica. Napredak solarne tehnologije koji će fundamentalno promeniti naš odnos prema tehnologiji. Prema njihovom tvorcu, oni će nas čak naterati da preispitamo naš odnos prema svetlosti.
Švedska može izgledati kao neočekivana lokacija za solarnu revoluciju, ali nedostatak svetlosti tokom zimskih meseci bio je jedan od razloga zašto je suosnivač Exegera, Giovanni Fili pogledao dalje od Sunca kao jedinog izvora energije za fotonaponsku ćeliju. Tehnologija njegove kompanije može prikupljati struju iz praktično bilo kojeg izvora svetlosti, od direktne sunčeve svetlosti do svetlosti sveće. Može čak generisati napon iz mesečine, iako bi to potrajalo duže da bi uopšte bilo korisno.
„Poput algi na dnu okeana gde je gotovo potpuno mračno, možemo efikasno iskoristiti vrlo malo fotona,“ rekao je Fili za The Independent. Majica koju nosi opisuje tehnologiju njegove kompanije kao „onu koja menja svet“, sposobnu da istovremeno reši globalnu potrebu za energijom i neke od najvećih ekoloških izazova naše planete.
Svetlost oko nas je beskonačni izvor energije
Unutrašnji solarni paneli postoje decenijama. Solarni kalkulatori su prvi put predstavljeni 1970-ih, ali ograničenja amorfnih silicijumskih ćelija na kojima se oslanjaju znače da su preslabi, previše krhki i previše rigidni da bi se integrisali u druge proizvode.
Exegerova fabrika u Stokholmu ima kapacitet proizvodnje od 2,5 miliona kvadratnih metara solarnih ćelija godišnje, što je čini najvećom fabrikom te vrste u Evropi. Govoreći na otvaranju fabrike 2021. godine, Fili je predvideo da će Exegerova tehnologija „dotaknuti živote milijardu ljudi do 2030. godine.“
Powerfoyle solarne ćelije već su pronašle svoje mesto u sedam proizvoda na tržištu – uključujući slušalice, bežične zvučnike i biciklističku kacigu – dok je još šest najavljeno. Među kupcima su Adidas, Philips i 3M, dok se takođe šuška da su u pregovorima sa kompanijama LogiTech i Apple.
Budućnost bez baterija
Američka kompanija Ambient Photonics ušla je u ovu oblast zbog „magičnog“ potencijala pametnog doma, kao i nade da će biti moguće eliminisati potrebu za jednokratnim baterijama.
Exeger je jedna od nekoliko startap kompanija koje predvode komercijalizaciju unutrašnjih solarnih panela, sa obećanjem čiste, beskrajno dostupne energije koja privlači i istraživače i preduzetnike.
Ako nema baterija, nema šta da se zapali. Šta će onda @TAKUMI da gleda na instagram [emoji1787]
Čkepi.
Pa gledaj sada, zdravije je [emoji1787]
Mnogi globalni proizvođači automobila muku muče s elektrifikacijom voznog parka. Kao glavni problem označeni su električni automobili.
Među brojnim proizvođačima, s tim problemom suočio se i Ford kojem je više od polovica dilera Americi odbila prodavati električna vozila u 2024. godini. Radi se o 1550 prodajnih salona diljem zemlje u kojima će se iduće godine prodavati isključivo hibridni i modeli pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem.
‘Razine prihvaćanja električnih vozila razlikuju se diljem zemlje i vjerujemo da naši dileri najbolje prepoznaju tržište i zahtjeve svojih kupaca‘, izjavio je glasnogovornik Forda Marty Gunsberg.
Ljudi pametni pa su shvatili…
https://revijahak.hr/2024/06/07/sanj...ag6tFp5jdUwLYC
Evo koliko je to u brojevima.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a8d4398d5b.jpg
.....
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2d898f972a.jpg
Sent from my SM-A346B using Tapatalk
Ako lazu oni lazem i ja…
https://revijahak.hr/2024/06/05/stel...yfzTWf01k88Mk2